Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Museum De Hallen
Haarlem Noord Holland

De Grote Markt is het centrale plein van deze provinciehoofdstad. De prachtige en statige ťn goed bewaard gebleven gebouwen tonen de rijkdom uit het verleden: De Grote of Sint-Bavokerk, het Stadhuis , De Hoofdwacht, de Vishal, De Vleeshal en de Verweyhal. Deze laatste twee herbergen het museum. .
Collectie en Exposities
Het museum voor moderne en hedendaagse kunst De Hallen organiseert drie keer per jaar een tentoonstelling. Het accent ligt hierbij op fotografie en videokunst. De nadruk op hedendaagse beeldende kunst. De zomertentoonstelling put voor een groot deel uit de ruim 10.000 werken in de eigen collectie moderne kunst. Hierin zijn regionale schilders als Jocobus van Looy, Kees Verwey en Henri Boot goed vertegenwoordigd. Nederlandse Modernisten (P.Mondriaan bv.), de Bergense School (Leo Gestel bv.) CoBrA en de Nieuwe Figuratie, beeldhouw- en schilderkunst en hedendaagse keramiek en bewegend beeld zijn de speerpunten van het collectiebeleid. Met name de laatste jaren is de collectie veel internationaler samengesteld.
Het Gebouw
Museum De Hallen bestaat uit drie verschillende gebouwen.1) De Vleeshal uit 1605 is ontworpen door stadsarchitect Lieven de Key, doet vooral dienst als de tentoonstellingsruimte. 2) De Verweyhal uit 1880, gebouwd als sociŽteit voor de rederijkerskamer. De eerste verdieping heeft de naam Verweyhal gekregen en is een wezenlijk onderdeel van het museum.3) Het er tussen gelegen Vishuisje waar een van de knechten van de vismarkt woonde. Dit huisje is thans als entree van het museum in gebruik.
 Ger Dekkers
Dufy
Kleine weetjes over De Hallen
1)De huisdichter. Als eerste museum in Nederland heeft museum De Hallen een huisdichter in dienst. Bij elke tentoonstelling maakt dichter Lucas Hirsch een gedicht
2)Organisatorisch valt het museum onder Het Frans hals Museum te Haarlem
3)In 2011 werd De hallen uitgeroepen tot het beste museum hedendaagse kunst

In Haarlem zijn een aantal zeer mooie wandelingen door stad en door hofjes. Ook om te downloaden. Ga naar klik hier

Museum De Hallen www.dehallenhaarlem.nl
Grote Markt 16, 2011 RD Haarlem


Home