Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Museum voor Moderne Kunst Arnhem
Arnhem Gelderland


Heel lang geleden was dit het eerste museum dat we samen bezochten. Het voldeed aan alles wat in onze ogen hoorde bij een museum: een prachtig gebouw, statige zalen met parketvloeren, een bijzondere expositieruimte en veel, heel veel door ons gewaardeerde kunst. Nog steeds brengen we graag een bezoek aan het MMK, maar ondertussen weten we ook het verhaal van het gebouw.

MMKA achterkant Het Gebouw
In 1873 bouwde architect Outhoorn boven op de stuwwal een herensociteit met theetuin voor de uit Indi gerepatrieerde suikerplanters. De prachtige ronde expositieruimte was de voormalige balzaal. In 1920 werd deze de locatie het Gemeentemuseum Arnhem en veranderde daarna veel aan het gebouw. De laatste verandering -na het museumcaf met prachtig uitzicht over de beeldentuin en de Rijn- is de entree. Ook kwam er een nieuwe westvleugel (architect Eschauzier) waar je eveneens een prachtig uitzicht hebt.

De collectie
Het museum heeft een bijzondere plaats binnen de Nederlandse musea. De brede collectie van het museum omvat zowel moderne als hedendaagse figuratieve kunst, toegepaste kunst en vormgeving vanaf circa 1900 tot nu. De brede collectie bestaat vooral uit de magisch realisten (Jan Mankes, Edgar Fernhout, Raoul Hynckes, Pyke Koch, Dick Ket, Wim Schuhmacher, Charley Toorop, Carel Willink ) en tijdgenoten, nieuwe figuratie, beeldende kunst (vanaf ongeveer 1980), kunstenaarsboeken, en toegepaste kunst en vormgeving (sieraden, glas en keramiek). Ook de surrealisten zijn goed vertegenwoordigd. ( Ferdinand Erfmann, Ger Gerrits, Johan van Hell, Chris Lebeau, Wim Oepts, Hendrik Valk en Joop Moesman). Een specifiek onderdeel van de collectie is het werk van de Arnhemse kunstenaars Klaas Gubbels, Ad Gerritsen, Albert van der Weide en Marten Hendriks.

Exposities
Zon 12 exposities die jaarlijks georganiseerd worden laten veel ruimte voor experiment en geven Arnhemmers gelegenheid zich te presenteren. . Met regelmaat zijn in het museum ook objecten of tijdelijke tentoonstellingen, gericht op oude kunstnijverheid en beeldende kunst van voor 1900 te zien. In het MMKA is plaats voor zowel experiment als voor meer gevestigde vormen van beeldende kunst en vormgeving

Pyke Koch . Johan van Hell . Valk
Dik Ket

Willem Wilmink

Klaas Gubbels
Het Beeldenpark
Het beeldenpark ligt rondom het museum waar je een prachtig uitzicht hebt vanaf de stuwwal op de Rijn. De collectie beeldhouwwerken omvat werken van onder anderen: Leo Braat, Jenny Holzer, Fortuyn/O'Brien, Pearl Perlmuter, Thom Puckey en Henry Moore.


Een hele mooie GPS wandeling van 7 km is
hier te downloaden

Museum voor Moderne Kunst:www.mmkarnhem.nl
Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem
MMKA Gebouw straatkant


Home