Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Stedelijk Museum Amsterdam
Noord-HollandAmsterdam


Iedere keer is een bezoek aan dit museum een feest. Het is een mooi gebouw, de nieuwbouw is opvallend en ruim, er is een zeer gevarieerde vaste collectie en de tentoonstellingen spreken ons steeds erg aan.
Het Gebouw
Het Stedelijk Museum voor moderne en hedendaagse kunst is opgericht in 1874.Het huidige gebouw uit 1895 bij het Museumplein is ontworpen door A.W.Weissman. Vanaf 2004 tot 2012 tekende Architectenbureau Benthem Crouwel voor de renovatie en nieuwbouw van het museum, dat door zijn opvallende vorm al snel bekend werd als De Badkuip. De expositieruimte werd verdubbeld.

De collecties
De collectie van het Stedelijk staat internationaal hoog aangeschreven. Alle belangrijke stromingen vanaf 1874 zijn ruim vertegenwoordigd. Tot de hoogtepunten behoren kunstwerken uit het oeuvre van Vincent van Gogh, Wassily Kandinsky, Ernst Ludwig Kirchner, Franz Marc, Marc Chagall, Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Kazimir Malevich, Charley Toorop, Max Beckmann, Jackson Pollock, Asger Jorn, Karel Appel en de kunstenaars die deel uitmaakten van de CoBrA groep - De monografische zalen zijn o.m. gewijd aan Willem de Kooning, Barnett Newman en Richard Serra. Verder heeft het museum werk van o.a. Lee Bontecou, Mark Rothko, Gilbert & George, Yves Klein, Joseph Kosuth, Piero Manzoni, Jan Schoonhoven, Bruce Nauman, Felix GonzalezTorres en Robert Rauschenberg. De indrukwekkend collectie vormgeving van 1900 tot nu met meubelen, glaswerk, keramiek, sieraden, affiches, drukwerk en textiel wordt thematisch gepresenteerd.Stedelijk Museum Amsterdam www.stedelijk.nl
Museumplein 10, 1071 DJ AmsterdamHome