Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Van Gogh Museum
Amsterdam Noord-Holland


Het is altijd een feest als je het museum nadert. Of je nu per auto,trein, boot, tram of lopend komt, het is en blijft altijd indrukwekkend: vier prachtige cultuurtempels rondom een indrukwekkend plein. Zodra bij het museum bent ervaar je de internationale betekenis van Van Gogh: het Nederlands is een minderheidstaal.

 Van Gogh  Museum
Het Gebouw
Naast het hoofdgebouw (1973) dat door Gerrit Rietveld is ontworpen, heeft het museum ook een tentoonstellingsgebouw (1999) van architect Kisho Kurokawa. Aan het museumplein komt medio 2015 een nieuwe open en transparante entree. Het eerste ontwerp is eveneens van Kisho Kurokawa. De laatste hand hiervan is van Hans van Heeswijk architecten.

De Collectie
De ruim 200 schilderijen van Vincent van Gogh zijn op datum gerangschikt tentoongesteld. De ontwikkeling van de schilder kun je zo op de voet volgen. Het leven en de werken heeft Van Gogh vastgelegd in 750 brieven en 500 tekeningen aan zijn broer Theo. Deze brieven en tekeningen zijn ook in het museum te bewonderen, alsmede zijn verzameling Japanse prenten.
. .

Vincent van Gogh (1853-1890)
Hij woonde en werkte achtereenvolgens in 1880 - 1885 in Nederland, 1886 - 1888 in Parijs, 1888 - 1889 in Arles, 1889 - 1890 in Saint-Rmy-de-Provence, 1890 in Auvers-sur-Oise. De bekendste werken van de impressionist/post-impressionist zijn De aardappeleters, Het gele huis, Zonnebloemen en Vincents slaapkamer.
Van Goghs invloed op tijdgenoten en stijlen was enorm.
Daarom heeft het museum naast werken van Van Gogh ook werk van andere kunstschilders die door hem zijn benvloed of met hem hebben samengewerkt verzameld: Paul Gauguin, Claude Monet, Pablo Picasso, Georges Seurat, Paul Signac, Henri de Toulouse-Lautrec en Jozef Israls

www.vangoghmuseum.nl Van Gogh Museum
Stadhouderskade 55, 1072 AB Amsterdam


Home