Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Museum De Fundatie
Heino/Wijhe en Zwolle Overijssel

Kasteel Het Nijenhuis

Het lijkt wel of de bomen de loop bepaald hebben van de landelijke toegangsweg. Met een heel klein beetje fantasie zie je de karrensporen nog waarover de pachters hun goederen met paard en wagen brachten naar de havezate. De statige, kaarsrechte oprijlaan brengt je terug in de werkelijkheid en bij museum en beeldentuin Kasteel Nijenhuis van Museum De Fundatie.

Paleis a/d Blijmarkt

Achter het museum hebben we altijd een parkeerplaats kunnen vinden. Deze keer viel dat tegen. De heropening van het museum, de landelijke belangstelling voor de verbouwing en de aansprekende tentoonstellingen heeft velen naar het museum gebracht. Twijfel over van waar je moest zijn bestond niet: het enorme oog boven op het paleis moest je wel zien.


Het Kasteel

Het uit de middeleeuwen daterende Kasteel Het Nijenhuis (1382) tussen Wijhe en Heino ziet er na de laatste restauratie geweldig uit. Na een korte periode van verval besloot de provincie Overijssel na zeer dwingende adviezen van de heer Dirk Hannema over te gaan tot restaureren van kasteel en de bijbehorende gebouwen. Vanaf 1958 werd het kasteel door Hannema bewoond tot aan zijn dood in 1984. De collectie kunst van bewoner Hannema werd ook ondergebracht in het kasteel. Na een laatste renovatie in 2003/4 werd het kasteel door architect Gunnar Daan heringericht tot museum en toegankelijk voor het publiek. Beeldentuin. En van de grootste en mooiste beeldentuinen van Nederland is gesitueerd rondom het kasteel. In 2012 werd de 4,5 hectare grote siertuin incl. de grasvelden en bosgebied verfraaid en vernieuwd.

Het Paleis

Architect E.L. de Coninck bouwde tussen 1838 en 1841 in Zwolle een Paleis voor justitie in neoclassicistische stijl: Paleis aan de Blijmarkt. In 2005 werd het de Zwolse locatie van Museum De Fundatie onder leiding van architect Gunnar Daan verbouwd. Een statig gebouw met symmetrische rechthoekige zalen. In 2012/3 werd het de uitbreiding van Hubert Jan Henket gerealiseerd: een enorm ellipsvormige opbouw op het gebouw. Een enorm OOG biedt ruimte aan twee nieuwe expositiezalen. 55.000 Blauw witte tegeltjes vormen de bekleding aan de buitenkant . Het grote ovale raam biedt een prachtig uitzicht over de oude stadskern van Zwolle. Ovale zalen vragen ook om een bijzondere opstelling van de voorwerpen, immers er zijn geen rechte muren. Een glazen lift brengt je naar en in de Wolk zoals de opbouw officieel heet.


Dirk Hannema
Dirk Hannema (1895-1984) was een kunstkenner, een kunstverzamelaar, museum directeur van Boijmans Van Beuningen te Rotterdam en oprichter van de Stichting Hannema-de Stuers Fundatie. Uit deze naar zijn vrouw genoemde Fundatie (= een stichting die gevestigd is op nagelaten fondsen) is Museum de Fundatie voortgekomen. Zijn eigen collectie werd hierin opgenomen evenals de priv verzamelingen van het echtpaar de Graaff-Bachiene, Paul Citroen, Henk van Ulsen en Willem Hogervorst omvat thans zon 7000 stukken. Sinds 1993 beheert de stichting ook de collectie moderne en hedendaagse kunst van de provincie Overijssel. Hij werd op 26 jarige leeftijd al directeur van Museum Boijmans te Rotterdam. Onder zijn leiding groeide het museum uit (na o.a. nieuwbouw in 1935) tot een museum van formaat en naam. Van 1958-1984 woonde hij op Kasteel Het Nijenhuis

De Collectie

Naast veel tentoonstellingen omvat de collectie uiteraard de verzameling van Dirk Hannema. Hij verzamelde werk vanuit de late middeleeuwen tot nu, schoonheid en persoonlijkheid wilde hij zien. De collectie Paul Citroen werd door de provincie aangekocht en omvat werk uit de periode 1900-1965 van Citroen en moderne Nederlandse beeldende kunstenaars. De provincie kocht veel werk van kunstenaars van na 1965.
De beeldentuin rond Kasteel Het Nijenhuis toont zon 80 werken van moderne beeldhouwers uit de twintigste en eenentwintigste eeuw en zijn samengesteld uit de collecties van De Fundatie, Beelden aan Zee en de Provincie.
In Het Nijenhuis is altijd een deel van de vaste collectie te zien, aangevuld door een werken uit een tijdelijke tentoonstelling. In Zwolle zijn nu vier verdiepingen met tentoonstellingsruimten.

Een stadswandeling kent het dorpje natuurlijk niet, maar waarom niet naar de Zwolse Fundatie gegaan?

Museum De Fundatie www.museumdefundatie.nl

Kasteel Nijenhuis, t Nijenhuis 10,
8131 RD Heino/Wijhe
Zwolle kent hele mooie stadswandelingen lees meer , maar je kunt uiteraard ook naar Heino/Wijhe gaan.

Museum De Fundatie www.museumdefundatie.nl

Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20,
8011 NE Zwolle


Home