Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Gemeentemuseum
Den Haag Zuid-Holland


Het is een groot museum, het is een mooi gebouw, het is een museum met een hele brede collectie, een museum met mooie tentoonstellingen, een museum met prachtige buren, het museum is voor ons een dagje uit.

Het Gebouw
In 1935 werd het Haagse Gemeentemuseum geopend. Het laatste grote werk van de in 1934 overleden Berlage. Gebouwd in de Art Deco stijl waar het daglicht overal binnen kan komen, is het een waar dwaalparadijs. Bijzonder is de tot in het extreme toegepaste maateenheid 11 cm. De bakstenen werden zelfs speciaal geproduceerd. In 2002 werd het tentoonstellingsgebouw het GEM Museum. In 2014 werd de binnentuin volledig overdekt tot een multifunctionele ruimte.
. .

De Collectie
Het museum heeft een erg brede collectie moderne kunst en omvat 150.000 werken. Het biedt een overzicht van de Nederlandse kunst sinds het begin van de 19e eeuw, aangevuld met karakteristieke voorbeelden van kunst die in dezelfde periode in andere landen ontstond. Verzamelkernen zijn: de Haagse School, het Symbolisme rond 1900, de kunstenaars rond De Stijl en het Bauhaus en het Expressionisme. Tevens kocht het museum een groot deel van de New Babylon werken van Constant Nieuwenhuijs. Het museum bezit de grootste verzameling schilderijen en tekeningen van Mondriaan ter wereld. Verder prenten, de collectie kunstnijverheid bestaat uit objecten van keramiek, glas, zilver en meubels en zijn er stijlkamers. De kostuumcollectie biedt een overzicht van de geschiedenis van het Nederlandse modebeeld. De collectie muziek omvat de geschiedenis van de traditionele en hedendaagse Europese muziekinstrumenten

www.gemeentemuseum.nl Gemeentemuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag


Home