Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Centraal Museum
Utrecht, prov. Utrecht


Een museum heerlijk dicht bij het centrum is voor een dagje uit extra aantrekkelijk. Wij vinden het een mooi, maar ook een beetje warrig museum. Met de verbouwing in 2015 worden de looproutes aangepast.

Het Museum.
Het museum werd al in 1838 geopend. In 1921 gaat het museum naar de huidige locatie: het middeleeuwse Agnietenklooster. Verschillende collecties werd gecentraliseerd samengebracht vandaar: Centraal Museum Utrecht. Er volgden verschillende verbouwingen. In 1987 werd het oude stallencomplex toegevoegd en ondergronds verbonden met het museum, architect Mart van Schijndel. In 1999 volgde opnieuw een verbouwing met o.a. een nieuwe entree en in 2015 volgde de laatste verbouwing. De entree, de looproute en het caf wordt onder handen genomen.
De Collectie.
De collectie is opgebouwd uit meerdere collecties. Een enorme variatie aan disciplines en periodes zijn samengebracht: van 10.000 Romeinse voorwerpen tot hedendaagse tekeningen, van historische kostuums tot werk van Dick Bruna. In totaal ruim 50.000 objecten. Met werk van Magisch realisten en Surrealisten, de ontwerpen van Rietveld, een mode collectie vanaf de 18e eeuw tot heden, het Dick Bruna huis , de Theo van Doesburg collectie en de geschonken collectie van de Utrechtse familie Van Baaren is de moderne kunst goed vertegenwoordigd.


Het Rietveld Schrderhuis.

Dit door Gerrit Rietveld in 1924 ontworpen woonhuis is geheel uitgevoerd volgens de ideen van De Stijl. Truus Schrder heeft er gewoond tot 1985. Thans is het te bezichtigen via een rondleiding.


Centraal Museum Utrecht centraalmuseum.nl
Nicolaaskerkhof 10, 3512 XC Utrecht


Home