Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUS


RondOm Museum Belvedere
Oranjewoud Heerenveen Friesland


Voor je in het museum bent, is er genoeg gelegenheid om al behoorlijk onder de indruk te raken van dit mooie, schijnbaar eenvoudige gebouw. Vanaf de parkeerplaats van Museum Belvedere moet je eerst een wandeling maken door een deel van het nieuw aangelegde Museumpark.

Achter-aanzicht museum Belvedere Het Museum Museum Belvedere is het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Het is ontworpen door architect Eerde Schippers en is de verwezenlijking van de droom van Thom Mercuur. Eerst verkocht hij als galerie houder Friese kunstenaars, nu bracht hij ze samen in zijn droom. Het Museum, vond hij, moest als een kijkdoos in het landschap liggen. Het gebouw is een vergrote, mysterieuze zwarte doos van Duits basalt. Deze basaltplaten zijn verschillend van dikte en verspringend aangebracht. Dit geeft het gebouw een raadselachtige uitstraling. Het middelste gedeelte ligt boven het Grand Canal en is het museumcafe.

Gerrit Brenner Tinus van Doorn Mankes Willem van Althuis Klaas Koopmans

De Expositieruimte
Deze is open en tegelijkertijd door scheidingswanden intiem. Opvallend is het niet aanwezig zijn van daglicht. Alleen de glazen plinten laten daglicht door. Het museum beschikt over een collectie kunstwerken van belangrijke Friese (landschaps)schilders als Jan Mankes, Tames Oud, Thijs Rinsema, Gerrit Benner, Boele Bregman, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries. Ook is er werk van stijlverwanten uit binnen- en buitenland als Kurt Schwitters, Theo van Doesburg, Constant Permeke en James Ensor. Daarnaast wordt er regelmatig aandacht besteed aan jonge kunstenaars die passen bij de idealen van het museum.
De Expositie ruimte

Het Museumpark
De ambitie was om natuur en cultuur samen te laten vloeien, maar ook het heden met het verleden. Het museum ligt als een eiland in het prachtige Oranjewoud, een eeuwenoud stadhouderlijk landgoed. Hierin heeft landschapsarchitect Michael van Gestel het museumpark gereconstrueerd in de oorspronkelijk barokke stijl. Iemand drukte het als volgt uit. De as van de natuur (het Grand Canal) en de as van de cultuur (museum) kruisen elkaar, daar waar je heerlijk koffie kunt drinken.

Het is mogelijk vanuit het museum een wandeling te maken door het Museumpark Landgoed Oranjewoud. Staatsbosbeheer heeft een groot aantal bewegwijzerde routes uitgezet van 3 tm 7 km . Start: P-plaats Hotel Tjaarda Oranjewoud.


Museum Belvedere https://www.museumbelvedere.nl
Oranje Nassaulaan 12 ,
8448 MT Heerenveen-Oranjewoud


Home