Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUS


RondOm Museum Beelden aan Zee
Den Haag-Scheveningen Zuid-Holland


Eerst maakten we een rondje om het museum. Dat was een goede ingeving. Zo zagen we de villa waar het museum omheen is gebouwd en aan de zeekant die 23 prachtige Sprookjes Beelden van Tom Otterness.


Het gebouw.
In het duin waar nu het museum staat, bouwde koning Willem I in 1826 een Paviljoen voor zijn vrouw. Hier wilde het echtpaar Scholten het museum bouwen. Restrictie: het gebouw mocht niet boven het duin zou uitkomen. Wim Quist heeft het museum ontworpen. Het museum draait als het ware met twee halve cirkels om het oorspronkelijke Paviljoen met zalen, patios en terrassen. Alles verwijst naar het duin rondom: de uitzichten naar boven en opzij, de lichtinval, de kleur van het beton en het graniet. Vanaf de zeekant is het museum zo goed als niet te zien.
Theo en Lida Scholten.
Het verzamelaarsechtpaar Theo en Lida Scholten kochten in 1966 hun eerste beeldje. Toch duurde het nog een paar jaar voor ze gegrepen werden door het verzamelvirus. Daarna ging het snel, in de jaren 80 van de vorige eeuw bezaten ze al ruim 600 beelden. Als leidraad hanteerden ze de menselijke figuur. In een museum zouden de beelden tot hun recht komen en stichtten ze met eigen middelen het museum. In 1994 kon het museum geopend worden en wordt nog steeds gedragen door vele vrijwilligers.De collectie.
Het museum is volledig gewijd aan de moderne en hedendaagse internationale beeldhouwkunst. Ze bouwt daarmee voort op de collectie van het echtpaar Scholten. Hun beelden vormen de basis voor de volledige collectie van grote, monumentale sculpturen, penningen, koppen, klei plastieken, schetsen in gips of in ceramiek en beelden in de meest uiteenlopende materialen.De verzameling portretten is uniek. Het klassieke thema van de menselijke figuur en de menselijke conditie is ook nu nog de algemene doelstelling bij het doen van een aankoop. Sinds 2007 is een speciale penning- en prentenkabinet geopend. Naast werk uit de eigen collectie van ruim 5000 stuks, worden er regelmatig in een deel van het museum exposities van kunstenaars ingericht.


Om Den Haag en Scheveningen beter te leren kennen: maak ook een stadswandeling www.ckplus.nl/denhaag.html

Museum Beelden aan Zee www.beeldenaanzee.nl
Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag.


Home