Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSCKplus cultuur en kunstsite van Nederland voor onderwijs en de cultuurtoerist
EXPOSITIE TIPS van de redactie.
Gerangschikt op einddatum.Expositie Tips van de redactie.
Gerangschikt op einddatum 1. Assen Drentsmuseum tm 18 september Solotentoonstelling Johanna van Eijbergen


 2. Bergen NH, Museum Kranenburgh Leo Gestel op Mallorca tm 18 september


 3. Enschede, Rijksmuseum Twenthe Charlotte Schleiffert 18 juni tm 4 september 2022


 4. Haarlem Frans Hals Museum tm 18 september Museum in Bloei


 5. HELMOND MUSEUM HELMOND TM 11 SEPTEMBER Antropoceen, het tijdperk van de mens


 6. Laren Singer Museum Theo van Rysselberghe Schilder van de zon te zien 17 mei tm 4 september


 7. Schiedam Stedelijk Museum Schiedam Zonvonkengesproei, Solo van Zoro Feigl, 14 mei t/m 11 september 2022


 8. Assen Drents Museum In de ban van de Ararat vanaf 11 mei tm 30 oktober


 9. Den Haag Kunstmuseum Wiebe Siem - Hot skillet Mama, 11 juni t/m 30 oktober 2022


 10. GORSSEL MUSEUM MORE, TADEUSZ | HET LEVEN ALS SPEKTAKEL 22 MEI TM 2 OKTOBER 2022


 11. Otterlo Kroller-Muller Museum Botanischer Wahnsinn Plant-denken in hedendaagse kunst 21 mei tot en met 30 oktober


 12. Winterswijk, Museum Villa Mondriaan, Louise te Poele met Into the Pleasure Dome vanaf 30 april 2022 tot en met 26 februari 2023.

 13. Leeuwarden Fries Museum Petrit Halilaj 16 april 2022 tm 5 maart 2023


 14. Den Haag Kunstmusum Anton Heyboer Bezielde leegte t/m 25 september 2023

 15. Eindhoven, Van Abbemuseum Dwarsverbanden, nieuwe collectiepresentatie tm 1 juli 2024

  Een overzicht van virtuele exposities in musea, online rondleidingen, online virtuele registraties van culturele instellingen, podcasts, online verhalen en virtuele rondleidingen.
 1. Assen Drentsmuseum tm 18 september Solotentoonstelling Johanna van Eijbergen lees meer
  * Drents Museum de solotentoonstelling Johanna van Eijbergen (1865-1950) - Markante Metaalkunstenaar te zien. Van Eijbergen was de enige vrouwelijke ontwerper van metaalkunst rond 1900 en bouwde in korte tijd een indrukwekkend oeuvre op als hoofdontwerper van de ateliers van metaalfabriek Dikkers & Co. In de tentoonstelling laat het Drents Museum een verrassend overzicht van het werk van Van Eijbergen zien met werken uit de eigen collectie kunst 1885-1935, bruiklenen van particulieren én werken van het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Hengelo


 2. Bergen NH, Museum Kranenburgh Leo Gestel op Mallorca tm 18 september lees meer
  *Leo Gestel op Mallorca, een uniek overzicht van het spectaculaire en kleurrijke werk dat schilder Leo Gestel maakte tijdens zijn verblijf op Mallorca in 1914. Gestel verblijft een periode van vier maanden op het Spaanse eiland en maakt hier, gefascineerd door het landschap, in hoog tempo een groot aantal schetsen en schilderijen. De serie werken vormt een experimenteel hoogtepunt in de moderne Nederlandse kunst, maar werd nog niet eerder in een tentoonstelling bijeengebracht. Leo Gestel geldt als een van de grote vernieuwers van de beeldende kunst in Nederland. Zijn vernieuwingsdrang komt volledig tot uitdrukking in zijn verbeeldingen van de heuvels, boomgaarden, baaien en havens van Mallorca. Gastcurator en Gestel-expert Caroline Roodenburg stelde de tentoonstelling samen met een groot aantal bruiklenen uit Nederlandse en buitenlandse musea en uit kunst- en privécollecties.


 3. Enschede, Rijksmuseum Twenthe Charlotte Schleiffert 18 juni tm 4 september 2022 lees meer
  *18 juni t/m 4 september 2022 - In de installatie Tolerance Test zijn de grillige en flamboyante fantasiewezens van de Rotterdamse kunstenaar Charlotte Schleiffert in een kring bijeengekomen. Dat belooft wat. Gaat het om een rituele opvoering, een verbroederende samenkomst of draait het uit op een moordlustige knokpartij?Tolerance Test is een bijzondere, eenmalige installatie die de zogenaamde large drawings van Charlotte Schleiffert indringend en hyperactueel voor het voetlicht brengt. Deze meer dan levensgrote large drawings worden bevolkt door hybride wezens: mensen die Schleiffert tegenkomt op straat, virtuoos gekruist met beroemheden van film of televisie of van foto’s in kranten en tijdschriften. Het zijn groteske types, die worden geboren uit collages van tijden, stijlen, culturen en geslachten.


 4. Haarlem Frans Hals Museum tm 18 september Museum in Bloei lees meer
  *Het gebeurt zelden, verse bloemen of planten in museumzalen, maar traditiegetrouw staat het Frans Hals Museum in het voorjaar ‘in bloei’.De zalen vol oude meesters en hedendaagse kunst worden voorzien van spectaculaire bloemcreaties in de mooiste design- en historische vazen uit de collectie, waaronder van Bernard Heesen. Het Vip’s team van de Vrienden van het Frans Hals Museum onder leiding van Vibeke Struben neemt het eerste deel van Museum in Bloei op zich. Aansluitend worden creaties van Paul Wijkmeijer en zijn team van bloemenatelier Klavertje Vijf getoond. Hierdoor krijgt het museum een unieke sfeer, in de periode dat de nabijgelegen Keukenhof geopend is.


 5. HELMOND MUSEUM HELMOND TM 11 SEPTEMBER Antropoceen, het tijdperk van de mens lees meer
  *Bij Museum Helmond op de locatie Kunsthal Helmond tonen we van 10 april tot en met 11 september de tentoonstelling ‘Antropoceen, Het tijdperk van de mens’. Een kilometerslange tunnel door ooit ondoordringbare bergen, baden met neonkleurige vloeibare lithium voor gebruik in batterijen en de laatste mannelijke Noordelijke witte neushoorn. De Canadese kunstenaars Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal en Nicholas de Pencier legden in meer dan twintig landen de voetafdruk van de mens op aarde vast. De indringende foto’s op groot formaat, fascinerende video’s en indrukwekkende augmented reality installaties hebben een dubbele bodem. Tegelijkertijd prachtig en afschrikwekkend, maken ze ons bewust van onze invloed op de ecosystemen en de atmosfeer van de aarde.


 6. Laren Singer Museum Theo van Rysselberghe Schilder van de zon te zien 17 mei tm 4 september lees meer
  *Naast de tentoonstelling Sluijters en de modernen is vanaf 17 mei ook de Belgische modernist Théo van Rysselberghe (1862-1926) in Singer Laren te zien. De tentoonstelling is een ode aan de grote Belgische meester in het verbeelden van licht en kleur. Naar voorbeeld van Georges Seurat verbeeldt hij licht en kleur door kleine toetsen ongemengde verf op het doek te plaatsen. In Théo van Rysselberghe. Schilder van de zon wordt het omvangrijke oeuvre van Van Rysselberghe gevierd aan de hand van zijn favoriete thema’s als portretten, zonovergoten landschappen en kustgezichten, liefst aan de Côte d’Azur, het vrouwelijk naakt en bloemstillevens.


 7. Schiedam Stedelijk Museum Schiedam Zonvonkengesproei, Solo van Zoro Feigl, 14 mei t/m 11 september 2022 lees meer
  *Het draait en rolt in de wereld van Zoro Feigl. De kunstenaar laat dingen zien die voor je gevoel niet kunnen. Water druipt zomaar omhoog en duizenden balletjes rollen alle kanten op. In het voorjaar van 2020 zou Feigl groots uitpakken met een solo in het Stedelijk Museum Schiedam. Corona gooide roet in het eten, maar op zaterdag 14 mei 2022 opent Zonvonkengesproei dan echt met een groot aantal nieuwe, speelse en vaak overweldigende installaties. Het is voor het eerst dat je zoveel werk van de kunstenaar samen in een museum ziet. De presentatie beslaat de helft van het gebouw en markeert ook de heropening van het museumgebouw. Het was anderhalf jaar dicht voor renovatie.


 8. Assen Drents Museum In de ban van de Ararat vanaf 11 mei tm 30 oktober lees meer
  *Na twee jaar uitstel vanwege corona presenteert het Drents Museum van 11 mei tot en met 30 oktober 2022 de indrukwekkende geschiedenis en cultuur van Armenië in de internationale archeologietentoonstelling In de ban van de Ararat - Schatten uit het oude Armenië. Het is een verhaal waarin de ruim 5.000 meter hoge berg Ararat – het nationale symbool van Armenië - niet kan ontbreken. Aan de hand van circa 160 kostbare archeologische voorwerpen – voor een groot deel nog nooit in Nederland te zien geweest - neemt de tentoonstelling de bezoeker mee op reis door de fascinerende vroegste geschiedenis van Armenië


 9. Den Haag Kunstmuseum Wiebe Siem - Hot skillet Mama, 11 juni t/m 30 oktober 2022 lees meer
  *Kunstmuseum Den Haag presenteert de eerste solotentoonstelling in Nederland van de Duitse mixed-media kunstenaar Wiebke Siem (1954, Kiel). Haar installaties, sculpturen, textiel en mode-objecten refereren aan de kunstgeschiedenis en aan mode en design uit de 20e eeuw, maar gaan ook en vooral over de ondergeschikte rol van de vrouw, zowel in de kunst als het dagelijks leven. Met thema’s als ‘huiselijkheid’ stelt Wiebke Siem op humoristische wijze de sociale ongelijkheid die zij ervaart aan de kaak.
  Boven een eettafel bungelen twee benen uit een lampenkap. Aan de wand hangt een oversized mattenklopper. Ook zijn er sculpturen opgebouwd uit alledaagse voorwerpen als wandelstokken, broodplanken, deegrollers en koekenpannen. Het werk van Wiebke Siem is vervreemdend en grappig, en draagt altijd meerdere betekenissen in zich mee.
  Goslarer Kaiserring Hoewel Wiebke Siem in eigen land een bekend en gewaardeerd kunstenaar is, was haar werk in het buitenland nog nauwelijks te zien. Ondanks haar actuele thematiek leek ze lange tijd onder de radar te blijven. Toch won ze in 2014 de prestigieuze Goslarer Kaiserring. Door deze prijs staat ze in het rijtje van internationaal vermaarde kunstenaars als Anselm Kiefer, Rebecca Horn, Cindy Sherman, Christian Boltanski, William Kentridge en Bridget Riley. De jury omschreef haar als "een van de meest innovatieve en originele kunstenaars die nooit concessies heeft gedaan in haar kunst en wiens sculpturen een enorme uitstraling en aanwezigheid hebben omdat ze het bekende en het onbekende vermengen.”


 10. GORSSEL MUSEUM MORE, TADEUSZ | HET LEVEN ALS SPEKTAKEL 22 MEI TM 2 OKTOBER 2022 lees meer
  * Museum MORE toont als eerste in Nederland een groot overzicht van de Duitse schilder Norbert Tadeusz (1940-2011). Bekend en geroemd in eigen land is zijn reputatie daar buiten veel minder doorgedrongen. Ruim tien jaar na zijn overlijden wil MORE Tadeusz daarom eren met een museaal podium voor zijn krachtige schilderkunst. Samensteller van de tentoonstelling is artistiek directeur Maite van Dijk. Te zien in Gorssel van 22 mei t/m 2 oktober


 11. Otterlo Kroller-Muller Museum Botanischer Wahnsinn Plant-denken in hedendaagse kunst 21 mei tot en met 30 oktober lees meer
  * Kunstenaars van over de hele wereld tonen de laatste jaren een opmerkelijke interesse in planten en bomen. Daarnaast is er veel meer en nieuwe kennis over planten. We weten inmiddels dat planten geen ‘dingen’ zijn, maar intelligente wezens. Zij zijn niet alleen in staat zijn om te zien, ruiken, voelen, communiceren en horen, maar ook om zich te oriënteren en te herinneren. Het belang van planten wordt steeds meer ingezien, evenals het schrikbarende verlies aan soorten. Willen we klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit een halt toeroepen, dan moeten we onze ‘plantblindheid’ afwerpen. Het is tijd voor een daadwerkelijke belangstelling en sensibiliteit voor planten. In de tentoonstelling Botanischer Wahnsinn presenteert het KröllerMüller Museum een caleidoscopische selectie van werken van kunstenaars. Zij kijken vanuit verschillende gezichtspunten naar de rijke wereld van planten. Botanischer Wahnsinn is onderverdeeld in vier thema’s: de Wetenschappelijke plant, de Mystieke plant en hekserij, Ideologische planten en Regeneration en green remediation. De tentoonstelling omvat werken in uiteenlopende media, waaronder herbaria, foto’s, tekeningen en prenten, sculpturen en installaties van Gemma Anderson, Joseph Beuys, Sjoerd Buisman, Mel Chin, Mark Dion, Ian Hamilton Finlay, Lili Fischer, Pierre Huyghe, Michael Landy, Candice Lin, Ana Mendieta, Otobong Nkanga, Giuseppe Penone, Anaïs Tondeur, herman de vries en Lois Weinberger. Nieuwe reeks De tentoonstelling Botanischer Wahnsinn is de eerste in een nieuwe reeks. Hiermee wil het Kröller-Müller Museum, door zijn stichter Helene Kröller-Müller heel bewust gevestigd ‘te midden van de natuur’, relevante thema’s op het gebied van natuur en ecologie aan de orde stellen en zijn relatie tot zijn omgeving actualiseren. De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Roel Arkesteijn. Gemma Anderson, Fivefold-red 1,


 12. Winterswijk, Museum Villa Mondriaan, Louise te Poele met Into the Pleasure Dome vanaf 30 april 2022 tot en met 26 februari 2023. lees meer
  *Ter gelegenheid van Mondriaans 150ste verjaardag staat Mondriaan dit jaar in Museum Villa Mondriaan naast hedendaags talent. Net als Mondriaan verovert de in Winterswijk geboren Louise te Poele de wereld en is zij deze zomer terug met de solotentoonstelling Into the Pleasure Dome. Spiegelende platen, abstracte paardfiguren, wapperende gewaden, een kleurrijke bloemenzee; door middel van fotografische en driedimensionale werken creëert te Poele een totaalervaring voor bezoekers waarmee ze de rol van de mens in relatie tot de natuur bevraagt.
  Hoe rekbaar is de wereld? Zo rekbaar en lenig als de geest. Met Into the Pleasure Dome vecht multidisciplinair kunstenaar te Poele tegen bestaande en gestolde aannames en omarmt zij mogelijkheden en vrijheid. ‘’De werkelijkheid is soms een onoplosbare puzzel. Natuurlijk vraag ik me ook wel eens af, in hoeverre buigt de wereld mee totdat ze knakt of is die rekbaarheid toch groter dan dat wij misschien denken? En moeten we soms een beetje wennen aan alle nieuwe verschijningsvormen?’’, aldus te Poele. Wars van modern cynisme en met haar gedachtenspinsels als belangrijkste oerbron biedt te Poele met Into the Pleasure Dome een surrealistische verwondering in turbulente tijden.
  Te Poele nam in 2017-2018 deel aan de eerste editie van de tentoonstelling Jong en Veelbelovend in Villa Mondriaan. Hierin reageerde ze op het halfronde stilleven Uw Woord is de Waarheid van Piet Mondriaan door de cirkel rond te maken met haar werk Welcome to the Pleasure Dôme. Met een halfronde foto waarop een stilleven van kleurrijke, verwelkte bloemen te zien is, bood ze een tegenhanger voor Mondriaans schilderij waarin symbolen voor overwinning en vrede centraal staan. Na afloop van de tentoonstelling werd het werk aangekocht en als onderdeel van de vaste collectie tentoongesteld.


 13. cultuur en kunst site CKplus expositie tips

  Leeuwarden Fries Museum Petrit Halilaj 16 april 2022 tm 5 maart 2023 lees meer
  * Van 16 april 2022 tot en met 5 maart 2023 presenteert het Fries Museum de eerste tentoonstelling van Petrit Halilaj in Nederland. Met installaties, tekeningen en video’s verkent Halilaj (1986 Kostërrc, Kosovo) thema’s als culturele identiteit, nationaliteit en erfgoed. Zijn biografie is vaak het vertrekpunt voor zijn werk. Vogels en andere dieren komen herhaaldelijk in het werk voor, doorgaans als metaforen voor transformatie. Bijvoorbeeld in grootschalige installaties waarin motkostuums en vogelachtige sculpturen te zien zijn. Ru (2017) en Shkrepëtima (2018), twee van zijn meest gerenommeerde, monumentale projecten, zijn vanaf het voorjaar van 2022 te ervaren in Leeuwarden. In zijn solotentoonstelling in het Fries Museum, verweeft Halilaj realiteit en verbeelding in installaties die de rol van kunst en cultureel erfgoed binnen een gemeenschap belichten.


 14. Den Haag Kunstmusum Anton Heyboer Bezielde leegte t/m 25 september 2023 lees meer
  *Kunstmuseum Den Haag bezit al sinds de jaren zestig een omvangrijke collectie werken van Anton Heyboer (1924 – 2005). In de loop der jaren is de collectie steeds verder uitgebreid, zoals ook recent dankzij een legaat en een particuliere schenking. Nadat we vijf jaar geleden een groot overzicht presenteerden, toont Kunstmuseum Den Haag nu de nieuw verworven werken die onze verzameling verder verrijken. Anton Heyboer – Bezielde leegte is een kleine presentatie in het Berlagekabinet.
  Halverwege de jaren zestig bezoekt Hans Locher, op dat moment hoofd van het prentenkabinet en later directeur van het museum, Heyboer met vaste regelmaat. Ze spreken uitgebreid over zijn werk en Locher koopt een groot aantal etsen aan. Het lukt hem wat anderen uit de kunstwereld niet lukt: het onderhouden van een langdurige band met de kunstenaar. Dit stelt hem in staat om het werkproces en de werken diepgaand te bestuderen en de beeldtaal vol symbolen te duiden. In 1967 organiseert Locher het eerste grote museale overzicht van Heyboers grafische werk. Precies vijftig jaar later volgt wederom een groot overzicht met werk uit de periode tot en met de jaren zeventig en vijf jaar daarna volgt nu de intieme presentatie Anton Heyboer – Bezielde leegte.


 15. cultuur en kunst site CKplus expositie tips

  Eindhoven, Van Abbemuseum Dwarsverbanden, nieuwe collectiepresentatie tm 1 juli 2024 lees meer
  *Deze multizintuiglijke collectietentoonstelling, die je kunt ruiken, horen en zien, laat je kunst anders ervaren.
  Met 120 kunstwerken strekt de nieuwe collectiepresentatie Dwarsverbanden zich uit over alle vijf de verdiepingen van de collectievleugel van het museum. De tentoonstelling nodigt je uit kunst anders te ervaren: soms letterlijk door kunst te voelen, ruiken of horen. Soms metaforisch door verschillende, ook minder bekende stemmen het woord te geven. Veelal inspirerend, soms confronterend, omspant Dwarsverbanden ruim een eeuw kunstgeschiedenis met als vroegste werk Hommage à Apollinaire van Marc Chagall uit 1913 en meest recent het wandtapijt.
  Met ruim 25 multizintuiglijke tools, waaronder teksten in braille, geurinterpretaties, voeltekeningen en sound scapes, is Dwarsverbanden de eerste volledig multizintuiglijke collectiepresentatie van Nederland. De tentoonstelling verrijkt ieders kunstervaring en maakt de kunstwerken toegankelijk voor een grotere diversiteit aan bezoekers, waaronder rolstoelgebruikers en blinde en dove bezoekers.
  Vijf gratis multimediatours gidsen je door de omvangrijke tentoonstelling. De Introductie Tour en de Familie Tour bieden een eerste kennismaking voor jong en oud. Wil je meer verdieping? Kies dan voor De Lichamelijke Ontmoetingen Tour, De Liefdesbrieven Tour of De Breder Verhaal Tour. Download de tours gratis op je telefoon via de Smartify app


Home