Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUS
CKplus MOZART site
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) • 1. Biografieen over Mozart

 • 2. Het muzikale werk van Mozart

 • 3. Portal-Achtergrond informatie

 • 4. allerhande varia over Mozart


 • Wolfgang Amadeus Mozart 1756-1791 Biografieen


  • Biografie en Vogelfanger Biografie
   * ook informatie over de Vrijmetselarij, Mozart als jongeman en zijn vrouw

  • Biografie Mozart Biografie
   * prachtige biografie over Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, beter bekend als Wolfgang Amadeus Mozart

  • Biografie Mozart Mozart
   *Biografie op de orkest kids site

  • Biografie Mozart’s Leven de Grand Tour Zijn leven en reizen
   *De Grand Tour van de fam. Mozart

  • Biografie van Historiek Biografie
   *mooie en uitgebreide biografie

  • Biografie van Klassiekemuziekgids Biografie
   * olfgang Amadeus Mozart was een Oostenrijkse componist. Hij excelleerde in bijna alle genres van zijn tijd. Samen met Joseph Haydn en Ludwig van Beethoven wordt hij gerekend tot de Weense Klassieken.

  • Biografie van Muziekbus Biografie
   *Biografie Mozart wordt beschouwd als een der grootste meesters der muziek door zijn buitengewoon grote vakmanschap, zijn muzikale inventie en zijn vermogen karakters muzikaal gestalte te geven. Wolfgang Amadeus Mozart wordt samen met Haydn en Beethoven gerekend tot de drie grootmeesters van de Weense klassieke periode. Zijn werk heeft veel invloed gehad op latere componisten (o.a. Johannes Brahms, Arnold Schönberg, Anton Bruckner, Johann Strauss jr., Gustav Mahler en Max Reger en wellicht ook Richard Wagner). Alhoewel Mozart algemeen wordt beschouwd als een muzikaal wonderkind begon hij pas als rijpe tiener zijn betere werk te compone

  • Biografie Wikipedia Levensloop
   *Behoorlijk uitgebreid met veel links

   terug naar de rubrieken   Muziek van W.A.Mozart
  • muziek Composities Mozart in Nederland Composities van Mozart in Nederland
   *Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) verbleef van 1765 tot 1766 met zijn vader en zuster in Den Haag, Amsterdam en Haarlem. Daar componeerde hij de volgende stukken:

  • Muziek Mozart Krönungsmesse
   Scroll naar Mozart: Krönungsmesse, Mis in C, Requim en je vindt alles over Mozart: het verhaal, de compostie, het orkest, instrumenten, tijdperken, de tekst en zelfs voor CKV opdrachten Prima site

  • Muziek Mozart Vesperae
   *Vesperae Solennes de Confessore van W. A. MOZART

  • muziek Mozart Requim Requim
   * Achtergrondinformatie en ontstaansgeschiedenis Requiem en complete tekst.

  • muziek Opera’s Mozart Verzamellijst opera’s Mozart
   *Korte beschrijving en/of doorscrollen naar een site met zeeeer uitgebreide informatie

  • Muziek Requiem KV 626 Requiem KV626
   * daarnaast veel info over ontstaan, versies, geld, 1792=1, vertaling

  • Muziek van Mozart Zijn Muziek
   * De belangrijkste werken Opera’s Koorwerken, Pianoconcerten, Vioolconcerten, Hoornconcerten , kamermuziek en ander werk

   terug naar de rubrieken   Portal W.A.Mozart
  • Mozart Portal Mozart Startpagina
   *Startpagina over Mozart, lekker veellinks


   Van alles en nog wat over Mozart

   Mozart - Mozart - Mozart

  • triptiek van H.Weijmar Schultz Website Henryette Weijmar Schultz
   Ter gelegenheid van het Mozartjaar heeft Henryette Weijmar Schultz een triptiek gemaakt van Mozart, gebaseerd op het schilderij van Jozeph Lange en de tekening van Dorothea Stock, beiden uit 1789. Zie voor de details van de totstandkoming van deze triptiek de website  • Tijdlijn en Biografie van Mozart Tijdlijn vooral
   * Een wel heel complete tijdlijn bij een verkorte Biografie

  • Tijdlijn Klassieke Muziek Mozart geplaatst op de tijdlijn Muziek
   * Wanneer en naast wie leefde Mozart

  • Klassieke componisten overzicht en stijlperioden Stijlperioden
   * Stijlperioden gerelateerd aan Mozart’s tijd, en zeer prettige doorklik mogelijkheden

  • Mozart Centrum Societe
   *Persbericht over de Societe Mozart 1766 Utrecht opgericht De Societe Mozart Utrecht 1766 heeft als belangrijkste doel om de reis van de Familie Mozart in Nederland te herdenken.

  • Mozart in de lage landen en WA Mozart klik hier
   *Op de website vind je recente boekbespreking Leuven, Antwerpen, Tienen, Brussel, Bergen, Luik, Den Haag, Amsterdam?
   Patrick Van Gompel VTM schreef:
   Lees dit zalige boek met op de achtergrond de bijgeleverde tintelende muziek die Mozart als kind in onze contreien speelde of componeerde.Het wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren op 27 januari 1756 in Salzburg, hij stierf al in 1791. Van zijn 13.097 levensdagen was Wolfgang 3.720 dagen op reis. In 1763 startte zijn eerste grote reis door West-Europa.Musicoloog Jos van der Zanden beschrijft in dit boek de reis die Wolfje maakte in Groot-Brittannië, Nederland en België, samen met vader Leopold, zelf dirigent en componist, ma Maria Anna en zijn oudere zus Nannerl, een briljant klavierspeelster.
   Pa Leopold Mozart heeft tijdens die reizen veel brieven geschreven maar vooral aan de specerijenhandelaar die hun reis sponsorde, bracht hij nauwgezet verslag uit. Het is boeiend om te lezen hoe vader Mozart als een moderne concertpromotor van het ene hof naar het andere trekt, Wolfje was al beroemd toen hij zes was. De beschrijving van de doodzieke kinderen Nannerl en Wolfgang is meer dan muziekgeschiedenis, het is een tijdsbeeld van de tweede helft van de 18de eeuw. Het wisselen van de paarden, de stukken aan de koetsen, de beschrijving van de hotels en het eten in de herbergen, het is allemaal ongemeen interessant. Het is fascinerend om te vernemen hoe de familie Mozart rondloopt in Leuven, in Antwerpen (in de kerken) en in Brussel (o.m. op de Grote Markt en de kermis, maar geen woord over Manneke Pis).
   Wolfje maakte deze reis tussen 9 juni 1763 en 29 november 1766. Hij speelde en improviseerde als een wonderkind en begon al te componeren als een genie. Jos Van der Zanden beschrijft het allemaal zakelijk en beknopt zonder zijn eigen fantasie op hol te laten slaan, heb ik de indruk. Hij stuurt geregeld bij: "Het etiketteren van een hele bevolking op basis van maar een paar ervaringen is kenmerkend voor Leopold: nu zijn de Luikenaren boeren, straks de Engelsen vreetzakken en de Hollanders egoïsten"
   Het boek is ook nog eens zo schattig uitgegeven en met het CD-tje erbij is het echt helemaal af. Het is zo'n boek om een echte Mozartfan te worden. Nog op zoek naar een geschenk? Nooit fout. udere besprekin-gen worden gearchiveerd.

   Wolfgang Amadeus Mozart
   "Volledig overzicht van zijn leven en werk" is de ondertitel van dit boek, een dikke gust van bijna 500 blz. De titel lijkt me niet overdreven want werkelijk alles staat er in. Zo is er een gelijktijdige kalender van Mozarts leven en werk in relatie tot andere gebeurtenissen. Er is een stamboek van de familie Mozart en Weber. Een goed uitgewerkt hoofdstuk wie is wie? Verder komen de historische en muzikale achtergronden aan bod. En ook nog: Mozart als mens, zijn opvattingen over de wereld, zijn bronnen voor leven en werk. En natuurlijk is er ook nog een overzicht van al de muziek die het genie heeft gemaakt. Met een nieuw licht op onbekende werken.
   Een verdienstelijk werk maar het boek ziet er niet zo fraai uit. Te bestellen via Het boek WA Mozart *Opera, Operette & Oratorium Wolfgang Amadeus Mozart

  • Oostenrijk in de 18e eeuw Oostenrijk in de 18e eeuw
   * Hoe zag het oostenrijk van Mozart eruit

  • Salzburg van Mozart Het Salzburg van Mozart
   *In Salzburg draait het toeristische gebeuren om vier zaken: Het zout, de bisschoppen, the sound of Music en...Mozart. Overal in de stad komen we zijn naam, zijn afbeelding en zijn muziek tegen. Hoogste tijd om ons te verdiepen in het leven van dit genie dat zelf helemaal niet zo dol was op Salzburg!

   terug naar de rubrieken


  Home