Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Rijksmuseum Twenthe
Enschede Overijssel


In Enschede aangekomen is de route naar het museum snel gevonden dankzij de prima bewegwijzering door de gemeente. Pal tegen de herbouwde vuurwerk-rampwijk Roombeek ligt daar het museum: een verlaten klooster? een voormalig landhuis? In ieder geval erg aanwezig.

Gebouw Rijksmuseum Twenthe binnen tuin Rijksmuseum Twenthe Zalen Rijksmuseum Twenthe

Het Museum
Rijksmuseum Twenthe werd in opdracht van de familie Van Heek in 1929 ontworpen door Karel Muller en Anton Beudt. Karel Muller ontwierp veel fabrikantenvilla's in de regio, vandaar de landhuizerige uitstraling van het gebouw. Het museum is later enkele malen uitgebreid in de stijl van de oorspronkelijke architectuur. In de jaren 1994-1996 onderging het museum een grondige verbouwing. Ben van Berkel ontwierp een nieuwe tentoonstellingszaal en een museumcaf naast de al bestaande zaaltjes. Hierdoor ontstond een achthoekig gesloten gebouw.De hierbinnen gelegen museumtuin werd opnieuw ingericht door Lodewijk Baljon.

De collectie
Er is een gevarieerde collectie beeldende kunst en kunstnijverheid vanaf de Middeleeuwen tot heden. Als je het gebouw binnenkomt wijst zich alles (alweer) prima: linksaf is de collectie Moderne Kunst, rechtsaf de collectie Oude Kunst. Deze vaste opstelling is chronologisch ingericht. Het museum wil dan ook een plaats zijn waar de bezoeker een beknopte en overzichtelijke wandeling kan maken door de kunstgeschiedenis en kan genieten van kunstwerken uit verschillende periodes. Duidelijke en korte informatie is hierbij een prettige hulp.
De collectie moderne kunst geeft een overzicht van met name Nederlandse kunst in de twintigste eeuw. Daarnaast beschikt het museum over een grote verzameling schilderijen, tekeningen en beelden van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland.
Per jaar worden zon tien exposities georganiseerd. Hiervoor is een mooie, ruime expositieruimte gecreerd. De eigen collectie vormt daarbij steeds het uitgangspunt
Monet Breitner Van de Leck
Ouborg Jan Sluijters Jan Brueghel
Per jaar worden zon tien exposities georganiseerd. Hiervoor is een mooie, ruime expositieruimte gecreerd. De eigen collectie vormt daarbij steeds het uitgangspunt

Drie stadswandelingen zijn zeer de moeite waard: 1). Droombeek: op 13 mei 2000 werd de wijk Roombeek verwoest door de vuurwerkramp. Inmiddels is de opbouw van de wijk vrijwel voltooid. De GPS tour Droombeek brengt verleden en heden van Roombeek via een zakcomputer met GPS.Er zijn routes met themas architectuur, dagelijks leven, kunst en cultuur, textiel en industrie en de vuurwerkramp. De zakcomputers zijn tijdens openingsuren te huur bij de entreebalie van het museum.
2) De Klomp-Lipperkerkstraat: Deze route is hier te downloaden
3) De stadswandeling in en rond het centrum VVV 3,50 euro zie hier meer info

Rijksmuseum Twenthe: Rijksmuseum Twenthe www.rijksmuseumtwenthe.nl
Lasondersingel 129-131
7514 BP Enschede


Home