Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUS


  uw gids in Den Haag, Delft, Rotterdam.

DEN HAAG STADSWANDELINGEN
MONUMENTEN- en BEELDENSTAD


 • De mooiste stadswandelingen in Den Haag klik hier

 • De meest aansprekende monumenten in Den Haag klik hier

 • Educatieve activiteiten primair onderwijs.klik hier - voortgezet onderwijs.klik hier  De mooiste stadswandelingen in Den Haag


  Den Haag Kinderboekenstad print
  Den Haag tien stadswandelingen Historische thema’s door Prodemos print en gratis
  Den Haag (4)
  Stadswandeling Den Haag
  Den Haag De Uitvinderswijk (3)print
  Den Haag - Scheveningen 11 km print
  * Den Haag Street Art Tour door Segbroek, 40 grote kunstwerken Streetart print
  Den Haag Beeldenroute print
  Den Haag Stadswandeling door stad en duin, print, 9,8 km ( route.nl)
  Den Haag-Scheveningen, NS wandeling vanaf station Den Haag Centraal naar de Scheveningse Kust
  Den Haag 4 wandelingen door oorlogsverleden- iPhone print
  Den Haag Stadswandelingprint
  Den Haag Stadswandeling gids, arrangement
  Den Haag ‘s-Gravenhage GET Events .
  Den Haag (14x Op afspraak)
  Den Haag Haagse Arrangementenarr.
  Den Haag (15 culinaire arrangementen)arr.
  Den Haag (10x culturele arrangementen)arr.
  Den Haag Stadswandeling Den Haag ook MP3print
  Den Haag Wandelroute gratis te downloaden, start station print

  Den Haag – ‘s-Gravenhage • Den Haag Stadswandeling Koninkrijkswandeling ook MP3 en te downloaden van InZicht lees meer
  Den Haag (InZicht) Stadswandeling Den Haag. De Koninkrijksstadswandeling in Den Haag van: InZicht lengte 4,8 km / 3 uur| pdf 1,5 Mb | zip 37 Mb In 2013 is het 200 jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden is ontstaan. Als aandenken hieraan heeft InZicht deze stadswandeling / audiotour in Den Haag vervaardigd. U komt langs oude en nieuwe ministeries, paleizen, monumenten en standbeelden en een magnifiek hotel. Tijdens de wandeling komt u alles te weten over onze koninklijke familie, onze staatsinrichting en het landsbestuur.


  Excursies en Stadswandelingen in Den Haag-Delft volgens uitgewerkte typisch Haagse thema s met Stadsgids Jan. lees meer


  Elisabeths en Jan bieden in Den Haag en Delft een groot aantal excursies aan in de vorm van stadswandelingen gecombineerd met een museum bezoek. Vaak gevolgd door een culinair genoegen. De excursies worden als instapexcursies op vaste data in kleine groepjes van 4 tot 10 personen aangeboden. Dat kan uiteraard ook als maatwerk uitgevoerd worden. Wij bieden aan:


  Den Haag, Haagse Standbeelden lees meer
  Den Haag staat vol met standbeelden van personen die invloed hebben gehad op de geschiedenis van de stad en het land.

  Van Koninklijke Huize & Escher in het Paleis lees meer Den Haag en het Koningshuis horen bij elkaar. De Oranjes hadden 16 paleizen in en om Den Haag.

  Hofjeswandeling & likeurproeverij lees meer

  Den Haag is de hofstad, niet alleen omdat het koninklijk hof van de Oranjes er gevestigd is. Den Haag heeft ook een enorm aantal grote en kleine hofjes binnen haar grenzen.

  Den Haag Recht en Vrede lees meer
  Den Haag, Stad van Recht en Vrede, deze benaming heeft Den Haag te danken aan de internationale rechtsorganisaties binnen haar stadsgrenzen. Het belangrijkste instituut is het Internationale Gerechtshof het Vredespaleis.

  Den Haag, Art Nouveau/ jugendstil & Woonhuis van Mesdag lees meer
  Jugendstil / Art Nouveau / Slaoliestijl. In Den Haag staan nog vele gebouwen die deze bouwstijl vertegenwoordigen. In het Frans heet deze stijl Art Nouveau en in het Duits Jugendstil. In Nederland noemt men het de Slaoliestijl

  Het chique den Haag & afternoon tea lees meer

  Het chique Den Haag, het daftige Den Haag. U bezoekt de smaakvolle buurten rond de Dennenweg, het Lange Voorhout en het Noordeinde.

  Den Haag Oude & Nieuwe architectuur, wandeling lees meer
  In Den Haag staat een groot aantal goed bewaard gebleven gebouwen in Jugendstil, maar we vinden er ook hedendaagse kantoren en ministeries van bekende architecten als Koolhaas, Graves en Kolhoff. Van de bouwmeester Berlage vindt u in Den Haag ook een groot aantal gebouwen, onder andere het Kunstmuseum.

  Politieke Den Haag, wandeling lees meer
  Een televisieploeg bij het ministerie van Algemene Zaken. Een stoet limousines met ministers en staatssecretarissen. Een bewindspersoon op de fiets. Dat kan je allemaal beleven op het Binnenhof! Tijdens de Stadswandeling Politiek Den Haag krijgt u uitgelegd hoe de Nederlandse regering functioneert.

  Delft Blauw van Delft wandeling, wandeling en 1 museum met stadsgids Jan lees meer


  * Bij Delfts Blauw denken we direct aan blauw/wit aardewerk, de Hollandse versie van chinees porselein. De Delftse schilder Vermeer gebruikte mineralen in zijn verf om een tint blauw te maken die hem beroemd maakte.

  *Stadswandeling Delft hard en Zacht. Wat gaan we met stadsgids Jan zien? Bij hard en zacht denken we direct aan steen en stoffen. En dat is precies wat we gaan bekijken. De Delftse schilder Vermeer gebruikte verf om de prachtigste stoffen af te beelden. Vooral zijn kleur blauw is het meest bekend.
  In de video “Delft, hard en zacht” legt collega gids Ingrid Britsia uit, hoe je in Delft hard een zacht kunt ondergaan.
  Een van de mooiste en grootste marktpleinen van Nederland is in Delft te vinden. Bij de Nieuwe Kerk krijgt u uitleg over koninklijke uitvaarten en trouwerijen, het praalgraf van Willen van Oranjes.We bekijken ook muren, met metselverbanden en de natuurstenen stoeppalen die we overal tegenkomen.
  Op het marktplein ziet u aan de ene zijde de Nieuwe Kerk en aan de andere zijde het stadhuis in Hollandse Renaissance-stijl, gebouwd door Hendrik de Keizer.

  De Stad Geschonden, vier downloadbare wandelingen op een iPhone LEES MEER
  Wandelen door het Oorlogsverleden van Den Haag
  Haags Historisch Museum lanceert De Stad Geschonden, vier downloadable wandelingen op een iPhone
  Het Haags Historisch Museum lanceerde maandag j.l. vier wandelingen langs het oorlogsverleden van Den Haag. De wandelingen, door de Bloemen- en Bomenbuurt lees meer , Duindorp lees meer , de voormalige Joodse buurt lees meer en Clingendael lees meer kunnen gratis op een iPhone gedownload worden. Met het project De Stad Geschonden (www.destadgeschonden.nl) wil het Haags Historisch Museum het verleden van Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog zichtbaar maken voor een breed publiek. Juist op de plekken in de stad waar de littekens het meest zichtbaar zijn. De applicatie kan gratis op een iPhone gedownload worden. Ook kan in het museum een iPhone gehuurd worden. Op de website www.destadgeschonden.nl is alle informatie na te lezen.
  Den Haag werd in 1942 een belangrijke schakel in de Atlantikwall, een gordel van verdedigingswerken langs de westkust van Europa. Voor de aanleg werden in vier maanden tijd duizenden huizen afgebroken. 135.000 mensen moesten hun huis verlaten, een vierde van de toenmalige stadsbevolking. In diezelfde maanden werden de Joden gedeporteerd.Van de 17.000 vonden 12.000 Joodse Hagenaren hun dood in een vernietigingskamp. Slechts enkele honderden keerden na de oorlog terug naar Den Haag.
  Behalve wandelen kunnen gebruikers ook actief meewerken aan het verzamelen van verhalen, beelden en geluidsfragmenten uit deze periode. Dit kunnen deelnemers doen door hun verhalen op de website te plaatsen. Bij de wandelingen verschijnt bovendien een praktische gids met daarin de routes en allerhande achtergrondinformatie. De gids is te koop in het museum (€ 5).

  Den Haag GET Events lees meer
  GET Events voor bedrijfsuitjes, Personeelsuitjes en Familieuitjes.
  Welkom bij Getevents. Een bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest organiseren is makkelijker gezegd dan gedaan, misschien weet u uit eigen ervaring wel wat een klus het is om een event te organiseren. Er komt een hoop bij kijken. Maar geen nood, wij nemen u graag alle zorgen uit handen. Evenementen organiseren is namelijk ons werk en waar wij het beste in zijn!
  Wij begrijpen als geen ander dat uw evenement moet prikkelen, motiveren en inspireren maar of u nu met 15 of 1500 personen komt, boven alles moet uw evenement natuurlijk een groot feest worden!
  Walking Dinner Den Haag Bij deze tour gaat u op culinaire ontdekkingsreis. U gaat samen met onze gidsen een Walking Dinner in Den Haag doen.;
  Hartje Den Haag Tour, Ben u op zoek naar een groepsuitje en wilt u veel van Den Haag zien?
  En nog vele mogelijkheden als workshops en stadsspellen

  Den Haag-Scheveningen, NS wandeling vanaf station Den Haag Centraal naar de Scheveningse Kust lees meer
  NS-wandeling Den Haag
  Stadswandeling vanaf station Den Haag Centraal Loop je mee dwars door chique Den Haag naar de Scheveningse kust? Bewonder onderweg monumentale panden en prachtige parken, ga even een museum in of shop in karakteristieke winkeltjes. Aan het eind van de wandeling kun je heerlijk genieten van het strand.
  Praktische informatie: Afstand 8 km of 19 km LAW Nederlands Kustpad, Honden zijn aangelijnd toegestaan.
  Bijzonder aan deze wandeling: Chique stad en het Haagse Bos 12 musea langs de route Zee, strand en duinen Tijdens deze Den Haag-wandeling is voor zowel jong als oud, stad- als natuurliefhebber ontzettend veel te zien en te beleven. En wat is er nu lekkerder dan aan het eind van de wandeling pootje te baden in een verfrissende zee en te genieten van het strand. Een prachtige route met heel veel variatie: dwars door chique Den Haag loop je naar de Scheveningse kust. Vanaf het station sta je binnen een paar minuten op het Binnenhof. De Hofvijver, het torentje, haastende ministers, pers en toeristen. Er is hier altijd reuring

  Den Haag Stadswandeling door stad en duin, print, 9,8 km ( route.nl) lees meer
  Wandeling door stad en duin Scheveningen bruist van levendigheid. Deze populaire badplaats bij Den Haag staat vooral bekend als kuststreek waar de zomer veel toeristen naar toe komen. Het meest karakteristieke deel van Scheveningen vind je bij en achter de Oude Kerk. Scheveningen is in de loop der jaren een aantal keer door stormvloeden geteisterd, dit is ook de reden dat de kerk aan de rand van het dorp staat, in plaats van in het midden, waar deze zich oorspronkelijk bevond. Tijdens de wandeling kom je musea tegen, waar een tussenstop erg leuk is. Wandel vanaf het Crowne Plaza Den Haag – Promenade naar het toverlantaarnmuseum. Hier kun je aan veel leuke activiteiten deelnemen, of gewoon wat rondneuzen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de toverlantaarn: de eerste projector. Het is een bijzondere uitvinding in onze geschiedenis.
  De vuurtoren van Scheveningen en Muzee Scheveningen zijn de volgende bezienswaardigheden. De rode toren werd in 1875 opgeleverd. Hij is 49 meter hoogt en is tot 53,5 kilometer op zee nog te zien. Op woensdag- en zaterdagmiddag om 14.00uur kun je de toren beklimmen. Eventueel kun je dan ook het museum bezoeken. Er staan ook nog twee monumenten langs de wandelroute. De eerste is ‘Monument George Maduro Den Haag’. Ter nagedachtenis aan George Maduro, naar wie Madurodam werd vernoemd, werd het monument opgericht. George Maduro wordt gezien als een oorlogsheld. Ook het Indisch Monument heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog. Het werd opgericht om de Nederlandse burgers en militairen die slachteroffer werden van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië te eren. In vijfsterrenhotel Crowne Plaza Den Haag – Promenade kun je jezelf na de wandeling lekker verwennen met een overnachting. Geniet in de wellness of neem een frisse duik in het zwembad. Vergeet de fietsen niet mee te nemen, want je kunt ook fietstocht 181777 gaan maken, die vanaf het hotel door de duinen gaat.


  Den Haag Street Art Tour door Segbroek, 40 grote kunstwerken zelfstandig te doen lees meer
  Deze Street Art Tours leiden je door het Haagse stadsdeel Segbroek waar bijna 40 grote kunstwerken in de openbare ruimte te vinden zijn. Lokale-, nationale- en internationale kunstenaars schilderden deze uiteenlopende werken tussen 2009 en 2015, waardoor deze wijk de grootste publieke galerij van Den Haag werd. The Hague Street Art, samen met het Gemeentemuseum en het stadsbestuur realiseerde een project waarbij 2000 vierkante meter aan muren en elektriciteit huisjes werden beschilderd met Street Art om illegale graffiti, -posters en vandalisme te voorkomen. Dit project zorgde ervoor dat het stadsdeel een schonere, veiligere en kleurrijke omgeving werd voor haar inwoners. Wij bieden speciale Tours langs deze kunstwerken aan onder begeleiding van speciale gidsen die u meer kunnen vertellen over de unieke kunstwerken, kunstenaars, achtergrond, het maakproces en meer. Ook leuk om eens met je school of bedrijf te doen!
  Zelf de Street Art Tour lopen? Kijk op de site waar je een hardcopy van de Street Art Tour kaart kunt halen of ontdek meer over de unieke kunstwerken, kunstenaars, achtergrond, het maakproces en de locale culturele agenda op onze speciale THSA Tour website. Wij hopen dat je zult genieten van deze Tour en de kunst kunt waarderen die normaal in steegjes en tunnels verstopt zit.

  Den Haag Tien stadswandelingen van Prodemos Te downloaden download hier

  Rondleidingen en wandelingenTerug naar de Republiek <


  Den Haag heeft mooie stadswandelingen verkrijgbaar bij VVV (Station) VVV
  Een dagje kleurrijk Den Haag City Mondial wordt gevormd door de Haagse wijken Transvaal, de stationsbuurt en de Schilderswijk.


  Den Haag -Scheveningen Bekijk, print en download de routebeschrijving van de wandelroute 'Den Haag - Scheveningen wandeling' van Dromos (11 km) LEES MEER
  Wandeling die je langs de belangrijkste plaatsen in Den Haag brengt en via Madurodam tot aan de Pier in Scheveningen brengt. Nabij de Pier kan je de tram terug nemen naar het Centraal Station waar de wandeling start.

  Den Haag 18 stadswandelingen van het Gilde met een gids lees meer
  Het gehele jaar door dagelijks op ieder gewenst tijdstip. Duur van de wandeling gemiddeld plm. 1 ½ uur In overleg met de gids kan de duur worden aangepast of een ‘’koffiestop’’ worden ingelast. Het maximum aantal deelnemers per groep ligt tussen de 10 en 15. Indien de groep groter is wordt een extra gids ingezet.Reserveren: Gilde Den Haag, Riviervismarkt 2, 2513 AM Den Haag 070 3561281 ma. t/m vr. van 09.30 tot 12.30 uur, e-mail: info@gildedenhaag.nl
  Gilde Den Haag is een vrijwilligersorganisatie die staat voor kennisoverdracht. De gidsen dragen met veel plezier hun kennis van de stad over aan wie dat maar wil. Zij doen dan geheel belangeloos. De financiële bijdrage van € 4,-- per persoon dient ter dekking van bureau- en administratiekosten.


  Den Haag wandelroute lees meer
  Stadswandeling Start: Hotel Mozaïc Frederiksstraat Denneweg Mauritshuis Haagse Passage Binnenhof Vredespaleis

  Den Haag wandelroutes langs Haagse Bomen, uit te printen te downloaden lees meer
  Verschillende wandelroutes leiden u langs de mooiste bomen en hofjes van Den Haag. Geniet van de groene schatkamer van Den Haag en bekijk de bijzondere wandelingen langs de mooiste plekken met bomen in de stad. Te downloaden Een stad als Den Haag is zonder bomen niet voor te stellen. Sommige bomen zijn al eeuwen oud. De gemeente is zuinig op haar levende monumenten en zorgt ervoor dat deze extra worden beschermd en verzorgd.
  Wandelen langs Haagse levende monumenten Niet alleen in het oude centrum staan mooie oude bomen. Door de hele stad en in particuliere tuinen komt u ze tegen. Deze wandelroute voert u langs een aantal prachtige monumentale bomen. Deze bomen hebben door de jaren heen heel wat zien gebeuren
  Monumentale bomen- en hofjesroute De gemeente organiseerde naar aanleiding van het Groenjaar 2009 een aantal wandelingen langs monumentaal groen en hofjes. Wilt u deze prachtige route zelf eens wandelen? Bekijk de folder met routebeschrijving langs bijzondere groene plekken in de stad.
  Groen met historie Tijdens deze wandeling door het oude centrum van Den Haag leest u niet alleen over de rijke geschiedenis van de Haagse binnenstad. De route voert u ook langs bijzondere en zeer oude monumentale bomen.

  Den Haag Bruisende Regeringsstad 5 km Gratis ANWB stadswandeling Den Haag te downloaden lees meer
  Download hier je gratis ANWB stadswandeling Den Haag die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt. Ontdek Den Haag voor een leuke dag uit!
  In Den Haag valt van alles te beleven. In geen enkele Nederlandse stad vind je zoveel cultuur, attractieparken, winkels én stranden bijeen. Ontmoet het ´Meisje met de parel´ in het Mauritshuis, beluister de grote verhalen van ons land bij Madurodam, kom gezellig shoppen in de historische binnenstad van Den Haag en geniet op het strand van Scheveningen of maak een lange fietstocht door duinen naar Kijkduin! En misschien zie je de koning of koningin wel!

  Den Haag Stadswandelroute Den Haag is te downloaden lees meer
  Wist je dat Den Haag de meeste bezienswaardigheden heeft per km² in Nederland? Met onze wandelroute krijg je het complete aanbod. Zo ga je 3x shoppen (Vlamingstraat met de passage, Fr. Hendriklaan in het Statenkwartier, Haagsche Entree), kom je langs veel musea met als bekendste het Gemeentemuseum, Panorama Mesdag en het Mauritshuis. Veel oude historische gebouwen zijn er niet maar we brengen je langs prachtige herenhuizen en grote villa’s. Dus geen kasteel als residentie voor de koninklijke familie: Paleis Noordeinde. Den Haag is het bestuurscentrum van Nederland. Zo kom je langs de gebouwen van de Eerste Kamer in het Binnenhof en het kabinet van de koning. En er is ook nog het Vredespaleis waar het Internationaal Gerechtshof is gehuisvest. Het beloofd dus een veelzijdige wandeling te worden. Alles bezoeken en wandelen in één dag is niet mogelijk vandaar splitsen we het op in twee dagen..

  Den Haag Koninklijke Wandeling langs de Paleizen van Koninklijk Den Haag, te downloaden lees meer
  Koninklijke Wandeling Wandeling langs de Paleizen van Koninklijk Den Haag te downloaden, goed beschreven. Door bij elk gebouw een of twee vragen te beantwoorden kunt u letters verzamelen. Wanneer u alle letters heeft gevonden, kunt u gaan puzzelen. Uiteindelijk komt het geboorteland van Koningin-Moeder Emma tevoorschijn. Start Paleis Lange Voorhout. Het voormalige Paleis Lange Voorhout was lange tijd het woonhuis van Koningin-Moeder Emma, de overgrootmoeder van Prinses Beatrix. Zij woonde en werkte hier van 1901 totdat zij op 20 maart 1934 stierf. In de zomer verbleef ze op Paleis Soestdijk. Het Paleis is oorspronkelijk als chic woonhuis gebouwd voor de burgemeester van het Friese Sloten, Anthony Patras die Friesland vertegenwoordigde in de Staten Generaal. Patras gaf de architect Pieter de Swart in 1760 de opdracht het huis te bouwen.

  Den Haag 3x Educatieve stadswandelingen: Den Haag Leerlingenmateriaal en docentenhandleiding, te downloaden lees meer
  Educatieve stadswandelingen: Den Haag Leerlingenmateriaal en docentenhandleiding, te downloaden
  Het NIOD heeft drie stadswandelingen ontwikkeld: speciaal voor jongeren vanaf 15 jaar. In iedere stadswandeling ligt het zwaartepunt bij de geschiedenis van de Holocaust. Daarnaast staat de geschiedenis van één andere genocide of oorlogsmisdaad centraal.
  Het zwaartepunt van de stadswandeling door Den Haag ligt bij de geschiedenis van de Holocaust. Daarnaast wordt er tijdens de wandeling ook aandacht besteedt aan de genocide in Srebrenica. Het leerlingenmateriaal bestaat uit hand-outs voor de vijf verschillende groepen. Daarnaast is er een afsluitende opdracht. De docentenhandleiding bij het leerlingenmateriaal is gratis te downloaden via onze website: www.holocaust-memorial-day.nl

  Den Haag NS-wandeling Den Haag te downloaden lees meer
  De NS-wandeling Den Haag heeft twee smaken: je kunt in 8 kilometer tot de Scheveningse boulevard lopen en vandaar met de tram terug (wat wij deden). Of de veters opnieuw strikken en nog 10 kilometer via Clingendael en Huis ten Bosch teruglopen naar Den Haag CS.
  Wat voor weer zou het zijn in Den Haag? Schitterend weer! Wat een bof, de Hofstad baadt vandaag in winterzon. Deze bijzondere stadswandeling voert langs beroemde plekken, zoals Binnenhof, Vredespaleis en Hotel des Indes. Leuk ook om dwars door stad en natuur richting Scheveningen te lopen. Absolute aanrader deze NS-wandeling.

  Den Haag Stadswandeling Den Haag in 1900, educatieve wandeling. De wandeling start bij het Haags Historisch Museum en duurt ongeveer een uur. lees meer, ga naar IN DE STAD
  ga naar In de stad en download-print deze educatieve wandeling
  Tijdens deze wandeling langs gebouwen en straatmeubilair wordt een stukje Den Haag rond 1900 bekeken. De verschillen tussen Den Haag Regeringsstad en het Dorp Den Haag en de stedelijke ontwikkelingen in deze twee gebieden komen aan de orde. Een aantal zaken die u te zien krijgt, zijn uit een vroegere of latere periode afkomstig, maar zijn interessant genoeg bevonden om in de wandeling op te nemen.

  Den Haag De Van Gogh Route Wandeling is te downloaden lees meer
  De Van Gogh route in Den Haag te downlaoden
  Vincent woonde twee keer in zijn leven een periode in Den Haag. Tussendoor verbleef hij er ook enkele keren. In het Den Haag van vandaag de dag loop je op veel plekken in de sporen van Vincent. Hij doorkruiste al wandelend de hele binnenstad: om te tekenen in de volkswijken, zijn schildersspullen te kopen, vrienden te bezoeken, naar werk te gaan en prenten te kopen. Ook al bestaan de nodige plekken waar hij woonde en werkte niet meer door bombardementen, stadsuitbreidingen en -vernieuwingen, zijn dagelijkse leven valt zich al wandelend goed voor te stellen.

  Den Haag Stadswandeling den Haag is te downloaden. Start P+R Hoornwijck lees meer
  Stadswandeling Den Haag te downloaden We parkeren op de P+R Hoornwijck en nemen het openbaar vervoer (tram) tot aan de halte Rijkwijkseplein. Zo vermijden we parkeerproblemen en deze parking is sowieso een stuk goedkoper dan de centrale parkings aangezien we toch enkele uurtjes onderweg zullen zijn. <

  Den Haag Wandelroute gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
  Wist je dat Den Haag de meeste bezienswaardigheden heeft per km² in Nederland? Met onze wandelroute krijg je het complete aanbod. Zo ga je 3x shoppen (Vlamingstraat met de passage, Fr. Hendriklaan in het Statenkwartier, Haagsche Entree), kom je langs veel musea met als bekendste het Gemeentemuseum, Panorama Mesdag en het Mauritshuis. Veel oude historische gebouwen zijn er niet maar we brengen je langs prachtige herenhuizen en grote villa’s. Dus geen kasteel als residentie voor de koninklijke familie: Paleis Noordeinde. Den Haag is het bestuurscentrum van Nederland. Zo kom je langs de gebouwen van de Eerste Kamer in het Binnenhof en het kabinet van de koning. En er is ook nog het Vredespaleis waar het Internationaal Gerechtshof is gehuisvest. Het beloofd dus een veelzijdige wandeling te worden. Alles bezoeken en wandelen in één dag is niet mogelijk vandaar splitsen we het op in twee dagen

  Ga naar het overzicht met 425 stadswandelingen in heel Nederland klik hier


  De mooiste monumenten in Den Haag.

  Den Haag Binnenhof Buitenhof Oude Centrum
  Den Haag Industrieel Erfgoed
  Den Haag De Ridderzaal en het regeringscentrum
  Den Haag Catshuis
  Den Haag Gevangenpoort
  Den Haag, Koninklijke paleizen
  Den Haag Mauritshuis
  Den Haag Huis Meermanno
  Den Haag Museum Mesdag
  Den Haag Monumenten op een lijst
  Den Haag Stratenlijst Beschermde stadsgezichten
  Den Haag Gevangenpoort
  Den Haag Paleis lange Voorhout
  Den Haag Sint Sebastiaansdoelen HHM

 • Den Haag Binnenhof Buitenhof Oude Centrum
  * Centrum ('t) Goutsmits Keurhuys Binnenhof 6 Architect(en) : Onbekend Bouwjaar : Circa 1640

 • Den Haag Stichting Haags Industrieel Erfgoed
  * Den Haag was in de 19de en vroege 20e eeuw een belangrijke industriestad met diverse bedrijfstakken. Veel bedrijven trokken weg waarmee veel karakteristieke elementen uit de stad verdwenen. Ook een deel van het industrieel erfgoed ging verloren. De SHIE zet zich in voor behoud van het industrieel erfgoed in het gewest Haaglanden.

 • Den Haag Regeringscentrum en Ridderzaal
  * Ridderzaal
  Architect(en) : Gerard van Leyden (vermoedelijk) In opdracht van : Graaf-Koning Willem II Voltooid onder : Graaf Floris V Bouwperiode : 1248-1280 Stijl : Gotiek
  Het Voor- Neder- of Buitenhof was gedurende vele jaren een besloten plein. Het was alleen te bereiken door de Gevangenpoort, het Achterom en (vervolgens) de Spuipoort, of via de smalle Halstraat. Om het Buitenhof lagen tot omstreeks 1500 grachten en er stonden muren (met indrukwekkende poorten) omheen.
  De beslotenheid van het Buitenhof werd achtereenvolgens aangetast door de doorbraak van de Gravenstraat (1861), de bouw van de Passage (1885), de doorbraak van de Hofweg (1914) en de aanleg van de Vijverdam (1924).
  Aan en op het Buitenhof stonden oorspronkelijk (13e eeuw!) vijf grote gebouwen: waaronder de Diefsteen (gevangenis), de Stallen, een Korenhuis en dienstwoningen. Het gebied behoorde in zijn geheel tot het Binnenhofcomplex. In de tijd van Graaf Aalbrecht was er ook een kleine dierentuin.

 • Den Haag Catshuis
  *Den Haag Catshuis Op zaterdag 15 mei 2004 is tijdens werkzaamheden een korte, felle brand uitgebroken. Daarbij heeft het Catshuis aanzienlijke brand-, roet- en waterschade opgelopen en is het voor onbepaalde tijd buiten gebruik. Eind 2003 werd het ingrijpend verbouwde Catshuis opgeleverd. Een virtuele rondleiding is mogelijk via de site


 • Den Haag Museum De Gevangenpoort
  *Den Haag Gevangenpoort ga naar achtergrondinfo en dan naar gebouw In de 14de eeuw wordt het kasteel van de graven van Holland beschermd door een dubbele gracht aan de ene kant, en de Hofvijver aan de andere kant. Drie poortgebouwen geven toegang tot het kasteelterrein, het huidige Binnenhof. De Spuipoort ligt aan de kant waar nu de nieuwe gebouwen van de Tweede Kamer staan, bij het Spui. Deze poort wordt in 1861 afgebroken. De tweede poort, de Doelenpoort, ligt tot de 17de eeuw ter hoogte van de Korte Vijverberg en geeft toegang tot het Haagse Bos. De derde poort, ‘de voorste poort van den hove’, ligt aan het Buitenhof. Dit poortgebouw is in 1370 gebouwd op de plaats van een oudere poort. Omdat de poort rond 1420 ook wel gebruikt wordt als gevangenis krijgt hij al snel de naam Gevangenpoort. De Gevangenpoort is een belangrijke poort omdat hij het hofgebied verbindt met het dorp, dat grenst aan het Buitenhof. Het gebouw bestaat in die tijd slechts uit de poort met daarboven één kamer, die te bereiken is via een wenteltrap

 • Den Haag, Koninklijke en andere Paleizen
  * Den Haag, Wassenaar, Amsterdam Apeldoorn De Koninklijke Paleizen Erg veel, heel erg veel informatie over nu en vooral toen
  Paleis Noordeinde Paleis Noordeinde in Den Haag is sinds 1984 het werkpaleis van de Koningin. Net als Paleis Huis ten Bosch en het Koninklijk Paleis in Amsterdam is Paleis Noordeinde door het Rijk bij wet aan de Koningin ter beschikking gesteld.
  Paleis Huis ten Bosch Paleis Huis ten Bosch is sinds 1981 het woonpaleis van de Koningin. Het paleis ligt aan de noordoostelijke kant van Den Haag. Net als Paleis Noordeinde en het Koninklijk Paleis in Amsterdam is Paleis Huis ten Bosch door het Rijk bij wet aan de Koningin ter beschikking gesteld.
  Koninklijk Paleis Amsterdam Het Koninklijk Paleis Amsterdam ligt in het centrum van deze stad. Het wordt meestal ook aangeduid als ‘Paleis op de Dam’. Net als Paleis Huis ten Bosch en Paleis Noordeinde in Den Haag is het Koninklijk Paleis in Amsterdam door het Rijk bij wet aan de Koningin ter beschikking gesteld.
  Noordeinde 66 In het huis Noordeinde 66 in Den Haag is het bureau van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima gevestigd. Het pand ligt naast Paleis Noordeinde. Tot juli 2003 woonde het prinselijk paar in het pand. Ze wonen nu in Villa Eikenhorst op landgoed De Horsten in Wassenaar
  Villa Eikenhorst Villa Eikenhorst op Landgoed de Horsten in Wassenaar is het woonhuis van de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Catharina-Amalia en Prinses Alexia.
  Huis Het Loo Huis Het Loo in Apeldoorn is de woning van Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven. Het huis staat op het terrein van Paleis Het Loo, dat een museum is


 • Den Haag Mauritshuis
  *Den Haag Het Mauritshuis Het Mauritshuis is een bijzonder stadspaleis uit de 17de eeuw – een van de mooiste voorbeelden van de Hollands-classicistische bouwstijl. Het huis is vernoemd naar de man die het liet bouwen: graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Johan Maurits was van 1636 tot 1644 gouverneur van de Hollandse kolonie in Brazilië. In die periode werd in Den Haag aan zijn nieuwe woonhuis gebouwd. Daarvoor had hij de beste architect aangetrokken: Jacob van Campen, die werd bijgestaan door zijn assistent Pieter Post.Op de site is heel veel meer info te vinden


 • Den Haag Huis Meermanno
  *Den Haag Museum / Huis Meermanno Het museum is gevestigd in het sfeervolle vroegere woonhuis van baron van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) en richt zich op het geschreven en gedrukte boek in het heden en verleden. De uiterlijke vorm en de ontwikkeling van de vormgeving van boeken staan daarbij centraal. Het museum organiseert circa vier maal per jaar tijdelijke tentoonstellingen over zowel het oude als het moderne boek.
  Boekgeschiedenis vanaf de zesde eeuw
  Het museum beheert een uitgelezen verzameling boeken uit alle perioden van de westerse boekgeschiedenis. Allereerst zijn dat middeleeuwse handschriften die nog geheel met de hand geschreven en verlucht zijn. De ontwikkeling van het schrift, de lay-out en de versiering van handschriften is in vogelvlucht te volgen in de sfeervolle boekzaal waar een selectie van deze pronkstukken is te zien. De boekzaal is een uniek voorbeeld van 19de eeuwse museuminrichting en is nog geheel in deze stijl bewaard gebleven. Naast de middeleeuwse handschriften zijn hier voorbeelden te vinden van de oudste vormen van het gedrukte boek, de zogenaamde incunabelen
  Het huis van een verzamelaar
  De naam Meermanno-Westreenianum herinnert aan twee personen die aan de wieg hebben gestaan van dit museum. De belangrijkste is Baron W.H.J.van Westreenen van Tiellandt (1783-1848) die in dit huis, waar hij woonde, een uitgebreide boekenverzameling bijeenbracht. Zijn achterneef en belangrijke inspirator, Johan Meerman (1751-1815), bezat eveneens een indrukwekkende boekencollectie, waarvan een deel uiteindelijk ook werd opgenomen in de collectie van Van Westreenen. Na de dood van Van Westreenen vielen huis en gehele collectie toe aan de staat. In 1852 werd het huis opengesteld als museum. Van Westreenen was een typische 19de eeuwse verzamelaar die grote belangstelling had voor de geschiedenis van de oude culturen. Hij verzamelde niet alleen boeken maar ook voorwerpen uit onder andere de Griekse, Romeinse en Egyptische oudheid. Hij wist daarbij bijzondere stukken te bemachtigen. Bovendien zijn er onder meer familieportretten en souvenirs van zijn reizen in het museum te vinden

 • Den Haag Museum Mesdag
  *Den Haag Museum Mesdag Museum Mesdag aan de Laan van Meerdervoort in Den Haag is een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse museumwereld. In dit sfeervolle museum is een prachtige collectie schilderijen te zien van Franse en Nederlandse meesters uit de negentiende eeuw. Het is de verzameling van de zeeschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) en zijn vrouw, de kunstenares Sientje van Houten (1834-1909) Zij brachten tijdens hun leven een groot aantal schilderijen, tekeningen, alsmede kunstnijverheid uit zowel Nederland als Azië bijeen. Deze werken worden getoond in een bijzondere, voor Nederland unieke negentiende-eeuwse sfeer. Museum Mesdag presenteert ook tentoonstellingen met kunstwerken uit andere collecties, waarbij zowel kunst uit de 19de eeuw als moderne kunst van hedendaagse kunstenaars onder de aandacht wordt gebracht.

 • Den Haag Monumentenlijst
  *Den Haag Lijst Rijks- en Gemeentelijke Monumenten In deze lijst alle monumenten binnen de Haagse gemeentegrenzen. Alfabetisch gerangschikt met aanduiding Rijks- of Gemeentelijk Monument.

 • Den Haag Stratenlijst Beschermde Stadsgezichten
  * In deze alfabetische lijst alle straten van Den Haag met de wijk waarin zij liggen. Wanneer de straat in een of meer beschermde stadsgezichten ligt is dat daaronder vermeld


 • Den Haag Gevangenpoort
  *In de 14de eeuw wordt het kasteel van de graven van Holland beschermd door een dubbele gracht aan de ene kant, en de Hofvijver aan de andere kant. Drie poortgebouwen geven toegang tot het kasteelterrein, het huidige Binnenhof. De Spuipoort ligt aan de kant waar nu de nieuwe gebouwen van de Tweede Kamer staan, bij het Spui. Deze poort wordt in 1861 afgebroken. De tweede poort, de Doelenpoort, ligt tot de 17de eeuw ter hoogte van de Korte Vijverberg en geeft toegang tot het Haagse Bos. De derde poort, ‘de voorste poort van den hove’, ligt aan het Buitenhof. Dit poortgebouw is in 1370 gebouwd op de plaats van een oudere poort. Omdat de poort rond 1420 ook wel gebruikt wordt als gevangenis krijgt hij al snel de naam Gevangenpoort. De Gevangenpoort is een belangrijke poort omdat hij het hofgebied verbindt met het dorp, dat grenst aan het Buitenhof. Het gebouw bestaat in die tijd slechts uit de poort met daarboven één kamer, die te bereiken is via een wenteltrap

 • Den Haag Paleis Lange Voorhout
  *Op de mooiste plek van Den Haag staat een compact en schitterend paleis uit de 18e eeuw: Het Paleis Lange Voorhout. Waar tot 1891 Koningin Emma woonde en later Koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix hun officiële ontvangsten hielden, is nu een permanent museum en attractie gewijd aan het werk van de wereldberoemde Nederlandse grafisch kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898-1972).

 • Den Haag Sint-Sebastiaansdoelen
  *Het Haags Historisch Museum is gevestigd in de Sint-Sebastiaansdoelen, midden in het historische hart van Den Haag. Het pand werd in 1636 gebouwd op de plek van een ouder doelengebouw, de Doelenpoort. Enkele kruisgewelven van dit oorspronkelijke gebouw zijn bewaard gebleven in de nieuwe schuttersdoelen. De schutters van het Sint-Sebastiaansgilde gebruikten het pand voor feesten en bijeenkomsten. Direct achter het gebouw, parallel aan de Korte Vijverberg, lagen hun schietbanen  Ga naar het overzicht met 625 stadswandelingen in heel Nederland klik hier


 • Home