Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUS



CKplus cultuur en kunstsite van Nederland voor onderwijs en de cultuurtoerist
STADSWANDELINGEN MAASTRICHT
MONUMENTENSTAD MAASTRICHT




  • Maastricht Stadswandelingen Maastricht klik hier

  • Maastricht Monumentenstad klik hier
  • Ga naar de Maastricht Startpagina site op klik hier




    De mooiste stadswandelingen in Maastricht


    M A A S T R I C H T





  • Maastricht Stadswandeling Maastricht met Gids klik hier



    ONZE GIDSEN: Onze stadsgidsen zijn min. 65 jaren oud, geboren en getogen Maastrichtenaar en met academische opleiding. Buiten hun encyclopedische kennis van Maastricht, larderen zij hun interessante explicaties met anekdotes en humor. Men speelt direct in op uw wensen en de samenstelling van het gezelschap.
    ONZE SERVICE: Graag geven wij kosteloos uitgebreid advies over parkeren, hotels, restaurants e.d. voorafgaand aan uw bezoek. Tevens veel tips m.b.t. andere dingen om te doen in Maastricht.
    Zie onze contactgegevens. U bent van harte welkom.
    Voor alle informatie: tel nr. 06-21938863 of info@lambertsmeets.nl of https://stadswandelingmaastricht.com/
    Groepsreserveringen: Het programma wordt geheel op maat/naar wens geprogrammeerd m.b.t. begin-en eindtijd en vertrek-en eindpunt. Tevens is er indien gewenst een gratis extra half uur pauze, op mooi terras of in een sfeervol cafe, onderweg. De kosten worden berekend volgens de gewenste looptijd en bedragen 66,50 euro-per loopuur en/of delen daar van (incl. B.T.W.) . Er is geen maximum aan de groepsgrootte

    ONZE ARRANGEMENTEN:
    Thema-wandelingen:


    - - Kerken-wandeling. Onze Lieve Vrouwe, Sint Servaas, eerste en tweede Minderbroederskerken, Dominicanen (mooiste boekhandel van Europa), Kruisheren (hotel). Onder voorbehoud van beschikbaarheid. Evt. 3,50 euro meerprijs p.p. voor bezoek aan schatkamer St. Servaas Duur min. 2,5 uren tot 3 uren. Inclusief gratis half uur cafepauze halverwege. Kosten 165,-euro(incl. BTW).

    -- Maastrichts industrieel verleden
    .naar wens/op maat: een rondleiding door de wijken Ceramique, met bezoek aan bibliotheek Centre Ceramique en evt. Bonnefantenmuseum (entree niet inbegrepen) en/of het Boschstraatkwartier, met bezoek aan het Eifelgebouw en het Bassin. Kosten: op maat, naar uw wensen: 66,50-euro per uur (incl. BTW) Inclusief gratis half uur cafepauze halverwege

    - Maltezer-bieren route door het centrum van Maastricht.Hierbij worden de meest sfeervolle en historische cafes bezocht welke de originele en voortreffelijke bieren tappen van de gloednieuwe Maltezer-brouwerij (voorheen De Ridder). Sterk aanbevolen wordt om deze route te laten beginnen en/of eindigen in het eigen cafe van de Maltezer Brouwerij, fraai gelegen aan deoever van de Maas en voorzien van een groot terras met mooi uitzicht.Tevens kan dan deze kleine stadsbrouwerij worden bezocht, met evt. een bierenproeverij.

    - - Ook zijn stadsrondleidingen te Aken, Trier, Luik en Antwerpen mogelijk. Hierbij worden alle belangrijke gebouwen en bezienswaardigheden bezocht. Het programma wordt volledig samengesteld naar uw wensen.Ook het bijbehorend busvervoer kunnen wij voor u regelen
    -Ook begeleide fiets-, auto- of bustochten zijn mogelijk. Vraag vrijblijvend onze offerte aan.
    - Verder is het mogelijk om voor, tijdens of na uw wandeling een mooie wijnproeverij met interessante en leuke toelichtingen te genieten, geheel naar uw wensen op maat.

    ENGLISH SPOKEN TOURS ARE POSSIBLE
    DEUTSCH GESPROCHENE SPAZIERGANGE SIND MOGLICH
    PROMENADES EN FRANCAIS SONT POSSIBLE

    Maastricht Stadsrondleidingen Samen met een gids door o.a. Historisch Maaastricht klik hier
    Stadsrondleiding in Maastricht. Onder begeleiding van een gids maakt u een stadswandeling door de historische stadskern van Maastricht. In korte tijd ziet u de belangrijke bezienswaardigheden en natuurlijk ook de vele gezellige kroegjes

    Maastricht Stadswandeling Maastricht te downloaden en mooi beschreven + kaartje klik hier
    Een leuke stadswandeling door intieme straatjes, mooie parken, langs monumenten en oude gebouwen en over de stadswallen. U steekt de voorrangsweg over richting stadspark. Daar neemt u het asfaltpad dat het park ingaat. Aan de 4-sprong gaat u R de heuvel omhoog. Boven komt u bij het grafmonument van baron Des Tombes (a). Aan de andere zijde van het grafmonument, loopt u via het trappenpad omlaag. Beneden gaat u L. U passeert de ingang van het openlucht zwembad Jekerdal (alleen toegankelijk voor leden). Meteen daarna gaat u aan de 4-sprong L omlaag.

    Maastricht Rondje Vrijthof, stadswandeling van het station Maastricht naar het Vrijthof, heen en weer 4 km Te downloaden – uit te printen + kaartje klik hier
    Veel dagjesmensen die Maastricht met de trein bezoeken lopen rechttoe-rechtaan naar het gezellige centrum. Op zich niets mis mee, maar zo doe je jezelf en deze bourgondische stad wel wat te kort. Met slechts een klein half uurtje meer loopwerk laat dit rondje Vrijthof je wat meer zien. Zowel op de heen- als op de terugweg kuier je een leuk stukje langs de Maas. Naar het Vrijthof toe kom je over de Markt met het prachtige, oude Stadhuis en langs de Dominicanenkerk met daarin een flinke boekenwinkel, met een koffiehoek. Na het Vrijthof (waar je de Sint Servaasbasiliek kunt bezoeken) wandel je door supergezellige eetstraatjes en langs een oude watermolen naar de oude stadsmuur, waar je door de Helpoort loopt. Zin in een stukje door een fraai park langs de Maas, ook dat kan want je komt er langs. Na even leuk geshopt te hebben in de Rechtstraat (met talrijke leuke en aparte winkels) ben je weer vlot op het NS-station.

    MaastrichtVestingwandeling Maastricht, te downloaden klik hier
    Je start bij het Dinghuis, het VVV kantoor.Kort alvast een overzicht van de historie van Maastricht gegenereerd door CPJ Aerssens:
    Meer dan tweeduizend jaar Maastricht. De naam stamt af van Mosae Trajectum, de plaats waar je de Maas droogvoets kon oversteken. De Romeinen bouwden een nederzetting waar een weg de Maas overstak die de lössvlakten verbond met de Haspengouw. Dat gebeurde nog voor onze jaartelling. En hier, aan de heerbaan tussen Keulen en de Franse Kanaalkust, versterkten de Romeinen hun bruggehoofd in 333 tot een castellum omdat Germaanse stammen al sedert meer dan zestig jaren deze streken onveilig maakten.
    Toen er zich kooplieden vestigden, kreeg de nederzetting stedelijke trekjes, om dan na het vertrek van de Romeinen (omstreeks 450) wel bewoond te blijven. Sint Servaas had intussen de bisschopszetel van Tongeren naar Maastricht verplaatst. Hij was de eerste van de eenentwintig bisschoppen die tot 722 in Maastricht resideerden. De Germaanse Franken namen toen de plaats in van de Romeinen.

    Met koning Clovis kwamen de Merovingische vorsten aan het bewind, waarna de Karolingen aantraden. Maastricht bloeide weer op, ook als handelscentrum met een eigen muntatelier. Omstreeks 635 stichtten de Witte Vrouwen als eerste een klooster.
    In 870 werd Maastricht definitief bij het Duitse Rijk gevoegd. Rond het jaar 1000 teisterden de Noormannen de Maasgouw. Maastricht was in circa 1170 een kruispunt van West-Europese wegen. De stad werd ten slotte in 1284 tweeherig. De hertog van Brabant en de prins-bisschop van Luik deelden de macht over de stadsstaat Maastricht. Gewapende en godsdienstige conflicten en belegeringen bleven de stad teisteren.

    In 1567 kreeg Maastricht een koninklijk garnizoen. In 1568 probeerde prins Willem van Oranje zich bij het begin van de Nederlandse Opstand meester van Maastricht te maken. De Spaanse troepen sloegen in 1576 aan het muiten (de Spaanse Furie). Troepen van de Staten-Generaal vervingen daarop de Spanjaorden, waarna de hertog van Parma de stad in 1579 weer voor Spanje veroverde. Frederik Hendrik veroverde de stad in 1632 voor de Republiek der Verenigde Nederlanden waardoor een Staats-Luiks bewind in de plaats van het Spaans-Luikse kwam.

    De Franse Zonnekoning belegerde Maastricht in 1673 en nam de stad ook in. Twee jaar na het vergeefse beleg door stadhouder Willem III in 1676, stond Frankrijk zijn rechten weer af aan de republiek. In 1748 stonden opnieuw Franse troepen voor de stadspoorten, met Lodewijk XV voorop, een van de laatste gewonnen veldslagen was die tegen generaal Miranda, van 22 februari tot 2 maart 1793. Uiteindelijk 5.000 bommen later moest Maastricht in 1794 toch voor de Franse revolutielegers capittuleren. De tweeherigheid liep ten einde en Maastricht werd ingelijfd bij Frankrijk als hoofdstad van het departement Nedermaas oftewel Meuse Inférieure. Vrijwel onmiddellijk werden alle kapittels, kloosters en parochies opgeheven, en voor wat deze laatste aangaat tot na het concordaat van 1804. In 1814 verlieten de Fransen de stad voorgoed.
    De industrialisatie kwam op gang en Maastricht werd de eerste industriestad van het land. De Zuid-Willemsvaart verbond Maastricht met 's-Hertogenbosch en een tweede kanaal met Luik. De eerste spoorlijnen volgden. Ten slotte werd de stad in 1876 vesting 'af' en ontmanteld. De afbraakwoede daarna beroofde de stad van prachtige poorten en verdedigingswerken. Historische herinneringen gingen voor altijd verloren, wat nog steeds wordt betreurd.

    Maastricht Stadsrondleidingen Jeker, Hoge Fronten en Sint Servaasbasiliek. Uit te printen en kaartje, ook gps.Start en eindpunt Station Maastricht, Stationsplein 27, 6221 BT Maastricht: Groene Stads Wissels tocht, 9 km klik hier
    Grenzend aan het historische centrum van Maastricht ligt het Frontenpark (bestaande uit restanten van oude vestingwerken) als een vergeten en voor veel mensen onbekend gebied met een grote diversiteit aan landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden. Kuierend over de hoge verdedigingswallen heeft u een prachtig uitzicht over dat gebied en de stad. Voordat u daar bent maakt u een leuke wandeling over de Onze Lieve Vrouwewal, door de Helpoort, langs de stadsmuur, over prachtige wandelpaden langs de Jeker (een beek) en door het Stads-, Aldenhof- en Waldeckpark. Langs de monumentale Sint Servaasbasiliek (welke u kunt bezoeken), over het Vrijthof, het Marktplein met Stadhuis en de Maasboulevard wandelt u weer naar het station.

    Maastricht - Stadswandeling 5,5 km GPS en Print lees meer
    5,5 km lange rondwandeling door het gezellige en romantische stadscentrum van Maastricht. Het startpunt van de wandeling ligt bij het NS centraal station van Maastricht. Vanaf het station loop je via de maaskade naar de Hoge Brug. Via de voetgangers- en fietsbrug "De Hoge Brug" wordt de Maas overgestoken. Deze brug is in 2003 in gebruik genomen en heeft in 2004 de Nationale Staalprijs gewonnen. De brug heeft geen pijlers in de Maas. Voor de overspanning van 164 meter is gekozen voor een zogenoemde `boog-tui'-constructie.

    Maastricht: D'Artagnanwandeling. Te downloaden Ook GPS, 6,5 km. Start Borgesiusplantsoen 27, 6214 SE Maastricht. Een makkelijke tocht klik hier
    Wie kent niet het beroemde boek 'De Drie Musketiers' van Alexander Dumas? Een van de hoofdpersonen in dit boek, Charles Debatz-Castelmore, graaf d'Artagnan, is op 25 juni 1673 in Maastricht gesneuveld. Dit gebeurde tijdens de belegering van Maastricht door Lodewijk XIV, de zonnekoning. Deze wandeling voert u langs de plekken waar hij heeft gevochten en waar hij vermoedelijk is gestorven.
    De Limburgse hoofdstad Maastricht behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Er is voldoende te ontdekken en te bewonderen. Deze wandelroute betreft een leuke stadswandeling door intieme straatjes, mooie parken, langs monumenten en oude gebouwen en over de stadswallen. Je zult je zeker niet vervelen. De route start bij het Cannerplein bij het Grand Café De Tramhalte te Maastricht en is ongeveer 7 km lang. Hier kun je in de buurt ook een lekker kopje koffie krijgen en parkeren is er op loopafstand. Let op, de route is niet bewegwijzerd, maar je kunt onder 'download' ook nog een separate wegbeschrijving downloaden


    Maastricht Stadswandeling 6,7 km te downloaden Stadswandeling
    Een leuke stadswandeling door intieme straatjes, mooie parken, langs monumenten en oude gebouwen en over de stadswallen.

    Maastricht Stadswandeling 10 km te downloaden en foto’s en informatie Stadswandeling
    Een leuke stadswandeling door intieme straatjes, mooie parken, langs monumenten en oude gebouwen en over de stadswallen deel 2

    Maastricht , de stadswandeling Maastricht van 3 km, De Oude stad Te downloaden Print hier de stadswandeling
    De wandeling kunt u ook afhalen bij Cafe Tribunal, Tongersestraat 1. De oude stad in haar volle glorie. We starten onderaan de Tongersestraat bij Café Tribunal. Naast Café de Tribunal ziet u de Toneelacademie. U bent hier in het "Quartier Latin" van Maastricht, de studentenwijk. De Universiteit Maastricht, het Conservatorium, de Jan van Eyckacademie en de Academie voor de Bouwkunst vindt u hier binnen een straal van 100 meter.
    Naast Café de Tribunal ziet u de Toneelacademie.U bent hier in het "Quartier Latin" van Maastricht, de studentenwijk. De Universiteit Maastricht, het Conservatorium, de Jan van Eyckacademie en de Academie voor de Bouwkunst vindt u hier binnen een straal van 100 meter. U loopt naar beneden de Lenculenstraat in.U neemt de eerste straat rechts, de Verwerhoek.U steekt hier de Jeker over en komt nu bij de eerste omwalling. U loopt nu via het Kleine Grachtje naar Achter de Molens. U steekt hier de straat over en u gaat meteen links de Tafelstraat in. Als u zich omdraait heeft u een mooi gezicht op een prachtige lindenlaan met mooie herenhuizen, de Grote Looiersstraat.. De naam zegt het al, vroeger liep hier nog de Jeker en was dit het kwartier van de leerlooiers, waar drie straten naar vernoemd zijn.
    Maastricht Gevelstenenwandeling te downloaden: klik hier
    Dit is de gevelsteen wandeling van het Jekerkwartier, een van de mooiste stukjes Maastricht. Ik heb zo volledig mogelijk proberen te zijn. Van onschatbare waarde hierbij was het boek Gebeiteld & Verguld, gevelstenen in Maastricht van S. Minis en de DSM kalender van 1975 Anno van Prof. J. Timmers. Er zijn helaas een paar stenen die u niet kunt zien, Witmakersstraat 9 in het achterhuis en Witmakersstraat 12 op het binnenterrein. De foto's staan wel op de site. Ook in de Grote Looiersstraat nr. 15 is een steen in het achterhuis die niet te zien is. Dit is de gevelsteen wandeling van het Jekerkwartier, een van de mooiste stukjes Maastricht. Ik heb zo volledig mogelijk proberen te zijn. Van onschatbare waarde hierbij was het boek Gebeiteld & Verguld, gevelstenen in Maastricht van S. Minis en de DSM kalender van 1975 Anno van Prof. J. Timmers.


    Maastricht Rondleidingen NS wandeling van 9 of 14 km Maastricht Sint Pietersberg Maastricht te downloaden
    Van het station loop je over de Sint Servaasbrug zo het oude centrum van Maastricht in. Hier vind je naast veel monumenten talloze bijzondere winkeltjes en gezellige horecagelegenheden. Wandel verder langs Onze Lieve Vrouw 'Sterre der Zee' Basiliek en de Bisschopsmolen, een oude watermolen. Vervolgens klim je omhoog naar Fort Sint Pieter en de Sint-Pietersberg. Even genieten van dit bijzonder uitzicht over het heuvellandschap en dan loop je België in.
    In Kanne of bij het gelijkmatige kasteel Neercanne kun je even uitrusten voor de tweede helft van de route. Het riviertje De Jeker is de rode draad terug naar Maastricht. Eerst loop je nog wat hoger dan het riviertje, maar dichter bij de stad loop je er vlak langs, midden door het groene Jekerdal.
    Langs de stadsmuren van Maastricht kom je weer bij het oude centrum. Maar niet te snel, want het zicht vanaf de stadswallen en ook de Helpoort zijn zeer de moeite waard. Voordat je de Maas overgaat op weg naar het station, is het nog goed toeven in het centrum van Maastricht met de vele winkels en terrasjes. Het kan allemaal op een dag, maar je kunt er natuurlijk ook een gezellig weekend van maken.

    Maastricht Bekijk, print en download de routebeschrijving van de wandelroute 'Maastricht Markant' van Ger (7 km) LEES MEER
    Maastricht Cafe Tribunal, Tongersestraat 1, bevindt zich bij begin- en eindpunt en is de moeite waard om iets te nuttigen. Lekkere pelpinda's op de bar en de doppen mogen op de grond! Ook onderweg komt u diverse gelegenheden tegen. Deze route leidt u door de oude sfeervolle binnenstad van Maastricht. Leuke wandeling door de oude en zeer gezellige binnenstad van Maastricht. Erg leuk om te combineren met een middagje winkelen en lekker eten. Ik heb dit vorig jaar met een vriendin gedaan, wat is Maastricht toch een mooie stad, je waant je in het buitenland! Vanaf station Maastricht is het beginpunt ongeveer 5 minuten wandelen.

    Mestreech Maastricht De oude stad in een nieuwe jas Rundsje Mestreech. Onderdeel van een tweedaagse rocht van 20 km. Download hier de beschrijving
    Stads wandeling in Maastricht
    Maastricht blijft natuurlijk een prachtige, Bourgondische stad met veel bezienswaardigheden, terrassen, pittoreske straten en mooie winkels, maar diverse oude plekjes hebben kortgeleden een ander aanzien gekregen. Deze uitgebreide rondwandeling is een hernieuwde kennismaking met de stad, waar we erg van hebben genoten.
    Redacteur: Aeila Huigen Route: 6 kilometer. Zie routebeschrijving en kaartje Startpunt: NS-station Maastricht Tussenstop: eindeloos veel winkels, cafés, terrassen en restaurants OV: trein naar NS-station Maastricht Parkeren: diverse parkeergarages bij het station Honden: ja Let op: Maastricht is vanwege de straatklinkertjes geen stad voor een wandeling op smalle hakken.

    Maastricht Stadswandeling langs stadswallen, shopping en cultuur lees meer
    Tussen het moois en aangenaams dat Maastricht te bieden heeft vallen de terrasjes op, vooral dan het zeer grote terras aan de voet van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Het is geen goed idee om daar een dagje Maastricht te beginnen, want eenmaal je er zit wil je er niet graag weer weg. Daarom starten we aan het Vrijthof, de bekendste plaats van Maastricht. Met deze wandelroute brengen we je langs de diverse aspecten van de stad. GPS-track Maastricht: we hebben de GPS-track (GPX) van deze wandelroute in een zip-bestand geplaatst dan je vrij kan downloaden. Afstand: 2.8 km Vertrek & einde: Vrijthof, Maastricht Aard: stadswandeling Wegdek: verharde wegen Reliëf: vlak Rolstoel/kinderwagen: geschikt Bewegwijzering: geen (zie de kaart in het downloaddossier) Hoe te bereiken: met de wagen is het heel eenvoudig om de parking onder het Vrijthof te bereiken. Op de kleine ring staan er overal pijlen naar dit plein. Met de trein zijn er heel goede verbindingen. Het treinstation bevindt zich op de andere oever van de Maas. Het is ongeveer 900 meter stappen tot op het Vrijthof.

    Maastricht Stadswandeling gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
    Ontdek Maastricht voor een leuke dag uit!
    Verleden en heden wisselen zich af, in architectuur, maar zeker ook in het aanbod aan cultuur. Kleurrijk, traditioneel en typisch Maastrichts, maar ook mysterieus, onontdekt, uitdagend en werelds.Maastricht is de stad van de (ondergrondse) cultuurschatten en karakteristieke torens, festivals, exposities én adembenemende voorstellingen.
    Download hier je gratis ANWB stadswandeling Maastricht die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

    Maastricht Wandelroute Stadswallen, Shopping en cultuur gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
    Tussen het moois en aangenaams dat Maastricht te bieden heeft vallen de terrasjes op, vooral dan het zeer grote terras aan de voet van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Het is geen goed idee om daar een dagje Maastricht te beginnen, want eenmaal je er zit wil je er niet graag weer weg. Met deze wandelroute brengen we je langs de diverse aspecten van de stad. En dat zijn de vele historische gebouwen, musea en kerken, mooie stadspleinen, gezellige straten, winkelstraten, oude stadswallen en het stadspark. Dus meer dan genoeg voor een dagje Maastricht

    Maastricht Stadswandeling 5 km te downloaden LEES MEER
    Bekijk, print en download de routebeschrijving van de wandelroute 'Wandeling door Maastricht' van Dromos (5 km)


    Maastricht Stadswandeling Uit te Printen Jekkerkwartier klik hier
    Deze wandeling brengt u via het vrijthof, door de binnenstad naar het mooie Jekerkwartier en resten van de stadsomwalling De wandeling is ongeveer 3 kilometer. geef u ogen goed de kost want er is veel moois te zien. Wandeling binnenstad en Printversie Deze wandeling kunt u afhalen bij Cafe Tribunal, Tongersestraat 1, waar tevens uw wandeling start.

    Maastricht Vestingwandeling Stadswandeling Maasricht te downloaden lees meer
    Maastricht was tot in de tweede helft van de vorige eeuw een vesting: zware muren en buitenverdedigingswerken moesten de stad beschermen tegen aanvallers. Deze wandeling van ongeveer anderhalf uur voert je langs de overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuren en langs enkele gebouwen met een militair verleden.


    Maastricht Geologische Stadswandeling lees meer en download
    In de binnenstad van Maastricht is veelvuldig gebuik gemaakt van verschillende soorten natuursteen, zowel voor de gevels als in de bestrating. Wat zijn dit voor gesteenten en waar komen ze vandaan? Soms zijn fossielen te zien, zoals schelpdieren of onderwaterplanten. Onder welke omstandigheden zijn ze afgezet en waar leefden deze beesten? De natuursteenwandeling die u hier kunt downloaden, licht een tipje van de geologische sluier op...

    Maastricht Ceramique stadswandeling van 2-3 km Print hier het kaartje en de gegevens
    De nieuwe wijk Waar vroeger het fabrieksterrein van de Société Céramique -later Sphinx-Céramique, de Maastrichtse aardewerkfabriek- was, is in korte tijd een totaal nieuwe wijk geboren. Het is een mengeling van wonen, kantoren, winkels en openbare gebouwen geworden. Er staan nogal wat architectonische hoogstandjes. Rijksbouwmeester Jo Coenen heeft het totale plan gecoördineerd. Met tal van architecten hebben zij een wijk ontworpen die tot ver buiten onze grenzen belangstellenden trekt. Er is dan ook heel wat te zien. Niet iedereen is even enthousiast over de bouwwerken, daarom deze wandeling, dan kunt u uw eigen oordeel vormen. Er bestaat ook een printversie en een plattegrond van deze wandeling.

    Maastricht | La Ville en Rose lees meer
    Maastricht | La Ville en Rose Ook La Ville en Rose is nu beschikbaar, een stadswandeling langs de belangrijkste homorechten-highlights van Maastricht. Van Sint Servaas tot Onno Hoes: al 2000 jaar drukken homo's en lesbiënnes, biseksuelen en transgenders een bijzondere stempel op deze stad. De wandelingen kunnen in groepsverband of individueel gelopen worden waarbij gebruikt gemaakt wordt van de gratis RightsWalk app.

    Maastricht Themawandelingen te downloaden, ACHT stuks klik hier
    Wandeling Percee en Wyck Wyck werd in de Romeinse tijd Vicus genoemd. Dat betekent handelsnederzetting. Wyck was klein en had maar twee straten, de Hoogbrugstraat en de Rechtstraat. De wandeling gaat van start op de St-Servaasbrug richting Wyck.
    Orgelpracht in Maastricht. De historische Maastrichtse kerken bezitten een een keur aan fraaie historische orgels met elk een eigen ontstaansgeschiedenis. De heer G.M.I.Quaedvlieg is kenner van de Maastrichste orgelpracht bij uitstek. Hij schreef een bijzondere bijdrage voor Zicht op Maastricht over het orgelbezit van de oude binnenstad, maar vergat daarbij niet de orgels in kerken buiten het stadscentrum. Het artikel is bestemd voor iedereen die in de schoonheid van de Maastrichtse orgels is geïnteresseerd, maar bevat ook technische informatie voor meer gespecialiseerden. ZOM stelde op basis van dit artikel een rondwandeling samen langs de orgels in het stadscentrum.
    Wandeling Stadspark en villawijk In 1653 werd een smal terrein buiten de Onze-Lieve-Vrouwepoort beplant met lindenbomen naar een idee van Frederik Magnus van Salm, de militaire gouverneur van de vesting. Het "gouverneurspark" werd kort na 1700 uitgebreid met een kleine weide, de Bleeckerij. De "groene plaats" werd populair onder de burgerij. In de 18e eeuw werd de wandelplaats "Onder de boompjes" genoemd. In 1830 werden "de boompjes" op bevel van generaal Dibbets gekapt, maar in 1836 werd het terrein opnieuw als park in Engelse landschapsstijl ingericht. Sinds 1837 wordt de "Ingelsche Hoof" stadspark genoemd. De wandeling gaat van start bij De Boompjes langs de Onze-Lieve Vrouwewal.
    Ontdek Belvédère: Wandel- en fietsgids In de komende twee decennia krijgt Maastricht er een nieuw - tevens heel oud - stadsdeel bij. Er gaat er heel veel veranderen in het zogenaamde Belvédère gebied. De wandelgids neemt u mee door het fraaie natuurgebeid, maar ook langs het oude industriegebied en langs de verdedigingswerken De Fronten. De wandlgids is een tijdsdocument want binnenkort zal het aanzien van Belvédère al ingrijpend veranderd zijn. De fietsroute beschrijft een cirkel om het Belvédère gebied door het zogenoemde Grensmaasgebied. Ook in de fietstocht is veel aandacht voor de monumenten van historie en natuur in een gebied waar de ontwikkeling duidelijk zal worden van industriestad tot een stad waar dienstverlening, cultuur en wetenschap de centrale rol gaan spelen.
    Wandeling Pieterpad door de stad Het Pieterpad is de bekendste lange-afstand-wandelroute van Nederland. De route voert van Pieterburen aan de Groningse Waddenkust naar de Sint Pietersberg bij Maastricht en heeft een lengte van 490 kilometer, onderverdeeld in 27 etappes. Op de Sint Pietersberg sluit het Pieterpad aan op de Europese Grande Randonnée 5 die via de Ardennen en de Franse Alpen naar Nice loopt.
    Wandeling Boschstraatkwartier In de middeleeuwen concentreerde de lakennijverheid zich in dit stadsdeel. In de eeuwen dat Maastricht een vestingstad was, zijn er veel kazernes gebouwd. In de eerste helft van de negentiende eeuw kreeg Maastricht betekenis als eerste industriestad van Nederland. Dit gebeurde juist in dit stadsdeel. We beginnen onze wandeling op de Markt bij het standbeeld van Mickelers, aan het begin van de Boschstraat.
    Wandeling Metamorfose Het boek "monUMent" (2006) geeft een overzicht van de geschiedenis en vertelt over de functies die de locaties van de Universiteit Maastricht door de jaren heen hebben gekend. Naast het boek is er een wandelroute samengesteld die uitnodigt om deze historische sporen, beschreven in het boek, met eigen ogen te aanschouwen. Kortom, een wandeling langs de monumenten van de Universiteit Maastricht.
    Een wandeling door Maastricht: Euroute 92 In februari 2007 was het vijftien jaar geleden dat het Verdrag van Maastricht werd ondertekend. Bij de herdenking van het jubileum van het Verdrag werd een stadswandeling samengesteld, de Euroute; de wandeling leidt ons langs de plaatsen in en om Maastricht die herinneren aan de Eurotop van 1991 en de ondertekening van het Verdrag van Maastricht in 1992. De Euroute bestaat uit een wandelparcours van zo'n drie kilometer door het centrum van de stad en biedt de mogelijkheid via enkele Extra Routes verderaf gelegen locaties te bezoeken. 'Waar de geest van het verdrag rondwaart'
    A walk trough Maastricht: Euroute 92 In februari 2007 was commemorated de signing of the Maastricht Treaty in 1992 fifteen years before. This Euroute will take you to the places in and around Maastricht that are reminiscent of the European summit in 1991 and the signing of the Maastricht Treaty in 1992. The Euroute encompasses a walking route of some three kilometers trough the center of town and also offers you the opportunity to visit a number of locations further away: the Extra Routes.

    Maastricht Natuurhistorisch Museum Natuurhistorisch Museum Maastricht
    Vanaf het Natuurhistorisch museum met het nieuwe gidsje ‘Maastrichter steen’ een geologische wandeling naar het Vrijthof volgen; de verrassende verscheidenheid aan natuursteen die in gebouwen en bestrating is gebruikt vormt eigenlijk een openluchtmuseum op zich.




    Ga naar het overzicht met 625 stadswandelingen in heel Nederland
    klik hier





    De mooiste monumenten in


    M A A S T R I C H T


    Limburg Mijnschachten
    Maastricht Bouwwerken
    Maastricht Kerken
    Maastricht Monumenten
    Maastricht Monumentenstad
    Maastricht Monumenten een rest



    Limburg MijnschachtenDe Nederlandse mijnstreek in het heden.
    Limburg Mijnschachten site

    Maastricht Bouwwerken
    “ bouwwerken Door de jaren heen zijn in Maastricht veel mooie panden gebouwd. Niet voor niets is Maastricht een van de mooiste monumentensteden van Nederland. Via deze pagina's kunt u een aantal van deze monumenten zien.
    OL Vrouwebasiliek
    St Servaas
    Romaanse kerken; Gotische kerken en Andere kerken
    Stadsmuren
    Helpoort
    Vestingbouw en militaire gebouwen
    Hoge Fronten
    Andere gebouwen.
    Dat Maastricht een rijk Romeins verleden heeft, dat wist je misschien al. Wist je ook dat de restanten daarvan, nog steeds verspreid over bijna de hele stad te vinden zijn? Ze zijn misschien niet altijd zichtbaar, maar de verhalen die erbij horen zijn daarom extra bijzonder. Ontdek de Romeinse restanten, laat je fantasie de vrije loop en volg de sporen van de Romeinen in Maastricht.


    Maastricht Kerken van Maastricht
    “Maastricht Kerken Monumentenstad ga naar de stad: en dan naar
    Maastricht de M dus ga vervolgens naar de stad: en dan naar
    kerken Basiliek van St. Servaas. Wie de eerste de beste Maastrichtenaar naar de kerk van Sint Salvator en Sint Petrus vraagt, zal, in het gelukkigste geval, naar Daalhof en Sint Pieter verwezen worden. Wie hem dan, ter verduidelijking, vertelt dat hij er, aan het Vrijthof, iedere dag aan voorbijgaat en dat het om de Sint Servaaskerk gaat, zal met een meewarig gezicht van 'Geer zeet zeker neet good gewoorde' bekeken worden.
    O.L. Vrouwebasiliek. 'De Slevrouwe' zeggen de Maastrichtenaren. En in dat ene woord - en de wijze waarop ze het uitspreken - liggen heel hun liefde en eerbied besloten voor de bijna duizendjarige kerk van Onze Lieve Vrouw. Er is, in Maastricht, geen kerk die zo lang en zo innig alle lief en leed met de Maastrichtenaren heeft gedeeld als deze, officieel aan Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming toegewijde, kerk.
    Cellebroederskapel. De Cellebroeders hebben zich ook in Maastricht van meetafaan bezig gehouden met de taken waarvoor hun broederschap, in het begin van de 14de eeuw, in het leven was geroepen: het bezoeken en verplegen van zieken en het begraven van doden.
    Ruïne kloosterkerk "Het Dal van Josaphat" (de Beyart). Bezijden wat destijds de Tweebergenstraat was en thans de Brusselsestraat stond in de tweede helft van de 15de eeuw een herberg, die tevens logement was en die de Beyart heette. Van welk woord de spelling in de loop der tijd voortdurend variëert: Beyard, Beyaard, Beyaart, Beyaert, Beyerd, Beyert.
    Dominikanerkerk. De Dominicanenkerk zou Nederlands eerste gotische kerk zijn. De kerk is, in elk geval, een der allereerste in het land en wellicht de eerste in Maastricht in de stijl der gotiek. Een zuiver vroeg-gotisch kerkgebouw, een lichtend exempel van de gotiek in de Maasstreek en een typisch voorbeeld tegelijk van een bedehuis van een bedelmonnikenorde, dus zonder een westtoren en een kruisbeuk.
    St. Mathiaskerk. De Sint Matthiaskerk is, bij wijze van spreken, bij elkaar gevloekt. Niet zozeer door de werklieden als wel door de lakenwevers. De kerk werd namelijk voor een belangrijk deel bekostigd uit de boetekas van het destijds zo machtige gilde der lakenwevers die in het noordelijk stadskwartier hun weefgetouwen hanteerden.
    St. Janskerk. In het hemelbestormende kerkencomplex aan het Vrijthof wedijveren de torens van de Sint Servaas en de Sint Jan al eeuwen om de hegemonie. In hoogte, echter, wint de toren van de Sint Jan het veruit met haar 70 meter sinds de top van de ruim 72 meter lange Sint Servaastoren van Cuypers, bij de brand in 1955, als een fakkel door het kerkdak viel.
    Grauwzusterkapel. Vanaf het lommerrijke De Bosquetplein -in het hart van Maastrichts quartier latin -leidt een taps toelopend keienstraatje naar de entree van het Natuurhistorisch Museum. Aan de rechterkant geflankeerd door de nieuwe vleugel die verrees bij de renovatie in de jaren 1976 en 1977. Ter linkerzijde strekt zich een bescheiden bouwwerkje uit.
    Eerste Minderbroederskerk. Sinds jaar en dag zijn de Minderbroederskerk en, later ook, het klooster aan de Sint Pieterstraat ingericht als Rijksarchief voor Limburg. Waar ze, met hun massieve gevels, een van Maastrichts meest rustieke hoeken accentueren en rust en statigheid uitstralen.
    Nieuwenhof. In het begin van de 13de eeuw stond op het grondgebied van Sint Pieter, even buiten Maastrichts eerste omwalling waar zich nu het Mgr. Nolenspark bevindt, de Begijnhof van Sint Catharina. Telkens, echter, als de Maas buiten haar oevers trad, stond ook de begijnhof in het water. Daarom - maar ook omdat het kloostertje te klein werd - zochten de begijnen al snel een confortabeler onderkomen.
    St. Andrieskerk. Dag in dag uit haasten de Maastrichtenaren er zich in toenemende verkeersstromen aan voorbij. Maar vrijwel niemand realiseert zich dat daar waar de Maagdendries verloopt in Achter de Barakken achter een lange muur, wat huizen en schoolgebouwen een kerk schuil gaat. Of althans wat resteert van een vijf eeuwen oude kapel die eens deel uitmaakte van het Sint Andriesklooster.
    Augustijnenkerk. Toen Sint Maternus in de vierde eeuw, als bisschop van Trier en Keulen, in deze streken het geloof verkondigde, bouwde hij een kapel ter ere van Maria waar, vandaag de dag, de Mariastraat uitkomt op de Kesselskade. In deze kapel - Maria ten Oever geheten - zouden met name de schippers Maria hebben vereerd en zo zou, in Maastricht, de eeuwenoude devotie tot de Sterre der Zee zijn ontstaan. Een verhaal te mooi om waar te zijn en het is, helaas, te mooi.
    Lutherse Kerk. In 1683 - en dit staat onomstotelijk vast - werd de eerste steen gelegd voor de Lutherse kerk aan de Hondstraat. Daarmee moet dit gebouw ook de eerste kerk zijn geweest die de protestanten - en met name dan de Lutheranen - zelf voor zich oprichtten in Maastricht.
    Bonnefantenkerk en -klooster. Toen de eerste kanonikessen van het Heilig Graf ofwel, eenvoudiger gezegd, de Sepulchrijnen zich, op 27 juli 1627, in het weliswaar nog niet voltooide klooster vestigden, brachten zij tegelijkertijd de benaming 'Dames des bons enfants' mee naar Maastricht
    Jezuïtenkerk. Met de bouw van wat twee eeuwen schouwburg is geweest, beleefde Maastricht helemaal in het begin van de 17de eeuw een viervoudige primeur. Want met deze bouw werd de eerste Zuidnederlandse barokkerk verwezenlijkt, tevens het eerste werkstuk van de beroemde Brugse bouwmeester Petrus Huyssens, de eerste kerk van de Jezuïeten in Maastricht en de eerste kerk ook na een eeuw van stilstand in kerkelijke bouwbedrijvigheid als gevolg van de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw.
    Tweede Minderbroederskerk. Met de bouw van wat twee eeuwen schouwburg is geweest, beleefde Maastricht helemaal in het begin van de 17de eeuw een viervoudige primeur. Want met deze bouw werd de eerste Zuidnederlandse barokkerk verwezenlijkt, tevens het eerste werkstuk van de beroemde Brugse bouwmeester Petrus Huyssens, de eerste kerk van de Jezuïeten in Maastricht en de eerste kerk ook na een eeuw van stilstand in kerkelijke bouwbedrijvigheid als gevolg van de godsdienstoorlogen in de 16de eeuw.
    Waalse kerk. Dr. Charles Thewissen was, in woord en geschrift, een verteller par excelence over zijn stad en haar historie. En hij wist in zijn verhalen altijd wel weer een 'meidske' of freuleke dan wel mademoiselke ten tonele te voeren. Zo verhaalt hij in zijn als een roman geschreven geschiedenisboek over Maastricht - in 1968 verschenen - van een jong Maastrichts meisje dat gefigureerd zou hebben als Godin van de Rede in de Waalse kerk aan de Sint Pieterstraat.
    Synagoge. Het waren, bijna vijfentwintig jaar na de Tweede Wereldoorlog, ontroerende momenten voor de Nederlands Israëlitische Gemeente van Maastricht. Toen, op 24 september 1967, de hoofdsynagoge aan de Capucijnengang opnieuw werd gewijd. Dat was na een driejarig herstel, in 1964 begonnen en mogelijk gemaakt door de financiële bijdragen van rijk, gemeente en provincie alsmede van enkele Joods- Amerikaanse fondsen.
    St. Martinuskerk. Wat de Sint Servaas en de Slevrouwe al eeuwen waren voor Maastricht, dat werd ook, zij het veel later, de Sint Martinuskerk te Wyck. Niet, echter, alleen een geestelijk tehuis voor de eigen parochianen maar ook een geestelijke kracht. centrale waarvan de uitstraling veel verder ging reiken dan de eigen parochiegrenzen.
    Kruisherenkerk. Er is in Maastricht geen kloostercomplex dat de eeuwen - en nog meer belegeringen - zo compleet en, ogenschijnlijk, zo ongeschonden heeft weten te trotseren als dat van de Kruisheren. Vooral vanuit de lucht bekeken openbaart zich welk een zeldzaam gaaf sieraad daar aan de Kommei - als een kleine abdij - voor Maastricht bewaard is gebleven.
    Capucijnenkapel. In Maastricht werd, in 1609, het eerste klooster van de Capucijnen gesticht op wat tegenwoordig Nederlands grondgebied is. Waartoe de stad aan de Bogaardenstraat, in 1610 en 1611, kosteloos een terrein met enkele huizen ter beschikking stelde. Er kwam een klooster met plaats voor 28 paters.
    Calvariënberg. In Maastricht werd, in 1609, het eerste klooster van de Capucijnen gesticht op wat tegenwoordig Nederlands grondgebied is. Waartoe de stad aan de Bogaardenstraat, in 1610 en 1611, kosteloos een terrein met enkele huizen ter beschikking stelde. Er kwam een klooster met plaats voor 28 paters

    Maastricht Monumenten
    “ fotoboek Via deze pagina kunt u foto’s van Maastricht bekijken. Het zijn foto’s van monumenten, kerken maar ook van parken en pleinen. Het fotoboek is nog niet compleet en wordt geleidelijk aangevuld. Het kaartje start met "gebouwen en monumenten". Als u de legenda in de linker bovenhoek aanklikt kunt u een keuze maken uit andere categorieën.


    Maastricht Monumentenstad
    “Maastricht Monumentenstad ga naar geschiedenis Algemeen,

    Maastricht monumenten
    “Maastricht Monumentenstad ga naar geschiedenis Algemeen, ga vervolgens naar de stad: en dan naar
    monumenten De Bisschopsmolen. De verdwenen Hertogsmolen en de nog bestaande Bisschopsmolen ontlenen hun naam aan de hertog van Brabant en de bisschop van Luik, die beiden Heer van Maastricht waren. Zij oefenden het bestuur uit en hadden er rechten en plichten. De twee herigheid ontstond in de Middeleeuwen en duurde tot de Franse Tijd.
    Bovenste Neustadtmolen/Hofkensmolen. Bij akte van 17 november 1838 verkocht Hendrik Arnold Verduchêne een watermolen aan de Sint Pieterstraat, genaamd de Hofkensmolen, aan Anna Maria Hubertina Olmans, een ongehuwde zuster van molenaar Gerard Olmans, hiervoor genoemd.
    De molen van Dolk. De 'molen van Dolk' was een groot stenen fabrieksgebouw van vijf verdiepingen dat in de vorm van een hoefijzer over de Jeker was gebouwd met vleugels langs de noordelijke en de middentak. Het strekte zich uit van de Bonnefantenbleekstraat, thans Bonnefantenstraat, tot aan de Heksenstraat, waarin het later werd gesitueerd.
    De heksenhoek. De molen werd tegen de oude stadsomwalling gebouwd, daar waar de Jeker zich in twee takken spitst bij de sluizen van De Reek. Volgens de verhalen zou het gebouw, in mergel baksteen en hardsteen, ooit bekend hebben gestaan als de molen van Hex, waarmee de naam van deze buurt meteen is verklaard. Het was een van de vier zogenaamde Weyermolens, die hier ooit hebben gelegen.
    De Hertogsmolen. De verdwenen Hertogsmolen en de nog bestaande Bisschopsmolen ontlenen hun naam aan de hertog van Brabant en de bisschop van Luik, die beiden Heer van Maastricht waren. Zij oefenden het bestuur uit en hadden er rechten en plichten. De twee herigheid ontstond in de Middeleeuwen en duurde tot de Franse Tijd.
    De Leeuwenmolen. In de 19e eeuw stroomde de zuidelijke tak van de Jeker vanaf de Reek aan de buitenzijde langs de vesting over het grondgebied van de vroegere gemeente Sint Pieter om met een bocht voorbij de voormalige Sint Pieterspoort in de stad Maastricht te stromen
    De Molen Van Lombok. Even ten zuiden van Maastricht in de buurtschap Biesland van de vroegere gemeente Oud-Vroenhoven is vanaf de Cannerweg in de richting van de Jekermolenweg een groepje dichtbij elkaar gelegen witte gebouwen te zien. Hier lagen drie watermolens op de Jeker; twee op de linkeroever en één op de rechteroever.
    Maasmolen op de Maas. Even ten zuiden van de huidige Wilhelminabrug, ongeveer ter hoogte van de Maria- en de Hoenderstraat, lag in de Maas bij de linkeroever een smal en lang eilandje. De stroming van de Maas was daar zodanig dat het een ideale plaats was voor het leggen van schipmolens.
    Watermolen van Nekum. De watermolen van Nekum, op gebied van de voormalige gemeente Oud-Vroenhoven op de linkeroever van de Jeker, was in de Franse Tijd eigendom van Joannes Ubaghs. Hij woonde in de buurtschap Wolder van Oud-Vroenhoven en verpachtte de molen aan zijn schoonzoon Jacob Theunissen, die met diens dochter Agnes was getrouwd
    Onderste Neustadtmolen/Molen aan de Molenhoek. Evenals de bovenste molen, die als graanmolen werd gebruikt, was de Onderste Neustadmolen in de 16e en 17e eeuw eigendom van het looiersambacht.
    De molen aan de Vijf Koppen. De molen aan "de Vijf Koppen", later aan de Begijnenstraat genoemd, was de laagst gelegen molen op de zuidelijke Jekertak. De molen werd in het begin van de 16e eeuw in opdracht van de stad Maastricht gebouwd en in 1533 voor het eerst in pacht uitgegeven.
    Watermolen de Ancker/Papiermolen. Een van de bijzonderste hoekjes van Maastricht is de omgeving van de Helpoort, de oudste stadspoort van Nederland. Een rijzig bouwwerk met twee torens opgetrokken uit kolenzandsteen, een steensoort die ook werd gebruikt voor de aanleg van de eerste stadswal in 1229.



    Combineer een bezoek aan een monument met een stadswandeling: klik hier


    Ga naar het expositie overzicht van heel Nederland klik hier
    Ga naar het overzicht met 625 stadswandelingen in heel Nederland klik hier


    Home