Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Chabot Museum
Rotterdam, Zuid-Holland

Nu moest het er maar eens van komen. We hadden de auto onder het Museumplein geparkeerd en besloten nu eerst maar eens naar dat kleine museum te gaan in de schaduw van de grote jongens. En daar hebben we geen spijt van gekregen.

De Villa

Het Chabot Museum is sinds 1993 gevestigd in een van de mooiste villas van Rotterdam. Dit monument van het Nieuwe Bouwen aan het Museumpark is een ontwerp uit 1938 van de architect G.W. Baas. Baas liet de uitvoering van de bouw over aan L. Stokla. De villa in modernistische stijl is oorspronkelijk gebouwd als woonhuis met lichte ruimten, de openheid naar de tuin en het unieke zicht op de omgeving van het Museumpark.


Brand van Rotterdam 1940

De Collectie

Het Chabot Museum beheert de particuliere collectie werken van Chabot uit de oorlogsjaren. Daarnaast heeft het museum diverse schenkingen en legaten mogen ontvangen, waaronder de collectie Schortemeijer.
Tezamen geeft de collectie een breed beeld van het Rotterdamse kunstklimaat in het interbellum .
 Inundatie


Henk Chabot (1894-1949)
Hij wordt gezien als de belangrijkste expressionistische schilder in de jaren 1930- 50 in Rotterdam. Zijn geschilderde landschappen, woeste zeen en staalharde koude winters en de krachten van de natuur waren zijn geliefde onderwerpen. Henk Chabot (ook beeldhouwer) was een bescheiden en medelevend man die leefde en werkte in een klein huisje buiten Rotterdam op de oevers van de 'Rotte' rivier. Hier schilderde hij zijn omgeving; de landbouwgrond, de dieren, de boeren. Tijdens de WOII schilderde hij de voorbijgangers - door, die de stad ontvlucht 'ontberingen, zo ook De brand van Rotterdam.
 Zomer-vrede


Chabot Museum www.chabotmuseum.nl
Museumpark 11, Rotterdam


Home