Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUS


RondOm Museum Henriette Polak
Zutphen Gelderland


In het mooie Zutphen staat een bijzonder nieuw museum.

  Museum Henriette Polak Zutphen
Het Gebouw
Museum Henriette Polak (en het Stadsmuseum) is sinds 2017 gehuisvest in rijksmonument Hof van Heeckeren, een stadspaleis in het historische hart van Zutphen. Via de Schelpenkoepel kom je in de binnentuin met driehoek-motieven. De voormalige Orangerie is de entree. De bovenste verdiepingen zijn voor Museum Henriette Polak waar men de originele balkenplafonds heeft gerestaureerd.

Museum Henriette Polak
Het museum opende in 1975, een jaar na het overlijden van mevr. Henriette Polak, haar deuren in Herenhuis De Wildeman en het middeleeuwse pakhuis.
Naast oprichtster van Het Rosa Spier Huis voor kunstenaars en wetenschappers zette ze zich na de oorlog in voor het humanisme. Het bestuur van het humanistische A.H.Gerhardhuis wilde haar eren met een portret van kunstenaar Joop Sjollema. Met hem ontstond een gemeenschappelijk streven om het in de jaren zestig weggedrukte modern-klassieke beeldende kunst weer een eigen plek te geven.
 Henriette Polak door Joop Sjollema
Arie Schippers Jaap Kaal Kees Verwey Arie Kater

 Wim Oepts De collectie
Het museum bezit Nederlandse modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst: werk van kunstenaars die zich bewegen tussen traditie en vernieuwing, tussen figuratief en abstract werk. De vaste collectie van het museum omvat werk van Gerrit Benner, Herman Berserik, Kees Verwey, Herman Kruyder, Theo Kurpershoek Joop Sjollema, Mari Andriessen, Charlotte van Pallandt, Jan Wolkers, Wendelien Schonfeld en Arie Schippers.

Het duidelijkst komt de doelstelling tot uiting in het werk van Wim Oepts. De overgang tussen figuratief en abstract is hierin goed te zien.

Er zijn heel veel mooie stadswandelingen. Een aantal is te koop bij het VVV, anderen zijn gratis te downloaden, daarnaast kunt u ook met gids de stad verkennen. Zie http://www.ckplus.nl/stadswandelingen.html#55a

www.museazutphen.nl/museum-henriette-polak/
s Gravenhof 4, 7201 DN Zutphen


Home