Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Museum Boijmans Van Beuningen
Rotterdam Zuid-Holland


En parkeergarage en een heel museumpark betekent dat we van tevoren onze keus maken welke musea we zullen gaan bezoeken. Meestal komen we ook bij dit museum uit, want er zijn veel en afwisselende tentoonstellingen die ons aanspreken.

.
Het gebouw
Naast de vele tentoonstellingszalen omvat het huidige museum ook een prentenkabinet. Het is een typisch jaren-dertig-architectuur gebouw. Stadsarchitect Ad van der Steur ontwierp het gebouw dat in 1935 in gebruik werd genomen. Samen met de toenmalige directeur Dirk Hannema werd besloten dat in het moderne gebouw voldoende licht moest zijn en dat er veel kleine intieme ruimtes moesten komen. De uitbreidingen in 1971 (Alexander Bodon), 1990 (Hubert-Jan Henket) en 2003 (Robbrecht & Daem) zorgen voor veel ruimte en mooie expositieruimtes.

De Collectie
Door een brede collectie beeldende kunst, toegepaste kunst en design vanaf de middeleeuwen tot heden en een enorme verzameling tekeningen behoort het museum bij de Nederlandse topmusea. Het museum ontstond door het legaat van kunstverzamelaar F.J.O.Boijmans aan de stad Rotterdam in 1841. Het legaat werd in 1849 ondergebracht in het historische Schielandshuis als Museum Boijmans. De collectie groeide gestaag door met name schenkingen van particulieren. In 1958 werd de collectie van D.G.van Beuningen toegevoegd en kreeg het museum de huidige naam. Thans is ook het H+F Mecenaat erg actief, doel hedendaagse kunst en kunstenaars onder de aandacht te brengen. Hans Sonnenberg schonk onlangs 15 kunstwerken van moderne en hedendaagse kunstenaars.

Boijmans TV
Digitaal is het museum vanaf 2009 erg actief. Met name door het online videokanaal ARTtube.nl is het mogelijk thuis al het een en ander over tentoonstellingen en collectiestukken te bekijken. Vanaf 2012 hebben ook andere musea zich aangesloten bij ARTtube en omvat de verzameling thans zon 150 videos. Ook een groot deel van de collectie (9614 stuks) is online te raadplegen op Collectie Boijmans . Naast een foto is er informatie en wordt er verwezen naar relevante links.

www.boijmans.nl
Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18; 3015 CX RotterdamHome