Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSRondOm Museum Het Valkhof
Nijmegen Gelderland

De naam van het museum roept onmiddellijk associaties op met een park, een burcht en heel veel archeologie. Maar naast de afdeling archeologie en oude kunst bezit het museum een prachtige collectie moderne kunst. En daar gaat het ons nu even om. De auto parkeer je in de ondergrondse garage en dan sta je oog in oog met het gebouw.


De Geschiedenis
De in 1999 geopende nieuwbouw was een direct gevolg van het samengaan van twee Nijmeegse musea: Museum Commanderie van Sint-Jan ( oude en moderne kunst ) en Museum G.M. Kam (archeologie). Vanaf 1900 bracht Gerard Kam als particulier een enorme collectie bodemvondsten bijeen. Zijn museum groeide daarna uit tot een van de belangrijkste archeologische musea van Nederland. In 1990 werd besloten dat er n museum voor kunst en archeologie moest komen. Het Valkhof staat op een historische plek. Hier lag ooit een Romeins legerkamp en liet keizer Karel de Grote zijn burcht bouwen. Op het plein voor het museum zijn markeringen waar vroeger grachten liepen en staat een replica van de Romeinse Godenpijler van keizer Tiberius

De Collecties
De drie vaste collecties Archeologie, Oude en Moderne Kunst hebben een eigen plaats in het museum. Vooral Nederlandse Pop Art en Hedendaags expressionisme, kunststromingen vanaf de jaren 60 in de vorige eeuw tot heden, zijn vertegenwoordigd in de verzameling Moderne Kunst. Collages, schilderijen, beeldhouwwerken en schilderijen geven een representatief beeld over deze periode. Gevestigde namen als Carel Willink, Pyke Koch, Panamarenko, Tajiri, Armando, Willem den Ouden, Fred Sieger en Frank van Hemert zijn in de collectie opgenomen. De collectie Pop Art met werk van o.a. Woody van Amen, Gustave Asselbergs en Shinkichi Tajiri hebben een unieke waarde.

Het gebouw
UN Studio uit Amsterdam heeft museum Het Valkhof ontworpen.Als de zon schijnt ziet u in de turkoois gekleurde, glazen buitengevel een fascinerend lichtspel met de weerspiegeling van wisselende wolkenpartijen. Ook de kleur verandert steeds. Binnen leidt een imposant trappenhuis met berkenhouten zijkanten u naar de glazen museumgalerij. Hier heeft u een schitterend uitzicht op monumentale kastanjebomen, het rivierenlandschap en het Valkhofpark. Cultuur, architectuur en natuur vallen op deze plek samen.

Museum Het Valkhof www.museumhetvalkhof.nl
Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen


Home