Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Nationaal Glasmuseum
Leerdam Gelderland

Leerdam glas, dat kennen we allemaal. Maar dat er in Leerdam ook een prachtig glasmuseum is, is minder bekend.Tijd om eens kennis te maken met dit bijzondere museum.

Het gebouw
Naast de Leerdamse glasfabriek werd in 1953 het eerste glasmuseum geopend in het oude dijkhuis van de voormalige directeur Cochius (1874-1938). Vanaf 2001 is het museum zelfstandig verder gegaan. In 2007 werd er gefuseerd met Glasblazerij Leerdam, thans het glaslab, en verwierf men de naastgelegen villa. Architecten Peter van Assche en Mathijs Cremers verbond met 4 horizontale loopbruggen beide villas. In 2010 werd het nieuwe museum geopend.De Collectie


P.M. Cochius was de bevlogen directeur van de Glasfabriek Leerdam van 1912 tot 1933. Hij trok bekende architecten en kunstenaars aan zoals K.P.C. de Bazel, H.P. Berlage en Ch. Lanooy om glas te ontwerpen.

Ook was hij het die begonnen is met het verzamelen van glas. Later werd de collectie uitgebreid met deelcollecties waardoor een goed beeld is te geven van vormgeving in glas binnen de beeldende kunst vanaf 1880.

Thans omvat de totale glas kunstnijverheidsprodukten van Glasfabriek Leerdam en Kristalunie Maastricht uit zon 7500 objectenwww.nationaalglasmuseum.nl NationaalGlasmuseum
Lingedijk 28-30, 4142 LD Leerdam


Home