Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSCKplus cultuur en kunstsite van Nederland voor onderwijs en de cultuurtoerist
STADSWANDELINGEN ROTTERDAM
ROTTERDAM MONUMENTENSTAD

 • Stadswandelingen Rotterdam klik hier

 • Rotterdamse monumenten op een rij klik hier

 • Educatieve activiteiten primair onderwijs klik hier en voortgezet onderwijs klik hier
  De mooiste stadswandelingen in Rotterdam  Rotterdam (2)bordjes
  Rotterdam Centrum
  Rotterdam Soundtrackcity (4)
  Rotterdam Centrum print
  Rotterdam WOII print
  Rotterdam GET Events .
  Rotterdam Kop Zuid print
  Rotterdam Stadswandelingen (4) print
  Rotterdam BergesePlas Bosprint
  Rotterdam Toen was geluk tv wandelingprint
  Rotterdam 6 street art tours door zes wijken 6 Streetart tours app
  Rotterdam Stadswandelingen Rotterdam (2) ook MP3print
  Rotterdam Noord Zuidlijnprint
  Rotterdam Rondje Delfshavenprint
  Rotterdam Erasmus print
  Rotterdam - Cultuur- en Architectuur Rondwandeling 8 km print + GPS
  Rotterdam De Heijplaat print
  Rotterdam (5) print
  Rotterdam Go Westprint
  Rotterdam Kade en Bruggenroute en Rondje Kop van Zuid en de Kaap print
  Rotterdam Schie Overschieprint
  Rotterdam (6) print
  Stadswandeling Rotterdamprint
  Rotterdam(2)print
  -Rotterdam met gids in de Mini of grote bus tour
  -Rotterdam Stadswandeling en vaartocht stadshavens gids
  -Rotterdam met gids:Mode Rotterdam Een tour langs modewinkels
  -Rotterdam Poetry Tour Een literair historische wandeling
  -Rotterdamse kunstgaleries Tour Met Gids
  -Rotterdam Architectuur stadswandeling Rotterdam met gids
  Rotterdam Beeldenroute print
  Rotterdam Stadsrondleidingarr..
  -Rotterdam City Tour Stadswandeling.gids Leijnse StadsTours
  - Rotterdam Tour Museumkwartier met veel kunst en architectuur. gids Leijnse Stadstours
  -Rotterdam Drie stadswandelingen gids Leijnse Stadstours
  Rotterdam Spido Stadswandeling +/- rondvaartarr..
  Rotterdam- stadswandeling – overzicht nieuw
  Rotterdam stadswandeling gratis te downloaden, start station. Waterstad in de groei print
  Rotterdam Wandelroute gratis te downloaden, print
  Schiedambordjes
  Schiedamprint
  Schiedam - Stadswandeling 4 km print + GPS
  Schiedam Vaartocht Schiedam & Stadswandeling Historisch Schiedam gids Leijnse Stadstours

  ROTTERDAM

 • Rotterdam Stadsrondleidingen en groepsuitjes arrangementen klik hier
  Stadsrondleiding. Rotterdam met haar wereldse skyline, pittoreske Oude Haven, moderne architectuur en nostalgische wijken. Maak een rondvaart door de Rotterdamse haven , geniet van het uitzicht vanaf de Euromast.

  Rotterdam - Cultuur- en Architectuur Rondwandeling 8 km GPS en Print lees meer
  Een 8 km lange rondwandeling door Rotterdam. De route loopt langs een groot aantal gebouwen met een monumentale en architectonische waarde.

  Rotterdam GET Events bedrijfsuitjes ed. lees meer
  GET Events voor bedrijfsuitjes, Personeelsuitjes en Familieuitjes.
  Welkom bij Getevents Een bedrijfsuitje of vrijgezellenfeest organiseren is makkelijker gezegd dan gedaan, misschien weet u uit eigen ervaring wel wat een klus het is om een event te organiseren. Er komt een hoop bij kijken. Maar geen nood, wij nemen u graag alle zorgen uit handen. Evenementen organiseren is namelijk ons werk en waar wij het beste in zijn!
  Wij begrijpen als geen ander dat uw evenement moet prikkelen, motiveren en inspireren maar of u nu met 15 of 1500 personen komt, boven alles moet uw evenement natuurlijk een groot feest worden!
  Walking dinner Rotterdam staat geheel in het teken van genieten van Rotterdam, lekker eten en culinair genieten;
  Walking Brunch in Rotterdam, Lekker genieten van een heerlijke brunch en ondertussen genieten van het fascinerende Rotterdam? Dat kan met Get Events!;
  Step Speurtocht Rotterdam, Boek dit actieve en bijzondere uitje in Rotterdam. Samen met uw gasten gaat u op een actieve en originele manier Rotterdam verkennen.
  Verder nog vele mogelijkheden als workshops en stadsspellen

  Rotterdam Stadswandelingen Centrum, Museumkwartier, Scheepvaartkwartier, Wilhelminapier en Historisch Delfshaven met gids lees meer
  Stadswandeling door het centrum van Rotterdam Dagelijkse tour Tijdstip vertrek op aanvraag. Duur: 1:30 uur of 1.00 uur
  Stadstour is een boeiende rondleiding langs historische bezienswaardigheden en hypermoderne architectuur in het hart van de stad. Deze wandeling is de ideale manier om Rotterdam te verkennen. Uw gids vertelt verhalen van de bewogen en kleurrijke geschiedenis van de binnenstad. Hoogtepunten van deze tour zijn o.a.: De Sint Laurenskerk, Erasmus, Het Witte Huis, het 17de eeuwse Schielandhuis, de eerste winkelpromenade van Nederland: de Lijnbaan en het stadhuis.
  De tour kan gecombineerd worden met een bezoek aan de Sint Laurenskerk, het enige overblijfsel van het middeleeuwse stadscentrum. De Stadstour in combinatie met een bezoek aan het Havenmuseum is een aanrader.
  Rondleiding culturele as van Rotterdam Duur: 1:30 uur
  Uw gids vertelt u de verhalen over de geschiedenis van deze omgeving, over de architectuur en kunst. We gaan door het Museumpark en vervolgen onze tour over de statige Westersingel die ons langs kunstwerken voert van grote beeldhouwers zoals Rodin, Shapiro en Mastroianni. We beëindigen de wandeling bij het monumentale patriciërshuis van Galerie van Waning.
  Stadswandeling Scheepvaartkwartier Een wandeling is één van de best bewaard gebleven buurten van Rotterdam.
  Stadswandeling Wilhelminapier Wandelen over de WilhelminapierTijdens deze stadswandeling wordt het duidelijk waarom Rotterdam ook wel Manhattan aan de Maas wordt genoemd. Wolkenkrabbers! Spectaculaire architectuur van Rem Koolhaas, Renzo Piano en Sir Norman Foster.
  Historisch Delfshaven Wandeling door historisch DelfshavenU ervaart een prachtig historisch gebied in het westen van Rotterdam met meer dan 600 jaar geschiedenis. Delfshaven ontstond in 1398 aan de monding van de Delfshavense Schie en was lang de zeehaven van Delft. Historisch Delfshaven is nu hét centrum voor kunst, antiek en creativiteit van Rotterdam.
  Stadswandeling en een vaartocht stadshavens Een stadswandeling van een uur door het centrum gecombineerd met een vaartocht door de stadshavens van Rotterdam.
  Stadswandeling en een vaartocht stadshavensEen stadswandeling van een uur door het centrum gecombineerd met een vaartocht door de stadshavens van Rotterdam. Stadswandeling: de stadswandeling gaat langs bezienswaardigheden in het stadscentrum van Rotterdam. Zoals het 17 de eeuwse Schielandhuis, het stadshuis, de Delftse Poort, de Sint Laurenskerk. Vaartocht: Rotterdam is eeuwen lang het scharnierpunt in vervoer van goederen en personen. Tot eind van de 19de eeuw vinden de havenactiviteiten vooral op de noordoever van de Nieuwe Maas plaats, veel namen in de stad herinneren daar nog aan, Oude haven, Wijnhaven. Samen met de gids vaart u door de stadshavens van Rotterdam.
  Mode Rotterdam Een tour langs modewinkels in het centrum van Rotterdam. Mode Winkelen in Rotterdam Een tour langs onbekende maar interessante modewinkels in het centrum van Rotterdam. De bekende winkels vind je overal. De door ons geselecteerde winkels daarentegen maken winkelen in Rotterdam extra leuk Winkels waarvan bijvoorbeeld de eigenaar tevens de modeontwerper is, winkels met een vintage collectie of winkels met betaalbare hippe kleding en met een authentieke kledinglijn. Er wordt toelichting gegeven door de 'modegids', modeontwerpers en enthousiast winkelpersoneel.
  Rotterdamse kunstgaleries Tour langs diverse kunstgaleries in het centrum van Rotterdam Tour langs Kunstgaleries in RotterdamDeze tour gaat langs diverse kunstgaleries in Rotterdam Centrum, Noord, Zuid en Delfshaven. De gids en/of galeriehouder vertelt over de expositie, de kunst en kunstenaar. Aan de hand van uw wensen stellen we een programma op maat samen. Een galerie tour duur 2.00 tot 2.30 uur. Tijdens een kunstgalerie tour te voet bezoekt u 5 tot 6 galeries. : ´Centrum', 'Delfshaven', 'Zuid', 'Art Nouveau Rotterdam', 'Noord'
  De kunstgalerie tour is ook per fiets en auto - bus te doen. Er zijn dan bijkomende kosten.
  Poetry Tour Een literair historische wandeling door het centrum van Rotterdam
  Poetry Tour Onze aantrekkelijke literair historische tour door de binnenstad van Rotterdam is een must. De wereldhaven Rotterdam is de door de eeuwen heen ook de thuishaven geweest van veel schrijvers en dichters. Deze tour voert ons langs plaatsen die door dichters zijn bezongen en door schrijvers beschreven. We gaan op zoek naar de herinneringen die ze nalieten. In hun voetsporen lopen we door de straten, langs de singels en over de pleinen van de binnenstad. Aan bod komen onder andere: Paul Verlaine, Heiman Dullaert, Joost van den Vondel, Pieter Rabus, Bob den Uyl, Chris van Abkoude, Koos Speenhoff, J.H.Leopold, Clara Eggink, J.C Schagen, Jules Deelder, Jan Oudenaarden en Rien Vroegindeweij. We wandelen langs de Botersloot, de Sint Laurenskerk, Erasmus, het Stadhuis en het Schielandhuis.

  Rotterdam Rewriters 6 street art tours door zes wijken in Rotterdam onder begeleiding van een gids of met gebruik van de app, lees meer
  Afrikaanderwijk Twee keer per week komt het zuiden van Rotterdam er boodschappen doen tijdens de grote markt op het Afrikaanderplein, maar ook buiten die woensdagen en zaterdagen heeft de wijk eromheen een hoop te bieden. Het theehuisje in het park, de botanische tuin, het Gemaal op Zuid, en galerie NIFFO zijn enkele plekken die bijdragen aan de unieke sfeer van de Afrikaanderwijk. In het hart van het stadsdeel Feijenoord hebben mensen het hart op de tong, en is de wijk waar zij wonen meer dan zomaar een plek.
  Central DistrictHet centraal station van Rotterdam is een fraai staaltje moderne architectuur, en geeft daarmee direct een even uitstekende als toepasselijke visitekaart voor de stad af. Wandel nog geen hele straat verder, en je komt aan op het Central District, waar de creatieve en culturele ondernemers samenkomen om te werken, en na afloop een drankje drinken.De hier aanwezige creativiteit vertaalt zich ook naar het hoge aantal muurschilderingen dat er te vinden is. Vanuit hier loop je bovendien in enkele minuten naar de Kruiskade, waar het portret van Winne dat Judith de Leeuw schilderde, je verwelkomt. De weg ernaartoe voert je langs werken van Stephan Bontje (NL), Said Kinos (NL), Levi Jacobs (NL), Franky Sticks (NL), Speto (BR), Onio (BR), Joren Joshua (NL), Opperclaes (NL), Ozon (NL), Tymon de Laat (NL), Collin van der Sluijs (NL), Onesto (NL), Astro (FR) en Venour (NL).
  Centrum Één van de meest bruisende delen van Rotterdam vind je hier. De Witte de Withstraat biedt niet alleen een ontstellende hoeveelheid gezellige terrassen, typisch Rotterdamse etablissementen als Hung Kee en innovatieve galerieën zoals Showroom MAMA, TENT Rotterdam en Witte de With Center for Contemporary Art, maar ook meer street art per vierkante meter dan je ergens anders snel zal tegenkomen.
  De zijstraten bieden niet alleen werk van de internationaal vermaarde Iraanse broers als ICY & SOT, maar ook zeer persoonlijke schilderingen van de in Rotterdam woonachtige Tymon de Laat. Vlak daarbij, in de sfeervolle Leuvehaven, vind je de boot die Antwerpenaar SMOK als canvas gebruikt heeft en in de schaduw van de Erasmusbrug de muur waar Lastplak & Friends de publieksprijs van de Dutch Street Art Awards mee wonnen. En dan hebben we de werken van Bier en Brood (NL), Ces53 (NL), Daan Botlek (NL), Jorge Kata Nunez (NL), Ramon Martins (BR), KBTR (NL), Robert Rost (NL), Mark Goss (NL), Ox-Alien (NL) en Telmo Miel (NL) nog niet eens genoemd.
  Crooswijk Aan de rivier de Rotte ligt Crooswijk, een deel van Rotterdam dat een rijke historie kent. Bokshistorie bijvoorbeeld, want dit is de wijk die de legendarische Bep van Klaveren ooit zijn thuis noemde. Sylvie Overheul beeldde hem af op de zijmuur van boksschool Herman van ’t Hof, samen met de naamgever ervan. Maar er is ook de geschiedenis van Crooswijk als de plek waar mariniers gestationeerd waren, wat nog in veel straatnamen terug te vinden is.
  Het Schuttersveld bijvoorbeeld, waar pal naast de sportvelden ook de ‘Hall Of Fame’, oftewel HOF, ligt. Het is de enige legale oefenplek voor kunstenaars die zich willen bekwamen in het verfraaien van muren met schilderingen in Rotterdam. De enorme snelheid waarmee schilderingen elkaar afwisselen op deze wand, geeft aan hoe groot de behoefte daaraan is bij zowel gevestigde artiesten als jong, opkomend talent. Naast het overzicht in vogelvlucht dat de immer dynamische HOF zo biedt, kent de wijk bovendien werken van Kamp Horst (NL), Mr. June (NL), Nina Valkhoff (NL), Lastplak (NL), Telmo Miel (NL), Arno Coenen (NL), Ox-Alien (NL), Willem van der Hofstede (NL) en Vesod (IT).
  M4H Gebied Het Merwe-Vierhavengebied (ook wel M4H genoemd) is een oude stadshaven met een rauwe, industriële look die inmiddels een bron innovatieve industrie geworden is. Onder meer initiatieven als The Talk of The Town, The Floating Farms, Atelier van Lieshout en Studio Roosegaarde zijn er te vinden, en hebben zowel duurzaamheid als creativiteit hoog in het vaandel staan. Bij zo’n wijk hoort een buitenkant die reflecteert wat er aan de binnenkant plaatsvindt; daarom koos de organisatie van POW! WOW! Rotterdam voor dit deel van de stad om met de eerste Europese editie van het internationale street art-festival neer te strijken.
  De lange, brede muren van de oude loodsen zorgen voor bijzondere canvassen waarop kunstenaars als Bier en Brood (NL), Tymon de Laat (NL), Nuno Viegas (PT), Karski & Beyond (NL), Fanakapan (UK), Danny Rumbl (NL), Super A (NL), Dzia (BE), Dopie (NL), Narda (NL), Levi Jacobs (NL), Enigma Gemotricks (NL), Dilk (UK), Zepha (FR), Dina Saadi (UAE), Telmo Miel (NL) en Ozon (NL) hun ideeën tentoon spreiden.
  Oude Westen Het Oude Westen is waar de Nieuwe Binnenweg als slagader dwars doorheen loopt. Vroeger klopte hier het hart van jazz-minnend Nederland en waren legendarische clubs als Mephisto te vinden, een geschiedenis die voortleeft in een reusachtig tweeluik van Joren Joshua en Ilse Weisfelt. Ook de portretten van Rotterdamse jazzlegendes in de straat geven blijk van die historie, terwijl de vermaarde kabouter buttplug als olijke poortwachter van het Eendrachtsplein dient. En de onder verzamelaars wereldwijd hoog aangeschreven platenzaak Demonfuzz bewijst bovendien dat er nog steeds muziek in het Oude Westen zit.
  Wie er naartoe wandelt komt waarschijnlijk langs de volledig volgeplakte stickerdeur, hét bewijs dat straatcultuur leeft in Rotterdam. En in de straten eromheen zijn bovendien populaire muurschilderingen te vinden van Bier en Brood (NL), Michiel Corver (NL), Sake (NL), Pinwin (NL), Onio (BR), WD (IDN), Peeta (IT), Danny Rumbl (NL), Insane51 (GR), Aniel (NL), Stephan Bontje (NL), I Am Eelco (NL) en André Smits (NL).
  Print een kaart De originele route door het centrum kan ook gelopen worden middels de kaart die je hier gratis kunt downloaden kan om zelf uit te printen. Street art is echter een bijzonder dynamische kunstvorm: kunstwerken verdwijnen net zo snel als er nieuwe bijkomen. Om de meest recente versie van de route te wandelen kan het beste van de app gebruik worden gemaakt.


  Rotterdam Stadswandeling Rotterdam: Park en Cultuur route van 6,5 km bewegwijzerd door de ANWB, te koop klik hier
  langs de Rotterdamse parken en veel interessante gebouwen. Zo ook museumpark met de vele culturele instellingen

  Rotterdam Excursies in de vorm van Stadswandelingen volgens uitgewerkte typisch lokale thema s met gids Jan. (Ook in Den Haag, Leiden, Haarlem en Amsterdam lees meer


  Gids Jan van Tourist Guide Holland biedt een groot aantal excursies aan in de vorm van stadswandelingen gecombineerd met een museum bezoek. Vaak gevolgd door een culinair genoegen. De excursies worden als instapexcursies op vaste data in kleine groepjes van 4 tot 10 personen aangeboden. Dat kan uiteraard ook als maatwerk uitgevoerd worden. Wij bieden aan:

  ROTTERDAM EXCURSIE Het water, wandeling, watertaxi, consumptie lees meer
  Rotterdam is de grootste haven van Europa en de 8e haven van de wereld, gelegen aan de Nieuwe Maas. We gaan in deze excursie gebruik maken van alle voorzieningen die met water te maken hebben. We lopen zelfs onder water in Rotterdam! We bekijken de oudste haven, racen met de watertaxi naar de SS Rotterdam en varen vervolgens weer terug naar de stad. Uw gids overspoelt u met water-wetenswaardigheden


  ROTTERDAM EXCURSIE Manhattan aan de Maas moderne architectuur, wandeling, watertaxi lees meer
  Rotterdam is dé plek om moderne architectuur te bekijken en het verhaal van de wederopbouw te horen. De stad werd verwoest tijdens het bombardement van 10 mei 1940 en is in de afgelopen 60 jaar modern en gedurfd weer opgebouwd. Met als bijzonderheden de Lijnbaan, de Kubuswoningen, het nieuwe Centraal Station, de Markthal en De Rotterdam. Architecten als Blom, Koolhaas en Van der Vlugt kregen de opdrachten

  ROTTERDAM EXCURSIE Het bombardement Rotterdam, wandeling, museum lees meer
  De binnenstad van Rotterdam werd in mei 1940 in tien minuten tijd totaal verwoest door Duitse bombardementen. Met brisant bommen die voor hevige vuurstormen zorgden werd de stad platgegooid.
  In Rotterdam is van die oorlog nog veel terug te zien. Er is een brandgrens gemarkeerd die dwars door de stad loopt, we gaan die grens lopend volgen en uw gids vertelt de geschiedenis van Rotterdam in oorlogstijd.

  Rotterdam Spido stadswandeling en rondvaarten lees meer
  Wandeling langs de 40 architectonische toppers van Rotterdam Spido organiseert rondvaarten door de havens en langs de imposante skyline van Rotterdam, maar biedt eveneens een combinatie van een rondvaart met een stadswandeling aan. De stadswandeling kan indien gewenst ook apart gekocht worden. Voor meer informatie over rondvaarten en stadswandeling zie onze website.

  Rotterdam Stadswandelingen Centrum Rotterdam (2) te downloaden ook MP3 van InZicht lees meer
  Stadswandeling Rotterdam. Jan Diepenhorst stadswandeling door Rotterdam, in 2 delen van: InZicht deel 1: lengte 2,0 km / 1,5 uur | pdf 2,0 Mb | zip 13 Mb deel 2: lengte 2,5 km / 3,5 uur | pdf 2,7 Mb | zip 20 Mb De wandeling volgt bovengronds zigzaggend het tracé van de oudste metrolijn, van Centraal tot Rijnhaven. Onderweg ontdekt u verrassende kanten van Rotterdam. Jan Diepenhorst is een Rotterdammer die de stad door en door kent en er boeiend over kan vertellen. Hij is op het idee voor deze wandeling gekomen.


  Rotterdam Noord-Zuidlijn Bekijk, print en download de routebeschrijving van de wandelroute LEES MEER
  Noord-Zuidlijn Loop langs, boven en onder het traject van de voormalige Noord-Zuidlijn vanaf het CS naar het Zuidplein. Dit stukje metrotraject was de allereerste van Nederland.

  Rotterdam Rondje Delfshaven Bekijk, print en download de routebeschrijving van de wandelroute LEES MEER
  Rondje Delfshaven Een wandeltoch van 10 KM door en rond de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven waar vele oude gebouwen staan zoals de Pelgrimsvaderkerk en het geboortehuis van Piet Heyn.

  Rotterdam Beeldenroute is te downloaden lees meer
  Scheepvaartkwartier Kunst in Scheepvaartkwartier Korte en Lange teksten (update versie) met bronvermelding We hebben in dit moederbestand getracht zo zorgvuldig mogelijk alle bronnen te vermelden. Suggesties voor verbetering aan: lou.verhage@hotmail.com of lia_lugthart@hotmail.com

  Rotterdam Bekijk, print en download de routebeschrijving van de wandelroute LEES MEER
  Toen was geluk heel gewoon Een wandelroute van 9 KM door Rotterdam, waarbij men langs bekende punten loopt die voorkomen in de TV-serie: Toen was geluk heel gewoon. De route begint bij metrostaton Voorschoterlaan en eindigt bij metrostation Wilhelminaplein.

  Rotterdam Rondje Rotterdam, bewegwijzerd en te downloaden - uit te printen 2 uur Start Centraal Station klik hier
  Wandeltocht door het centrum Rotterdam is een bruisende wereldstad die je zal verwonderen en inspireren. De skyline van Rotterdam groeit en verandert met de dag, want hier wordt met lef (op)nieuw gebouwd! Rondje Rotterdam leidt je langs de vele architectonische en culturele hoogstandjes en geeft je verrassende tips. Genieten dus, van deze ontdekkingstocht door Rotterdam.
  Welkom in Rotterdam, de stad die steeds meer internationale bekendheid geniet als populaire citytripbestemming. Waarom? Dat zul je gauw genoeg ontdekken tijdens dit Rondje Rotterdam. De wandeling leidt langs iconische architectuur en toont je de eclectische mix van oud en nieuw waar Rotterdam bekend om staat. Van de laatgotische Laurenskerk tot de futuristische Markthal, waarvan het cement nog maar nét is opgedroogd. Van de Kubuswoningen op de Blaak tot de glimmende hoogbouw op de Kop van Zuid. De route leidt ook door wijken, parken en winkelstraten. Langs terrassen, musea en het water. Vanaf de Erasmusbrug kun je genieten van het uitzicht over de Maas, waar watertaxi’s en schepen af en aan varen. Je kijkt er richting één van de grootste havens ter wereld én ziet die spectaculaire skyline waar Rotterdam bekend om is. Als je het volledige Rondje loopt (ca. 10 km), ben je ongeveer een halve dag onderweg. Met de fiets doe je er zo’n twee uur over (een fiets huur je op het Centraal Station). Je kunt natuurlijk ook voor een kortere route kiezen (zie pagina 23) of een gedeelte met het openbaar vervoer afleggen.Heel veel plezier met het ontdekken van Rotterdam.

  Rotterdam Stadswandeling Centrum Oost, start Holbein huis klik hier
  Korte bouwkundige informative

  Rotterdam Stadswandeling Centrum West te downloaden - uit te printen Start Weeda klik hier
  Klik op de nummers en je krijgt van zo’n 60 punten informatie

  Rotterdam Stadswandeling langs plekken die herinneren aan 1933-1945 klik hier
  Het Duitse bombardement op Rotterdam in 1940 vaagde het Rotterdamse stadshart compleet weg. Wat is er nog over van de oude stad? Een audiotour langs de brandgrens geeft een inkijk in het Rotterdamse leven voor en tijdens de oorlog.Door Anneloes Klein Horsman

  Rotterdam Kade en Bruggenroute en Rondje Kop van Zuid en de Kaap te downloaden lees meer
  Download wandelingen In de routebeschrijvingen vind je ook onze tips voor gezellige cafés en restaurants om iets te eten en te drinken. En we vertellen waar het de moeite waard is om even binnen te lopen. In de beschrijvingen hebben we de plekken aangegeven waar je aan- en af kunt haken met openbaar vervoer. Schrijf je in via het formulier aan de rechterzijde en download de gratis wandelroutes om Rotterdam te ontdekken. Verkrijgbaar in het Nederlands en Engels. Wij wensen je veel wandelplezier!
  Wandelroute 1: Kade- en Bruggenroute Je wandelt voornamelijk langs het water van haven naar haven Je gaat een stukje langs de rivier Je steekt een hoop kleine bruggen over Je ziet het allerbeste van oud en nieuw Rotterdam De lengte van de wandelroute is 6 kilometer Je loopt hem in ongeveer 2 uur Begin- en eindpunt liggen bij een metrostation Behalve de vele havens en bruggen van Rotterdam zie je langs deze route stadsbrouwerij de Pelgrim, de Euromast, de Erasmusbrug, de Kubuswoningen en nog veel meer beroemde en beruchte bezienswaardigheden van de stad.
  Wandelroute 2: Rondje Kop van Zuid en De Kaap Je wandelt over de Kop van Zuid oftewel Manhattan aan de Maas Je ziet een flink aantal architectonische hoogstandjes Je komt op de Kaap (Katendrecht), een stadswijk in opkomst Je ziet de grandeur van modern en historisch Rotterdam De lengte van de wandelroute is 4,5 kilometer Je loopt hem in ongeveer 1,5 uur Begin- en eindpunt liggen bij een metrostation. Bezienswaardigheden zijn de bijzondere gebouwen van bekende architecten zoals De Rotterdam, Hotel New York en het voormalige passagiersschip SS Rotterdam waarop je een audiotour kunt maken.


  Rotterdam vier mooie wandelingen, zijn te downloaden - uit te printen. klik hier
  De beste manier om een stad te leren kennen is hem te voet verkennen. Dat geldt ook voor Rotterdam. Wandelend door de wijken en buurten van Rotterdam leer je de verscheidenheid van de stad kennen en krijg je een beeld van de ontwikkeling van de stad vanaf de middeleeuwen tot aan het eind van de twintigste eeuw. Om je op weg te helpen heb ik drie lange afstandswandelingen (A, B en D) door Rotterdam beschreven. Deze wandelingen lopen bekende maar vaak juist door minder bekende delen van de stad. De wandeling is in delen te wandelen. Je kunt hem oppakken en verlaten waar je wilt. Het traject kruist vele malen Metro en tramlijnen. Stations en haltes zijn in de tekst en op de begeleidende kaarten aangegeven. In de tekst wordt aandacht besteed aan geschiedenis, stedenbouw, architectuur en het hedendaagse leven in de stad.

  Rotterdam Soundtrackcity met 4 prachtige stadswandelingen – geluidswandelingen door Rotterdam lees meer
  Soundtrackcity. In samenwerking met het International Film Festival Rotterdam (IFFR) ontwikkelt Soundtrackcity vier geluidswandelingen op de kop van Zuid in Rotterdam. Wat gebeurt er als je de straat op gaat in plaats van in de bioscoop te zitten om zowel operateur als toeschouwer te zijn van je eigen film? Een film die niet bestaat uit celluloidbeelden of bits en bytes, maar uit beelden van de ‘echte’ werkelijkheid die worden getekend en gemanipuleerd door een speciale soundtrack waarnaar je luistert tijdens het lopen? Met de vier geluidswandelingen van Soundtrackcity Rotterdam kun je dezelfde werkelijkheid veranderen in vier verschillende cinematografische ervaringen. Met een koptelefoon op en een geluidsspeler bij de hand gaan bezoekers in hun ‘eigen film lopen’. Elke voorstelling is een wandeling van 30 à 45 minuten langs een aangegeven route met een speciaal gecomponeerde soundtrack die ieders verbeelding zal prikkelen. Wilhelminapier / Kop van Zuid Vier geluidskunstenaars, de regisseurs van de geluidswandelingen, maken ieder een soundtrack bij een zelf gekozen route, alle vier startend bij Lantaren Venster op de Wilhelminapier / Kop van Zuid. De Kop van Zuid in Rotterdam heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een belangrijke cultuurplek, en biedt bovendien een schitterend uitzicht op de stad, de Maas en de haven. Begeleid door vier even unieke soundtracks ben je zo niet alleen een geheel nieuwe filmervaring rijker, je zult Rotterdam bovendien op een andere, bijzondere wijze herontdekken. à nieuws

  Rotterdam Stadswandeling gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
  Ontdek Rotterdam voor een leuke dag uit!
  Rotterdam is een jonge, dynamische wereldstad met een onstuimig kloppend hart. Een stad die zichzelf in hoog tempo blijft vernieuwen. Bij elk bezoek is de toch al imposante skyline weer uitgebreid en word je verrast door een nieuw cultureel of sportief evenement.Nieuwe restaurants, (coffee)bars en food markets openen hun deuren op spannende plekken. Musea en kunstinstellingen blijven boeien met spraakmakende tentoonstellingen. Theaters weten met (inter)nationale én lokale programmering keer op keer het publiek te raken. Het winkelaanbod groeit met de dag en op en aan het water is steeds meer te beleven, van spectaculaire vaartocht tot zonnig terras.
  Download hier je gratis ANWB stadswandeling Rotterdam die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

  Rotterdam Wandelroute gratis te downloaden, lees meer en download de route
  Wandelen met drie thema’s in Rotterdam: architectuur, musea en shopping. Wie Rotterdam zegt denkt meteen aan de haven, de Erasmusbrug, de skyline, Euromast, de kubuswoningen. Inderdaad, stuk voor stuk troeven die menig bezoeker zal bekoren. Maar deze dynamische stad biedt zoveel méér. Deze wandelroute Rotterdam brengt je o.m. langs een indrukwekkende schat aan moderne gebouwen. Echte schoonheidspareltjes van architectuur waarvan je een groot deel kan bewonderen tijdens deze wandeling. Je kan binnen in talrijke musea die absoluut een bezoek waard zijn. En wie graag de shoppingtoer opgaat, komt zeker aan zijn trekken. Uitnodigende etalages, snuisteren in a-typische winkeltjes, boetiekjes, de overdekte marktplaatsen, wie past daar nu voor? En…je kan er 7 dagen op 7 schoppen


  Schiedam Stadswandeling te downloaden klik hier
  Parkeer (gratis) uw auto net buiten het centrum van de stad op de Buitenhavenweg (niet op de te betalen parkeerplaats van het winkelbedrijf maar een honderd meter verder). Na het uitstappen kijkt u naar links en zien daar een molen. Dat is molen De Nolet, de molen die het ‘gezicht’ van distilleerderij Nolet is, bekend van Ketel 1 jenever voor Nederland en wodka voor o.a. Noord-Amerika en zelfs Rusland. De molen is niet oud, van maart 2006, en dus van binnen zeer modern.

  Schiedam Tour Schiedam Sloepvaartocht & wandeling Historisch Schiedam lees meer
  Vaartocht Schiedam & Stadswandeling Historisch SchiedamVaren met de sloep.Vanuit Rotterdam vaart u met een sloep u naar Schiedam. Tijdens een wandeling door de historische binnenstad vertelt uw gids over Schiedam.Daarna gaat u weer aan boord en varen we door de historische grachten van Schiedam. Het is mogelijk om aan boord van de sloep drankjes en hapjes nuttigen. Met de sloep keren we terug naar Rotterdam. Opstapplaats: Rotterdam centrum.Duur: 3 uur

  Schiedam stadswandeling direct te downloaden lees meer
  Schiedam is een historische stad aan het water en kent de grootste molens ter wereld. In de hoogtijdagen van de jeneverindustrie (19e eeuw) bevonden zich in en om de stad zo'n twintig molens; ze maalden de granen voor de branders die de moutwijn stookten en voor de bakkers in de stad. Van al deze molens zijn er nu nog maar zes over. Deze leuke, afwisselende (ook groene) stadswandeling brengt u door het gezellige centrum, langs de sfeervolle oude havens, door het prachtige (ruim 1 km lange) Volkspark, langs vijf van die zes grote molens (waarvan De Nieuwe Palmboom een museummolen is) en de stokerijen. In het centrum komt u langs het Stedelijk Museum Schiedam en het Jenevermuseum Schiedam, beide een bezoek waard!

  Schiedam Rondwandeling van 4 km door de jeneverstad van Nederland. GPS en Print De rondwandeling start en eindigt bij het VVV-kantoor en loopt langs havens, pakhuizen, jeneverstokerijen en molens van Schiedam. lees meer
  Aan het begin van de wandeling loopt u langs de voormalige pakhuizen en woningen van rijke branders en distillateurs. Via de Walvisstraat loopt u naar de korenmolen De Walvisch. Hierna loopt u over een brug en passeert u links de Korenbeurs. Tot 1918 werd in deze beurs moutwijn, alcohol en granen verhandeld. Halverwege de route komt u langs de museummolen De Nieuwe Palmboom en de molen De Noord. In De Nieuwe Palmboom kunt u de molenaar aan het werk zien, maar ook meer te weten komen over de molenhistorie van Schiedam. Het museumgedeelte toont u hoe dat gaat “van korrel tot borrel”. Aan het einde van de rondwandeling loopt het langs de enige basiliek van Zuid-Holland: Basiliek van de Heilige Liduina.

  Schiedam De 5 km lange Handel en Wandel stadswandelroute is bewegwijzerd door de ANWB Start Station Schiedam klik hier
  Maak kennis met dit mooie historische stadje

  Ga naar het expositie overzicht van heel Nederland klik hier

  Ga naar het overzicht met 425 stadswandelingen in heel Nederland klik hier

 • De meest aansprekende monumenten in Rotterdam  Rotterdam De 10 grote Architecten van Rotterdam
  Rotterdam Monumenten in Rotterdam
  Rotterdam De Oudste monumenten/ gebouwen
  Rotterdam De Dubbelde Palmboom
  Rotterdam Schielandshuis

 • Rotterdam De 10 belangrijkste architecten
  * De 10 grootste architecten van Rotterdam zijn betrokken bij de ontwikkeling van Rotterdam van provinciestad tot de stad met internationale uitstraling en de modernste architectuur van Nederland. Hieronder volgt een korte architectuur geschiedenis.
  1850 – 1915 Vanaf 1850 maakt Rotterdam een grote ontwikkeling door. Door een stormachtige groei van de havens is Rotterdam rond 1900 het economisch hart van Nederland geworden. Hierdoor neemt de werkgelegenheid snel toe en ontstaat er een bevolkingsexplosie. Om al deze nieuwe inwoners te huisvesten ontstaat er een snelle ongecontroleerde wildgroei aan woningen die niet voldoen aan de woningwet.
  1916 - 1940 In 1916 wordt met de komst van de Gemeentelijke woningdienst onderleiding van ir. Auguste Plate begonnen om nieuwe arbeiders een goede huisvesting te bieden. De Rotterdamse architect Michiel Brinkman ontwerpt voor de Gemeentelijke Woningdienst het Justus van Effencomplex. Samen met de architect Kromhout richt hij de architecten vereniging de Opbouw op waar veel vooruitstrevende Rotterdamse architecten lid van worden
  Willem kromhout De Rotterdamse architect Willem Kromhout is een belangrijk figuur in de architecten wereld aan het begin van de 20e eeuw. Door zijn vernieuwende architectuur in Art Nouveau en zijn invloedrijke positie als docent aan de Rotterdamse Academie.
  J.J.P.Oud In 1918 stelt Auguste Plate als directeur van de Gemeentelijke Woningdienst de jonge architect J.J.P. Oud aan. Oud, oprichter van de stroming De Stijl, ontwerpt diverse woonwijken voor de Dienst maar met De Kiefhoek in 1929 zet Oud zich internationaal op de kaart als vernieuwd architect
  Brinkman & van der Vlugt Oud staat met de Kiefhoek aan de wieg van het internationale functionalisme, in Nederland het Nieuwe Bouwen genoemd. Deze stroming vindt vooral in Rotterdam veel gehoor. Eén van de europesche hoogte punten van het Nieuwe Bouwen is de internationaal geroemde Van Nellefabriek van het Rotterdamse architectenbureau Brinkman & van der Vlugt. Dit bureau van Jan Brinkman, zoon van Michiel Brinkman, en Leen van der Vlugt ontwerpt diverse vernieuwende gebouwen in de stijl van het Nieuwen Bouwen voornamelijk in Rotterdam
  Willem van Tijen In 1929 richt August Plate samen met de architect Willem van Tijen de NV Volkswoningbouw Rotterdam op. Van Tijen is op het gebied van hoogbouw baanbrekend geweest in Nederland. Om het huisvestings probleem op te lossen ontwerpt hij 1934 De Bergpolderflat, één van de eerste woonflats in Nederland en de eerste gallerijflat van Nederland.
  1940 - 1975 Na het bombardement van 1940 wordt de opbouw van het centrum van Rotterdam voortvarend opgepakt. H.A. Maaskant De Rotterdamse architect Huig Aart Maaskant ontwerpt met het Groothandelsgebouw het symbool van de wederopbouw. Verder ontwerpt hij De Euromast nog zo’n icoon van het nieuwe Rotterdam
  Van den Broek en Bakema Het nieuwe centrum van Rotterdam, De Lijnbaan, wordt ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema. Dit bureau, een voortzetting van het bureau Brinkman & van der Vlugt, groeit uit tot het grootste en bekendste architectenbureau van Nederland.
  1976 – 1990 Eind jaren zeventig begin jaren tachtig is er een hoogbouw en kantoren stop in het centrum van Rotterdam. Er worden kleinschalige woonprojecten gestart om de kilte uit de stad te drijven zoals rond de Oude Haven en de kubuswoningen van Piet Blom. Ook is het de periode van stadsvernieuwingsprojecten van o.a. Mecanoo.
  1990 - heden Eind jaren tachtig wordt de traditie van het moderne bouwen weer opgepakt in Rotterdam.
  Wim Quist en Jan Hoogstad De Rotterdamse architecten Wim Quist, Jan Hoogstad en Carel Weeber ontwerpen diverse beeldbepalende gebouwen in het herlevend modernisme. Hoogbouw mag weer en binnen vijf jaar is het Weena van lege vlakte een grootstedelijke boulevard geworden met wolkenkrabbers zoals het Nationale Nederlanden gebouw, Weenacenter en de Weenatoren.
  Rem Koolhaas De grote propagandist van het grootstedelijke wonen en werken is de Rotterdamse architect Rem Koolhaas die zich met de Office for Metropolitain Architecture (OMA) eind jaren zeventig in Rotterdam vestigd. Koolhaas heeft zich ontwikkeld tot de meest invloedrijke en internationaal gelauwerde hedendaagse Nederlandse architect. Met zijn ontwerp van De Kunsthal zet hij samen met Jo Coenen die het Nederlands Architectuur instituut ( NAi) ontwerpt, Rotterdam weer op de internationale hedendaagse architectuur kaart.
  en tenslotte de nieuwste ster: Erick van Egeraat

 • Rotterdam De 10 belangrijkste monumenten
  * Van Nelle Fabriek, Woonwijk Kiefhoek, Groothandelsgebouw, Bergpolderflat, Het Witte Huis, Justus van Effenblok; Vm. Hoofdkantoor HAL; Het Stadhuis; Stadion Feyenoord en De Hef Allen zeer goed beschreven


 • Rotterdam De 10 oudte gebouwen
  * 1. 1499: De Grote of Sint Laurenskerk
  1500 Pilgrim Fathers Church
  1580 Voormalige stadshuis Delfshaven
  1650 Voorhaven 34 en 36
  1580 Albrechtskolk 4,6,8 en 10
  1650 Voorhaven 34 en 36
  1665 Het Schielandhuis
  1672 VOC Zeemagazijn
  1700 Rechter Rottekade 405-417
  1715 Haringvliet 84-98

 • Rotterdam De Dubbelde Palmboom
  *Museum De Dubbelde Palmboom is van oorsprong een pakhuis. De Rotterdamse koopman Abram van Rijckevoorsel Hubertszoon kocht in 1824 een stuk grond tussen de Voor- en Achterhaven en liet er een pakhuis op bouwen. VIA GRAAN, HOUT EN KOLEN NAAR CULTUUR In die tijd was Delfshaven een belangrijke producent van jenever. Van Rijckevoorsel had grootse plannen en een graanpakhuis tussen de vele branderijen leek hem een gouden vondst. In 1826 was graanpakhuis `Denemarken' af. Kennelijk voldeed het pakhuis niet geheel aan de verwachtingen van Van Rijckevoorsel; na verloop van tijd verhuurde hij een deel van het pakhuis en in 1856 werd het hele pakhuis verkocht.

 • Rotterdam Schielandshuis
  *Het Schielandshuis is het enige bewaard gebleven gebouw uit de zeventiende eeuw in het Rotterdamse centrum. Het werd tussen 1662 en 1665 gebouwd in opdracht van het hoogheemraadschap Schieland. GESCHIEDENIS Het fraaie stadspaleis zou bijna anderhalve eeuw dienst doen als onderkomen van het polderbestuur. De architect was vermoedelijk Pieter Post, een autoriteit op het gebied van het Hollands classicisme. Post is onder meer verantwoordelijk voor het stadhuis van Maastricht, de waaggebouwen in Leiden en Gouda. Samen met Jacob van Campen ontwierp hij het Mauritshuis en Huis Ten Bosch Er zijn aanwijzingen dat Jacob Lois, blauwverver van beroep en gepassioneerd amateur-bouwkundige, als opsiender van de nieuwe timmeragie het concept van Post heeft uitgewerkt. Hoe het precies zit, zullen we nooit te weten komen: bij een uitslaande brand in 1864 zijn belangrijke documenten verloren gegaan. Ook de schilderijencollectie van verzamelaar Boymans, die sinds 1849 in Het Schielandshuis was ondergebracht, ging bijna geheel in vlammen op  Ga naar het overzicht met 425 stadswandelingen in heel Nederland klik hier


 • Home