Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSCKplus cultuur en kunstsite van Nederland voor onderwijs en de cultuurtoerist
VINCENT VAN GOGH

Ga naar (klik op uw keuze):
 • 1. Biografieen over Vincent van Gogh
 • 2. De schilderijen van Vincent van Gogh
 • 3. Tijdgenoten, Postimpressionisme en Van Gogh
 • 4. Musea met werk van Van Gogh
 • 5. Educatie rondom Van Gogh po en vo
 • 6. Filmpjes over Vincent van Gogh
 • 7. Varia Vincent van Gogh • Vincent van Gogh Biografieen

  Alles over Vincent van Gogh
  1. 1853-1873 Kindertijd en ouderlijk gezin lees veel meer
   *1853-1890 Kindertijd en ouderlijk gezin
   Theodorus van Gogh, dominee van de Nederlandse Hervormde Kerk, en Anna Cornelia Carbentus, dochter van een boekhandelaar, treden in 1851 in het huwelijk. Nadat hun eerste kind in 1852 dood geboren is, ziet Vincent Willem van Gogh het levenslicht op 30 maart 1853 in het Brabantse Zundert. Het echtpaar brengt daarna nog vijf kinderen ter wereld, onder wie Vincents favoriete broer Theodorus (Theo).
   In juli 1869 wordt Vincent jongste bediende bij Goupil & Cie, een internationale kunsthandel met hoofdzetel in Parijs. Hij werkt in het Haagse filiaal dat door zijn oom Vincent is opgericht
   Vanaf juni 1873 werkt Vincent in het Londense filiaal van Goupil. Het dagelijks contact met kunst wakkert zijn liefde voor schilderijen en tekeningen aan. In de musea en kunstgaleries van Londen bewondert hij realistisch werk van Jean-François Millet en Jules Breton dat het leven op het platteland verbeeldt.
   Vincent keert in 1876 terug naar Engeland en wordt onderwijzer op een kostschool. In juli aanvaardt hij een betrekking in Isleworth (bij Londen), waar hij als onderwijzer en hulpprediker aan het werk gaat. Op 4 november houdt Vincent zijn eerste preek. Zijn interesse in het evangelie en prediken voor de armen neemt obsessieve vormen aan.

  2. 1873 - 1881 lees meer
   *Vincent heeft lang gezocht naar zijn bestemming in het leven. Hij probeerde verschillende banen, van kunsthandelaar tot schoolmeester en lekenprediker. Uiteindelijk vond Vincent zijn roeping met behulp van zijn jongere broer Theo. . In Londen bezocht Vincent in zijn vrije tijd beroemde musea, zoals het British Museum en The National Gallery. Daar bewonderde hij onder andere werk van ‘boerenschilders’ als François Millet en Jules Breton. Verder las hij van alles, van museumgidsen en tijdschriften tot literatuur en poëzie.
   In 1875 werd hij overgeplaatst naar Parijs en ging hij zich steeds meer bezighouden met religie. De brieven die hij in die tijd aan Theo schreef, staan vol Bijbelcitaten en beschrijvingen van kerkdiensten en preken.
   Ondanks zijn belangstelling voor kunst vond Vincent het werk in de kunsthandel steeds minder interessant. Zijn werkgevers bij Goupil waren dan ook steeds minder tevreden over hem. In 1876 werd hij ontslagen
   1880 Van Gogh worstelt met zijn verlangen nuttig te zijn. In 1880 komt hij tot het inzicht dat hij ook als kunstenaar dienstbaar kan zijn aan God
   Eind 1881 verblijft Van Gogh een aantal weken in Den Haag. Hij krijgt er schilderlessen van Anton Mauve, een vooraanstaand vertegenwoordiger van de Haagse School. Deze kunstenaar, die getrouwd is met Van Goghs nicht, maakt hem bekend met de aquarel- en olieverftechniek.
   In september 1883 reist Van Gogh naar de provincie Drente. Hij schildert het kale landschap en de landbouwers. Uit eenzaamheid en gebrek aan goede materialen blijft hij er slechts kort. Na nog geen drie maanden vertrekt hij naar het Brabantse Nuenen, waar hij bij zijn ouders intrekt.
   In september 1883 reist Van Gogh naar de provincie Drente. Hij schildert het kale landschap en de landbouwers. Uit eenzaamheid en gebrek aan goede materialen blijft hij er slechts kort. Na nog geen drie maanden vertrekt hij naar het Brabantse Nuenen, waar hij bij zijn ouders intrekt.
   Bij het vinden van modellen wordt Van Gogh tegengewerkt door plaatselijke geestelijken. Mede daardoor vertrekt hij in november 1885 uit Nederland en vestigt zich in Antwerpen. Hij zal niet meer terugkeren in zijn geboorteland.

  3. 1881 - 1883 Beginnend Kunstenaar lees meer
   *Vincents ouders waren niet blij met zijn keuze voor het kunstenaarsbestaan. Dat weerhield Vincent er gelukkig niet van om hard te werken en zijn vaardigheden als tekenaar en schilder te verbeteren. Hij woonde op verschillende plekken in Nederland en kreeg in Den Haag les van de kunstenaar Anton Mauve. Maar ook de liefde zorgde voor inspiratie
   In de lente van 1881 ging Vincent weer bij zijn ouders wonen. Die waren inmiddels verhuisd naar Etten, ook in Brabant. Vincent oefende met tekenen en werkte vaak in de open lucht. Zijn broer Theo was inmiddels bedrijfsleider bij Goupil & Cie in Parijs. Hij zorgde ervoor dat Vincent zich helemaal op het kunstenaarschap kon richten door hem financieel te steunen.
   Vincents ouders waren flink teleurgesteld dat hun oudste zoon voor een kunstenaarsbestaan had gekozen. In hun ogen was dat hetzelfde als een maatschappelijke mislukking. Het hielp daarbij niet dat Vincent verliefd was geworden op zijn nicht, Kee Vos. Zij was weduwe en wilde niets van hem weten, maar Vincent hield stug vol. Dat viel bij zijn familie niet in goede aarde. Na een ruzie met zijn vader verliet Vincent op kerstdag 1881 het ouderlijk huis. Zijn nieuwe woonplaats werd Den Haag

  4. 1883- 1885 De Boerenschilder lees en zie veel meer
   *Vincent ging weer bij zijn ouders wonen, in Nuenen. Daar schilderde en schetste Van Gogh boeren, wevers en arbeiders en begon hij aan De aardappeleters. Om zich te ontwikkelen als kunstenaar verhuisde hij naar Parijs.
   In december 1883 ging Vincent weer bij zijn ouders wonen. Hij startte in een klein atelier aan de achterzijde van het huis, maar huurde na een paar maanden een grotere ruimte elders in het dorp.
   Nuenen was een ideale omgeving voor een ‘boerenschilder’. Er woonden veel boeren, landarbeiders en wevers. Vincent schetste en schilderde ze wanneer hij maar kon. Begin 1884 stelde hij Theo voor dat die eigenaar zou worden van zijn werk, in ruil voor het geld dat hij Vincent stuurde
   Voor Vincents ouders was het samenwonen met hun zoon niet makkelijk. Vincent was niet iemand die zich gedroeg zoals het hoorde. Kort na het overlijden van zijn vader (eind maart 1885) verliet hij het huis van zijn ouders om in zijn atelier te gaan wonen. Daar begon hij aan het werk voor De aardappeleters.
   Vincent combineerde het harde werken aan 'dat geval van die boeren rond een schotel aardappels s’avonds' met veel roken en slecht eten. Het grootste deel van zijn geld ging op aan kunstenaarsmaterialen. Later in het jaar besloot Vincent zich in te schrijven aan de kunstacademie van Antwerpen. Hij zou niet meer in Nederland terugkeren

  5. 1886 – 1888 Van donker naar licht lees en zie veel meer
   *1886 – 1888: In Parijs ontwikkelde Vincent zijn eigen, herkenbare stijl met felle kleuren. Maar het hectische stadsleven dat hem in het begin zoveel inspiratie gaf, werd hem na 2 jaar te veel.
   Inspiratie Theo was bedrijfsleider van kunsthandel Goupil (later: Boussod, Valadon & Cie) aan de Boulevard Montmartre in Parijs. Hij liet Vincent kennismaken met het kleurrijke werk van bekende, moderne schilders als Claude Monet. In het atelier van Fernand Cormon leerde Vincent ook een nieuwe generatie kunstenaars kennen: Henri de Toulouse-Lautrec bijvoorbeeld, en Emile Bernard.
   Al die nieuwe indrukken en nieuwe mensen hadden invloed op zijn eigen werk: Vincent had genoeg inspiratie om volop te kunnen experimenteren. De donkere kleuren van De aardappeleters maakten al snel plaats voor lichtere tinten als in De heuvel van Montmartre met steengroeve.
   ..Vincent verlangde naar de rust van het platteland, naar zon en naar het licht en de kleur van ‘Japanse’ landschappen. Die hoopte hij te vinden in de Provence, een streek in het zuiden van Frankrijk. Na een treinreis van een dag en een nacht kwam hij op 20 februari 1888 aan in Arles, een kleine stad aan de rivier de Rhône.

  6. 1888 - 1889 Arles Zuid Frankrijk lees en zie veel meer
   *1888 - 1889 Arles
   Atelier van het Zuiden Op 19 februari 1888 reist Van Gogh, uitgeput van zijn activiteiten in Parijs, naar de Provence: 'Het lijkt me bijna onmogelijk om in Parijs te kunnen werken.' Met zijn oude droom van een kunstenaarscollectief in gedachten huurt hij een atelier in Arles, het 'Gele Huis', en nodigt Gauguin uit bij hem te komen wonen.
   Techniek komt tot rijpheid De heldere kleuren en het sterkere licht van de Provence inspireren Van Gogh. Hij maakt schilderij na schilderij in een krachtige, persoonlijke taal
   Kleuren zien Van Gogh wordt gegrepen door de lente in de Provence. Hij schildert het landschap en concentreert zich daarbij op de bloeiende fruitbomen
   Crisis In oktober 1888 komt Gauguin eindelijk aan in Arles. Negen weken lang werken hij en Van Gogh zij aan zij en voeren heftige discussies over kunst. Gauguin maakt een portret van Van Gogh terwijl hij zonnebloemen schildert.

  7. 1889-1890 Het verblijf in de inrichting in Saint Remy de Provences lees en zie veel meer
   * Vincent van Gogh verbleef een jaar in de inrichting in Saint-Rémy. Ondanks zijn instabiele mentale gezondheid was hij zeer productief: hij maakte ongeveer 150 schilderijen, waaronder Amandelbloesem.
   Binnen en buiten
   Toen Vincent in de inrichting van Saint-Rémy genoeg was opgeknapt ging hij opnieuw aan het werk. In periodes dat het goed ging schilderde hij vaak in de afgesloten tuin van de inrichting. Later mocht hij ook buiten de muren werken.Binnen kreeg hij een extra kamer die hij als atelier kon gebruiken. Daar schilderde hij onder andere prenten na van kunstenaars als Rembrandt en Millet.
   Met zijn geestelijke gezondheid ging het op en neer. In een van de periodes dat hij ernstig in de war was at hij olieverf, waardoor hij een tijd enkel mocht tekenen. Maar ondanks de aanvallen was Vincent in Saint-Rémy buitengewoon productief. In een jaar tijd maakte hij ongeveer 150 schilderije

  8. 1890 Auvers-sur-Oise, lees meer
   Terug naar het noorden In mei 1890 verlaat Van Gogh de inrichting in Saint-Rémy. Hij vertrekt naar Auvers-sur-Oise, een plaatsje in de buurt van Parijs
   Sterke drang te schilderen In Auvers-sur-Oise gaat Van Gogh direct weer aan de slag. Hij maakt portretten van zijn nieuwe kennissen en schildert de omgeving, met inbegrip van nabijgelegen korenvelden en de tuin van de schilder Daubigny
   Wanhoop Begin juni gaat Van Gogh op bezoek bij Theo. Deze is zijn werk bij Boussod beu en overweegt een eigen zaak te beginnen. Hij waarschuwt Vincent dat zij allemaal de buikriem zullen moeten aanhalen.
   Na Vincents dood In september 1890 organiseert Theo een herdenkingstentoonstelling van Van Goghs werk in zijn appartement in Parijs. Theo wordt kort daarna ernstig ziek en overlijdt op 25 januari 1891

  9. 1890- na zijn dood lees en zie veel meer
   *Na Vincents dood steeg de waardering voor zijn kunst en werd hij steeds beroemder. Ontdek welke rol de vrouw van Theo hierin speelde en hoe Vincents neefje in 1973 het Van Gogh Museum oprichtte.
   Een tentoonstelling als herdenking
   Ruim anderhalve maand na Vincents dood organiseerde Theo in Parijs een herdenkingstentoonstelling van Vincents werk. Na alle inspanningen en tegenslagen ging het met zijn eigen gezondheid inmiddels steeds slechter.Kort na de tentoonstelling nam Theo op staande voet ontslag bij Boussod, waarna hij een zware zenuwinzinking kreeg. Met lichamelijke en psychische klachten als gevolg van syfilis, werd Theo opgenomen in een inrichting in Utrecht. Daar overleed hij eind januari 1891, nog geen half jaar na de dood van zijn broer.Vanaf dat moment kwamen Vincents schilderijen in het beheer van Theo’s weduwe: Jo van Gogh – Bonger.
   Na Theo’s dood verhuisde zijn weduwe, Jo, met haar zoontje Vincent Willem naar Bussum. Ze nam de kunstcollectie van Vincent en Theo met zich mee.In 1901 hertrouwde ze met kunstschilder Johan Cohen Gosschalk en ging twee jaar later met haar gezin in Amsterdam wonen.
   Jo bracht Vincents schilderijen onder de aandacht van een groot publiek, onder andere door ze in bruikleen te geven voor tentoonstellingen in musea over de hele wereld. Steeds vaker waren er kopers voor Vincents werk.
   In 1914 publiceerde Jo de allereerste editie van de brieven die Vincent aan Theo had geschreven. Datzelfde jaar liet ze Theo herbegraven in Auvers-sur-Oise, in een graf naast dat van zijn broer.
   Na de dood van Jo in 1925 ging de kunstverzameling van Vincent en Theo over op haar zoon, Ingenieur Vincent Willem van Gogh. Die gaf de schilderijen van zijn oom vanaf 1930 in bruikleen aan het Stedelijk Museum van Amsterdam. Maar Vincents werk werd steeds beroemder, en steeds vaker gingen er stemmen op om de collectie onder te brengen in een apart museum. In 1962 droeg in overeenstemming met de Staat der Nederlanden ‘de Ingenieur’ de verzameling Van Gogh over aan de Vincent van Gogh Stichting. Daartegenover heeft de Staat zich verplicht het Van Gogh Museum te bouwen, om daarmee te waarborgen dat de collectie voor iedereen en voor altijd toegankelijk is.
   Elf jaar later verhuisde de collectie van het Stedelijk Museum naar een speciaal, door Gerrit Rietveld ontworpen gebouw. Al vanaf de opening door koningin Juliana op 2 juni 1973, ontvangt het Van Gogh Museum bezoekers uit alle windstreken. Tegenwoordig zijn dat er jaarlijks rond de twee miljoen.

  10. Biografie en werk lees en kijk hier
   *prima biografie en veel werk

  11. Biografie Engels lees meer
   *Biografie

  12. Biografie op Wikipedia zie meer
   *Inhoud:1 Biografie 1.1 Jonge jaren 1.2 Academische flop 1.3 Parijs 1.4 Arles 1.5 Ruzie met Gauguin 1.6 Saint-Rémy-de-Provence 1.7 Auvers 1.8 Zijn laatste dagen

  13. De brieven van Vincent van Goghzie meer
   *De brieven van Vincent van Gogh
   Vincent van Gogh was een verwoed en verdienstelijk brievenschrijver. In meer dan 800 brieven zette hij zijn gedachten en ideeën op papier, voor kunstenaarsvrienden, zoals Emile Bernard en Paul Gauguin, en vooral voor zijn broer Theo, zijn steun en toeverlaat. Het grootste deel van deze brieven wordt bewaard in het Van Gogh Museum; ze vormen een onmisbare bron van kennis over het leven en werk van de kunstenaar.

  14. Een beginnend kunstenaar in Etten lees meer
   *Vincent: een beginnend kunstenaar Hoeveel werken Vincent in Etten heeft gemaakt is niet duidelijk. Hij beschouwt ze zelf vooral als eerste schetsen, studies, en beschrijft ze in zijn brieven niet zo nauwkeurig als het latere werk. Bovendien zijn veel werken verspreid geraakt bij de verhuizing van Moeder Van Gogh naar en uit Breda.Vincent studeert aanvankelijk naar academische lesboeken die hij nog kent uit zijn tijd bij Goupil & Cie. Daarnaast werkt hij naar voorbeeld van oude meesters, zoals Dürer en Millet, en naar foto- en houtgravures die hij vooral in geïllustreerde tijdschriften vindt en waarvan hij een verzameling aanlegt.

  15. Leermeester Mauve lees meer
   *Anton Mauve, tussen de Haagse School en Vincent van Gogh

  16. Van Gogh in Etten lees meer
   *Het gezin Van Gogh Het gezin Van Gogh in Etten (1875-1882) Het gezin Van Gogh vestigt zich in 1875 in Etten. Vincents zus Anna werkt op dat moment als kindermeisje in Engeland, Theo bij Goupil & Cie in Den Haag, en Vincent voor hetzelfde bedrijf in Parijs. Vincent is 22 jaar en woont niet meer bij zijn ouders. Toch keert hij op cruciale momenten in zijn leven steeds terug naar het ouderlijke huis. Op één van die momenten, al vijf jaar voor hij zich aan de kunst wijdt, moet hij de pastorie hebben getekend.

  top

  Schilderijen en Etsen van Vincent van Gogh  1. Zijn werk in het Van Gogh Museum zie meer
   *Zijn werk in het prachtige Van Gogh Museum

  2. 87 werken Vincent van Gogh in het Kröller Müller Museum zie en lees de beschrijvingen
   *87 werken en 187 tekeningen

  3. Al het werk en de brieven van Van Gogh zie meer
   * de Vincent van Gogh Galerij.. Rechts op de site staat een tabel met de inhoud van de volledige website. Op gezette tijden zullen er nog meer kritieken, analyses en historische beschouwingen toevoegen. Daarnaast heb ik ook een uitgebreid netwerk van verwijzingen en hyperlinks in deze website verwerkt. Hierdoor kan de bezoeker zich op eenvoudige wijze verder verdiepen in de rijke schakeringen van Vincent van Goghs leven en werk. Hoe langer ik aan de Van Gogh Galerij werk, des te meer besef ik dat er nog veel is te doen. Hoe dan ook, ik hoop dat u geniet en op deze verkenningstocht een beter inzicht krijgt in een van de briljantste kunstenaars die de wereld ooit gekend.

  4. Al zijn werken zie meer
   * Webmuseum biografie en verwijzingen naar Self-Portraits Portraits Irises Still-Lives with Sunflowers Views from the Asylum Works after Millet Vineyards Fields and Cypresses Other Landscapes

  5. Andere kunstenaars uit de tijd van Van Gogh in museum Van Gogh Museum zie meer
   *Andere kunstenaars in de collectie Naast het werk van Van Gogh bezit het museum een rijke collectie van andere 19de-eeuwse kunst, waaronder Impressionisme en Postimpressionisme. Werk van vrienden en tijdgenoten van Van Gogh, maar ook van zijn voorbeelden en navolgers.

  6. LondonNational Gallery Zijn werken aldaar zie meer
   * Werken van Vincent van Gogh

  7. Musée d’Orsay te Frankrijk, zijn werk zie meer
   *Het werk van Van Gogh in dit museum

  8. Vincent van Gogh gallery (engels) zie en lees meer
   *Welcome to the Vincent Van Gogh Gallery Welcome to the Van Gogh Gallery - the definitive reference for information about the life and work of Vincent van Gogh

  9. Vincent van Gogh, zijn werk zie en lees meer
   *Alle werken verzameld

  10. zijn werk, zijn leven en zijn brieven Overzicht Van Gogh Museum lees en zie meer
   *zijn werk, zijn leven en zijn brieven Van Goghs werk. Het complete overzicht.

  11. zijn werk, zijn leven en zijn brieven lees en zie meer
   *zijn werk, zijn leven en zijn brieven Van Goghs werk In de tien jaar dat Van Gogh als kunstenaar actief was (1880-1890), heeft hij een groot aantal kunstwerken gemaakt, waarvan ruim 860 schilderijen en bijna 1200 werken op papier bewaard zijn gebleven. Het grootste deel - 201 schilderijen, 437 tekeningen en 31 prenten - bevindt zich in het Van Gogh Museum. Daarnaast zijn er veel werken van de kunstenaar te zien in het Kröller-Müller Museum in Otterlo en in het Parijse Musée d’Orsay. De rest is verspreid over diverse musea en particuliere collecties, van Nederland tot in de Verenigde Staten en Japan.


   top

   Tijdgenoten en het tijdperk/ stromingen Van Gogh   1. De postimpressionisten Van Gogh en Cezanne lees meer
    *Paul Cézanne is een schilder, die een enorme invloed heeft gehad op de twintigste eeuwse schilderkunst. Picasso werkte diens stijl verder uit tot het kubisme, Matisse bewonderde vooral zijn kleurgebruik. Cézanne wordt vaak gezien als de vader van de Moderne Kunst. In zijn eigen tijd was hij echter een buitenstaander en werd vaak onbegrepen. De invloed op Van Gogh is zeer groot geweest

   2. Het impressionisme en Van Gogh lees hier alles
    *Impressionisme Benaming voor een stijlrichting binnen de schilderkunst, literatuur en muziek uit de tweede helft van de 19e eeuw. Het impressionisme beoogt de uiterlijke indruk [Frans: impression] van een kunstwerk op de toeschouwer respectievelijk de toehoorder over te brengen. Het doel was om meer door suggestie dan door precieze schildering de indrukken vast te leggen. Het impressionisme heeft iets vluchtigs over zich, het gaat meer om het gevoel, de verbeelding en het effect daarvan op de toeschouwer. Vandaar ook de voorliefde van de impressionisten voor de vermoede omtrekken in plaats van de harde lijnen of het spel van licht en schaduw op het gebied van de schilderkunst. Men wil niet langer het object zelf uitbeelden, maar het vluchtige ervan proberen te vangen. Het zijn de subjectieve waarnemingen van de kunstenaar en de weergave daarvan die centraal staan. Het impressionisme was (vooral) in het Frankrijk van 1860 tot 1890 een totaal nieuwe stijltechnische conceptie die tegenover het toen algemeen aanvaarde en officieel erkende academisch classicisme stond.

   3. Filmpje Beeldbank over Van Gogh deel 1kijk hier
    *De schilderijen van Vincent van Gogh zijn nu veel geld waard. Maar toen hij ze maakte, wilde niemand ze hebben. Nu wereldberoemd, maar stierf als een arm man

   4. Het postimpressionisme en Van Gogh lees meer
    *postimpressionisme Postimpressionisme is een verzamelnaam om een aantal verschillende stromingen te benoemen die voortkomen uit het impressionisme, zoals het pointillisme en het synthetisme of cloisonnisme. Daarnaast worden onder het postimpressionisme invloedrijke eenlingen geschaard, zoals Vincent van Gogh en Cezanne. Schilders die grote invloed hebben op volgende generaties, maar geen stroming of beweging om zich heen vormen. Het pointillisme van George Seurat (1859-1891) en Paul Signac (1863-1935) is gebaseerd op de theorie van het divisionisme. Het is het naast elkaar, in bepaalde verhoudingen, plaatsten van stipjes in primaire kleuren (geel, rood en blauw) die door optische vermenging secundaire kleuren (zoals groen, oranje of paars) vormen. Het synthetisme of cloisonnisme is een door het symbolisme beïnvloede reactie tegen het impressionisme. Deze schilders vinden dat de naturalistische uitgangspunten van het impressionisme de expressie van gevoelens, ideeën en emoties in de weg staan. Kenmerkend zijn duidelijk omlijnde, grotere vlakken. De stroming wordt ook wel 'School van Pont Aven' genoemd, naar het dorp Pont Aven in Bretagne waar de kunstenaars rond de schilder Paul Gauguin (1848-1903) zijn samengekomen. .

   5. Postimpressionisten Van Gogh en Gaugain 1888 lees meer
    *Paul GauguinEen Frans schilder, beeldhouwer, keramicus en graficus en een van de leidende figuren van het postimpressionisme in de jaren 1880-1890 die veel invloed heeft gehad op de kunst van de 20ste eeuw door in zijn werk vorm en kleur tot expressieve middelen te ontwikkelen. Paul Gauguin wordt wel de vader van het expressionisme genoemd, omdat hij gevoelens wilde uitdrukken via kleur en niet meer louter de werkelijkheid wilde weergeven. Vincent van Gogh ontmoette Gauguin toen hij bij zijn broer Theo in Parijs woonde. Gauguin en vele anderen uit dezelfde kring van schilders zouden een grote invloed hebben op Van Gogh's benadering van het schilderen. Niet lang nadat Vincent begin 1888 naar Arles was verhuisd schreef Theo dat Gauguin ziek was, schulden had en depressief was. Vincent had Gauguin uitgenodigd om hem in Arles te vergezellen in de hoop een soort kunstenaarscommune te vormen in het zuiden van Frankrijk. Gauguin kwam uiteindelijk in oktober 1888 naar Arles en trok in bij Vincent in zijn 'Gele huis'


   top

   Musea met werk van Vincent van Gogh
   1. Etten Leur Vincent van Gogh Informatiecentrum, Etten-Leur lees meer
    * Vincent van Gogh Informatiecentrum, Etten-Leur April 1881-december 1881: Mislukt als kunsthandelaar, onderwijzer en prediker arriveert Vincent van Gogh in Etten. Hij woont en werkt er bij zijn ouders op de pastorie. In Etten vond Van Gogh zijn eerste modellen en liet zich inspireren door het Brabantse landschap.Naast de Hervormde kerk waar Van Gogh’s vader predikant was, bevindt zich de voormalige ‘’kosterswoning". Dit karakteristieke en pittoreske pand aan de Markt is nu de ideale plek om alles te weten te komen over Van Gogh en zijn relatie tot Etten-Leur.
    Het Vincent van Gogh Informatiecentrum belicht in een wandpresentatie en een film de beginperiode van de kunstenaar. Je ziet en hoort hoe Van Gogh de basis legde voor zijn latere meesterwerken.
    Film en rondwandelingenVrijwilligers van de stichting kunnen ter plekke een toelichting geven. Kleine groepen kunnen de film Vincent van Gogh, een zaaier in Etten in het informatiecentrum bekijken (nl/en/d/fr). Een absolute aanrader! Grote groepen (meer dan 20 pers.) kunnen de film (op aanvraag) in de nabij gelegen bioscoop bekijken. Wil je het verhaal van Van Gogh in Etten-Leur helemaal compleet krijgen, maak dan de rondwandeling met gids door het centrum!

   2. Het Van Gogh Museum zie meer en bezoek de site
    *Het meest uitgebreide museum over Voncent van Gogh ter wereld. Zijn biografie, zijn werken, zijn brieven, educatie etcetc. Zeer overzichtelijk weergegeven. Uiteraard ook de exposities die georganiseerd worden.

   3. Londen National Gallery lees meer
    * website van The National Gallery in Londen, een museum met een uitgebreide collectie 19de-eeuwse kunst. 6 Werken van Van Gogh

   4. Musée d’Orsay zie meer
    * de officiële website van één van de belangrijkste Europese musea van de 19de eeuw: het Musée d´Orsay in Parijs. Naast informatie over het museum, de evenementen en de collectie is er een uitgebreid gedeelte met ´Other sites´, waarin veel links opgenomen zijn naar (Franse en internationale) musea en culturele instellingen die zich bezig houden met de 19de eeuwse kunst en cultuur

   5. New York Museum of Modern Art in New York CityWerken van Vincent van Gogh zie en lees hier
    *werken uit het MoMa te New York

   6. Otterlo Kröller Mülle Museum zie meer
    *Kröller Müller Museum
    De verzameling van het museum is opgebouwd rond de omvangrijke collectie werken van Vincent van Gogh, één van de meest indrukwekkende overzichten van zijn oeuvre. Ook George Seurat, Pablo Picasso, Fernand Léger, Piet Mondriaan en veel andere kunstenaars zijn met belangrijke schilderijen vertegenwoordigd.Vanaf 1961 neemt ook de beeldentuin een belangrijke plek in. Hier wordt een unieke collectie sculpturen getoond. De beeldentuin geeft een overzicht van de ontwikkelingen in de beeldhouwkunst vanaf de 19e eeuw tot heden.
    Zoek in onze collectie U kunt op deze site een selectie bekijken van kunstwerken uit de collectie van het Kröller-Müller Museum. Deze selectie zal in de toekomst worden uitgebreid. Als u zoekt naar meer achtergrondinformatie en de mogelijkheid kunstwerken te


   top

   Educatie met als onderwerp Vincent van Gogh po/vo   1. Lesideeën Van Gogh 2015 te downloaden lees meer
    *Lesideeën Van Gogh 2015 In 2015 is het precies 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh (1853-1890) is gestorven. Om in de klas aandacht aan deze beroemde Nederlandse kunstschilder te besteden, geeft Kunstgebouw u een aantal lesideeën. Centraal staan drie werken van Van Gogh

   2. Amsterdam Van Gogh Museum educatieve mogelijkheden voortgezet onderwijs lees veel meer
    *overzicht educatie
    Voortgezet onderwijs
    Met school naar het Van Gogh Museum Een bezoek aan het Van Gogh Museum is een unieke ervaring. Nergens ter wereld zijn zoveel schilderijen van Vincent van Gogh bij elkaar te zien. In het museum kunnen uw leerlingen de ontwikkeling in het werk van de kunstenaar op de voet volgen. Ook kunnen ze zijn schilderijen vergelijken met werk van andere 19de-eeuwse kunstenaars uit de collectie. Daarnaast heeft het Van Gogh Museum een uitgebreid programma van tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen uit de 19de-eeuwse kunstgeschiedenis. U en uw klas zijn van harte welkom
    Interactieve rondleiding door de vaste collectie Een museumdocent neemt uw leerlingen mee langs de grootste collectie schilderijen van Van Gogh ter wereld.
    Ontvangst vaste collectie Een gestroomlijnde entree bij een zelfstandig bezoek met uw leerlingen aan de vaste collectie van het Van Gogh Museum. Inclusief gratis opdrachtkaarten
    Jij! een rondleider (basisvorming) Leerlingen worden zelf rondleider in het Van Gogh Museum.
    Museum@work (VMBO basisvorming) Wat komt er allemaal bij kijken om een museum in bedrijf te houden
    Trendwatcher (VMBO bovenbouw) Ben jij trendgevoelig? Waren er vroeger ook trends? Valt daar wat van te zien in de Amsterdamse musea?
    Xtremen (VMBO bovenbouw) Een arrangement over verder kijken na een eerste indruk
    Haken & Ogen (VMBO bovenbouw) Een arrangement over de dilemma’s van het restaureren van kunstwerken
    Lesmateriaal Van Gogh op school Wilt u voor of na een museumbezoek aandacht besteden aan Vincent van Gogh? Of behoort een bezoek aan het museum helaas niet tot de mogelijkheden? In deze gevallen biedt Van Gogh op school uitkomst

   3. Arrangementen en lesmateriaal Basisonderwijs Van Gogh Museum Amsterdam lees veeeel meer
    *Arrangementen Voor het basisonderwijs biedt de afdeling Educatie & Publieksservice van het Van Gogh Museum de volgende arrangementen aan:
    Interactieve rondleiding Laat uw leerlingen actief kennismaken met Vincent van Gogh en de collectie van het Van Gogh Museum
    Theatrale rondleiding Augusta Guus van Dongen is uit haar schilderij gestapt! Leerlingen van groep 3, 4 en 5 gaan op zoek naar de lijst waarin zij thuis hoort en brengen haar – vóór openingstijd – weer terug.
    Vincent en Theo Een kennismaking met Vincent van Gogh, zijn broer Theo en de collectie van het Van Gogh Museum
    >B>Lesmateriaal Bij de arrangementen en thematentoonstellingen van het Van Gogh Museum wordt lesmateriaal ontwikkeld. De docentenhandleidingen fungeren als gebruiksaanwijzing voor lesmateriaal en geven tips en lessuggesties. Het materiaal is meestal onderdeel van een arrangement maar kan ook apart besteld worden.
    Voor het basisonderwijs biedt de afdeling Educatie van het Van Gogh Museum het volgende lesmateriaal:
    Van Gogh in de klas Wilt u na het museumbezoek verder met het onderwerp Vincent van Gogh? Of behoort een bezoek aan het museum helaas niet tot uw mogelijkheden? In beide gevallen biedt het lespakket Van Gogh in de klas uitkomst
    Lespakket Vincent en Theo Docentenhandleiding met leuke lessuggesties en werkbladen

   4. Biografie voor het po lees meer
    *Ieder jaar komen er anderhalf miljoen bezoekers naar het Van Gogh Museum in Amsterdam. De mensen komen overal vandaan. Van iedere tien bezoekers komen er acht uit het buitenland. De Nederlandse schilder Vincent van Gogh is dus echt wereldberoemd.

   5. Biografie voor het vo lees meer
    *Tijdens zijn leven, in de negentiende eeuw, was dat nog niet zo. Van Gogh had een moeilijk leven, met veel onrust, liefdesverdriet en geldzorgen. Wanhoop hierover dreef hem tot zelfmoord. Pas na zijn dood begon zijn ster te rijzen. Aan de ene kant was dat vanwege zijn schilderijen, want die zijn krachtig, kleurig, eigenzinnig; veel mensen, van alle leeftijden, vinden zijn werk mooi. Aan de andere kant zijn mensen geïnteresseerd in het levensverhaal van Van Gogh. Hij is het schoolvoorbeeld geworden van de even geniale als eenzame kunstenaar. 33_VO_Van_Gogh_in_Drenthe_SLO.pdf les in Drenth

   6. Educatie Basis Onderwijs Kröller Müller Museum zie meer en bestel
    *Het museum ontvangt jaarlijks honderden klassen uit het basisonderwijs. Ook u bent van harte welkom met uw klas! Het museum heeft een afwisselend aanbod van activiteiten en educatieve materialen
    Filosoferen met schilderijen
    Filosoferen met beelden
    Lydia Rood - 'Het geheim van Helene'
    Scholenkaart: kortingskaart voor het basisonderwijs
    Rondleidingen

   7. Educatie Voortgezet onderwijs Kröller Müller Museum begin hier uw verzameltocht
    *educatie Voortgezet onderwijs
    Voortgezet onderwijs Het Kröller-Müller Museum ontvangt ieder jaar honderden scholieren uit binnen- en buitenland. Ook u bent met uw klas van harte welkom! Het museum heeft een ruim aanbod aan activiteiten voor het voortgezet onderwijs
    Introductiefilm
    Rondleidingen
    Artwijs HAVO/VWO/VMBO

   8. Infoblok Informatie over Van Gogh voor het onderwijs lees meer
    *Vincent van Gogh (1853-1890)

   9. Van Gogh Huis Veenoord/Nieuw-Amsterdam lees meer
    *Het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam: is het enige, voor publiek toegankelijk huis in Nederland waar Vincent van Gogh gewoond en gewerkt heeft is het centraal informatiepunt over de Drentse periode van Vincent van Gogh biedt de mogelijkheid om zich zeer beeldend te verplaatsen in de leefwereld van de schilder in het najaar van 1883 door: zijn kamer te bezoeken de film te zien het mysterie van het landschap te beleven elkaar te ontmoeten in het café biedt rondleidingen in het Van Gogh Huis arrangementen voor groepen excursies langs plaatsen waar Van Gogh zijn werk heeft gemaakt 'Zo even ben ik hier aangekomen', schreef Vincent van Gogh begin september 1883 aan zijn broer Theo. Hij was net met de trein in Hoogeveen gearriveerd en zo schreef hij verder, 'Ik zal één dezer dagen met de schuit de gehele Hoogeveense vaart afvaren door de veenderijen dwars door de zuidoostelijke hoek van Drenthe heen'
    Basisonderwijs/leskofferVoor het basisonderwijs zijn er verschillende mogelijkheden. 1. Onze leskoffer. 2. Een doe ochtend voor een klas, te regelen in overleg. De invulling is sterk afhankelijk van de groepsgrootte. 3. Een gewoon bezoek met rondleiding en video voor de groep. (Bij punt 2 als 3 wordt op medewerking van de groepsbegeleiders van de school gerekend
    Middelbaar onderwijsVooral voor het maken van werkstukken is een bezoek aan het Van Gogh Huis geschikt voor leerlingen om individueel langs te komen. Dan is er rust om vragen te stellen en kan ook gebruik worden gemaakt van onze kleine bibliotheek. (Boeken worden niet uitgeleend) Ook kunt u op onze blog van Vincent van Gogh en op de Wikipedia pagina veel informatie vinden. In het Van Gogh Huis kan in overleg met docenten een speciaal programma worden geregeld rond het thema 'tekenen en/of schilderen als Van Gogh' .

   10. Vincent van Gogh in Nuenen PO en VO lees meer
    *Vincent van Gogh in Nuenen Zowel voor basisscholen als voor voortgezet onderwijs zijn speciale programma’s samengesteld.
    Basisscholen
    Kom met je klas naar Nuenen en loop ook in de voetsporen van Vincent van Gogh! Tijdens een klassenbezoek in het Vincentre beleef jij nu wat Vincent toen beleefde in Nuenen. Met een audiovisuele tour in het museum leer je veel over zijn leven en werken in Nuenen. Bovendien hebben we een leuke buitenspeurtocht voor jullie samengesteld met interessante vragen en tekenopdrachten. Je zult zien: Nuenen is een uniek openluchtmuseum.
    Vincentre beschikt over een leskist met materialen over Vincent van Gogh en zijn leven in Nuenen. De kist bevat onder meer dvd’s en afbeeldingen van verschillende formaten. De materialen in de kist zijn bedoeld voor kinderen van de basisschool. Dit lesmateriaal kun je gebruiken als voorbereiding op een bezoek aan Vincentre. Maar ook een individuele leerling kan dit materiaal lenen voor een werkstuk of spreekbeurt. We lenen deze les kist gratis uit. De borg bedraagt € 50.De leskist kun je aanvragen via educatie@vgvn.nl
    Daarnaast is bij Erfgoed Brabant een boekwerk met lesmateriaal beschikbaar voor scholen “Een kwartiertje met Van Gogh”. Het boek is geschikt voor alle groepen van de basisschool. Het boek kun je via de site bestellen.
    Voor Basisscholen: Museumschatjes Museumschatjes is een jaarlijks terugkerende campagne van Erfgoed Brabant, tijdens een vaststaande periode. Het Vincentre is een van de deelnemende musea. Provincie Noord-Brabant ondersteunt Museumschatjes. Aanmelden scholen voor Museumschatjes, via de site
    Voortgezet onderwijs Heb je een themaweek, kunstproject of een CKV/geschiedenisproject ? Denk dan eens aan Vincent van Gogh, onze beroemdste Nederlandse kunstschilder uit de 19e eeuw! Hij heeft twee jaar in Nuenen gewoond en gewerkt. Met audiovisuele middelen krijg je een aansprekend verhaal over hem te horen, te zien en te voelen. Om de buitenroute te fietsen of te lopen in het dorp Nuenen is een speciaal informatieboekje voor middelbare scholierenbezoek gemaakt: 'In de voetsporen van Vincent van Gogh'. Hiermee kun je zelfstandig of met de klas aan de slag voor je schoolproject.
    Als je buitenlandse gasten krijgt, kun je ook heel goed in Vincentre terecht: de audiovisuele rondleiding is in 8 talen te beluisteren! Bovendien kunnen leerlingen uit andere landen de informatiezuilen buiten met teksten en audiofragmenten in het Engels lezen en beluisteren.
    Voor Voortgezet Onderwijs: Museumschatten
    Museumschatten is een campagne van Erfgoed Brabant om museumbezoek door Brabantse middelbare scholieren te stimuleren.

   11. Webje Van Gogh lees meer
    *Webje van Vincent van Gogh po

   12. Webkwestie Vincent van Gogh lees meer
    *Basisonderwijs: groep 7-8 Voortgezet Onderwijs: klas 1-2

   13. Vincent van Goghs Tekenlokaal in Breda lees meer
    *Vincent in Tilburg Vincents Tekenlokaal. Voor PO-VO en werkstukken


   top

   Filmpjes over Van Gogh
   1. Filmpje Beeldbank over Van Gogh deel 2 kijk hier

    *Een blik op zijn werk De schilderijen van Vincent van Gogh zijn wereldberoemd. Maar wat schilderde hij eigenlijk?


   2. Filmpje over het leven van Van Gogh

    *De schilder van meer dan 800 schilderijen. (groep 4-7 PO)

   3. po groep 5 en 6 kijk hier
    *Canonclip: Vincent van Gogh (Groep 5 en 6)

   4. Canonclip po groep 7 en 8kijk hier
    *Canonclip: Vincent van Gogh (Groep 7 en 8)

   5. Filmpje Bach en Van Gogh kijk hier
    *Leuke pp met muziek van Bach, schilderijen vanVan Gogh

   6. Filmpje VO Van Gogh kijk hier
    *canonclip vo Filmpje over Vincent van Gogh

   7. Schilderijen filmpje bekijk hier
    *filmpje schilderijen en details

   8. Schilderijen filmpje van E.Hollander bekijk hier
    *filmpje schilderijen van E.Hollander. Mooie opnames van schilderijen en etsen

   9. Zelfportretten filmpje klik hier om te bekijken
    *filmpje Van Gogh zelfportretten


   top

   Vincent van Gogh VARIA   1. Anton Mauve en Vincent van Gogh zijn leerling (engels) Tekst bij de toenmalige tentoonstelling lees meer
    *Anton Mauve en Vincent van Gogh: de meester en zijn leerling Recent research has provided significant data for the museum catalogue series, and the Letters Project has uncovered much new information regarding Van Gogh's method of working. Also in recent years, an in-depth study of Van Gogh's painting and drawing materials has been initiated in collaboration with the Netherlands Institute for Cultural Heritage (Amsterdam) and Shell Nederland.

   2. Auberge maison de Van Gogh zie meer
    * officiële site over de Auberge Ravoux in Auvers-sur-Oise, de plek waar Van Gogh is overleden. De locatie is schitterend en met veel respect voor de kunstenaar ingericht.

   3. Informatieboekje over Van Gogh bekijk het boekje hier
    *Vincent van Gogh is wereldberoemd. Een steenrijke Japanner betaalde bijna 40 miljoen euro voor één van zijn schilderijen. Er zijn speelfilms, televisieseries en documentaires over hem gemaakt. In elke boekhandel liggen wel boeken over hem. Toch werd hij pas bekend na zijn dood. Toen Vincent van Gogh nog leefde, moesten de mensen niets van zijn werk hebben. Hij schilderde alleen de laatste tien jaar van zijn leven. Als een bezetene. Er zijn bijna negenhonderd tekeningen en meer dan achthonderd schilderijen van hem bewaard gebleven. Tijdens zijn leven heeft Vincent van Gogh waarschijnlijk maar één schilderij verkocht. Voor zo'n 130 euro.Vincent wordt in 1853 geboren in Zundert in Noord-Brabant. Zijn vader is dominee en een strenge man. Vincent is koppig, eigenwijs en drifitg. Daarmee krijgt hij later veel problemen.

   4. Kisho Kurokawa, architect nieuwe vleugel incl. filmpje lees en zie meer
    * de website van Kisho Kurokawa, de architect van de in 1999 geopende tentoonstellingsvleugel, met veel informatie over zijn projecten en zijn filosofie.
    basement + 2 stories The new wing was built in the open space adjacent to the main building of the museum, which was the last work of the Dutch Modernist architect Rietveld. Considering the whole of the landscape, 75% of the building's area (excluding the main exhibition hall) was constructed underground as an effort to minimize the space it would have taken above the ground. The new wing connects to the main building through an underground passage. Although Rietveld and Kurokawa share the Modernist idea of geometric abstraction, Kurokawa's new wing departs from Rietveld's linear style with curvilinear shapes and lines, employing a traditional Japanese idea of abstraction. One characteristic expressing this idea is the sunken pool, situated between the new wing and the main building. Symbiosis between the new wing and main building is attained through the open intermediate space created by the pool. The tilt of the elliptical roof and curve of the walls dislocate the center, underscoring the Japanese aesthetic of asymmetry. Through highly abstract simple geometric shapes made complex, and further, through careful manipulation, the abstract symbolism of the new wing strikes a balance between the international and the local

   5. Plattegronden plaatsen waar Van Gogh woonde bekijk hier
    *Historische plattegronden van alle plaatsen waar Vincent heeft gewoond, met accurate tijdsaanduidingen en markeringen. Plaatsen waar Vincent van Gogh heeft gewoond


    Van harte aanbevolen: MOZART Biografieën, muziek en van alles wat over en van Mozart


  Home