Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Bonnefantenmuseum
Maastricht - Limburg


Vanuit ons Zuidlimburgse hotel wilden we een dagje stad doen. Ons eerste reisdoel was het museum waar we om kwart over tien aankwamen: gesloten?!? Het museum ging pas om 11 uur open, gelukkig was het caf al wel een half uur eerder open. Het wachten was echter wel de moeite waard: wat een prachtig museum!

  Aldo Rossi 1931-1997.
Bonnefantenmuseum 1995.


De in Milaan geboren architect wilde breken met de na Wereld Oorlog II gebruikelijke opvattingen over stedelijke architectuur. Functionalisme, maar ook de vorm waren belangrijk.
De universitair docent, kunstenaar, ontwerper (Alessi-potten) en architect werkte over de hele wereld en kreeg in 1990 de prestigieuze Pritzkerprijs.

Het gebouw.
Vanaf 1951 was het museum gevestigd in het voormalige Bonnefantenklooster. Vanaf 1995 zit het museum in het opvallende door architect Aldo Rossi ontworpen gebouw. Van verre zie je al de zinken koepeltoren naast het vier bouwlagen hoge E-vormige gebouw. Het is gelegen in het voormalige industrie terrein Cramique. Een goed caf, de entree, museumwinkel ed. bevindt zich op de begane grond, via de centraal gelegen Trapstraat kom je in de tentoonstellingsruimten. Deze vallen op door de zeer ruimtelijke indeling, mede veroorzaakt door het overal zeer aanwezige daglicht en de vele doorkijkjes. Ook het aantal werken dat het museum per wand tentoonstelt, is laag gehouden. Rossi wilde dan ook een kijkfabriek.
De Collectie
Vanaf eind vorige eeuw kent het museum pas een echt collectiebeleid. De basiscollectie moderne kunst wordt gedomineerd door hedendaagse kunst vanaf 1970 van zowel internationaal bekende kunstenaars als werk van kunstenaars uit de omgeving van Maastricht. (Semi-)permanent wordt werk getoond van kunstenaars die we rekenen bij bewegingen als Concept, Minimal Art en Art Povera zoals Sol LeWitt, Robert Ryman, Robert Mangold, Thomas Hirschhorn, Luc Tuymans, Ren Danils, Jan van Steffeswert, Ferdi Tajiri e.v.a. Daarnaast beschikt het museum over een aansprekende collectie oude kunst. Het museum spreekt dan graag over de atelierpraktijk waar een kijkje wordt gegund in onderzoek en restauratie werkzaamheden

R.MangoldP.DoigM.KillaarsM.Schouten

Over de gezelligge en mooie historische stad Maastricht zijn een groot aantal (ook gratis te downloaden) stadswandelingen kort beschreven op CKplus lees verder

Bonnefantenmuseum www.bonnefanten.nl
Avenue Ceramique 250, 6221 KX Maastricht


Home