Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUS


RondOm De Buitenplaats, museum voor figuratieve kunst
Eelde Drente

In het centrum van Eelde sta je opeens voor het museum. Je bent nog niet eens binnen en je bent al onder de indruk van iets niet alledaags

Het begin.
Het is allemaal begonnen toen Jos (1934-2018) en Janneke (1943-2007) van Groeningen-Hazenberg in 1971 het vervallen Nijsinghhuis uit 1654 kochten. Ze maakten een plan om hier iets moois neer te zetten. Het plan bestond uit drie onderdelen:
 Het Nijsinghuis
 De Blauwe kamer in Het Nijsinghuis
 Het Nijsinghuis
Het Nijsingh-huis
Het huis diende te worden opgeknapt. Na de restauratie zijn een aantal vertrekken door de figuratief werkende kunstenaars Matthijs Roling (Blauwe zaal, bibliotheek en entreehal), Wout Muller (het achterhuis), Pieter Pander (achterwand van het Koetshuis), Clary Mastenbroek (een bovenhuis vertrek) en Olga Wiese (een bovenhuis vertrek) prachtig beschilderd. Omdat het huis ook bewoond wordt, is het Nijsinghhuis slechts beperkt voor het publiek opengesteld.

Museum De Buitenplaats
Het moest een kunstpaviljoen worden omdat er naast wisselexposities ook podiumevenementen zouden kunnen plaatsvinden. Architectenbureau Alberts en Van Huut uit Amsterdam ontwierpen het museumpaviljoen en het museum cafe. Hierbij gingen ze uit van organische architectuur: het werd bijzonder, uniek, en mooi.
Het museum toont en verzamelt figuratieve kunst van na 1945, van met name in Nederland woonachtige kunstenaars. Deze worden gepresenteerd in samenspraak met kunst uit andere stromingen, disciplines, landen en tijden. Een aantal keren per maand en in de zomer zelfs iedere zondagmiddag is er een concert. Bij mooi weer in het groene buitentheater

 Het museumMuseum Tuin
De Museum Tuin
Jorn Copijn en Janneke van Groeningen-Hazenberg maakten een ontwerp voor de ongeveer 1 ha grote tuin. Er is gezorgd voor een aansluiting bij het museum. De tuin is eveneens organisch ingericht en gaat over in het dak van het museumgebouw. Op het voorplein van het museum maakte beeldhouwer Pieter Jan Kuiken stapelingen van baksteen. In de dwaaltuin-museumtuin zijn wisselende beeldenexposities, is een platanenprieel en zijn er verschillende waterloopjes. Achter het Nijsinghhuis bevindt zich de geometrische tuin met spiegelvijver en appelhof, zoals die zich daar ook in vroege eeuwen bevond.

Museum de Buitenplaats
Hoofdweg 76 9761 EK Eelde
www.museumdebuitenplaats.nl


Home