Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUS


RondOm het Singer Museum
Laren Noord Holland

Het gebouw
Op de vernieuwde entree na ziet de buitenkant er wat gedateerd uit, maar eenmaal binnen! Een moderne uitstraling overvalt je bij binnenkomst. De nieuwe entreefoyer (2017) verbindt het theater, de gratis beeldentuin, ontworpen door Piet Oudolf, en het museum met elkaar. De oude huiskamer van de villa (1911) als onderdeel van het restaurant is bewaard gebleven.
In 1911 liet het echtpaar William en Anna Singer in Laren de villa De Wilde Zwanen bouwen. De villa werd door de Larense architect Wouter Hamdorff in 1953-1956 uitgebreid met een concertzaal en een museum. De villa werd een onderdeel van het huidige Singer Laren-complex.
Hiermee werd de kunst collectie van het echtpaar breed toegankelijk. In de concertzaal (thans theater en verbouwd in 2015-2017) kwam de muzikale interesse van Anna Singer (pianiste) tot haar recht. In Noorwegen liet het echtpaar eveneens een villa bouwen waar ze in de zomermaanden woonden. Vandaar de naam.

De Singers
William Singer (1868-1943) was de zoon van een steenrijke staalondernemer uit de Verenigde Staten. In 1901 ging hij zich vestigen in Laren samen met zijn vrouw Anna. De kunstenaarskolonie te Laren trok de kunstverzamelaars enorm. Na zijn overlijden heeft Anna de Singer Collectie een plaats gegeven in het museum. Het was een uitgebreide collectie want de Singers waren verwoede verzamelaars.

 Israels
 Anton Mauve
 Breitner
Dufy
 Rodin
 Kees van Dongen

De Collectie
De collectie van het museum omvat schilderijen, werken op papier, sculpturen en werken van toegepaste kunst. Uiteraard is de kern het verzamelde werk van het echtpaar: werk van Fransen, Amerikanen en de traditioneel, impressionistische Gooise kunstenaars. Het museum heeft veel werk van de Haagse School en Amsterdamse Impressionisten verworven. Grote schenkingen maken de collectie zeer omvangrijk. Zoals bijvoorbeeld de gehele privcollectie kunstwerken van Els en Jaap Blokker: de Collectie Nardinc.
Jan SluitersMuseum Singer Laren www.singerlaren.nl
Oude Drift 1,
1251 AL Laren


Home