Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Museum Krller-Mller Museum
Otterlo Gelderland

Het bijzondere van het museum is dat je er niet zomaar naar toe kunt. We kopen dus eerst een kaartje voor het park en gaan vervolgens met gratis fietsen naar het museum. Onze voorkeur gaat dan uit naar Schaarsbergen van waaruit een 10 km. lange tocht je voert door een van de mooiste stukjes natuur van Nederland. De fietsen opbergen en natuurlijk worden we dan welkom geheten door monsieur Jacques. Het museum en de beeldentuin liggen op ons te wachten.

Het gebouw
Het museum heeft de naam gekregen van Helene Krller-Mller (1869-1939). Vanaf 1913 is zij bezig een museum in te richten om haar omvangrijke kunstverzameling een mooie plaats te geven. Het eerste museum is een etage in het hoofdkantoor van haar mans bedrijf aan de Lange Voorhout te Den Haag. Haar droom was echter een groot museum speciaal voor haar collectie ontworpen. Uiteindelijk valt haar keus op hun enorme landgoed op de Veluwe. Architect H.P.Berlage ontwerpt het jachthuis Sint Hubertus in 1920. Het in 1938 geopende overgangs-museum is in opdracht van de Krllers ontworpen door de Belgische architect Henry van de Velde. De bouw van het Grote Museum moet gestaakt worden omdat de economische crisis ook de familie Krller-Mller treft. In 1977 volgt een uitbreiding naar ontwerp van architect Wim Quist.
Helene Krller-Mller 1869-1939 Als de vader van Helene Mller in 1878 een filiaal opent in Rotterdam wordt deze geleid door Willem Krller. Zo leert Helene de broer van Willem kennen: Anton, met wie ze in 1888 trouwt. Vanaf 1898 komt Naton aan het hoofd van de firma in Rotterdam en bouwt een enorm kapitaal op. Als verwoed jager koopt hij ruim 6000 ha jachtgebied op de Veluwe. Helene volgt in 1905 een cursus kunstbeschouwing. Dan begint het verzamelen van kunst. Ze laat zich adviseren door haar leraar en kunstpedagoog H.P.Bremmer.
In 1907 koopt ze haar eerste werk van Paul Gabril. Uiteindelijk zal ze 11.500 kunstobjecten verwerven. Adviseur: Bremmer; financier: haar echtgenoot Anton Krller. Tijdens de crisis schenkt ze haar collectie aan de Nederlandse staat die dan tevens voor een museum zal moeten zorgen.

 De collectie en beeldentuin
Het collectiemuseum omvat de Helene Krller-Mller verzameling van 19de en 20ste beeldende kunst waaronder Vincent van Gogh: 91 schilderijen en 185 werken op papier. Ook van de in die tijd moderne kunstenaars. Het werk van George Seurat, Pablo Picasso, Fernand Lger, Piet Mondriaan en veel andere kunstenaars zijn vertegenwoordigd. Vanaf 1961 heeft het museum op aandringen van directeur A.M.Hammacher een 25 ha. grote beeldentuin met werk van Auguste Rodin, Henry Moore, Jean DuBuffet etc. Na het overlijden van Helene Krller-Mller is het museum haar collectie blijven aanvullen met moderne en hedendaagse kunst. Zo verwierf het museum 400 werken uit de collectie Visser met werk van de avant-garde vanaf 1960.

Krller-Mller Museum http://www.kmm.nl
Houtkampweg 6, 6731 AW Otterlo


Home