Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUS


Opgeven CKplus Nieuwsbrief klik hier


De nieuwsbrief staat ook op: www.ckplus.nl/nieuwsbrief.html

Cultuur en Kunst site CKplus

CKplus Nieuws
Cultureel-(t)huiswerk

Cultureel (t)huiswerk voor jong en oud. #2
Nu alle scholen en musea dicht moeten, de kinderen thuis zijn en veel volwassenen thuis werken, brengt CKplus uw portie cultuur aan huis.

Cultureel (t)huiswerk voor jong en oud. #1
.

Het Koninklijk Concertgebouw Concours biedt een podium aan alle muzikale kinderen tussen de 9 en 14 jaar
Dekans voor kinderen om zichzelf te presenteren op het mooiste podium van Nederland! Alle muziekstijlen zijn welkom: je mag meedoen met klassieke muziek maar ook met jazz of pop, Turks klassiek of Braziliaanse bossa nova! . Inschrijven kan tot en met maandag 20 april 2020.. Klik hier.

3 Workshops voor jongeren (12+) Stedelijkmuseum Amsterdam
Geef je creativiteit een boost en ga aan de slag met een van de online workshops uit de: Maak het met kunstenaar serie. Maak een dagboek collage met Joppe Rovers, Gees Voorhees of een geluksvogel tekening met Dewy Elzinga.
Maak een dagboek collage
Maak een geluksvogel tekening
Kleur je fantasiewereld.. Klik hier.


Kazimir Malevich.

Marlene Dumas
14 mini Docs Stedelijk Museum.
Bekijk de minidocs over een aantal van de meest spraakmakende tentoonstellingen van de afgelopen jaren, zoals Mike Kelley, Studio Drift en Ed van der Elsken: Camera in Love of het reusachtige doek van Keith Haring. Malevich en de Russische Avant Garde of Marlene Dumas The Image as Burden Klik hier.

Een Snelle Kijkles Bart van der Leck (PO) Museum Singer Laren
Voor in de klas/thuis Bart van der Leck woonde tussen 1916 en 1919 in kunstenaarsdorp Laren (NH). In 1917, vier jaar nadat hij ‘Ploegen' schilderde, richtte hij samen met onder andere Piet Mondriaan en Theo van Doesburg de Nederlandse kunstenaarsbeweging De Stijl op.. Ze zochten daarvoor naar een nieuwe, abstracte beeldtaal. In kleuren beperkten zij zich voornamelijk tot rood, geel en blauw, aangevuld met wit en zwart. Hun vormentaal was recht en hoekig. Wat ze maakten was non-figuratief: hun onderwerp was niet herkenbaar... Klik hier.

Een creatieve tutorial inspireert en motiveert.
Maak eens kennis met tutorials voor jong en oud.
Klik daarvoor op de bovenstaande afbeeldingen. Alle 90 tutorials staan opKlik hier.

Lesbrief CIRCUS in 12 items
Een circus is een rondreizend theater, dat bij je in de buurt zijn tenten opslaat. Als een circus in het dorp of de stad komt kun je dat zien, omdat er overal kleurige affiches om de lantaarnpalen heen staan. Soms is er ook een optocht door de straten. In 12 items met opdrachten met als laatste opdrachten Maak zelf een minicircus, een mooie kleurplaat en een aantal circus speurtochten Klik hier.

Ik ben offline. Een Ganzenbordspel.
Heb jij ook moeite met het inlassen van een Sociale Media pauze? Ben jij geneigd om elke minuut je mobieltje te checken? Slaap je soms te weinig? Vind jij jezelf verslaafd aan Sociale Media? IkBenOffline.nl Ganzenbord, waar je geconfronteerd wordt met allerlei situaties die je aan het denken zetten over je eigen Sociale Media gebruik. Er zijn voor 4 leeftijdsgroepen variaties in opdrachten.! Van 10-21 en voor de hele familie Klik hier.

Gratis collectieve kunst-, design- en videoplatform.
Je vindt hier interviews met kunstenaars, videoportretten van inspirerende ontwerpers, kijkjes achter de schermen van een expositie, restauratie of het museumdepot en verdieping achter de museumcollecties door museumcuratoren of directeuren. Geschikt voor jong en oud. Bijvoorbeeld videoserie over Wat is surrealisme. Klik hier.Het leven in de middeleeuwen, deel 1.


Het leven in de middeleeuwen, deel 2.


Het leven in de middeleeuwen deel 3.

13 in de oorlog.
In 1939 is het oorlog in Europa. Er worden bommen op huizen gegooid, soldaten schieten op elkaar en miljoenen mensen raken hun huis en hun leven kwijt. En dat komt allemaal door Adolf Hitler, de baas van Duitsland. Hitler wil de baas worden van heel Europa en daarom vallen de Duitsers ook Nederland binnen. Voor de Nederlanders betekent dit dat hun hele leven in een klap helemaal verandert.


Afl1. Een stad in brand.
Als in mei 1940 Duitse troepen ons land binnen vallen proberen Nederlandse militairen met man en macht de Duitsers tegen te houden. De vader van Dirk (8 jaar Rotterdam) vecht bij de Grebbeberg.


Afl2. Bezetting
Vanaf het begin van de Oorlog zijn de Duitsers de baas in Nederland. Lisa laat zien dat ook tijdens de oorlog het gewone leven doorgaat.


Afl3. NSB
De vader van Corry is lid van de NSB, de Nationaal-Socialistische Beweging. Een partij die juist blij was met de komst van de Duitsers.


Afl4. Engeland
Pieter is 16 jaar en hij wil niet langer in Nederland blijven. Hij wil naar het vrije Engeland vluchten, met gevaar voor eigen leven.


Afl5. Verraad en Verzet
Els brengt in het geheim krantjes en posters rond. Gevaarlijk werk, want als de Duitsers erachter komen, kan ze zwaar gestraft worden!


Afl6. Joden
Lisa bezoekt het Anne Frank huis, waar acht Joodse onderduikers twee jaar lang ondergedoken hebben gezeten.


Afl7. Gewapend Verzet
Veel Nederlandse mannen duiken tijdens de oorlog onder om niet te hoeven werken voor de Duitsers, en zij gaan bij het verzet.


Afl8 Vernietiging
Lisa bezoekt in Polen het grote vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau waar meer dan een miljoen joden werden vermoord. …


Afl9. Arnhem
Wanneer duizenden parachutisten landen bij Arnhem zal Nederland wel snel bevrijd worden, hopen ze. Maar dat loopt helaas anders…


Afl10. Hongerwinter
In de Hongerwinter van 1944 is er een groot tekort aan voedsel in Nederland. Duizenden mensen, trekken erop uit om eten te zoeken.


Afl11. Indie
In deze aflevering staat het voormalige Nederlands-Indie centraal. In de Tweede Wereldoorlog wordt Indie bezet door Japan.


Afl12. Bevrijding
Als Nederland bevrijd wordt, viert het hele land feest. Kinderen rijden mee op tanks en krijgen kauwgum en chocolade van de soldaten.


Afl13. Na de oorlog
De oorlog is afgelopen en Nederland is bevrijd. De joodse David keert terug uit Auschwitz waar zijn familie vermoord is.

WOII werkbladen Verzetsmuseum
. Het Verzetsmuseum in Amsterdam heeft een viertal digitale lessen over WOII voor het PO/onderbouw VO online gezet. Zijn goed te combineren met de filmpjes van 13indeoorlog

Een museumstuk over de Gouden Eeuw, een werkblad
Een museumstuk over de Gouden Eeuw 10-14 jaar. Wat is een museumstuk? Kort gezegd is het een serie opdrachten rondom een stuk uit de collectie van het Amsterdam Museum. Het museumobject wordt geintroduceerd, waarna er aan de opdrachten kan worden gewerkt. Klik hier.


Home