Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSCKplus cultuur en kunstsite van Nederland met gratis stadswandelingen
GRATIS STADSWANDELINGEN-Beeldenroutes.


Alkmaar stadswandeling door het historische centrum, gratis te downloaden lees meer
Steek tegenover de ANWB Winkel de voetgangersbrug over. Steek de weg over (zebra) en ga rechtdoor, de Gedempte Nieuwesloot in. Aan het eind de parkeerplaats Hofplein over en rechtsaf langs Hof van Sonoy, later Gedempte Nieuwesloot. Eerste la, Van den Boschstraat. Eerste ra, Langestraat (winkelstraat). Aan uw rechterhand ligt het oude Raadhuis. Rechts langs kerk, Kerkplein. Voorbij de Grote of Sint Laurenskerk (links) en het Stedelijk Museum Alkmaar (rechts) rd, Gasthuisstraat en volgende straat la, Geest. Eerste ra, Kanisstraat, met op de hoek het oudste stenen huis van Alkmaar. Dan linksaf, pad over het bolwerk.
Wie denkt dat Alkmaar vooral een kitscherige kaasmarkt is voor drommen buitenlandse toeristen, zal aangenaam worden verrast. Statige grachten met evenzo voorname grachtenpanden, niet minder dan vierhonderd monumenten en een ruim aanbod van gezellige winkels. De wandeling voert u over de stadswallen waar de Spanjaarden staande werden gehouden, via de rosse buurt naar het epicentrum van de Hollandse kaas, de Waag

Alkmaar, Stadswandeling Alkmaar, print, (route.nl) 11,5 km lees meer
Stadswandeling Alkmaar Alkmaarlaat zich prima te voet verkennen. Met deze stadswandeling proef je de historische sfeer in de gezellige binnenstad. En maak je kennis met de wijk Oudorp, een voormalig dorp. Historisch Alkmaar Het middeleeuwse centrum van Alkmaar geldt niet voor niets als beschermd stadsgezicht. Je vindt hier een aaneenschakeling van grachten, oude hofjes en eeuwenoude huizen. In één woord: prachtig!

Almere Stadswandeling langs modern architectuur Gratis te downloaden lees meer
Start aan de zuidkant van station Almere Centrum (uitgang 'Stationshal') en ga met de rug naar het station steeds rd, Stationsstraat. Op Stadhuisplein bij hoofdingang van stadhuis schuin rechts winkelstraat in, De Diagonaal, langs De Nieuwe Bibliotheek. Steeds rd, via Forum naar de oever van het Weerwater. Almere is nog geen halve eeuw oud, maar zeker niet saai. Al helemaal niet voor liefhebbers van moderne architectuur. Pas eind 1976 vestigden de eerste inwoners zich in deze prille stad, maar inmiddels ligt er een volwaardig centrum met avontuurlijke en kleurrijke architectuur. De hand van architect Rem Koolhaas is op verschillende plekken goed te herkennen. Ga op pad en laat u overtuigen.

Amersfoort Stadswandeling Ontstaan in de Middeleeuwen gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Ontdek Amersfoort voor een leuke dag uit!
Modern genieten in een historische stad.
Deze stad in het centrum van Nederland ademt geschiedenis. Loop door de middeleeuwse straatjes, vaar door de eeuwenoude grachten en ontdek de rijke historie van de prachtige binnenstad. En natuurlijk heeft Amersfoort nog veel meer te bieden. Hier kun je perfect een dagje shoppen, naar concerten, festivals en theater én genieten van het ruime aanbod aan horeca
Download hier je gratis ANWB stadswandeling Amersfoort die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

Amersfoort, De Stadswandeling, print (route.nl) 4,2 km lees meer
Stadswandeling Amersfoort In Amersfoort is volop cultuurhistorie te vinden. Langs de Eem wandel je naar de Kunsthalkade. Iets verderop staat de Koppelpoort, de schitterende stadspoort uit 1425. In de oude binnenstad kom je langs Bierbrouwerij De Drie Ringen. In Museum Flehite leer je meer over de geschiedenis van Amersfoort. Als je de Korte Gracht oploopt, zie je eeuwenoude panden, Dickensiaanse straatlantaarns en – met een beetje geluk – een bootje dat over het smalle waterloopje vaart. Met een beetje fantasie ben je terug in 1917, het jaar van De Stijl: de kunststroming die o.a. bekend is door Mondriaan. In het negentiende-eeuwse pand waar de schilder werd geboren, is het museum het Mondriaanhuis gevestigd. Ook kom je langs Hofje De Armen de Poth. De route eindigt bij Restaurant & Koffiebar Het Lokaal

Amsterdam Beeldenroute Amstelglorie Gratis te downloaden lees meer
Vaste beeldencollectie, Her en der in het park kun je tussen het openbare groen een kunstwerk ontwaren. Deze serie beelden vormt een vaste collectie van Amstelglorie. Lees over de herkomst en ideeën van beelden en beeldenroute. Waar komen deze kunstwerken vandaan, wie heeft ze uitgezocht en wat is eigenlijk het idee erachter? Sinds 2019 bestaat de werkgroep ‘Beeldencollectie Amstelglorie’. Deze werkgroep selecteert een aantal beelden en legt daarmee een vaste beeldencollectie en beeldenroute op het park aan. Ook zoekt de werkgroep, in samenspraak met tuinders, een geschikte plek voor de beelden. Amstelglorianen en bezoekers kunnen dan niet alleen genieten van de natuur, maar ook van kunst in het groen.

Amsterdam Stadswandeling Hofjes en Architectuur gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
De titel ‘hofjes en architectuur’ kan verrassend overkomen en dat doet deze wandeling zeker ook. Je komt langs gebouwen, bekende en minder bekende, die een schoolvoorbeeld zijn van de Amsterdamse School architectuur. Soms zal je verbaasd worden door gevelstenen, maar laat dat net de bedoeling zijn. Maar evengoed brengen we tijdens deze wandeling zo maar fraai beschilderde muren met reclameboodschappen onder de aandacht. Dan ben je niet ver van street art, dus dat krijg je ook te zien. Verder loop je ook een stukje langs de Amsterdamse grachtengordel, doe je enkele winkelstraten en brengen we je in en langs de hofjes van Amsterdam. Wat die zijn, hoe die er vroeger uitzagen en vandaag, dat en veel meer kom je dus te weten als je de wandeling ‘hofjes en architectuur’ doet. Ook GPS

Amsterdam De Hildo Krop bruggenroute, architectuurroute 2 uur Gratis te downloaden lees meer
Hildo Krop bruggenroute
Deze wandeling van ca. 2 uur geeft een goede indruk van de invloed van het werk van Hildo Krop op het vooroorlogse stadsbeeld van Amsterdam Zuid. Met name bij bruggen is werk van hem te bezichtigen.De wandeling voert achtereenvolgens langs de volgende locaties: brug over het Noorder Amstelkanaal, Reinier Vinkeleskade, Gerrit van der Veenstraat, Lyceum brug, Hygieaplein, brug over het Zuider Amstelkanaal, brug van de Beethovenstraat, brug bij het Muzenplein, Apollolaan, brug naar de Hobbemakade en brug over de Boerenwetering. De onderstaande text is in principe voldoende om deze route te kunnen volgen. Het gebruik van een plattegrond is echter aan te bevelen.met een interactieve routekaart; klik op punten op de kaart of de logootjes voor meer info. Met veel beelden van Hildo Krop

AMSTERDAM GRATIS STREET ART MAP AMSTERDAM - EEN TOUR LANGS DE MOOISTE AMSTERDAMSE STREET ART lees meer
ONTDEK AMSTERDAMSE STREET ART MET VERSCHILLENDE ROUTES
De Street Art Map Amsterdam is onderverdeeld in verschillende routes. Je hoeft alleen maar op de gewenste route te klikken. Je ziet dan alle kunstwerken op deze route en elke route kan gemakkelijk te voet of met de fiets worden verkend. De individuele routes zijn kleinere rondleidingen.
Als je een weekend weg in Amsterdam hebt gepland, mag je de street art absoluut niet missen. Kunstenaars van over de hele wereld hebben met de mooiste muurschilderingen hun stempel gedrukt op de Nederlandse hoofdstad. Bovendien hebben ze met hun levensgrote kunstwerken muren van huizen en andere objecten nieuw leven ingeblazen. De muurschilderingen behandelen heel verschillende thema’s en zijn gemaakt in verschillende stijlen.
Voor wie Amsterdam op een heel bijzondere manier wil ervaren en het bezoeken van de bekende culturele plekken en café’s wil combineren met een tour langs alle street art, is de Street Art Map Amsterdam ontzettend handig. Je kan heel makkelijk de interactieve kaart op je smartphone openen om door de stad naar verschillende kunstwerken te navigeren. Om de Amsterdamse muurschilderingen te zien, hoef je niet lang te wachten en geen toegang te betalen. Ga gewoon op je fiets zitten of maak een wandeling en dwaal langs de grachten en straten van Amsterdam. Tijdens deze gratis ontdekkingstocht langs de Amsterdamse Street Art kun je van de zon genieten en leer je de stad op een hele andere manier kennen.
DE JORDAAN IN HET ZUIDWESTEN VAN DE STADIn het zuidwesten van Amsterdam ligt de Jordaan, de buurt die wordt gekenmerkt door smalle grachten en straatjes. Tijdens je wandeling door de Jordaan kom je langs veel leuke cafés en hotspots. Op weg naar de verschillende muurschilderingen vind je veel kleine boetieks waar je sieraden, kleding en kleine kunstwerken als souvenirs kunt kopen. Vanaf het Centraal Station kan je de Jordaan gemakkelijk te voet bereiken en in deze buurt kan je acht kunstwerken bewonderen.
DE BINNENSTAD IN HET HART VAN AMSTERDAMDe binnenstad is het centrum van Amsterdam en heeft een historische stadscentrum. Een sightseeing tour door de oude binnenstad kan je perfect combineren met een bezoek aan de Urban Arts in dit deel van de stad. In de binnenstad kan je negen verschillende kunstwerken bezoeken.
STEDELIJKE KUNST IN AMSTERDAM-OOST EN AMSTERDAM-NOORDAmsterdam-Oost is perfect om even weg te zijn uit de drukte van de grote stad en ligt in het oosten van Amsterdam. Oost biedt verschillende culturele bezienswaardigheden, bars, restaurants en architectonische bezienswaardigheden. Hier vind je maar een paar Amsterdamse muurschilderingen.Amsterdam-Noord ligt aan de andere kant van het water tegenover het Centraal Station en je vindt hier artistieke studio's en trendy bars. Zo nu en dan vinden er festivals plaats.

Amsterdam, Walter Süskind wandelinge 5,8 km van InZicht Gratis te downloaden Gratis te downloaden lees meer
De wandeling is genoemd naar Walter Süskind, die veel Joodse kinderen heeft helpen redden van deportatie tijdens de tweede Wereldoorlog. De wandeling gaat langs de hoogtepunten van de Joodse aanwezigheid in Amsterdam door de eeuwen heen. Wandeling met heel veel historische informatie over de Joodse geschiedenis in Amsterdam.

Apeldoorn, Jugendstilroute, gratis te downloaden lees meer
Jugendstilroute De route start op het Marktplein bij het moderne Gemeentehuis. U loopt richting Stationsstraat. In het pand aan de overkant, is in het voormalig kantongerechtgebouw een restaurant gevestigd ‘het Oude Kantongerecht’, dat gerund wordt door mensen met een verstandelijke handicap. U gaat rechtsaf en volgt de Stationsstraat tot aan het kruispunt. Halverwege ziet u aan de linkerkant het oude kantoor van de Gasfabriek (nr. 124), dat binnenkort gerenoveerd zal worden en een nieuwe bestemming zal krijgen. Bij het kruispunt aangekomen ziet u aan de overkant, links op de hoek, een fraai pand, waar het kantongerecht in gevestigd is. Dit pand was voorheen het pand van de Welkoop. Op het kruispunt gaat u rechtsaf,

Apeldoorn 1900, gratsis stadswandeling te downloaden lees meer
Apeldoorn 1900
Tijdens de Apeldoorn 1900 stadswandeling maak je kennis met het negentiende-eeuwse Apeldoorn. Het verhaal over deze boeiende periode uit de Apeldoornse geschiedenis wordt in een notendop verteld. Je loopt langs het erfgoed van de florerende stad en krijgt een beeld van haar rijke verleden. Het is een wandeling van circa 3 kilometer en is hieronder gratis te downloaden.

Apeldoorn, Stadswandeling papierstad Apeldoorn, print, 11 km (route.nl) lees meer
Stadswandeling papierstad Apeldoorn Een stadswandeling maken? Trek je wandelschoenen aan voor deze mooie wandeling door de gezellige papierstad Apeldoorn. Papiermolen Apeldoorn is een echte papierstad, lang geleden waren hier veel papiermolens te vinden en nog steeds is de papierindustrie hier volop aanwezig. De eerste ontdekking op je route is dan ook de zeventiende-eeuwse molen De Bouwhof, de meest complete van de talrijke papiermolens die hier ooit in het water maalden.

Appelscha, Hein Mader Kunstroute ( 2x) voor auto en fiets Gratis te downloaden lees meer
Gemeente Ooststellingwerf heeft een groot aantal beelden van Hein Mader in beheer: zowel binnen- als buitenbeelden. Deze beelden staan op 2 Hein Mader Kunstroutes.
De 1e route gaat naar Oldeberkoop en terug.
De 2e route gaat via het Fochteloërveen richting Haule en via Makkinga/Oosterwolde terug.
Appelscha is voor beide het startpunt. De routes zijn een mix van cultuur, historie, natuur en beleving. De locaties van de buitenbeelden markeren culturele en historische verhalen over de omgeving en de mienskip.De binnenbeelden staan bij onder andere horecagelegenheden, hotels/bed & breakfast/campings, de bibliotheek en zorginstellingen. Zij vormen subroutes, als aanvulling op de hoofdroutes.Meer informatie over de beelden en de omgeving vindt u in het Hein Mader Kunstrouteboek. Het Routeboek is gratis verkrijgbaar bij de TIP Appelscha (Boerestreek 23, 8426BN Appelscha), zolang de voorraad strekt.

Appingedam, stadswandeling door het Venetie van het noorden. Gratis te downloaden lees meer
Ooit was Appingedam een bloeiende handels- en vestingsstad. Nu wandelt u door een sfeervol stadje dat wel – met enige fantasie – ‘Het Venetië van het Noorden’ wordt genoemd. Dwalend door nauwe straten, over smalle bruggetjes, langs monumentale panden, gezellige winkels en sfeervolle cafés wordt al snel duidelijk waaraan Appingedam deze charmante bijnaam te danken heeft.

Arnhem Stadswandeling gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Ontdek Arnhem voor een leuke dag uit!
De bruisende stad Arnhem heeft veel te bieden. Urenlang winkelen in de binnenstad en het Modekwartier, lekker uitgaan of heerlijk genieten van spectaculaire natuur in één van de vele stadsparken! In de stad vind je imposante bomen, sfeervolle parkjes en prachtige landgoederen. Maar ook veel bijzondere tuinen en de mooie groene singels rond het centrum van de stad ontbreken niet. Het veelzijdige en bijzondere winkelaanbod van Arnhem trekt publiek uit binnen- en buitenland. Te midden van die winkels bevinden zich talloze cafés en restaurants aan gezellige pleinen, kleine hofjes en natuurlijk ook aan de oever van de Rijn. Arnhem kent ook een rijke historie. Dit vind je overal in de stad terug zowel in monumentale gebouwen als de architectuur
Download hier je gratis ANWB stadswandeling Arnhem die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

Arnhem, Arnhemse Stadswandeling 14,2 km print (route.nl) lees meer
Arnhemse stadswandeling. Deze wandeling laat je het statige en groene karakter van Arnhem zien. Je loopt over Landgoed Zijpendaal en door het Sonsbeekpark. Ook kom je langs het Nederlands Openluchtmuseum. Hier krijg je een beeld van het leven in Nederland gedurende de laatste eeuwen. Het alledaagse leven wordt hier onder meer geïllustreerd aan de hand van verplaatste originele gebouwen zoals oude boerderijen, molens en een stoomzuivelfabriek. Het museum werkt aan de presentatie van de Canon van Nederland. Een bezoek aan dit museum is dan ook een verrijking

Arnhem Freedom Trial Arnhem print, 8,55 km (route.nl – VVV Arnhem) lees meer
De Slag om Arnhem maakte deel uit van de operatie Market Garden. Hiermee wilden de geallieerden de bruggen over een aantal Nederlandse waterwegen veroveren.Zo konden zij vanaf de Belgische grens doorbreken naar het noorden en vervolgens naar het oosten, Duitsland in. Op die manier wilden ze proberen voor het einde van het jaar de Tweede Wereldoorlog te beëindigen.
In september 1944 landden bijna twaalfduizend Britse en Poolse luchtlandingstroepen bij Renkum, Wolfheze, Driel en Ede. Vervolgens vochten zij daar en in Arnhem, Oosterbeek en omgeving tegen door de Duitsers ingezette eenheden. De 1st British Airborne Division (1e Britse Luchtlandingsdivisie) had tot taak bij Arnhem de Rijnbrug te veroveren. Niet meer dan 750 van hen slaagden er op zondag 17 september in de brug te bereiken.De opdracht van de hoofdmacht was deze brug twee dagen vast te houden, tot de beoogde versterking van het grondleger uit het zuiden hen had bereikt.

Arnhem Wandelroute gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Je zal merken dat er heel veel groen is in het centrum van Arnhem. Je start immers in een reusachtig groot park op de rand van het historische hart en later brengen we je ook nog op de groene ring. Arnhem is ook een winkelstad waar shoppers eindeloos plezier zullen beleven en een dag wellicht te kort zal zijn. En als de zon schijnt zal dat ook het geval zijn voor wie graag een terrasje doet. Gezellige pleinen die autoluw gemaakt zijn vormen het decor voor een leuk terras. De cultuurliefhebbers laten we zeker niet in de kou staan. We komen langs historische gebouwen en unieke kerken. De Slag om Arnhem van '44-'45 heeft duidelijke sporen achtergelaten in de stad. Tijdens je wandeling kom je tot bij het Informatiecentrum en de beroemde brug van 'A Bridge to Far'.

Assen, stadswandeling Stad der Paleizen, gratis te downloaden lees meer
De route is bewegwijzerd met bordjes met het opschrift ‘Stad der Paleizen Route’. Maar u kunt ook onderstaande routebeschrijving volgen. Volgt u de bordjes? Let dan op: aan het einde van de Docter Nassaulaan moet u rechtsaf het kerkplein op en vervolgens linksaf de Torenstraat in. In tegenstelling tot de meeste provinciale hoofdsteden kan Assen niet terugzien op een middeleeuws stedelijk verleden; tot de 13e eeuw was het een gehucht van enkele boerderijen. Maar in 1809 kreeg Assen stadsrechten en ontwikkelde de plaats zich tot een hoofdstad met villa’s en herenhuizen. Inmiddels maakt de Assen de bijnaam ‘Stad der Paleizen’ meer dan waar

Barneveld Stadswandeling door het centrum van Barneveld 4, 5 km, print (route.nl) lees meer
Stadswandeling door het centrum van Barneveld Maak kennis met het gezellige dorpje Barneveld met deze route. Treinstation Barneveld centrum vormt het startpunt van deze route. Vanuit hier wandel je door de straatjes van het oorspronkelijke kerkdorp heen. Je wandelt daarbij een stukje langs het water en langs stukjes groen. Barneveld heeft al sinds jaar en dag een markfunctie voor de omgeving. De markt is hier dan ook de moeite waard. In juli en augustus wordt hier de Oud Veluwse Markt gehouden met ruim 200 houten kramen, oude ambachten, optochten, volksdansen en nog veel meer.

Beesterzwaag Beelden in Beesterzwaag, audiotoer langs 17 beelden Gratis te downloaden lees meer
De roete en de beschrijvingen zijn makkelijk te downloaden.Beelden in Beesterzwaag, audiotoer langs 17 beelden

Beesterzwaag Adelijke Kleurenpracht. Gratis te downloaden lees meer
Lengte: 9 km - Duur: ca. 2 uur. Beetsterzwaag is een dorp met grandeur. Daarvan getuigen de kapitale landhuizen langs de Hoofdstraat. Maar ook de statige eiken- en beukenlanen die het bos doorkruisen. De Friese landadel heeft het aanzien van het dorp en de omgeving bepaald. Zij lieten op de heide en woeste gronden bos aanleggen, dat diende voor houtproductie. Dat is inmiddels verleden tijd. Maar de erfenis die zij achterlieten mag er zijn. In de herfst zijn de bossen een lust om doorheen te wandelen, niet in de laatste plaats vanwege de kleurenpracht. Zelfs de ooievaar denkt er niet aan om weg te trekken.

Bergen op Zoom Een wandeling langs de Markiezenhof Gratis Te downloaden lees meer
Een fijne wandeling langs de Markiezenhof, het 16e eeuwse woonpaleis van de markiezen van Bergen op Zoom en ‘het Bolwerk’, een langgerekt grasveld, omzoomd door scholen en stadsboerderijen. De vestingwal moest in de 19e eeuw het veld ruimen om voor meer ruimte te zorgen. Start op de Grote Markt

Bolsward Stadswandeling, Gratis te downloaden lees meer
Deze en andere beschrijvingen (met wandelkaart) van stadswandelingen in de Hanzesteden vindt u via www.wandelenindeventer.nl. Bolsward is ontstaan op een drietal terpen, waarvan in ieder geval de oudste (waar de Sint Maartenskerk op staat) dateert van voor het begin van de jaartelling. De Broerekerk, in 1980 door brand verwoest en nu als ruïne geconserveerd, is het oudste gebouw van de stad en dateert deels uit het eind van de 13e eeuw. Ook uit de middeleeuwen stamt het Mariabeeld Onze-Lieve-Vrouwe van Sevenwouden, tegenwoordig bewaard in de Sint Franciscuskerk aan de Dijlakker. Bolsward kreeg stadsrechten in 1455 mede dankzij de redenaar pater Brugman. Bolsward was een van de Hanzesteden

Borne-Zenderen, beeldenroute Zenderen in de Groene Poort, 6 km Gratis te downloaden lees meer
Beeldenroute De beeldenroute "Zenderen in de Groene Poort" leidt u langs een zestal kunstwerken en enkele bezienswaardigheden in Zenderen. Startpunt van deze wandelroute van 6.1 km is het Karmelietenklooster (kerkplein Zenderen) en duurt ca. 1 uur en 15 min. De wandelroute met beschrijving van de kunstwerken, is te verkrijgen bij VVV-Borne, RK-Kerk Zenderen, Partycentrum Lutke Hulscher en 't Oale Bakkershoes in Hertme.

Borsele beeldenroute langs alle 15 kernen Gratis te downloaden lees meer
Alle 15 kernen van de gemeente Borsele hebben een kunstwerk in de openbare ruimte.Het samenspel tussen gemeente, adviescommissie, kunstenaars en bewoners heeft geleid tot een evenwichtige en inspirerende staalkaart van beeldende kunst in de openbare ruimte. Plekken zijn gemarkeerd, verhalen zijn vastgelegd. Soms zijn er plaatsen voor ontmoeting gecreëerd, soms zijn de beelden meer gericht op het individuele stilstaan bij de relatie tussen hier en nu, het verleden en de toekomst. Elk beeld omvat een scala aan waarnemingen en gedachten en nodigt uit om aan de ervaringen van alledag iet toe te voegen dat kenmerkend is voor mensen en voor kunst: bewustzijn.,
Bewustzijn van de geschiedenis die aan ons is voorafgegaan, bewustzijn van onze plaats in het geheel, in tijd en in ruimte. ‘Wankel Evenwicht’ was de gedachte de aan die totale beeldenroute werd meegegeven. Een verwijzing naar het steeds opnieuw vinden van de relatie tussen mens en wereld. Kunst kan een bijdrage leveren aan die zo wezenlijke balans, door het vormgeven aan ideeën en ervaringen en door het uitnodigen tot verwondering en reflectie. Dan moet wel aan een voorwaarde worden voldaan: je moet geboeid worden door wat je ziet.

Breda, stadswandeling Wandel de geschiedenis van Breda binnen , 3,5 km (route.nl) lees meer
Wandel de geschiedenis van Breda binnen. De binnenstad van Breda bruist van de geschiedenis. Deze wandelroute neemt je mee langs vele mooie gebouwen en historische hoogtepunten in centrum van deze Nassaustad. Het Begijnhof van Breda is het oudste van Nederland. Vanuit het Valkenberg – het hippe stadspark met zijn vele oude bomen – wandel je hier ineens de serene rust van een paar eeuwen geleden binnen, een wonderlijke ervaring. Op het Kasteelplein kijk je uit op het prachtige Kasteel van Breda waar al sinds 1826 de Koninklijke Militaire Academie gevestigd is

Breda, Stadswandeling door Breda print 4,8 km (route.nl) lees meer
De stadswandeling door Breda
Breda mag zich rekenen tot één van de meest gezellige steden van Noord-Brabant. Rijke natuur omringt de stad en in het authentieke centrum kun je gezellig een terrasje pikken en heerlijk shoppen. Tijdens deze tocht doe je bovendien het Spanjaardsgat aan, waar je prachtige foto’s kunt maken als herinnering aan een heerlijke wandeling. Het Spanjaardsgat is een waterpoort in het oude centrum van de stad. De poort symboliseert het gat in de verdediging van de Spanjaarden,.

Breda StreetArt Tour Beeldenroute te downloaden lees meer
10 muren, 3, 5 km Ontdek muurschilderingen met bijzondere verhalen. Ga zelf op pad met onze vernieuwde web-app!

Brouwershaven 3,5 km Parelroute: de parel van de Veerkracht App en download lees meer
Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met de interactieve parelroutes ontdek je deze verborgen schatten. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken, te luisteren en te doen. Ook hier ligt een parel verstopt. Volg de route met aanwijzingen ga mee op zoek naar de parel van de veerkracht.
Startpunt: Markt 8, 4318 AG Brouwershaven
Lengte route: 3.5 kilometer

Hoe werkt het?Haal jouw parelroute kaartje op bij Bloemenshop ''Krokus'' in Brouwershaven. Open jouw parelroute in de Zeeland App. Download de route door rechtsbovenin op het pijltje te klikken. Ga naar de startlocatie van de route (het rode bolletje). Volg de route en ontdek meer over de omgeving. Beantwoord de vragen en verzamel letters. Aan h et einde van de route kun je met deze letters een woord vormen. Heb je het woord goed? Ga met het laatste filmpje op je scherm naar de aangegeven locatie om jouw eigen parel van de macht op te halen. Verzamel ze allemaal!
Parelroutes De parels van Zeeland ontdek je met de Parelroutes. Het zijn interactieve wandelingen die je met het hele gezin kunt doen. Via de Zeeland App download je de Parelroute en kun je onderweg beeld- en geluidsfragmenten afspelen via je smartphone. Onderweg ontdek je de elementen, maak je opdrachten of misschien wel een speurtocht. Er zijn verschillende Parelroutes in heel Zeeland te vinden.
Parelroutes zijn wandelingen voor het hele gezin. De routes zijn maximaal vijf kilometer en zijn interactief. Routes kunnen opdrachten bevatten, speurtochten, geluids- en beeldfragmenten voor op de smartphone. De omgeving komt tot leven en wordt onderdeel van de wandeling.

Buren Stadswandeling Historisch Buren print –downloaden 3 of 7 km lees meer
Historisch Buren
Historisch Buren is een stadswandeling welke u op eigen initiatief kunt lopen. Op meer dan 19 historische gebouwen en plekken in de stad komt u informatieborden met daarop een QR-code tegen. De borden geven u in een korte tekst informatie over het pand en haar geschiedenis. Wanneer u meer wilt weten over het pand en de geschiedenis van Buren, kunt u de code scannen met de Historisch Buren app.
De App Historisch Buren werkt op uw smartphone en op uw tablet en is gratis te downloaden in de Apple AppStore en de Google PlayStore voor Androidgebruikers. De borden op de gebouwen en bij historische plekken zijn voorzien van een QR-code. Deze code kunt u scannen met de ingebouwde QR-scanner die u in de App Historisch Buren terugvindt.
De App wijst u vanzelf in de keuze tussen een korte wandelroute (ca. 3 km), welke door het historische centrum van Buren voert en een lange wandelroute (ca. 7 km) waarin u ook de omgeving gaat verkennen.
Het is ook mogelijk om de plattegrond met informatiepunten te downloaden, of fysiek in onze winkel op te halen. Hier geven wij u graag meer informatie over de wandeling.

Coevorden Stadswandelingen Coevorden, InZicht Maurits stadswandelingen, 3,6 km Gratis te downloaden lees meer
Coevorden was in de 17e eeuw één van de sterkste vestingsteden van Europa. Menno van Coehoorn heeft daar, in opdracht van prins Maurits, voor gezorgd. Nog steeds is de oude vestingstructuur prachtig zichtbaar. Op de wandeling / audiotour door Coevorden zult u vele verrassende momenten beleven.

Culemborg gratis Stadswandeling 4 km lees meer
De geschiedenis van Culemborg gaat terug tot de middeleeuwen. Al in een akte uit 1281 wordt Culemborg genoemd en in 1318 krijgt de stad ook stadsrechten. Deze stadswandeling voert langs een aantal plaatsen en gebouwen die in de boeiende historie van Culemborg een belangrijke rol hebben gespeeld.

Delft, stadswandeling dwars door historisch Delft, wandelroute 9,5 km lees meer
Dwars door historisch Delft wandelen.Het startpunt van deze historische wandelroute is Hotel de Emauspoort, een hotel gevestigd in het centrum van Delft. Het hotel heeft een authentieke uitstraling. De sfeervolle herberg zit in het historische pand gevestigd. Vanaf het hotel is het tijd voor een wandeling door de stad die bekendstaat om haar Delfts blauwe keramiek, het verhaal van Willem van Oranje en de kunstwerken van Johannes Vermeer. Speciaal voor wandelaars die houden van cultuursnuiven! Meteen aan het begin van je wandeling kom je langs de ene prachtige bezienswaardigheid na de andere.

Delft, Stadswandeling in de stad van Vermeer en Fabritius, gratis te downloaden lees meer
Vanuit Delft CS ga je links de Westvest op. Vervolgens ga je rechtsaf de Binnnenwatersloot in die overgaat in de Peperstraat. Aan het eind van deze straat ga je linksaf. Ga daarna de eerste rechts, over de brug, de Oude Langendijk in en meteen weer links de Markt op. oals Leiden en Amsterdam bij Rembrandt horen, hoort Delft bij Vermeer. Wie Delft bezoekt, kan niet om de wereldberoemde schilder heen. Overal in de binnenstad staan ‘kubussen’ en hangen plaquettes met uitgebreide informatie over zijn leven en werk. Maar Delft, en zelfs de Delftse 17e-eeuwse schilderkunst, is groter dan Vermeer. Er was in de 17e eeuw een groot aantal buitengewoon getalenteerde kunstenaars in de stad werkzaam. Onder hen bevond zich ook Carel Fabritius, Rembrandts briljantste leerling. Was hij niet zo vroeg gestorven, dan zou Delft nu waarschijnlijk in het teken hebben gestaan van twéé 17e-eeuwse schilders.
Tijdens deze route kom je meer te weten over Fabritius en zijn ongelukkige dood bij de Delftse Donderslag. Je loopt langs de wereldberoemde grachten naar de twee grootste kerken van de stad, waar je bijzondere grafmonumenten gaat zien. In Museum Prinsenhof ontdek je dat Delft in de 17e eeuw een artistiek centrum van grote betekenis was.
Tip: Deze route is opgenomen in de gids ‘In de voetsporen van Rembrandt’….. Alle in de route besproken kustwerken worden daarin getoond. Bovendien bevat de gids nóg 7 mooie fiets- en wandelroutes. Geïnteresseerd? Ga naar de ANWB-webwinkel

Delft, Stadswandeling Delft langs groen en geschiedenis print 8,5 km (route.nl) lees meer
Stadswandeling Delft, langs groen en geschiedenis. Zin in een mooie stadswandeling waarbij je ook heel wat parken tegenkomt? Denk eens aan Delft. Na het groen duik je de historische binnenstad in, waar je tal van historische monumenten tegenkomt. Na een ontbijtje bij Lunchcafé Leonidas ga je van start met je ontdekking van Delft. Dit historische stadje is waar het Delfts Blauw zijn oorsprong vond. Tegenwoordig is Delft uitgegroeid tot een gezellige studentenstad waar nog steeds genoeg monumentale gebouwen te zien zijn in de oude binnenstad. Delft is ook groen: deze route leidt je eerst langs mooie stadsparken zoals het Wilhelminapark en Hof van Delftpark, voor je de binnenstad verkent met al zijn bezienswaardigheden. De oude straten en grachten in het hart van de stad zijn een lust voor het oog met hun vele monumentale panden.

Delft Stadswandeling, historische stadswandeling Delft, 3 km Gratis te downloaden lees meer
Delft is een 17e-eeuwse stad waar de historie nog altijd zichtbaar is. Een wandeling over de grachten is genieten van de prachtige gevels, pittoreske bruggetjes en oude panden. Delft staat bekend om zijn Delfts blauw aardewerk. Maar ook het praalgraf van Willem van Oranje en de grafkelder van de Oranjes bevinden zich in Delft in de Nieuwe Kerk. In de 17e-eeuw kende Delft vele schilders. De wereldvermaarde kunstschilder Johannes Vermeer werd er geboren en schilderde er zijn ongeëvenaarde meesterwerken.

Den Bosch Stadswandeling Centrum uit te printen 5,79 km (route nl) lees meer
Stadswandeling Den Bosch Deze route neemt je mee door het gezellige stadshart van ’s-Hertogenbosch. Al snel loop je de oude Markt over. Je ziet hier o.a. De Moriaan, het oudste bakstenen huis van Nederland. Het gebouw dateert uit de dertiende eeuw en herbergt de plaatselijke VVV. Verderop kun je de eeuwenoude Sint-Janskathedraal bezoeken. De 96 luchtboogbeelden zijn uniek in de wereld. Achter de statige gevels van Museum Slager maak je kennis met ruim een eeuw schilderkunst van drie generaties van de Bossche familie Slager. Wandelend over de Zuidwal kijk je mooi uit over natuurgebied het Bossche Broek. In het Bastionder leer je meer over de geschiedenis van de Bossche vestingwerken. Het laatste deel van de route wandel je langs de Dommel.

Den Bosch ‘s-Hertogenbosch gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Ontdek Den Bosch voor een leuke dag uit!
In Den Bosch valt ontzettend veel te doen en beleven. Door haar veelzijdigheid stelt de stad niemand teleur.Voor de fanatieke cultuursnuivers zijn daar de musea, rondvaarten en stadswandelingen. De shopaholics kunnen helemaal losgaan in de diverse winkelstraten. Wat tussen de bedrijven door niet vergeten mag worden, is het nuttigen van een maaltijd bij een van de knusse cafe's en restaurants die de stad rijk is.Download hier je gratis ANWB stadswandeling Den Bosch die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

Den Bosch Stadswandeling Historische Ontdekkingen in Den Bosch print 7,8 km ( route.nl) lees meer
Historische ontdekkingen in ’s-Hertogenbosch
Bijzondere ontdekkingen: van een museum over Kapucijnen tot een illuster genootschap waar Willem van Oranje lid van was en een voormalige kerk vol werken van Jeroen Bosch.
Middeleeuwen
Bij Boutique Hotel De Blauwe Pauw trek je je wandelschoenen aan. Je zit hier middenin het middeleeuwse hart van ’s-Hertogenbosch, een van het oudste en meest complete stadscentra van Nederland. De vroegste vermelding van 's-Hertogenbosch stamt uit een document uit 1196. De bisschopszetel en voormalige garnizoensstad is vooral bekend vanwege de prachtige Sint-Janskathedraal, een hoogtepunt van de late Brabantse gotiek. Maar je komt ook langs het Kapucijnenmuseum, waar je meer leert over de historie van deze paters.
Jeroen BoschEven kun je een bezoekje brengen aan het Bastionder, een ondergronds informatiecentrum waar je informatie vindt over de Bossche Vestingwerken. Ook het Noordbrabants Museum is de moeite waard.
Vergaap je aan Zwanenbroedershuis: dit prachtige neogotische pand staat op de plek waar al eeuwenlang het Lieve Vrouwe Broederschap gevestigd was, met illustere leden als Jeroen Bosch en Willem van Oranje. Bezoek ook zeker het Jheronimus Bosch Art Center in de voormalige Sint-Jacobskerk, volledig gewijd aan de werken van Bosch.

Den Haag stadswandeling gratis te downloaden, start station Bruisende regeringsstad lees meer en download de route
Ontdek Den Haag voor een leuke dag uit!
In Den Haag valt van alles te beleven. In geen enkele Nederlandse stad vind je zoveel cultuur, attractieparken, winkels én stranden bijeen. Ontmoet het ´Meisje met de parel´ in het Mauritshuis, beluister de grote verhalen van ons land bij Madurodam, kom gezellig shoppen in de historische binnenstad van Den Haag en geniet op het strand van Scheveningen of maak een lange fietstocht door duinen naar Kijkduin! En misschien zie je de koning of koningin wel
Download hier je gratis ANWB stadswandeling Den Haag die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

Den Haag, stadswandeling InZicht Koninkrijksstadswandeling 4,8 km Gratis te downloaden lees meer
In 2013 was het 200 jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden is ontstaan. Als aandenken hieraan heeft InZicht deze stadswandeling / audiotour in Den Haag vervaardigd. U komt langs oude en nieuwe ministeries, paleizen, monumenten en standbeelden en een magnifiek hotel. Tijdens de wandeling komt u alles te weten over onze koninklijke familie, onze staatsinrichting en het landsbestuur.

Den Haag-Scheveningen, NS wandeling vanaf station Den Haag Centraal naar de Scheveningse Kust lees meer
NS-wandeling Den Haag
Stadswandeling vanaf station Den Haag Centraal Loop je mee dwars door chique Den Haag naar de Scheveningse kust? Bewonder onderweg monumentale panden en prachtige parken, ga even een museum in of shop in karakteristieke winkeltjes. Aan het eind van de wandeling kun je heerlijk genieten van het strand.
Praktische informatie: Afstand 8 km of 19 km LAW Nederlands Kustpad, Honden zijn aangelijnd toegestaan.
Bijzonder aan deze wandeling: Chique stad en het Haagse Bos 12 musea langs de route Zee, strand en duinen Tijdens deze Den Haag-wandeling is voor zowel jong als oud, stad- als natuurliefhebber ontzettend veel te zien en te beleven. En wat is er nu lekkerder dan aan het eind van de wandeling pootje te baden in een verfrissende zee en te genieten van het strand. Een prachtige route met heel veel variatie: dwars door chique Den Haag loop je naar de Scheveningse kust. Vanaf het station sta je binnen een paar minuten op het Binnenhof. De Hofvijver, het torentje, haastende ministers, pers en toeristen. Er is hier altijd reuring

Den Haag Stadswandeling door stad en duin, print, 9,8 km ( route.nl) lees meer
Wandeling door stad en duin Scheveningen bruist van levendigheid. Deze populaire badplaats bij Den Haag staat vooral bekend als kuststreek waar de zomer veel toeristen naar toe komen. Het meest karakteristieke deel van Scheveningen vind je bij en achter de Oude Kerk. Scheveningen is in de loop der jaren een aantal keer door stormvloeden geteisterd, dit is ook de reden dat de kerk aan de rand van het dorp staat, in plaats van in het midden, waar deze zich oorspronkelijk bevond. Tijdens de wandeling kom je musea tegen, waar een tussenstop erg leuk is. Wandel vanaf het Crowne Plaza Den Haag – Promenade naar het toverlantaarnmuseum. Hier kun je aan veel leuke activiteiten deelnemen, of gewoon wat rondneuzen om meer te weten te komen over de geschiedenis van de toverlantaarn: de eerste projector. Het is een bijzondere uitvinding in onze geschiedenis.
De vuurtoren van Scheveningen en Muzee Scheveningen zijn de volgende bezienswaardigheden. De rode toren werd in 1875 opgeleverd. Hij is 49 meter hoogt en is tot 53,5 kilometer op zee nog te zien. Op woensdag- en zaterdagmiddag om 14.00uur kun je de toren beklimmen. Eventueel kun je dan ook het museum bezoeken. Er staan ook nog twee monumenten langs de wandelroute. De eerste is ‘Monument George Maduro Den Haag’. Ter nagedachtenis aan George Maduro, naar wie Madurodam werd vernoemd, werd het monument opgericht. George Maduro wordt gezien als een oorlogsheld. Ook het Indisch Monument heeft te maken met de Tweede Wereldoorlog. Het werd opgericht om de Nederlandse burgers en militairen die slachteroffer werden van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië te eren. In vijfsterrenhotel Crowne Plaza Den Haag – Promenade kun je jezelf na de wandeling lekker verwennen met een overnachting. Geniet in de wellness of neem een frisse duik in het zwembad. Vergeet de fietsen niet mee te nemen, want je kunt ook fietstocht 181777 gaan maken, die vanaf het hotel door de duinen gaat.

Den Haag Street Art Tour door Segbroek, 40 grote kunstwerken zelfstandig te doen lees meer
Deze Street Art Tours leiden je door het Haagse stadsdeel Segbroek waar bijna 40 grote kunstwerken in de openbare ruimte te vinden zijn. Lokale-, nationale- en internationale kunstenaars schilderden deze uiteenlopende werken tussen 2009 en 2015, waardoor deze wijk de grootste publieke galerij van Den Haag werd. The Hague Street Art, samen met het Gemeentemuseum en het stadsbestuur realiseerde een project waarbij 2000 vierkante meter aan muren en elektriciteit huisjes werden beschilderd met Street Art om illegale graffiti, -posters en vandalisme te voorkomen. Dit project zorgde ervoor dat het stadsdeel een schonere, veiligere en kleurrijke omgeving werd voor haar inwoners. Wij bieden speciale Tours langs deze kunstwerken aan onder begeleiding van speciale gidsen die u meer kunnen vertellen over de unieke kunstwerken, kunstenaars, achtergrond, het maakproces en meer. Ook leuk om eens met je school of bedrijf te doen!
Zelf de Street Art Tour lopen? Kijk op de site waar je een hardcopy van de Street Art Tour kaart kunt halen of ontdek meer over de unieke kunstwerken, kunstenaars, achtergrond, het maakproces en de locale culturele agenda op onze speciale THSA Tour website. Wij hopen dat je zult genieten van deze Tour en de kunst kunt waarderen die normaal in steegjes en tunnels verstopt zit.

Den Haag, De Beeldengalerij van P.Struycken Gratis te downloaden lees meer
De Beeldengalerij in Den Haag is bedacht en ontworpen door P. Struycken. Door het permanente karakter en de jaarlijkse nieuwe opdrachten een unieke vorm van kunst in de openbare ruimte: het laat sinds het begin van de jaren 90 een dwarsdoorsnede zien van de Nederlandse beeldhouwkunst. Op het kruispunt van de Grote Marktstraat en het Spui staat om de 25 meter een beeld op een ovalen sokkel. Er zijn 40 sokkels. De beelden wisselen in de loop van de tijd steeds van plaats. De verplaatsbare sokkel is ontworpen door Geert Lap. De tekstborden bij de sokkelbeelden zijn ontworpen door Rudo Hartman. In 2011 heeft André Kruysen, in opdracht van Stroom Den Haag, het conservatorschap van de galerij van P. Struycken overgenomen. Met ingang van 1 oktober 2022 zijn alle beelden in het Zuiderpark in Den Haag ook voorzien van BiG beschrijvingen. Naast de 12 beelden van de Beeldengalerij in het depot, nabij de sportcampus, hebben alle overige 24 beelden voorzien van een beeldbeschrijving. Tijdens een wandeling in het Zuiderpark in Den Haag kun je dan ook genieten van de details van de kunstwerken die het park rijk is

Den Haag Wandelroute gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Wist je dat Den Haag de meeste bezienswaardigheden heeft per km² in Nederland? Met onze wandelroute krijg je het complete aanbod. Zo ga je 3x shoppen (Vlamingstraat met de passage, Fr. Hendriklaan in het Statenkwartier, Haagsche Entree), kom je langs veel musea met als bekendste het Gemeentemuseum, Panorama Mesdag en het Mauritshuis. Veel oude historische gebouwen zijn er niet maar we brengen je langs prachtige herenhuizen en grote villa’s. Dus geen kasteel als residentie voor de koninklijke familie: Paleis Noordeinde. Den Haag is het bestuurscentrum van Nederland. Zo kom je langs de gebouwen van de Eerste Kamer in het Binnenhof en het kabinet van de koning. En er is ook nog het Vredespaleis waar het Internationaal Gerechtshof is gehuisvest. Het beloofd dus een veelzijdige wandeling te worden. Alles bezoeken en wandelen in één dag is niet mogelijk vandaar splitsen we het op in twee dagen

Den Haag Beelden in het Zuiderpark bewegwijzerd Gratis te downloaden lees meer
Update: 1 oktober 2022 Met ingang van 1 oktober 2022 zijn alle beelden in het Zuiderpark in Den Haag door Oren en Ogen tekort ook voorzien van BiG (Beeld in Geluid) beschrijvingen. Naast de 12 beelden van de Beeldengalerij in het depot, nabij de sportcampus, hebben alle overige 24 beelden voorzien van een beeldbeschrijving. Tijdens een wandeling in het Zuiderpark in Den Haag kun je dan ook genieten van de details van de kunstwerken die het park rijk is.
www.orenenogentekort.nl
De stad Den Haag telt honderden beelden, die staan opgesteld op pleinen, in parken en langs straten. Er zijn beelden uit vorige eeuwen, maar ook sculpturen uit onze eigen tijd en het beeldenbestand groeit nog steeds. Soms blijkt na verloop van tijd dat een beeld niet meer op zijn plaats is. Het raakt totaal overwoekerd of staat volledig verloren bij een bouwput waar nieuwbouw wordt gerealiseerd. Stroom heeft in 2000 de renovatie van het Zuiderpark aangegrepen om deze beelden een nieuw leven te geven. Voor de renovatie stonden er in het uitgestrekte park slechts tien beelden, maar dit aantal werd nu meer dan verdubbeld. Naast de beelden die in de stad niet meer tot hun recht kwamen, zijn er in het park ook werken te zien die speciaal voor deze locatie werden gemaakt. Alle beelden hebben een grondige opknapbeurt gekregen en staan nu fris temidden van het groen. Een blauw pad (de zogenaamde dwaalroute) voert de wandelaar langs alle werken en langs de diverse stukjes natuurschoon van het Zuiderpark. Er is een gratis folder verkrijgbaar over de route met alle informatie over de beelden en hun makers.

De Rijp Stadswandeling 1,6 km, InZicht Jan Boon wandeling Gratis te downloaden lees meer
Op uw wandeling door De Rijp ontdekt u het rijke verleden van de plaats. Een schitterend Raadhuis, een oude dorpsstraat, de vroegere haven met oer-oude sluis, een bijzonder buurtje op eilanden, interessante panden etc. Verder krijgt u informatie welke verwoestingen grote stadsbranden vroeger aanrichtten. De wandeling is genoemd naar Jan Boon, een schatrijke Rijper reder die zijn vermogen na zijn dood schonk aan de gemeenschap van De Rijp. Volgens zijn laatste wil werd van dit vermogen de Maatschappij der Nijverheid opgericht.

Deventer Stadswandeling Langs de IJssel en Dikke van Dale (9 km), GPS en download start station lees meer
Groene Wissels: 'Voordat u over een wandelboulevard een flink stuk langs de uiterwaarden van de IJssel loopt, maakt u eerst een leuke wandeling door het vele groen dat Deventer u te bieden heeft. Het mooiste is wel het enorme park “Het Nieuwe Plantsoen” met een prachtige vijver, een dierentuin en een oude watertoren. Eenmaal langs de IJssel kunnen de diehards onder u er voor kiezen over de graspaden door de uiterwaarden te banjeren. Na wat karakteristieke sfeervolle Deventer straten en een enkel nauw steegje kunt u lekker uitrusten en wat nuttigen bij Grand Café “Dikke van Dale”, u weet vast wel waar die naam vandaan komt. Langs de majestueuze Lebuinuskerk, het Stadhuis, door.
Voordat u over een wandelboulevard een flink stuk langs de uiterwaarden van de IJssel gaat kuieren, maakt u eerst een leuke wandeling door het vele groen dat Deventer u te bieden heeft. Het mooiste is wel het enorme park 'Het Nieuwe Plantsoen' met daarin een prachtige vijver, een dierentuin en een oude watertoren. Eenmaal langs de IJssel kunnen de diehards onder u er voor kiezen over de graspaden door de uiterwaarden te banjeren. Door de stad wandelt u door karakteristieke, sfeervolle Deventer straten en een enkel nauw steegje. Langs de Deventerkoekwinkel, de majestueuze Lebuïnuskerk (met prachtig uitzicht vanaf de te beklimmen toren), het Stadhuis, door gezellige winkelstraten en over het 'Vogeleiland' (met een paviljoen) loopt u weer naar het station.

Doesburg, Ontdek de Hanzestad Doesburg, 4,4 km ook gps Gratis lees meer
Ontdek Hanzestad Doesburg.Tijdens deze wandeling maak je kennis met het rijke Hanzeverleden van Doesburg. Deze historische stad heeft Stadswandelingveel indrukwekkende bezienswaardigheden. Bovendien staat Doesburg bekend als een sfeervolle stad. Het is daarom zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan deze prachtige stad

Doetinchem, stadswandeling Doetinchem beelden enzo….2 km, gratis te downloaden en/of met de Doetinchemse Gids lees meer
Doetinchem, Beelden enzo,,,is een stadswandeling door het centrum van Doetinchem langs beelden in de openbare ruimte en een15 beeldbepalende gebouwen.
De wandeling is gratis te downloaden en een aantal weetjes en achtergrond informative is ophgenomen. Ook kan de kaart gedownload worden.
uw DOETINCHEM STADSGIDS Ook is het mogelijk de tocht samen te lopen met de Doetinchem Stads Gids. lees meer


Dokkum Inzicht Granaet stadswandeling 2,6 km Gratis te downloaden lees meer
De geschiedenis van Dokkum begint in het jaar 754 met de roofmoord op missionaris Bonifatius en zijn 52 metgezellen. Niet een echt fraai begin maar wel een gebeurtenis die tot op de dag van vandaag Dokkum een onuitwisbare plaats in de geschiedenis heeft gegeven.

Dokkum Stadswandeling langs het Water, print, 5,7 km (route.nl) lees meer
Rondje Dokkum langs het water , De bolwerken, de grachten en de prachtige panden; Dokkum ademt nog altijd haar historie met de zee en de admiraliteit. Tijdens deze wandeling volg je de grachten, met een uitstapje naar de Bonifatiuskapel. Je start bij de gratis parkeerplaats "Hardraverspark" en wandelt zo het centrum in. Kijk om je heen en geniet van alle pittoreske schoonheid. En na de wandeling kun je natuurlijk nog even heerlijk ergens zitten met een hapje en een drankje!

Domburg Parelroute De Parel van de inspiratie 4 km Startpunt VVV lees meer
Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met de interactieve parelroutes ontdek je deze verborgen schatten. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken, te luisteren en te doen. Ook hier ligt een parel verstopt. Volg de route met aanwijzingen ga mee op zoek naar de parel van de inspiratie.
Startpunt: VVV Domburg: Schuitvlotstraat 324357 EB Domburg
Lengte route: 4 kilometer

Hoe werkt het? Haal jouw parelroute kaartje op bij één van de VVV-inspiratiepunten in de buurt (Domburg of Veere). Open jouw parelroute in de Zeeland App. Download de route door rechtsbovenin op het pijltje te klikken. Ga naar de startlocatie van de route (het rode bolletje). Volg de route en ontdek meer over de omgeving. Beantwoord de vragen en verzamel letters. Aan het einde van de route kun je met deze letters een woord vormen. Ga met het laatste filmpje op je scherm naar de aangegeven locatie om jouw eigen parel van de inspiratie op te halen. Verzamel ze allemaal!
Honden zijn (aangelijnd) toegestaan op deze route.
Parelroutes De parels van Zeeland ontdek je met de Parelroutes. Het zijn interactieve wandelingen die je met het hele gezin kunt doen. Via de Zeeland App download je de Parelroute en kun je onderweg beeld- en geluidsfragmenten afspelen via je smartphone. Onderweg ontdek je de elementen, maak je opdrachten of misschien wel een speurtocht. Er zijn verschillende Parelroutes in heel Zeeland te vinden.
Parelroutes zijn wandelingen voor het hele gezin. De routes zijn maximaal vijf kilometer en zijn interactief. Routes kunnen opdrachten bevatten, speurtochten, geluids- en beeldfragmenten voor op de smartphone. De omgeving komt tot leven en wordt onderdeel van de wandeling.

Dongen stadswandeling De Looiersroute. Gratis te downloaden. lees meer
Dongen was ruim honderd jaar geleden een belangrijke leerlooiersplaats. Eind 19e eeuw waren hier ruim honderd looierijen en tweemaal zo veel schoenmakers actief. Van die leerlooiershistorie is nog veel terug te zien. Tijdens deze route wandel je langs oude leerlooierijen en schoenfabrieken die meestal een heel andere bestemming hebben gekregen. In Museum De Looierij zie je in een oude looierij hoe het leven er in Dongen in die tijd uitzag. En je leert welke rol de rivier De Donge heeft gespeeld in de geschiedenis van Dongen. Een route vol historie en mooie gebouwen.

Dordrecht stadswandeling door Oude Havens en Groene Parken, 7 km, GPS en download, gratis.Start station lees meer
Met deze korte wandeling maakt u op een leuke manier kennis met het oude centrum van Dordrecht en de daaromheen liggende stadsparken. U wandelt eerst door het centrum en langs de imposante Onze Lieve Vrouwekerk naar het oude havengedeelte langs de Oude Maas. Vandaar door authentieke straten en stegen, over het Hof, door de Kloostertuin en langs de markt op het Statenplein naar het Dordrechts Museum met daarbij een heel groot hof en de Regentenkamer. Het tweede deel wandelt u door het prachtige Merwesteinpark, Oranjepark en Weizigtpark, vanwaar u bijna letterlijk de trein in wandelt.

Dordrecht, een heerlijke stadswandelstad, route is gratis te downloaden lees meer
Hoewel u het nu niet meer zou zeggen, was Dordrecht ooit de belangrijkste stad van Holland. In 1220 was het zelfs de eerste Nederlandse stad die stadsrechten kreeg. Ook werd hier de eerste aanzet gegeven voor het Nederland zoals we dat nu kennen: tijdens een geheime vergadering in Het Hof kwamen twaalf steden overeen gezamenlijk tegen de Spaanse overheersing te strijden. Maar bovenal is Dordrecht een heerlijke wandelstad met een imposant rivierfront.

Dordrecht Historische Stadswandeling 6, 3 km print en download lees meer
Stadswandeling Dordrecht - Wandelroute | RouteYou Bekijk, print en download de wandelroute 'Stadswandeling Dordrecht' van Hermans Cor Meerle (6.28 km).

Dordrecht Street Art Beeldenroute te downloaden lees meer
Street Art? In Dordrecht? Jazeker! De afgelopen jaren wordt de openbare ruimte van Dordrecht voortdurend verrijkt met prachtige murals. Sinds het ontstaan van Iconoclash eind 2016 dragen zij de stad een warm hart toe middels imposante kunstwerken. Curator Simian Switch selecteert gerenommeerde artiesten waarbij de uiteindelijke kunstwerken in harmonie zijn met de directe omgeving en inspelen op het historische karakter van de stad. Zonder een zichtbaar einde aan de missie zorgt Iconoclash dat de stad steeds een stukje mooier wordt.Heb je liever een wandeling op papier? Download de route.

Duizel Stadswandeling Monumentenwandeling print, 2,6 km (route.nl) lees meer
Deze route door het pittoreske Duizel leidt u langs de Parochiekerk Sint-Jan uit 1925, de Oude Toren uit de 15e eeuw en het riviertje de kleine Beerze. Hierna komt u via Restaurant d'Ouwe Tramhalte en Restaria 't Reintje op het pleintje uit waar het oude gemeentehuis staat. Aan de overzijde van de straat ziet u de Agio sigarenfabriek met haar aparte daken.
Uw weg vervolgend komt u langs het beeld "de Goei Moeder", het Duizels kasteeltje uit 1863 en de Mariakapel uit 1950. U komt ook nog langs de oude pastorie "de Veste" uit 1754, het voormalig koetshuis uit 1858 en de oude kostschool uit 1834.

Ede Streetart Route, de kaart is gegeven, mooie foto’s en kort beschreven. lees meer
Ede Streetart Route, de kaart is gegeven, mooie foto’s en kort beschreven. 37 meesterwerken.

Ede Stadswandeling door de kern van Ede, print, 5 km (route.nl) lees meer
Stadswandeling door de kern van Ede . Ede is prachtig gelegen aan de rand van de Veluwe, maar de plaats zelf is ook de moeite van het verkennen waard. Deze route neemt je vanaf treinstation Ede Centrum mee door de kern van Ede. Slenter lekker door de straatjes heen en snuif de sfeer van Ede op. Onderweg kun je een kijkje nemen bij Molen De Concordia. Deze stellingmolen werd hier neergezet in 1865, maar sinds 1952 is er niet meer op windkracht gemalen met deze molen. Toch is de molen nog steeds prachtig om te zien

Ede Groene blaadjes en oude Stenen, afstand 30 fietsroute km Gratis te downloaden lees meer
De fietsroute Groene Blaadjes en Oude Stenen start bij de kazernes in Ede. De route leidt je door de mooie Veluwe langs heidelandschap, bossen en zandverstuivingen. Bij het zien van de beelden zal je jezelf even afvragen of dit restanten van een recente ijstijd kunnen zijn.
Adri Verhoeven Adrianus Cornelis Verhoeven is een Nederlanse beeldhouwer. Verhoeven werd opgeleid aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch hier raakte hij als snel gefascineerd door stenen. Hij maakt met verschillende steensoorten een hoop sculpturen, ook maakte hij verschillende beeldenroutes.
De route De route leidt van Ede tot aan Otterlo en weer terug. Je fietst langs verschillende fietsknooppunten in de gemeente Ede. De hele beeldenroute is 29,6 km. De stenen zijn te vinden langs de route vanaf het beginpunt tot knooppunt 84, dit is ongeveer 13 km waarbij je om de 1,5 km een kunstwerk zult aantreffen. Als je de route daarna via de routekaart vervolgd kom je nog langs leuke tussenstops. http://www.adriverhoeven.nl/pdfs/6_10_402_FEU%20Flyer%20Ede%20[WEB].pdf

Eindhoven Stadswandeling gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Ontdek Eindhoven voor een leuke dag uit!
Eindhoven is een krachtige levendige stad. Een stad die veel mogelijk maakt. Je vindt er een constante stroom aan nieuwe ontwikkelingen in creativiteit, innovatie, technologie, design en kennis.Eindhoven heeft een aantal prachtige musea. Het van Abbemuseum is een van de bekendste musea van Eindhoven, met moderne en hedendaagse kunst. Het Philipsmuseum toont hoe het bedrijf zich van een kleine gloeilampen fabrikant heeft ontwikkeld tot een groot en toonaangevend wereldconcern.
Download hier je gratis ANWB stadswandeling Eindhoven die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

Eindhoven, De InZicht Bijenkorf stadswandeling van 3,4 km Gratis te downloaden lees meer
Als u dacht dat Eindhoven een saaie stad is, na deze wandeling weet u wel beter! Na Rotterdam is Eindhoven in Nederland de zwaarst getroffen stad wat betreft verwoestingen als gevolg van de tweede wereldoorlog. De wederopbouw toont verschillende gezichten. Tijdens de wandeling leert u hoe die gezichten eruit zien en waarom de verschillen er zijn. Verder komt u nog langs industriële architectuur als de Lichttoren, de Witte Dame en de Bruine Heer. De moderne tijd komt aan bod bij de Heuvelgalerie, met ook aandacht voor het RK Binnenziekenhuis dat hier heeft gestaan tot 1973.

Eindhoven Stadswandeling door hartje Eindhoven, print, 10 km (route.nl) lees meer
Stadswandeling door hartje Eindhoven. Bij Eindhoven denk je al snel aan Philips, aan winkelen in de gezellige binnenstad of een hapje eten op het hippe Strijp S. Eindhoven heeft echter veel meer te bieden. Wat te denken van een wandeling langs de Dommel, het riviertje dat als een groenblauw lint door de stad loopt? Deze route neemt je mee door deze verrassend natuurrijke corridor. Ook loop je nog een stukje door het aangrenzende Oud Stratum, een van de oude kernen van Eindhoven. Je begint en eindigt de route aan de rand van beekdalgebied Genneper Parken.

Eindhoven kunstwandeling op de campus van Eindhoven University of technology Gratis te downloaden lees meer
Deze kunstwandeling voert langs de 16 beelden op de campus en die permanent te bezichtigen zijn. Bij de kunstwerken staan bordjes met uitgebreide informatie over de kunstenaar, het werk en een plattegrond naar de andere kunstwerken.
Op deze plattegrond staan alle kunstwerken en een mogelijke route. Gemiddeld duurt de wandeling ongeveer een uur, maar die kunnen wandelaars zelf inkorten
Op aanvraag worden er rondleidingen gegeven, ook langs de beelden die in de gebouwen staan. Neem dan contact op met Gerard Verhoogt, tel. 040 - 2474378 of e-mail: kunstcommissie@tue.nl

Elburg Stadswandeling met wandelroute door Elburg, print, 3,4 km (route.nl) lees meer
Wandelroute door Elburg, Elburg is een Hanzestad aan de voormalige Zuiderzee. In het oude centrum vind je volop prachtige oude panden en nog een nagenoeg recht stratenplan. Een ideaal stadje dus voor een wandeling!
Vesting Bij Restaurant De Haas geniet je op je gemak van iets lekkers, voordat je de vesting van Elburg in loopt. Als eerste zie je de Sint-Nicolaaskerk, hij dateert nog uit de vijftiende eeuw. Links en rechts zie je monumenten die soms eeuwenoud zijn.

Elsloo stadswandeling van de ANWB stadswandeling Gratis te downloaden lees meer
Schilderachtige Maaslandse huizen met spekbanden en hardstenen raamomlijstingen, hier en daar zelfs nog een gebouw met vakwerk. Weelderig begroeide hellingen en lieflijk kabbelende beekjes die hun weg naar de rivier zoeken. De route loodst je door het Urdal ten noorden van Elsloo langs de beek en via een holle weg naar het Julianakanaal, om je te laten genieten van de groene omgeving rond het mooie oude Elsloo ‘op den Berg’. Welke berg? De Maasberg, bikkelhellinkje voor wielerfanaten, compleet met kasseien! Als toetje volgen dan nog het royaal bemeten Kasteel Elsloo met zijn romantische kasteelpark en het Elsloërbos, het steilste hellingbos van ons land.NB: bij het Julianakanaal en in het Elsloërbos bevat de route enkele pittige klimmetjes!

Enkhuizen stadswandeling,Inzicht Stadswandeling door historisch Enkhuizen, 4 km Gratis te downloaden lees meer
Een stadswandeling waarin u veel te weten komt over de rijke geschiedenis van Enkhuizen, met de zeer welvarende periode in de Gouden Eeuw en de aftakeling daarna. Na de wandeling begrijpt u waarom in Enkhuizen de naam Snouck van Loosen met veel eerbied wordt uitgsproken. Verder komt u nog te weten waarom Enkhuizen twee hele grote kerken heeft. Tot slot snapt u waarom vroeger iedere belangrijke streek zijn eigen munt had en welke personen er bij het slaan van de munten belangrijk waren.

Enkhuizen historische stadswandeling lees meer
Stadswandeling door historisch Enkhuizen Enkhuizen heeft een rijke geschiedenis en dat zie je overal terug. De binnenstad van Enkhuizen bestaat uit pittoreske straatjes met oude gebouwen, afgewisseld met grachten. Slenter langs alle historische monumenten en kijk je ogen uit. De stad wordt omringd door de originele vestingwal, met twee waterpoorten, die werd gebouwd in de 16e eeuw.
Het Zuiderzeemuseum De oude schatten van Enkhuizen zijn goed bewaard gebleven en openbaar gemaakt voor toeschouwers in bijvoorbeeld het Zuiderzeemuseum. Je kunt hier zien hoe Enkhuizen eruitzag toen het IJsselmeer nog niet afgesloten was van de Zuiderzee, maar je leert bijvoorbeeld ook wat voor soort ambachten de mensen vroeger beoefenden. Interessant voor jong en oud.
Terug naar vroeger Maar er is meer moois uit vervlogen tijden te vinden in Enkhuizen.

Enschede De Wigbold stadswandeling van 4,7 km Gratis te downloaden lees meer
Historische wandeling rond het vroegere 'wigbold' van Enschede: het gebied buiten de eigenlijke stad, met dezelfde rechten als in de stad. De route gaat langs zes wigboldpalen aan de belangrijkste invalswegen en langs ander interessante plekken. Getest door 'Groen & Handicap'.

Ferwerd Stadswandeling Rondje Historische huisjes en het monument van de Tijd in Ferwert, print, 5,4 km (route.nl) lees meer
Alsof de tijd heeft stilgestaan... Je start op het kleine lieflijke dorpsplein van Ferwert. Daar kun je je auto ook parkeren. De fietsmaker en de bakker, in dit dorp vind je ze nog in mooie authentieke winkeltjes. Je loopt door straatjes met prachtige kleine huisjes en pakt een stukje land mee. In het puntje van de Hegebeintumerdyk staat het "Monumint fan'e tiid" . Een mooi beeld van staal en keramiek dat leunt op de handafdrukken van de inwoners ten tijde van de constructie van het beeld. Prachtig!

Franeker Stadswandeling, Inzicht Academie Stadswandeling in historischFraneker 4,5 km Gratis te downloaden lees meer
Een stadswandeling waarin u veel te weten komt over de rijke geschiedenis van Franeker, met herinneringen aan de voormalige Friese Universiteit en, niet te vergeten, het wereldberoemde Planetarium van Eise Eisinga, bekend van de Canon van Nederland.

Geertruidenberg, een stadswandeling langs de sporen van toen, gratis te downloaden stadsroute lees meer
Volg vanaf de VVV op de Markt de zeskante gele ANWB-stoeptegels met pijlen. Loop in tegenovergestelde richting van de grote kerk en ga op de hoek la, Koestraat. Voor middenberm met bomen rechts aanhouden en eerste ra, Commandeurstraat. Eerste steegje ra, pad volgen en links aanhouden, voor langs het uitkijktorentje la. Pad vervolgen, ra, rondom het Commandeursbolwerk. Straat la, Kloosterstraat.
Het Noord-Brabantse Geertruidenberg was in middeleeuwen een welvarend handelsstadje. Onder andere de beruchte St.-Elizabethsvloed van 1421 maakte hier een einde aan. Al snel daarna kreeg het stadje de rol van grensvesting toe bedeeld. Geen wonder: al vanaf de 11e eeuw was er getouwtrek tussen Holland en Brabant om deze stad en het gebied eromheen. Tijdens een wandeling blijkt dat veel sporen van toen bewaard zijn gebleven.

Giethoorn verkennen, een korte wandeling 5 km Gratis te downloaden lees meer


Gorinchem Waterlinieommetje (route.nl en Groene Hart) print 5,29 km lees meer
De wandelaar wordt meegevoerd over de stadswallen van Gorinchem. Deze dateren uit het begin van de 17e eeuw. Er werden elf bastions en vier poorten gebouwd. Dwaal vooral van het pad af en breng een bezoek aan het oude centrum van deze vestingstad. Er is genoeg te zien!

Gorredijk, Beelden audiotoer in Gorredijk Gratis te downloaden lees meer
Kunst in de openbare ruimte van Gorredijk. De audiotoer is makkelijk te downloaden

Gouda, Havenkwartier Wandeling langs kunst, antiek en specialiteiten in het romantische Gouda! lees meer download folder met route
Een prachtig authentiek stukje Gouda met de Museumhaven, de Sint-Janskerk, Museum Gouda, de grachten, de vele straatjes en bijzondere monumenten, molens, sluizen, intieme restaurants, speciaalzaken, galeries, kunstenaars en ambachtelijke ateliers!
In de gratis folder ‘ONTDEK GOUWE HAVENKWARTIER’ vindt u een routekaartje met adressen, historie en de vele bezienswaardigheden.
U vindt de brochure bij VVV Gouda of bij één van de speciaalzaken, restaurants en ateliers in het Gouwe Havenkwartier.

Gouda Gouwe Havenkwartier |wandelroutes Ondernemersvereniging Gouwe Havenkwartier Xplre App Gouda lees meer, download de APP
xplreGouda is gebouwd in samenwerking met de gemeente Gouda en lokale routemakers. Onderliggend maakt het gebruik van het xplre platform. Met dit platform kunnen vele toekomstige applicaties gebruik maken van dezelfde informatie. De xplreGouda app en xplre platform zijn eigendom van Centric Netherlands B.V. de wandelroutes in het GHK. Download de Xplre App in de App Store voor actuele wandelroutes in de binnenstad van Gouda.

Gouda stadswandeling, Inzicht Veerstal stadswandeling door historisch Gouda, 6,5 km Gratis te downloaden lees meer
Een stadswandeling waarin u veel te weten komt over de rijke geschiedenis van Gouda, met de Waag, het stadhuis met klokken- en poppenspel, de Sint Janskerk, de Haven en vele mooie panden. Te veel om op te noemen. En dat alles op een paar vierkante kilometer.

Grathem Kastelen en Grathemroute lees meer
Nauwelijks hebt u het dorp Grathem verlaten of er verschijnt een landelijke quilt van gebloemde akkerranden, boomzomen, grazend vee, langgevelboerderijen en boerenschuren. Het is stil. Zó stil dat u insecten hoort zoemen van bloem tot bloem en dat een hond binnenshuis schrikt van een passerende wandelaar. Hij springt tegen de houten deuren en laat ze klapperen in hun sponningen. Een boer verleent overpad, u wandelt rechtstandig zijn akker in. Aan weerszijden wordt gewerkt op het land. De route begint en eindigt met fruit. Geen zin in appels of peren? Langs het kaarsrechte kanaal Wessem-Nederweert staan zomers wilde bramen in overvloed.

’s Gravenzande Stadswandeling –wandelroute langs hedendaagse kunst en de kust, 9,5 km print (route.nl) lees meer
Wandelroute langs hedendaagse kunst en de kust ’s-Gravenzande Deze wandelroute is voor iedereen die belangstelling heeft voor beeldende kunst en nieuwsgierig is naar "verhalen achter de beelden”. Daarna volgt een prachtige route langs een rustig stukje Westlandse kust.
Wandelroute langs beeldende kunst
Het eerste gedeelte van de wandelroute (de kunstwandeling) is bedacht door Arnold Beugelsdijk. Hij is beeldend kunstenaar en woont in Monster. Aan hem werd gevraagd om met een team beeldende kunstwerken aan te kopen voor de openbare ruimte in ’s-Gravenzande. Dit om de bevolking kennis te laten maken met kunst van hedendaagse Nederlandse beeldhouwers. Op dit moment staan er ruim 25 beelden in ’s-Gravenzande en de Heenweg. Dat is uniek in Westland. De wandelroute leidt u door het centrum van 's-Gravenzande

Groningen Stadswandeling De Stad van Het Noorden gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Ontdek Groningen voor een leuke dag uit!
In de studentenstad met de jongste bevolking van Nederland vind je tientallen musea, galerieën, theaters en festivals waar je kunt genieten van nationaal en internationaal talent.Op de terrasjes met uitzicht op oude en nieuwe architectuur kun je welverdiend bijkomen van het veelzijdige winkelaanbod. Of bezoek een van de hofjes, tuinen of parken.
Download hier je gratis ANWB stadswandeling Groningen die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

Groningen Stadswandeling door het hart van Groningen, print 4,9 km (route.nl) lees meer
Wandelen door het hart van Groningen
Het historische hart van Groningen herbergt een schat aan bezienswaardigheden. En een gezellige sfeer! Ideaal dus om met een wandelroute te verkennen.
Korenbeurs: Na een comfortabele nachtrust bij Martini Hotel Groningen heb je vast zin om de grootste stad van noordelijk Nederland te verkennen. Als eerste loop je door de Herestraat: juist, een van de straten uit Monopoly. In deze sfeervolle winkelstraat zie je vele monumenten. Net als aan de oude Vismarkt. Hier staat o.a. de Korenbeurs,

Groningen Kunsstroute door de binnenstad van Groningen, 3 km Gratis te downloaden lees meer
Al wandelend door de bekendste (winkel)straten van Groningen is ook veel kunst te ontdekken. Voor zowel Groningers als niet-Groningers dé manier om de stad te ontdekken. De route loopt vanaf het Centraal Station, langs het Groninger Museum de binnenstad in en eindigt bij SPOT/De Oosterpoort, naast Kunstpunt Groningen.

Haarlem Stadswandeling Symbiose van Oud en Nieuw gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Ontdek Haarlem voor een leuke dag uit!
Struin door de gezellige straatjes in de Haarlemse binnenstad en ontdek de grote diversiteit aan winkels. Strijk neer op een van de vele terrassen voor een heerlijk Haarlems Jopenbiertje of dineer in een gezellig restaurant. Natuurliefhebbers vinden het strand en de duinen op steenworpafstand en op cultureel gebied kun je je hart ophalen in de talrijke musea, theaters en podia. Haarlem is die mooie stad aan het Spaarne, met een rijke historie, prachtige monumenten, een Bourgondische sfeer en vooral met een aangenaam tempo. De ideale bestemming voor een dagtrip of een weekendje weg, ook met kinderen
Download hier je gratis ANWB stadswandeling Haarlem die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

Haarlem stadswandeling Inzicht Hofjeswandeling van 6 km, audiotour Gratis te downloaden lees meer
Een wandeling langs vele mooie hofjes en andere prachtige plekken van Haarlem. De 27 geluidsbestanden kunt u laden in uw mp3 speler. Tijdens het lopen kunt u luisteren naar de toelichtende teksten in plaats van lezen.

Haarlem Steegjes, Hofjes, Het Spaarne en De Bavo (7 km) Start Station StadswandelingGPS en download lees meer
U wandelt eerst over een prachtig pad langs de singel van de Bolwerken. Na de kennismaking met het Spaarne en molen De Adriaan gaat uw wonderbaarlijke tocht door de oude binnenstad beginnen. Door talrijke steegjes, langs pittoreske grachtjes, over gezellige winkelstraatjes en de Grote Markt (met de Bavokerk, de Hallen, het Stadhuis en gezellige horeca) kuiert u van het ene naar het andere karakteristieke Haarlemse hofje. En door een enkele openbare stadstuin. De wandeling wordt afgesloten met weer een prachtig pad langs de singel van de Bolwerken.Vanaf de achterkant van het station wandelt u eerst over een prachtig pad langs de singel van de Bolwerken. Na de kennismaking met het Spaarne en molen De Adriaan gaat uw wonderbaarlijke tocht door de oude binnenstad beginnen. Door talrijke steegjes, langs pittoreske grachtjes, over gezellige winkelstraatjes en de Grote Markt (met de Bavokerk, de Hallen, het Stadhuis en gezellige horeca) kuiert u van het ene naar het andere karakteristieke Haarlemse hofje. De meesten kunt u bezichtigen, enkele zijn in verband met de privacy van de bewoners op zaterdag, zon- en feestdagen gesloten, dus maak deze wandeling bij voorkeur op een doordeweekse dag. De bewoners van deze hofjes zetten graag (letterlijk) de bloemetjes buiten, dat geeft in het voorjaar en in de zomer een kleurrijke aanblik.

Harderwijk Beeldenroute Harderwijk Gratis te downloaden lees meer
Volg de beeldenroute door de binnenstad van Harderwijk! De beeldenroute bestaat uit twaalf beelden. Elk beeld markeert een historische plek of historisch moment uit de geschiedenis van Harderwijk. Scan de QR-code en volg de beeldenroute. Maak kennis met de geschiedenis van Harderwijk. Scan de QR-code voor de route en toelichting van de beelden.(Alle beelden van de beeldenroute zijn gemaakt door Natasja Bennink)

Harlingen Beeldenroute langs 23 beelden. 9 km Gratis te downloaden lees meer
Ga op ontdekkingsreis en zoek de meest unieke beelden in Harlingen. Een originele beeldenroute die je op je eigen manier en tempo kan beleven. Heb je het Dolfijntje bijvoorbeeld al eens van dichtbij bewonderd? Ben je juist nieuwsgierig naar het achtergrondverhaal van het beeld Benthe in het Harmenspark? Of wil je graag een selfie maken bij de Broken Jug? Het is allemaal mogelijk!
Harlingen heeft de cultuurliefhebbers veel te bieden. Wist je dat er meer dan 500 prachtige (Rijks)monumentale panden én 40 kunstobjecten in onze stad staan? Ze blijven ons herinneren aan bijzondere tijden, mensen en gebeurtenissen in ons ‘stadsje’. Om die reden vind je een collectie van de meest interessante beelden van onze zeehavenstad terug in de splinternieuwe beeldenroute.

Harlingen stadswandeling, InZicht Tjerk Hiddes stadswandeling, 3,6 km Gratis te downloaden lees meer
Harlingen is een verrassend mooie plaats. Velen zullen de plaats kennen als opstapplaats voor de boot naar Terschelling en Vlieland. Je hebt dan geen idee wat je mist. Trek er eens een dag voor uit om Harlingen te verkennen. Je zal er geen spijt van hebben!

Hasselt Stadswandeling InZicht Kiliaen van Rensselaer stadswandeling van 5 km. Gratis te downloaden lees meer
Hasselt is één van die plaatsjes waar je nauwelijks erg in hebt als je er op de provinciale weg langs rijdt. Maar als u de moeite neemt even af te slaan, te parkeren en het stadje te voet te verkennen dan val je van de ene verbazing in de andere. Wat een geschiedenis, wat een verhaal. Je raakt er niet op uitgekeken!

Hattem, Stadswandeling Hattem, print, 7 km (route.nl) lees meer
Stadswandeling Hattem Het relatief kleine Hattem ligt op een steenworp afstand van de loof- en naadbossen van landgoed Molencaten en de uiterwaarden op de Homoet. De binnenstad is klein, maar heel gezellig. Met enige fantasie zie je de kanonnen en soldaten met hellebaarden nog op de stadswallen staan om de vijand buiten de muren te houden. HIer is het Bakkerijmuseum Het Warme Land gevestigd. Hier kun je een brede collectie aan gebruiksvoorwerpen uit de brood- en banketbakkerij bekijken. Je loopt na een bezoekje aan dit museum naar molen De Fortuin. Het is een stellingmole

Hedel Stadswandeling langs kastelen, print, 86 km (route.nl) lees meer
Langs de Maas vind je volop historische bezienswaardigheden. Deze route neemt je mee langs twee kastelen. Eentje staat nog fier, van de ander rest alleen het fundament nog.
Ammerzoden De route start bij Herberg de Zwaan. Geniet hier van een koffie met iets lekkers, voordat je op pad gaat. Als eerste loop je de uiterwaarden langs de Maas door. Even uitwaaien onder de hoge luchten, terwijl je uitkijkt over de rivier en over bloemrijke weilanden. Al snel loop je Ammerzoden binnen. Je ziet hier o.a. de Hervormde Kerk. Een uniek gebouw, want sinds de zeventiende eeuw is de kerk grotendeels een ruïne.
Hedel Verderop staat Kasteel Ammersoyen, één van de best bewaarde authentieke middeleeuwse kastelen in Nederland. Met zijn opvallende hoektorens en brede slotgracht is het werkelijk een plaatje om te zien. De burcht staat in een oude Maasbedding die al voor 1354 van de rivier moet zijn afgesneden. Door de velden loop je terug naar Hedel. Je komt langs de Hervormde Kerk uit 1640 en langs de kasteelruïne. Tijd voor een koffie bij Herberg de Zwaan.

Heerenveen The Walk of Fean , wandelroute langs de sporticonen van Heerenveen Gratis te downloaden lees meer
Walk of Fean
De regio Heerenveen kent een behoorlijk aantal sporters dat (gouden) medailles heeft behaald op de Olympische Spelen! Naast alle sporters zijn er ook verschillende coaches en andere sporthelden die veel voor Heerenveen hebben betekend. Met Thialf, het Abe Lenstra Stadion & Sportstad hebben we prachtige sportvoorzieningen in handen. We kunnen Heerenveen dan ook met trots dé Sportstad van Nederland noemen.
Om de sporticonen uit de regio te eren is deze ‘Walk of Fean’ ontwikkeld: een wandelroute tussen Thialf, het Abe Lenstra Stadion & Sportstad en het centrum van Heerenveen. Het verbindt dé sporticonen van Heerenveen en is een ‘openluchtmuseum’ waar je de sporthelden van Heerenveen ontmoet.
Je kunt kiezen tussen twee soorten routes: de centrumroute en de sportroute. De centrumroute heeft één startpunt bij Museum Heerenveen en de sportroute heeft twee startpunten bij Thialf en het Friesland College. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om beide routes in één keer te wandelen.

Heerlen Heerlen Totaal beeldenroute, 3.3 km, 31 beelden Gratis te downloaden lees meer
De route begint op het Pancratiusplein Noord achter de kerk bij de Schelmentoren. Bij Pancratiusplein 39. In Heerlen staan ook veel beelden, zogenaamde openbare kunst. We hebben voor u een route uitgestippeld langs 31 beelden in het centrum van ons Openluchtmuseum. Bij ieder beeld hoort een korte verklarende tekst. De 3,3 kilometer lange route is geschikt voor rolstoelgebruikers en kan natuurlijk ook in delen afgelegd worden

Hellevoetsluis stadswandeling InZicht Marinewerf stadswandeling door historisch Hellevoetsluis, 3,7 km Gratis te downloaden lees meer
Deze wandeling door historisch Hellevoetsluis zal voor de meesten van u een daverende verrassing zijn. Ooit was Hellevoetsluis een belangrijke vestingstad en de thuishaven van de Hollandse oorlogsvloot. De vesting is in het begin van de 17e eeuw aangelegd om de oorlogs- en handelshaven te versterken. Het droogdok dat rond 1800 gebouwd is, en inmiddels weer is gerestaureerd, is heel indrukwekkend. Op uw wandeling komt u verder nog langs o.a.: het Prinsenhuis, het Kielmagazijn, de oude barakken, de affuitenloods, stadspoort, fortificaties, korenmolen, admiraliteitsgebouw, vuurtoren, lichtschip en de oostbeer.

Helmond Beeldenroute langs 72 beelden Gratis te downloaden lees meer
Helmond is een stad van beeldende kunst. De beeldenroute, een wandeling door het centrum en door het daaraan grenzende kasteelpark is een ware kunstbeleving. Zo’n 72 beelden en 5 ‘Open galerieën’ zorgen ervoor dat je het centrum van Helmond niet zomaar zult vergeten. De kunstroute duurt ongeveer één tot anderhalf uur en voert je langs een bijzondere en gevarieerde verzameling kunstwerken.
Kunstenaars De beelden variëren van indrukwekkende, monumentale tekens tot meer intieme, kleine beelden in een besloten omgeving. Er staan zowel beelden van bekende als van minder bekende kunstenaars. Enkele namen van kunstenaars zijn Aristide Maillol, André Volten, Pépé Grégoire, Irene Fortuyn, Saskia Pfaeltzer, Eugene Dodeigne en de Helmondse kunstenaar Willem van der Velden.
Kunstroute boekjes De Kunstroute wandeling met uitgebreide beschrijving van de beelden is voor 2,50 euro verkrijgbaar bij het VVV Helmond (Watermolenwal 11).

HelmondKunstroute 4 km Gratis te downloaden lees meer
Helmond is een stad van beeldende kunst. De beeldenroute, een wandeling door het centrum en door het daaraan grenzende kasteelpark is een ware kunstbeleving. Zo’n 72 beelden en 5 ‘Open galerieën’ zorgen ervoor dat je het centrum van Helmond niet zomaar zult vergeten. De kunstroute duurt ongeveer één tot anderhalf uur en voert je langs een bijzondere en gevarieerde verzameling kunstwerken.
Kunstenaars De beelden variëren van indrukwekkende, monumentale tekens tot meer intieme, kleine beelden in een besloten omgeving. Er staan zowel beelden van bekende als van minder bekende kunstenaars. Enkele namen van kunstenaars zijn Aristide Maillol, André Volten, Pépé Grégoire, Irene Fortuyn, Saskia Pfaeltzer, Eugene Dodeigne en de Helmondse kunstenaar Willem van der Velden.
Ook verkrijgbaar: Kunstroute boekjesDe Kunstroute wandeling met uitgebreide beschrijving van de beelden is voor 2,50 euro verkrijgbaar bij het VVV Helmond (Watermolenwal 11).

Elsloo stadswandeling van de ANWB stadswandeling Gratis te downloaden lees meer
Schilderachtige Maaslandse huizen met spekbanden en hardstenen raamomlijstingen, hier en daar zelfs nog een gebouw met vakwerk. Weelderig begroeide hellingen en lieflijk kabbelende beekjes die hun weg naar de rivier zoeken. De route loodst je door het Urdal ten noorden van Elsloo langs de beek en via een holle weg naar het Julianakanaal, om je te laten genieten van de groene omgeving rond het mooie oude Elsloo ‘op den Berg’. Welke berg? De Maasberg, bikkelhellinkje voor wielerfanaten, compleet met kasseien! Als toetje volgen dan nog het royaal bemeten Kasteel Elsloo met zijn romantische kasteelpark en het Elsloërbos, het steilste hellingbos van ons land.NB: bij het Julianakanaal en in het Elsloërbos bevat de route enkele pittige klimmetjes!

Heusden stadswandeling door Vestingstad Heusden Gratis te downloaden lees meer
Het door wallen en een gracht omsloten fraai gerestaureerde vestingstadje Heusden ligt in het Land van Heusden en Altena in het stroomgebied van Maas en Waal. Heusden heeft een rijke historie. Dit blijkt al uit het feit dat er al in het jaar 722 wordt geschreven over Hunsata Super fluvium Mosam, d.w.z. Heusden boven de rivier aan de Maas. Aan het einde van de 13e eeuw kreeg Heusden stadsrechten. In de 12e eeuw werd door de heer van de Heerlijkheid Heusden een begin gemaakt met de bouw van wat later een der oudste waterburchten van NW-Europa zou blijken. Dit kasteel lag op een uiterst strategische plaats: noordelijk en zuidelijk omsloten door waterlopen. Bij het kasteel ontstond na 1200 een nederzetting op de stroomrug ten zuiden van de Maas. Weer zuidelijk van deze nederzetting stroomde de Oude of Romeinse Maas.

t Land van Heusden en Altena Beeldenroute in het rivierenbgebied Gratis te downloaden lees meer
U kunt Ton Koops zijn openbare werken bewonderen in het rivierengebied van ‘t Land van Heusden en Altena, waar Ton zo’n 30 jaar heeft gewoond.
Over de beeldenroute Het is voor een belangstellende goed mogelijk om binnen een paar uur een overzicht van Ton’s oeuvre te verkrijgen. Omdat niet alle kunstwerken publiekelijk toegankelijk zijn, is er voor gekozen slechts die werken in de routebeschrijving op te nemen die voor iedereen te bezichtigen zijn. Natuurlijk is het aan u om een ander beginpunt te kiezen of slechts een gedeelte van de route te volgen. Op het landkaartje hieronder vindt u de nummers van de betreffende kunstwerken. Bij ieder kunstwerk kunt u tevens enige interessante details vernemen. De totale route bedraagt zo’n 100 kilometer. Daarnaast is er een alternatieve route opgenomen die de beelden in Kerkdriel en Zaltbommel over zal slaan en ongeveer 55 kilometer lang zal zijn en dus ook interessant als fietsroute:

Hilvarenbeek Ontdek Beekse Kunst. 2 routes langs Beekde Kunst 4,6 en 4,5 km Gratis te downloaden lees meer
Hilvarenbeek, een dorp waar jaarrond veel te zien en te doen is. En waar kunst en cultuur hoog in het vaandel staan. Om dat te laten zien, zijn in samenwerking met Cultureel Centrum Elckerlyc, Bibliotheek Midden-Brabant, De Werckwinckel en Hilvarenbeek Infopunt wandel- en fietsroutes samengesteld.
Deze routes voeren je langs een diversiteit aan kunstwerken in onze gemeente. Via het losse informatievel kom je meer te weten over de objecten die je tegenkomt. Heb je aanvullingen? Laat het ons gerust weten!
De eerste wandelroute is ongeveer 4,6 km lang en je loopt vanaf Cultureel Centrum Elckerlyc via de Vrijthof door het oostelijk deel van het dorp. Je kunt de route gratis downloaden als pdf of gpx.
De tweede route is ongeveer 4,5 km en loopt vanaf hetzelfde startpunt naar het noordwestelijk deel van Hilvarenbeek. Het is dus mogelijk beide routes te combineren. Ook route twee kun je downloaden als pdf of gpx.

Hilversum stadswandeling Ontdek de meesterwerken van Dudok, 8,5 km Gratis te downloaden lees meer
ntdek de meesterwerken van Dudok! De stadswandeling in Hilversum gaat langs de belangrijkste en mooiste werken van architect Willem Marinus Dudok die leefde van 1884 tot 1974. Onderweg ontdek je het achterliggende verhaal van Dudok’s meesterwerken. Deze wandelroute is mede ontwikkeld door Stichting Oneindig Noord Holland.
Start- en eindpunt is het Museum Hilversum op de Kerkbrink 6, Hilversum. De historische stadswandeling heeft een afstand van 8,5 km

Hindeloopen stadswandeling, De InZicht Commandeurs wandeling door historich Hindeloopen. 2,4 km Gratis te downloaden lees meer
Het stadje Hindeloopen aan het IJsselmeer is één van de Friese elf steden. Het is een voormalige Hanzestad. Hoewel het qua oppervlakte beperkt is, valt er wel veel moois te zien. Een stadswandeling in deze plaats kan ik u van harte aanbevelen.

Hoogeveen Stadswandeling gpx, print bewegwijzerd lees meer
De geschiedenis van Hoogeveen komt tot leven tijdens deze bewegwijzerde wandelroute. Een geschiedenis die begint rond 1625 met Roelof van Echten. Hij kocht toen een uitgebreid veengebied rond Zuidwolde: het huidige Hoogeveen.Hoogeveen, de naam zegt het al, heeft zijn bestaansrecht te danken aan de winning van turf. Roelof richtte voor de turfwinning de ‘Compagnie van de 5000 Morgen op’. De compagnie liet een uitgebreid stelsel van kanalen graven voor de ontwatering van het veen en waarover zij het ‘bruine goud’ konden vervoeren naar de gebruikers. Roelof van Echten liet elke zondag een tamboer, ‘De Trommelslager’ uitrukken om de veenarbeiders op te trommelen voor de kerkgang.

Hoorn, Beeldenroute langs de kust 38 beelden Gratis te downloaden lees meer
De beeldenroute langs de Westerdijk en het Visserseiland in Hoorn, georganiseerd door stichting In Den Beginne, is opnieuw verrijkt met een beeld.Inmiddels staan er 38 beelden langs de kust van Hoorn. Recent gaf In Den Beginne aan dat de route verlengd kan worden als de inrichting van het stadsstrand aan de orde komt. Hoorn kan zich dan presenteren als een historische stad aan het water met heel veel kunst en cultuur. De beeldhouwer Jan Kettelerij uit het Zeeuwse Tholen heeft hard gewerkt om het twee meter hoge en dertien kilo zware beeld ongeschonden op z’n plek te krijgen. De locatie is vlakbij de parkeerplaatsen op het Visserseiland. Het hardstenen beeld met de titel ‘Solidarité’ heeft eerder geëxposeerd gestaan op een internationale beeldenexpositie in Terneuzen. Langs de langgerekte kustlijn van Hoorn groeit een beeldenroute die een stevige wandeling rechtvaardigt. De organisatie achter deze route is stichting In Den Beginne, (IDB) die regelmatig beeldhouwers uitnodigt om hun beelden te tonen. De route begint vanaf schouwburg Het Park aan de Westerdijk en loopt door via de Vuurtoren op het Visserseiland, langs het Oostereiland, het Julianapark tot en met de Schelphoek aan de Schellinkhouterdijk. Thema van de doorlopende expositie is Land-Water-Dialoog

Hoorn Stadswandeling Hoorn, print, 8,7 km (route.nl) lees meer
Stadswandeling Hoorn Hoorn was ooit een van de belangrijkste havens van de wijde regio. Daarom zie je er nu nog steeds prachtige monumenten, die herinneren aan eeuwenoude rijkdom. Markermeer De route gaat van start bij Van der Valk Hotel Restaurant Hoorn. Na een overnachting ga je op pad – maar je kunt hier ook alleen parkeren en genieten van koffie en appeltaart! Hiervandaan maak je een mooie stadswandeling door Hoorn.

Hoorn stadswandeling VOC, Gratis te downloaden lees meer
Hoorn kreeg in 1357 stadsrechten en is daarmee de jongste van de drie West-Friese steden, naast Enkhuizen en Medemblik. Toch ontwikkelde Hoorn zich al snel tot de belangrijkste stad van West-Friesland. Hier kwamen grote mannen als gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen en de zeevaarders Willem IJsbrandszoon Bontekoe en Willem Corneliszoon Schouten vandaan. En wie kent niet Johan Fabricius’ boek ‘De scheeps jongens van Bontekoe’? Tegenwoordig is het voormalige Zuiderzeestadje populair bij watersporters.

Houten, stadswandeling door authentiek Houten print, 6,5 km (route.nl) lees meer
Stadswandeling door authentiek Houten Velen zullen Houten kennen van de Vinexwijken, maar laat je daar niet door misleiden. Houten heeft namelijk een sfeervol plein met mooie panden eromheen. Maak kennis met het authentieke, gezellige Houten tijdens een mooie wandeltocht.
Restaurant de Roskam Het begin- en eindpunt van de wandeling is restaurant De Roskam aan het Plein, in de oude dorpskern van Houten. In dit mooie gebouw kun je een heerlijk kopje koffie

Hulst Wandelroute langs geschiedenis en economie gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Hulst is op historisch vlak een interessante gemeente omdat de vestingwerken goed bewaard bleven. Hulst speelde een belangrijke rol als hoofdstad van de Vier Ambachten, waartoe ook Axel, Assenede en Boekhoute behoorden. Aan de gebeurtenissen tijdens de periode van de Vier Ambachten wordt aandacht besteed in het “Streekmuseum”, dat ondergebracht is in het ”Refugiehuis Ter Duinen”. Andere belangrijke gebouwen met geschiedkundige waarde zijn de Sint-Willibrordusbasiliek (13de eeuw) en het stadhuis (16de eeuw). Een wandeling van ongeveer 3 km biedt een mooi overzicht van de wallen, de grachten en de bastions. Nadien bieden talrijke aangename terrasjes alle mogelijkheden tot verpozing. Je kan deze wandeling uitbreiden met een autoroute doorheen Zeeuwsch-Vlaanderen

Hulst Beeldenroute Reynaert in het land van Staatsen en Spaansen Gratis te downloaden lees meer
We starten onze route bij het Infopunt #Inulst aan de Overdamstraat. In hetzelfde pand is HulstArt gesitueerd, met steeds bijzondere exposities, een goede start van uw kunstroute!
Deze beeldenroute gaat over twee deelthema’s “Reynaert” en “Staatsen en Spaansen” die met elkaar verbonden zijn doordat beide thema’s zich afspelen in het Land van Hulst.
“Reynaert” verwijst naar het middeleeuwse dierenepos “Van den vos Reynaerde”. De legende vormt één van de hoogtepunten van de Nederlandse literatuur, waarin de listige vos Reynaert met zijn sluwe streken de waarden en normen uit die tijd een hak zet. Hulst verdient het predikaat “Reynaertstad” omdat Hulsterloo (= dorp Nieuw-Namen) en Absdale in het Reynaertverhaal voorkomen en de schrijver “Willem die Madock makede” waarschijnlijk een Hulstenaar was. Ook de hachelijke avonturen van Bruun de beer en Tibeert de kater spelen zich af in of nabij Hulst. In Hulst is vervolgens een Reynaert-traditie ontstaan, waarbij toneelvoorstellingen, optochten, fietstochten, autoroutes, straatnamen, verenigingen etc. een rol spelen. Om het geheel aan te kleden zijn een aantal Reynaertbeelden geplaatst in en om Hulst.
De Staatsen en Spaansen verwijst naar de 16e eeuw, toen de Nederlanden nog onderdeel waren van het katholieke Spaanse rijk. Via een opstand tegen de Spanjaarden, tijdens de Tachtigjarige oorlog, maakte men zich los van Spanje. Omdat de Nederlanden bestuurd werden door de Staten-Generaal, werden de Nederlandse troepen de 'Staatsen' genoemd, en de Spanjaarden uiteraard de 'Spaansen'. Eén van de belangrijkste frontlinies in deze oorlog bevond zich in Zeeuws-Vlaanderen, “De Staats Spaanse Linie”. De toen in Hulst aangelegde vestingwerken (stadswallen, bolwerken, contrescarpen, ravelijn en stadspoorten) domineren nog steeds de aanblik van Hulst. Hulst verdient daarom de naam Vestingstad. U zult op uw route diverse kleine Spaanse soldaatjes tegenkomen, genaamd “De Pagadders”. In een aparte route, speciaal voor kinderen, vertellen zij de geschiedenis van deze periode. Samen met de reeds aanwezige beelden vormen deze twee groepen van beelden het hart van de beeldenroute.

Kampen Beeldenroutes, twee stuks wandel- en fietsroute, via app Gratis te downloaden lees meer
De Kampen Stadgids app is twee beeldenroutes rijker. Het gaat om twee vernieuwde beeldenroutes langs hedendaagse kunst in de gemeente Kampen. Een van de routes loopt als fietsroute door de wijken en het buitengebied. De andere route is een wandelroute door het centrum van Kampen. Er zijn allerlei leuke weetjes aan de beeldenroutes toegevoegd. De app ´Kampen Stadgids´ is te downloaden via de Google Play Store en de Apple App store.
In de openbare ruimte van de gemeente Kampen staan allerlei kunstwerken, die iedereen elke dag kan bekijken. De route ´Kampen in Beeld´, met informatie over de kunstwerken, was tot nu toe als folder beschikbaar. De informatie is nu gedigitaliseerd en toegevoegd aan de Kampen Stadsgids app, zodat ook de informatie voor iedereen beschikbaar is. De inhoud kan nu eenvoudig actueel worden gehouden.
Informatie over kunstwerken en interactieve opdrachten De beeldenroute is opgesplitst in twee routes, één in het centrum van Kampen en één door de wijken en het buitengebied. Aan de routes zijn nieuwe kunstwerken toegevoegd. Ook zijn de teksten herschreven en interactief gemaakt. Via de app is informatie over de kunstwerken en de kunstenaar beschikbaar. Maar de kijker wordt ook uitgedaagd om verder te kijken. Bijvoorbeeld: ‘Zoek naar een nummer op Penelope bij de Engelenbergschool’ of ‘Ontdek dat het woordenlint langs de Vloeddijk betrekking heeft op de geschiedenis van de huizen erachter’. En wist je dat het Windkompas bij basisschool De Morgenster een bewegend object is, dat wordt aangestuurd door de wind. Dus of je de routes nu met de fiets of lopend volgt; er is genoeg te ontdekken!
Verschillende routes in de Kampen Stadsgids app De beeldenroutes zijn vanaf nu beschikbaar in de Kampen Stadsgids app. Naast de nieuwe routes bevat de app al verschillende wandelroutes over met name de geschiedenis van Kampen. De app ´Kampen Stadsgids´ is onlangs helemaal vernieuwd en gebruiksvriendelijker gemaakt. De app is te downloaden via de Google Play Store of Apple App store.

Kampen stadswandeling InZicht stadswandeling door historisch Kampen, 4,o km Gratis te downloaden lees meer
Geen stad in ons land kan zich beroemen op zulk een lang en boeiend waterfront met een zo onbedorven, gesloten, gevelrij. Het hedendaagse Kampen is een godvrezende stad, zoals blijkt uit de aanwezigheid van 11 kerken, alleen al in het centrum, en de aanwezigheid van twee theologische universiteiten. U komt verder nog langs twee zeer mooie stadspoorten, een oude kazerne, de stadsgehoorzaal, het weeshuis en de synagoge. De nieuwe brug over de IJssel, met de gouden wielen, is het moderne accent in de route.

Kolderwolde Beeldenroute De Famkes van de Kolderwolde 1,6 km Gratis te downloaden lees meer
Een beeldenroute (gemaakt door kunstenaar Evert van Hemert) in Kolderwolde, waar langs de openbare weg zomaar 11 bronzen beelden staan. Het meest zijn het pronte dames, al dan niet op een paard, of stier.Elk van hen heeft een naam en een verhaal: zo is er Klaske vernoemd naar het paard wat een aantal jaren geleden misbruikt is in een weiland in Rijs.De laatste Kerkgangster als eerbetoon aan het kerkje van Kolderwolde, waar ze vlakbij staat.

Gratis te downloaden lees meer
Kunst op straat ontdekken is leuk, verrassend en je kan er wat van leren! De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft daarom deze beeldenroute laten maken voor alle kinderen. Maar ook voor je ouders, tantes en buren is het leuk om op pad te gaan met deze kaart. De route gaat door heel Krimpen en vertelt het verhaal achter de beelden. Alle beelden prikkelen de fantasie en dagen je uit om erover na te denken. Sommige kunstwerken staan al meer dan 40 jaar in Krimpen!

Leerdam waterolinieommetje 2,32 km print (route.nl Groene Hart ) lees meer
Waterlinieommetje Leerdam De wandeling brengt u langs de hoogtepunten van Leerdam, gelegen aan de prachtige rivier de Linge. Leerdam staat bekend als glasstad, met het Glasmuseum en de Glasblazerij. Het Glasmuseum ligt buiten het gebied van deze wandeling, maar is zeker een bezoek waard!

Ontdek Leeuwarden, gratis te downloaden start station lees meer
Ontdek Leeuwarden voor een leuke dag uit!
Leeuwarden is de trotse hoofdstad van Fryslân! Struin door deze verrassende stad met een sfeervol en groen centrum waar je heerlijk kunt winkelen.Leeuwarden is uiteraard de start- en finishplaats van de Elfstedentocht. Maar je vindt er ook prachtige musea en aan de grachten staan honderden monumenten. Bovendien is Leeuwarden omringd door natuur. Niet voor niets werd de stad uitgeroepen tot Culture Hoofdstad van 2018
Download hier je gratis ANWB stadswandeling Leeuwarden die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

Leeuwarden Kunstroute langs 24 kunstwerken Gratis te downloaden lees meer
U kunt de wandelroute langs 24 aansprekende kunstwerken in de openbare ruimte in de binnenstad van Leeuwarden van Leeuwarden downloaden. De route betreft niet alleen kunstwerken die de gemeente Leeuwarden in beheer heeft, maar ook andere werken, die zeer de moeite waard zijn om bekeken te worden.Wandelroute A: Beelden in de binnenstad

Leeuwarden Stadswandeling 8 km print, gpx, download lees meer
Op een ietwat mistige zaterdag in januari 2018 maakten we een prachtige stadswandeling in Leeuwarden. Leeuwarden is (samen met Valletta in Malta) in 2018 de culturele hoofdstad van Europa. Mooie aanleiding om de stad eens goed te verkennen. Mijn partner Bennie, geboren en getogen in Stiens, klein dorp boven Leeuwarden, was mijn gids deze dag. Het mooie van een stadswandeling is dat je bewust gaat kijken en daardoor zie je unieke gebouwen en andere interessante plekken van een stad. Ondanks het sombere weer maakten we een erg boeiende wandeling langs vele mooie gebouwen en historische plekken.
De route is 8 km geworden en gaat eerst rond de buitenrand van de binnenstad en op het einde maakt het een lus langs de gezellige winkelstraten en mooie pleinen. De route komt langs tal van musea, waaronder het Fries Museum. U komt op veel plekken borden met informatie tegen van de diverse gebouwen en historische plekken.
Stadswandeling Leeuwarden route in het kort:
De route start vanaf het NS-station en gaat dan naar de Blokhuispoort, het voormalige Huis van Bewaring waar nu een cultureel centrum wordt gevestigd met ondermeer de Bibliotheek van Leeuwarden. Daarna lopen we langs het Gabbema Gasthuis, net even buiten de binnenrand van het centrum, maar zeker de moeite waard om te bekijken. Vooral het tegeltableau boven de ingang. Vervolgens richting de Bonifatiuskerk, deze kerk is zeker een bezichtiging waard, we lopen verder langs de Grote kerk naar de Prinsentuin. Dan natuurlijk langs het beroemdste gebouw van Leeuwarden “De Oldehove”. De bouw van deze kromme en scheve toren startte in 1529 maar is nooit afgemaakt. Hierna slingeren we door de binnenstad van Leeuwarden met vele mooie winkelstraten en pleintjes. Langs het Stadhuis met daarvoor de Wilhelminaboom en natuurlijk langs Us Heit. De route komt langs diverse musea en langs beelden van diverse bekende persoonlijkheden zoals Pieter Jelle Troelstra, Mata Hari en Anne Vondeling. Voor het station staan twee hele grote beelden van een jongens- en meisjeskop. Dit wordt een mistfontein in het kader van Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa. Indrukwekkend om te zien en de titel is “LOVE”.
Leeuwarden is echt een prachtige en gezellige stad. We zijn van plan om komende zomer deze wandeling nog een keer te maken op een mooie zonnige dag als de terrassen vol zitten en de bootjes zijn aangemeerd in de Prinsentuin.

Leiden Stadswandeling Rembrandts Geboortegrond gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Ontdek Leiden voor een leuke dag uit!
Leiden is de stad van cultuur, historie, kennis en ontdekkingen! Een gezellige studentenstad waar water een belangrijke rol speelt.Met 28 km aan grachten en wel 88 bruggen is hier altijd iets te beleven! Leiden telt 13 fantastische musea op loopafstand van elkaar. Bezoek de bekende Hortus botanicus, de oudste stadstuin van Nederland of breng een bezoek aan Museum Volkenkunde of het Rijksmuseum van Oudheden met een echte Egyptische tempel. Ook leuk is de hofjeswandeling: een stadswandeling langs 35 verschillende binnenhofjes. De geboortestad van Rembrandt laat zich op zo veel manieren ontdekken, een dag is veel te kort. Leiden, Stad van Ontdekkingen!
Download hier je gratis ANWB stadswandeling Leden die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

Leiden Leids Universitair Medisch Centrum, knstcollectie Beeldenroute Gratis te downloaden lees meer
Op het voorterrein van het LUMC is een beeldenroute in ontwikkeling van hedendaagse beelden van beeldhouwers die sinds 1980 met vormen en materialen de beeldhouwkunst nieuwe betekenis willen geven. De beeldhouwers zijn geworteld in de beeldhouw-traditie, maar geven hier een eigen draai aan. De beeldenroute zal zich in de toekomst verder ontwikkelen met nieuwe beelden. De huidige beeldenroute, met beelden van Sjoerd Buisman, Henk Visch, Armando, Joost van den Toorn, Adam Colton en Johan Creten, zal zich in de toekomst uitbreiden met nieuwe beelden.

Leiden Wandelroute van ontdekkingen gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Leiden is inderdaad een stad van ontdekkingen. Achter elke hoek krijg je een ander beeld dat je zal verrassen en doen hunkeren naar meer. De stad van de 17de eeuw, de stad van Rembrandt, is nagenoeg nog volledig intakt. Met zijn vele grachten, idyllische brugjes, kleine pleinen, drijvende terrassen en niet in het minst zijn tientallen binnenhofjes is dit een ideale stad om te wandelen. Meer dan 10 musea, waaronder zeer waardevolle, zorgen voor de culturele noot. Bootje varen, shoppen in autovrije straten, genieten in een parkje of van een etentje in een van de vele horecazaken, dat is Leiden. Bovendien is Leiden zowel vanuit Nederland als België snel en goedkoop bereikbaar met de trein. We geven je opnieuw vele tips en achtergrondinformatie.

Lonneker Permanente Kunst en landschapsroute Landschap als herinnering 12 km , 18 landart kunstwerken wel boekje 5 euri. lees meer
Een permanente Kunst- en Landschaproute in Lonneker en omgeving. In september 2021 werd de Lonneker KunstenLandschap route feestelijk geopend. De kunstroute met als titel “Landschap als herinnering” loopt vanaf het dorpsplein in Lonneker door het prachtige coulissen landschap rondom Lonneker. De route is ongeveer 10 kilometer en kan zowel per fiets als ook wandelend worden bezocht. Er zijn 16 beelden geplaatst in het landschap, die permanent toegankelijk zijn. De Permanente Kunstroute routekaart en de catalogus zijn te koop bij cafe´ Sprakel, hotel-restaurant Savenije (beiden gelegen op het dorpsplein te Lonneker) en Concordia (in centrum Enschede) voor 5 euro.Landschappen roepen herinneringen op of misschien is het wel zo, dat veel herinneringen zich juist daar afspelen.Een kunstwerk kan tot denken aanzetten, vragen oproepen (of beantwoorden), ons laten reflecteren op de wereld of ons zelf. Kunst kan ook een snaar raken, emoties oproepenDe combinatie van Kunst in het landschap en ook de wisselwerking tussen beiden kan daardoor een rijke bron van inspiratie zijn. Graag nodigen we u uit om te genieten van het prachtige landschap en de prikkelende kunst.

Maassluis Historische Stadswandeling, bordjes, brochure a 2,50 euro, met gids lees meer
Historische Wandeling Deze wandeling is op drie manieren te volgen.
Bordjes volgen
Samen met de ANWB hebben wij met bordjes een rondwandeling door de historische binnenstad uitgezet. Bij de hoogtepunten hangen infoborden. Er zijn twee startpunten: op de hoek Veerstraat-Goudsteen en op de hoek Haven-Havenplein.
Brochure in de hand
Bij de bordjesroute maakten wij ook de brochure HISTORISCHE STADSWANDELING MAASSLUIS. Foto’s, tekst en plattegrond geven de wandeling meer inhoud en bieden een herinnering voor thuis. De brochure kost € 2,50 en is verkrijgbaar bij ?Ervaar Maassluis Info – Nieuwstraat 2 en het Museum Maassluis – Zuiddijk 16.
Wandelen met de stadsgids
Al vertellende leidt de HVM stadsgids de wandeling door de historische binnenstad. Verhalen, feiten en anekdotes brengen de 400-jarige geschiedenis van de stad, de gebouwen en de bewoners tot leven. Meestal in anderhalf uur, maar de duur en de route van de wandeling kunnen variëren naar gelang de wensen van de deelnemers.De wandeling kost € 3,50 p/persoon en is op elk tijdstip in het jaar mogelijk en is aan te passen voor rolstoelers. Historische Vereniging Maassluis | Zuiddijk 16 | 3143 AS | Maassluis | info@histvermaassluis.nl

Maassluis Gratis te downloaden en bewegwijzerd lees meer
De route is bewegwijzerd met bordjes met het opschrift ‘Historische Stadswandeling Maassluis’. Mocht er een bordje ontbreken, dan kunt u de routebeschrijving volgen.
Wie door Maassluis wandelt, kan zich goed voorstellen dat Maarten ’t Hart liefdevol over zijn geboorteplaats schrijft. ‘Wat mij betreft het mooiste plekje op aarde,’ zegt de ik-figuur in de roman De Vlieger (1998). Dat is misschien wat overdreven, maar Maassluis moet voor een jongen een mooie plek zijn geweest om op te groeien: smalle straatjes en steegjes, veel water, oude panden, een drukke haven en een rare hoge dijk midden in de stad.

Maastricht Stadswandeling Krijtrotsen en wijn gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Ontdek Maastricht voor een leuke dag uit!
Verleden en heden wisselen zich af, in architectuur, maar zeker ook in het aanbod aan cultuur. Kleurrijk, traditioneel en typisch Maastrichts, maar ook mysterieus, onontdekt, uitdagend en werelds.Maastricht is de stad van de (ondergrondse) cultuurschatten en karakteristieke torens, festivals, exposities én adembenemende voorstellingen.
Download hier je gratis ANWB stadswandeling Maastricht die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

Maastricht stadswandeling lees meer
Stadswandeling Maastricht Maastricht Wandelroute 6,5 km Makkelijk
De Limburgse hoofdstad Maastricht behoeft eigenlijk geen verdere uitleg. Er is voldoende te ontdekken en te bewonderen. Deze wandelroute betreft een leuke stadswandeling door intieme straatjes, mooie parken, langs monumenten en oude gebouwen en over de stadswallen. Je zult je zeker niet vervelen. De route start bij het Cannerplein bij het Grand Café De Tramhalte te Maastricht en is ongeveer 7 km lang. Hier kun je in de buurt ook een lekker kopje koffie krijgen en parkeren is er op loopafstand. Let op, de route is niet bewegwijzerd, maar je kunt onder 'download' ook nog een separate wegbeschrijving downloaden

Maastricht Wandelroute Stadswallen, Shopping en cultuur gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Tussen het moois en aangenaams dat Maastricht te bieden heeft vallen de terrasjes op, vooral dan het zeer grote terras aan de voet van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Het is geen goed idee om daar een dagje Maastricht te beginnen, want eenmaal je er zit wil je er niet graag weer weg. Met deze wandelroute brengen we je langs de diverse aspecten van de stad. En dat zijn de vele historische gebouwen, musea en kerken, mooie stadspleinen, gezellige straten, winkelstraten, oude stadswallen en het stadspark. Dus meer dan genoeg voor een dagje Maastricht

Marken, Rondje stadswandeling Gratis te downloaden lees meer
Op zoek naar een leuk wandeluitje? Een rondje Marken is een echte aanrader. Je kunt het zo lang, moeilijk, makkelijk maken als je wilt en er zijn vele varianten zijn denkbaar. Met boot, zonder boot, op de toeristische toer of niet. Ik ging met twee vriendinnen op stap en wij deden het zo: Volendam, boot, Marken in de rondte, lunchen, boot terug naar Volendam. Kom, ik vertel je er alles over.

Megen, stadswandeling Stad van nonnen en broeders. Gratis te downloaden lees meer
Stad van nonnen en broeders. Lengte: 8 km - Duur: ca. 2 uur Aan een van de noordelijkste meanders van de Maas ligt het plaatsje Megen. Een piepklein stadje met een grote historie, want zelfs de Romeinen hebben hier een tijdje gewoond. Maar het bijzonderste is toch wel de aanwezigheid van twee kloosters, die nog steeds bewoond worden. Een met nonnen, een met broeders. De kloosters vormen een levende herinnering aan de tijd dat het graafschap Megen een toevluchtsoord was voor religieuze vluchtelingen. Tijdens deze wandeling verkent u het middeleeuwse stratenpatroon van Megen, struint u door de Maasuiterwaarden en wandelt u langs de Maas.

Meppel Stadswandeling langs Park, Grachten, Centrum en Jugendstil, 5 km, start station, gps en download lees meer
Deze leuke, korte wandeling laat u de vele gezichten van dit aardige Drentse stadje zien. Dat zijn het grote Wilhelminapark (met vijver en hertenkamp), een struinpad langs de Reest (een riviertje), twee molens (De Weert en De Vlijt), groene singels, het oude haventje en de binnenstad met gezellige horecarijke pleintjes en enkele grachten. Liefhebbers van grote huizen in verschillende oude bouwstijlen komen met het laatste deel volledig aan hun trekken: langs het Zuideinde en de Stationsweg kuiert u langs uitermate mooie huizen in de Jugendstil, Neoklassieke- en Eclectischestijl, de ene nog mooier dan de andere. Deze huizen staan bijna allemaal op de Rijksmonumentenlijst.

Middelburg, stadswandeling toen en de blik op 2030 Gratis te downloaden lees meer
Ga vanaf de ANWB Winkel voor de abdijkerk la, Groenmarkt. Eerste la, Bachtensteene. Net voor de achterkant van de (Petrus en Paulus)kerk ra, Latijnse Schoolstraat. Rd Blindenhoek. Einde ra en weer ra, Hofplein, langs het Zeeuws Archief (rechterhand). Middelburg heeft een historisch imago. Het schitterende laatgotische stadhuis, de imposante abdij en de Lange Jan bepalen tot op heden het beeld dat de gemiddelde bezoeker van de Zeeuwse hoofdstad heeft. Maar ook een oude stad gaat met zijn tijd mee en verrast met vooruitstrevende architectuur.
Vóór de Tweede Wereldoorlog werd Middelburg wel omschreven als een ‘knappe oude dame van goeden huize’. Op 17 mei 1940 was dit in één klap voorbij. De stad werd volledig platgebombardeerd door de Duitse luchteenheid die ook Rotterdam zoveel schade had toegebracht. Direct daarna werd onder Duitse bezetting aan de wederopbouw gewerkt, met als uitgangspunt een zo volledig mogelijk herstel van de oude situatie. Het werd een herinterpretatie. Dankzij dit besluit ademt Middelburg nu nog steeds die historische, monumentale sfeer. Tegen het eind van het millennium begon de ‘statige oude dame’ aan een tweede jeugd. Haar nieuwe architectonische juwelen schitteren met veel lef langs de oude grachtengordel.

–Middelburg Stadswandeling Binnenstad, vestingwallen en Abdijplein (8 km) GPS en download lees meer
Groene Wissels: 'Vanaf het station maakt u na de binnenhaven een leuke wandeling door de eeuwenoude binnenstad, daarmee kuiert u door diverse pittoreske steegjes en straatjes die vrij zijn van verkeer. Na het prachtig parkje Molenwater en de Koepoort gaat de tocht maar liefst ruim twee kilometer over de groene, oude vestingwallen van de Noordvest, Seisvest en Langevielevest. Onderweg komt u langs twee prachtige molens: de Seismolen en molen De Hoop. Na de Kloveniersdoelen kuiert u de oude binnenstad weer in en bezoekt het imposante Stadhuis, het Marktplein, de Lange Jan en uiteraard het Abijplein met het Zeeuws Museum. Na afloop kunt u nog gezellig flaneren over de Nieuwe- en Oude Delft, een prachtige winkelstraat dichtbij het station.

Middelburg stadswandeling InZicht Maisbaai stadswandeling door historisch Middelburg,6,6 km Gratis te downloaden lees meer
Het oude stadshuis van Middelburg, aan de Markt, behoort tot één van de mooiste gebouwen van ons land. Maar Middelburg toont niet alleen zijn historische gezicht. Ook de moderne architectuur, in de zone rondom het station, is niet te versmaden. Wist u dat Middelburg in de tweede wereldoorlog zwaar gebombardeerd is? Waarschijnlijk niet. De Middelburgers noemen het dan ook het “vergeten bombardement”. Tijdens de wandeling ontdekt u daar meer over.

stadswandeling, InZicht Schutterswandeling door historisch Monnickendam Monnickendam, 2 km Gratis te downloaden lees meer
Op deze twee kilometer lange stadswandeling door Monnickendam komt u van alles te weten over het oude Monnickendam. De naam van de wandeling is een eerbetoon aan de schutterij van vroeger. De schutterij was in vroeger eeuwen een corps van burgers dat moest bijdragen aan de stedelijke weerbaarheid en het bewaren van orde en rust, dus heel belangrijk voor de bewaking en de veiligheid in de stad. Speciale dank gaat uit naar de zeer actieve Vereniging Oud Monnickendam, die heel veel historische informatie via het web beschikbaar stelt. Hulde!

Montfoort Stadswandeling Waterlinieommetje ( route.nl en Groene hart) 2,5 km lees meer
Waterlinieommetje Montfoort Montfoort is als kleine vestingstad een bezoekje meer dan waard. In het historische centrum is een ruim aanbod aan monumentale gebouwen, zoals het Kasteel van Montfoort, het Oude Stadhuis, diverse kerken, oude panden en molens. Maak een 'ommetje' langs deze schitterende historische bouwwerken.

Muiden, stadswandeling de Muidenbergroute gratis te downloaden lees meer
Wat weggedrukt achter de snelwegen A1 en A6 ligt tussen Muiderberg en Muiden een oer-Hollands landschap met strakverkavelde, smalle weilanden, gescheiden door sloten en bijna vrij van bebouwing. Over de grasdijk langs het IJsselmeer voert de route naar Muiden, een voormalige vestingstad met een van de beroemdste kastelen van Nederland. Op de terugweg volgt de wandeling de dijk langs het IJmeer.

Muiden, stadswandeling door het stadje, gratis te downloaden lees meer
Vanaf het parkeerterrein trap op naar kleine sluis (met Weesperpoortbrug). -2 bruggetjes - .Voor hek la, Weesperstraat. Bij Sluisstraat ra, naar de zeesluizen. De sluis oversteken en dan linksaf over de rechteroever langs de Vecht richting Muiderslot, Herengracht. Loop door tot het einde, dan voor het poortgebouw bij het slot ra via het wandelpad op de stadswal. Einde wal trap af en schuin rechts langs Muizenfort, Vestingplein. Na fort la, NaarderstraatEen wandeling in een historisch decor, langs sluizen, ophaalbruggen, vestingswallen en natuurlijk het machtige Muiderslot op de achtergrond, dat herinnert aan de oorlogsdreiging van weleer.

Muiden Stadswandeling Waterlinieommetje 4,2 km (route.nl en Groene Hart) lees meer
Dit ommetje brengt u langs de hoogtepunten van vestingstad Muiden.

Nieuwegein, Buitenmuseum 54 beelden in deopenbare ruimte Gratis te downloaden lees meer
Op veel plaatsen in de openbare ruimte in Nieuwegein zijn beelden of kunstobjecten te vinden. Zoals bij winkelcentra, scholen in parken. Ieder kunstobject draagt bij aan de verfraaiing van de omgeving. Er zijn 54 beelden. Deze vormen tezamen het Buitenmuseum. De beelden zijn beschreven in een boekje waarin ook de locaties zijn aangegeven. Het boekje is gratis af te halen bij de receptie van het Stadshuis Nieuwegein (zo lang de voorraad strekt).De beeldenroute is ook digitaal te raadplegen. Hier is ook een bestand te downloaden voor navigatietoepassingen.

Nieuwpoort waterlinieommetje print 3,12 km (route.nl en Groene Hart lees meer
Nieuwpoort is een compact stadje met veel historie. Dit ommetje geeft u een mooi beeld van deze vestingstad. Onderweg zijn er genoeg leuke cafeetjes en terrassen te vinden in dit pittoreske plaatsje.

Nijmegen, stadswandeling Beleef de boeiende geschiedenis van Nijmegen lees meer
Vestingstad en Hanzestad Nijmegen is een prachtige historische stad die het perfecte decor vormt voor een stadswandeling. Het is de oudste stad van Nederland met een historie die zo’n 2000 jaar teruggaat. Dat zie je terug aan alle historische bouwwerken die je onderweg tegenkomt. Verder kom je langs verschillende luisterplekken met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlo
Een oude Romeinse nederzetting
Deze wandeling neemt je mee recht door het centrum van Nijmegen. Daarbij kom je onder andere langs het Oppidum Batavorum, de oudste Romeinse nederzetting van Nederland die werd gesticht rond het jaar 10 voor Christus. De naam van deze plek betekent ‘versterkte plaats van de Bataven’ en het diende dan ook als bestuurlijk centrum voor de Batavan. Dat maakte het makkelijker voor de Romeinen om invloed uit te oefenen in dit gebied. In deze oude nederzetting woonden vooral handelaren, ambachtslieden en ambtenaren. In deze nederzetting ontstond een mengeling van de Bataafse en de Romeinse cultuur

Nijmegen stadswandeling gratis te downloaden lees meer
De rijke cultuurhistorie van Nijmegen gaat tweeduizend jaar terug, toen de Romeinen hier neerstreken en Nijmegen uitgroeide tot de grootste stad van het toenmalige Nederland.
Enkele eeuwen later koos keizer Karel de Grote het Valkhof uit om er een paleis te bouwen en werd het één van de belangrijkste plaatsen van zijn rijk. In de eeuwen daarna kozen ook vele andere vorsten, hertogen en keizers Nijmegen als domicilie. Nijmegen viel als Rijksstad onder rechtstreeks gezag van de keizer van het Rooms-Duitse Rijk. De Nijmegenaren hoorden daardoor tot de meest bevoorrechte burgers van Europa.

Nijmegen Stadswandeling Nijmegen, print, 4 km (route.nl) lees meer
Stadswandeling Nijmegen. Nijmegen, parel aan de Waal. Stad waarvan de geschiedenis teruggaat tot de Romeinse tijd. Geen wonder dat de geschiedenis hier voor het oprapen ligt. Deze wandeling neemt je mee door de binnenstad..
Nijmeegse iconen Het monumentale Kronenburger Park (waar Frank Boeijen naar verwees met zijn hit ‘Kronenburg Park’) is een heerlijk groene oase om even rond te kuieren. Je ziet er de 30 meter Kruittoren uit 1426. Even verderop in het park is het Grote Bolwerk te zien, ook al een eeuwenoud restant van de afgebroken vestingwerken. In de historische binnenstad zie je onder meer de Stevenskerk uit de zestiende eeuw. Daarachter staat de Boterwaag uit 1612, nog zo’n icoon.
Valkhofpark Aan de rand van de oude kern loop je even het Valkhofpark in. Dit park ligt op een heuveltje dat uitzicht biedt op de Waal. Je komt hier langs de Sint-Nicolaaskapel uit 1030 en langs de Barbarossa-ruïne, een eeuwenoud restant van de afgebroken Valkhofburcht. Op de Tweede Walstraat kom je langs een zijstraatje waar je de Mariënburgkapel kunt bekijken die uit 1431 dateert.

Nijmegen Wandelroute gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Nijmegen is de oudste stad van Nederland en heeft een rijke Romeinse geschiedenis. Daarom start je deze wandelroute aan het Museum Het Valkhof waar ondermeer de waardevolle Romeinse overblijfselen worden tentoongesteld. Je wandelt dan over de heuvel van het Valkhof met meer dan 2000 jaar wapenfeiten onder je voeten. Na een prachtig uitzicht over de Waal zak je af naar de middeleeuwen met zijn restanten en verhalen. Op de Grote Markt wacht je de ene verrassing na de andere: bijzonder mooie gebouwen in Hollandse Renaissance en verhalen van Mariken en de duivel of de chirurgijn in een duistere bovenkamer. Na de kerk en de Latijnse School kom je keihard terecht in de commerciële 21ste eeuw: winkelstraten. Niet getreurd, wie wil kan snel ontsnappen en komt via een 'dolhuis' terug in de 19de eeuw: het Kronenburgerpark. Groen, zuiver water en tippelaarsters ... we hebben je nog veel uit te leggen tijdens deze wandeling. Eindigen doe je in een pikdonker museum waar een blinde je laat ervaren hoe het is om blind te zijn

Nijmegen stadswandeling De wederopbouw voorbij gratis te downloaden lees meer
Na de Tweede Wereldoorlog duurde het even voor het kapotgeschoten Nijmegen zich kon herstellen. Zodra de langverwachte financiële steun er kwam, werd een nieuw stadshart uit de grond gestampt. Enkele decennia later pakte men de draad van de modernisering weer op. Nijmegen is klaar voor het nieuwe millennium.

Noordwijk Historische stadswandeling door Noordwijk Gratis lees meer
Historische Wandeling door Noordwijk 2,2 km

Oirschot Stadswandeling Gratis te downloaden lees meer
De geschiedenis heeft vele sporen nagelaten in Oirschot. In de straten en steegjes, op de smalle kerkenpaden, op de Markt met de monumentale Petrusbasiliek en vooral op het aloude Vrijthof. Het is de rijkdom van een dorp waarop menige stad jaloers kan zijn.
Vraag de mensen in Oirschot niet om een stadsgids, want die hebben ze niet. Logisch ook. Wat moet een dorp met een stadsgids? En dat ze in een dorp wonen, daar zijn die van Oirschot behoorlijk trots op. Misschien hebben verre voorvaderen zich ooit de blaren op hun tong gekletst om bij deze of gene adellijke heer stadsrechten los te peuteren. Vergeefse inspanningen die toentertijd zullen zijn betreurd, maar anno 2000 niet meer.
Vraag bij de VVV dus om een dorpsgids, en dan verschijnen er zelfs twee stuks op de toonbank. Vraag die van Oirschot ook niet naar het mooiste dat ze bezitten, want dan kan een pijnlijke stilte vallen. Het mooiste van Oirschot is namelijk niet meer. Al 56 jaar niet meer. Het mooiste waren volgens de overlevering de fameuze gotische koorbanken en preekstoel die Eindhovenaar Jan Borchmans tussen 1508 en 1511 van een ongekend rijke versiering voorzag. Een am-algaam van hemelse en duivelse koppen, die in 1944 ook niet gezamenlijk opgewassen waren tegen de vernietigende kracht van de oorlog. Ze gingen voorgoed ten onder in het vuur na een zinloze beschieting.

Oldenzaal stadswandeling Gratis te downloaden lees meer
Deze en andere beschrijvingen (met wandelkaart) van stadswandelingen in de Hanzesteden vindt u via www.wandelenindeventer.nl. De wandeling bedraagt ongeveer 4,5 km. Over het stadswapen van Oldenzaal, die u op het oude raadhuis gaat zien, stelde in 1819 de Hoge Raad van de Adel vast: "...een schild van lazuur (=blauw) beladen met een Kruis van Goud (=geel, in de bovenste rechterhoek is geplaatst het borstbeeld eens Bisschop van goud en gekeerd ter linkerzijde van het Schild. Het Schild is gedekt met een Kroon van goud." Niet meer de kleuren wit-rood van de bisschop van Utrecht, maar de kleuren van het Rijkswapen, blauw en geel (heraldische termen: lazuur en goud). De bisschop in de linkerboven hoek is niet, zoals velen denken, St. Plechelmus, maar de patroon van het Bisdom Utrecht, St. Martinus. Over het ontstaan van Oldenzaal nog het volgende: Na de grote volksverhuizing, tegen bet einde van de vijfde eeuw, reed een zekere Diederik van Bern met zijn mannen een walburcht binnen om er te overnachten, zo vertelt een heldendicht over deze Diederik. De walburcht lag op het kruispunt van de wegen van Deventer naar Rheine en van Prüm in de Eifel naar het noorden. De naam luidde "Aldensaela". De walburcht zou de kleine, ronde versterking kunnen zijn geweest waarvan de grachtresten onder het huidige ABN/AMRO-gebouw en het stadhuis in het Oldenzaalse centrum liggen.

Oldeberkoop Parkbossen Kunstroute Gratis te downloaden lees meer
Kunstroute door de parkbossen. Evanr zijn twee routes, een rode van 2,5 km, een blauwe eveneens 2,5 km

Olterterp Beeldenroute landgoed Olterterp Gratis te downloaden lees meer
In deze route komen twee elementen samen: de historie van Landgoed Olterterp en de Beeldenroute. Landgoed Olterterp is tegenwoordig namelijk bevolkt met een bont gezelschap van personages uit Friese mythen en sagen. Sommige hebben echt bestaan, andere zijn aan de fantasie ontsproten.De verhalen bij deze personages, die zijn uitgezaagd in oude bomen, staan in het boekje ‘Als Bomen Konden Spreken’. In het Nederlands én het Fries.Op deze website beginnen we de Beeldenroute bij Huize Olterterp, maar u kunt de route ook omgekeerd lopen en beginnen bij hotel-restaurant Het Witte Huis.

Ootmarsum De kunststad van het noorden. Stadswandeling gratis te downloaden lees meer
Prachtige vakwerkhuizen, onverwachte pleintjes, bochtige straatjes en een imposante kerk in het midden: wie Ootmarsum bezoekt, waant zich in lang vervlogen tijden. Het stadje is een sfeervol decor voor tal van galerieën én voor de vele kunstwerken op straat. Vandaar dat Ootmarsum ook wel ‘kunststad van het oosten’ wordt genoemd..

Opsterlan Beeldenroute ook als audiotoer Gratis te downloaden lees meer
Een beeldenroute langs 31 beelden in Opsterlan

Oudewater Stadswandeling Waterlinie ommetje 3,8 km (route.nl en Groene Hart ) lees meer


Ravenstein, stadswandeling door het Vestingstadje, gratis te downloaden lees meer
Ga vanaf de parkeerplaats op de Bleek richting stadje en ra, Walstraat. Einde ra, Maasdijk. Na restaurant ’t Veerhuis schuin rechts naar beneden, Doolhof. Eerste weg ra, Doolhof. Bocht naar links, op splitsing rechts aanhouden, Contre Escarpe.
Ravenstein maakt deel uit van een serie vestingstadjes langs de Maas. Ze werden aangelegd op de grens tussen de rivaliserende hertogdommen Brabant en Gelre. Dankzij deze grenspositie groeide Ravenstein door de eeuwen heen uit tot een echte vestingstad. Hoewel ‘stad’ eigenlijk de lading niet dekt: Ravenstein telt slechts een paar straten, maar juist dat maakt een wandeling tot een aangename ervaring.

Ravenstein stadswandeling, InZicht Kolonel Wils stadswandeling door historisch Ravenstein Gratis te downloaden lees meer
Ten tijde van de Republiek was Ravenstein een enclave met godsdienstvrijheid in het Staatse Brabant. Nu is het een klein, maar heel compleet stadje waar de sporen van weleer nog overal aanwezig zijn. Kolonel Wils was een zoeaaf, een militair van de Paus, die in Ravenstein is geboren. Deze wandeling is tot stand gekomen in samenwerking met het Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein.

Rockanje Historische stadswandeling print 9,9 km (route.nl) lees meer
Historische wandelroute Rockanje Tijdens deze korte historische wandelroute bij Rockanje krijg je een mooie indruk van het eiland Voorne-Putten en de omgeving van het gezellige dorp Rockanje.
Startpunt: Dorpsplein Deze route start en eindigt bij restaurant De Jongens op het Dorpsplein in Rockanje. Halverwege kom je ook nog eens langs dit gezellige restaurant. Je kunt dus helemaal zelf indelen of je aan het begin, aan het eind of tussendoor even geniet van een lekkere kop koffie of een lunch bij restaurant De Jongens.

Roermond Schinderhannes Beeldenroute, Gratis te downloaden lees meer
U kunt de personages uit de Opera-Bouffe Schinderhannes van de Roermondse schrijver Emile Seipgens als beeldenroute tegenkomen in de binnenstad van Roermond. De route loopt vanaf het beeld van Emile Seipgens bij de Steenen Brug (hoek Roersingel-Brugstraat) tot aan het beeld van kastelein Schwarze Peter op de hoek Heilige Geeststraat-Pollartstraat.
Sinds 1970 zijn er telkens nieuwe beelden toegevoegd om uiteindelijk in 2002 tot de huidige beeldengroep te komen. De kunstwerken zijn geschonken door individuele ondernemers, winkeliersverenigingen en de gemeente Roermond. Ze zijn overigens regelmatig slachtoffer geworden van vernieling en diefstal. De huidige beelden van de geliefden uit de Opera (Schinderhannes en Florenske) zijn beide nieuwe ontwerpen, na de diefstal van de eerste versies. Bovendien staan de meeste beelden inmiddels niet meer op hun oorspronkelijke plek.De beelden zijn gemaakt door de Roermondse kunstenaars Dolf Wong, Truus Coumans, Wijnand Thönissen en Dick van Wijk. De beelden beschrijven we in de volgorde van plaatsing vanaf het huidige beginpunt van de beeldenroute bij de Steenen Brug:

Roermond Stadswandeling Langs de groene monding van de Roer (8 km) Download en GPS lees meer
Groene Wissels: 'Een groene stadswandeling mag je dit zeker noemen: al na ruim een kwartier wandelt u door een prachtig park, langs Kasteeltje Hattem en door een schitterend natuurgebied naar en door de vele groenstroken en parken die de Roer en haar 'delta-armen' begeleiden naar haar monding in de Maas. Daar aangekomen wordt het een gezellige wandeling langs de Jachthaven (met terrasje aan het water) en door het oude centrum. U komt daar langs de Prinsenhof, de oude Munsterkerk en over het Abdijhof. Eenmaal op het horecarijke stationsplein kunt u voldaan neerploffen op een van de talrijke terrasjes. Ondanks dat dit een stadswandeling is, is het toch raadzaam stevige wandelschoenen te dragen.'

Roermond, stadswandeling en route door de Hanzestad gratis te downloaden lees meer
Ga vanaf het station richting het centrum en steek het Stationsplein over. Neem de straat links van het plein en ga rechtdoor, Hamstraat. Voorbij de kerk linksaf, Munsterplein. Einde plein linksaf en dan rechtdoor, St. Christoffelstraat. Tweede rechtsaf, Bakkerstraat. Einde rechtsaf, Zwartbroekstraat, later Neerstraat. Steeds rechtdoor, wordt winkelstraat. Bij Brugstraat linksaf.
Hanzestad Roermond, gelegen op de samensmelting van de rivieren Roer en Maas, heeft een verleden van handel en lakenweverijen. Maar ook vreemde overheersers hebben hun stempel op de stad gedrukt. Spanjaarden, Fransen, Oostenrijkers en Belgen heeft Roermond over de vloer gehad, voordat de stad in 1867 werd opgenomen in het Koninkrijk der Nederlanden. Ook nu slenteren er buitenlandse gasten naar Roermond, maar die komen vooral af op de vele winkels en de bourgondische sfeer.

Roosendaal Stadswandeling Roosendaal naar Visdonk print, 12,8 km (route.nl) lees meer
Stadswandeling Roosendaal naar Visdonk. Deze route gaat van start bij het station van Roosendaal. In de Middeleeuwen ontstond hier een levendige handel in turf. Via de Roosendaalse haven werd turf uitgevoerd naar Holland, Zeeland, Vlaanderen en Antwerpen. De Vliet stond toen nog in open verbinding met de Noordzee, dus de Roosendaalse schippers voeren zelfs naar Engeland en Frankrijk. Las even een lunch of uitgebreide koffiestop in bij Pannenkoeken Restaurant Vrouwenhof, op het groenste plekje van Roosendaal. Daarna wandel je de stad uit.

Rotterdam Stadswandeling gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
Ontdek Rotterdam voor een leuke dag uit!
Rotterdam is een jonge, dynamische wereldstad met een onstuimig kloppend hart. Een stad die zichzelf in hoog tempo blijft vernieuwen. Bij elk bezoek is de toch al imposante skyline weer uitgebreid en word je verrast door een nieuw cultureel of sportief evenement.Nieuwe restaurants, (coffee)bars en food markets openen hun deuren op spannende plekken. Musea en kunstinstellingen blijven boeien met spraakmakende tentoonstellingen. Theaters weten met (inter)nationale én lokale programmering keer op keer het publiek te raken. Het winkelaanbod groeit met de dag en op en aan het water is steeds meer te beleven, van spectaculaire vaartocht tot zonnig terras.
Download hier je gratis ANWB stadswandeling Rotterdam die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

Rotterdam stadswandeling, de InZicht Jan Diepenhorst stadswandeling in 2 delen 2 en 2,5 km Gratis te downloaden lees meer
De wandeling volgt bovengronds zigzaggend het tracé van de oudste metrolijn, van Centraal tot Rijnhaven. Onderweg ontdekt u verrassende kanten van Rotterdam. Jan Diepenhorst is een Rotterdammer die de stad door en door kent en er boeiend over kan vertellen. Hij is op het idee voor deze wandeling gekomen.

 • Rotterdam, Ontdek Rotterdam te downloaden lees meer
  * Wij zijn Rotterdammers en kennen de weg. Met onze wandelroutes krijg je de bekende en minder bekende hoogtepunten van Rotterdam te zien. Je vindt in de routebeschrijvingen ook onze tips voor gezellige (eet)cafés en restaurants. En we vertellen wat de moeite waard is om even binnen te lopen. De stadswandelingen kun je opsplitsen als je dat wilt. In de beschrijvingen hebben we de plekken aangegeven waar je aan- en af kunt haken met openbaar vervoer als je voeten of benen het begeven, je onderweg een bezienswaardigheid uitgebreider wilt bekijken of als je een uit de hand gelopen lunch hebt gehad.Ontdek Rotterdam in je eentje of met je familie, vrienden of collega’s. Je kunt de routes in het Nederlands en in het Engels downloaden.
  De Kade- en Bruggenroute:Wandel door historische havens en langs de Maas Je wandelt voornamelijk langs het water van haven naar haven en je gaat een stukje langs de rivier. Je steekt een hoop kleine bruggen over en je ziet het allerbeste van oud en nieuw Rotterdam. Behalve de vele havens en bruggen van Rotterdam zie je langs deze route het geboortehuis van Piet Heyn, de Euromast, de Kubuswoningen en nog veel meer beroemde en beruchte bezienswaardigheden van de stad.
  Lengte: 6 kilometer Duur: 2 uur. Aantal pagina’s: 4 Begin- en eindpunt liggen bij een metrostation.
  Rondje Kop van Zuid en De Kaap:Wandel langs Hotel New York en SS Rotterdam Je wandelt over de Kop van Zuid oftewel ‘Manhattan aan de Maas‘ en over De Kaap, vroeger een buurt van hoeren en chinezen, nu een stadswijk in opkomst. Je ziet de grandeur van modern en historisch Rotterdam. Je loopt op deze stadswandeling langs bijzondere gebouwen van bekende architecten zoals De Rotterdam en Hotel New York en je komt langs het voormalige passagiersschip SS Rotterdam.
  Lengte: 4,5 kilometer Duur: 1,5 uur. Aantal pagina’s: 3 Begin- en eindpunt liggen bij een metrostation. lees meer

 • Rotterdam Rewriters 6 street art tours door zes wijken in Rotterdam onder begeleiding van een gids of met gebruik van de app, lees meer
  Afrikaanderwijk Twee keer per week komt het zuiden van Rotterdam er boodschappen doen tijdens de grote markt op het Afrikaanderplein, maar ook buiten die woensdagen en zaterdagen heeft de wijk eromheen een hoop te bieden. Het theehuisje in het park, de botanische tuin, het Gemaal op Zuid, en galerie NIFFO zijn enkele plekken die bijdragen aan de unieke sfeer van de Afrikaanderwijk. In het hart van het stadsdeel Feijenoord hebben mensen het hart op de tong, en is de wijk waar zij wonen meer dan zomaar een plek.
  Central DistrictHet centraal station van Rotterdam is een fraai staaltje moderne architectuur, en geeft daarmee direct een even uitstekende als toepasselijke visitekaart voor de stad af. Wandel nog geen hele straat verder, en je komt aan op het Central District, waar de creatieve en culturele ondernemers samenkomen om te werken, en na afloop een drankje drinken.De hier aanwezige creativiteit vertaalt zich ook naar het hoge aantal muurschilderingen dat er te vinden is. Vanuit hier loop je bovendien in enkele minuten naar de Kruiskade, waar het portret van Winne dat Judith de Leeuw schilderde, je verwelkomt. De weg ernaartoe voert je langs werken van Stephan Bontje (NL), Said Kinos (NL), Levi Jacobs (NL), Franky Sticks (NL), Speto (BR), Onio (BR), Joren Joshua (NL), Opperclaes (NL), Ozon (NL), Tymon de Laat (NL), Collin van der Sluijs (NL), Onesto (NL), Astro (FR) en Venour (NL).
  Centrum Één van de meest bruisende delen van Rotterdam vind je hier. De Witte de Withstraat biedt niet alleen een ontstellende hoeveelheid gezellige terrassen, typisch Rotterdamse etablissementen als Hung Kee en innovatieve galerieën zoals Showroom MAMA, TENT Rotterdam en Witte de With Center for Contemporary Art, maar ook meer street art per vierkante meter dan je ergens anders snel zal tegenkomen.
  De zijstraten bieden niet alleen werk van de internationaal vermaarde Iraanse broers als ICY & SOT, maar ook zeer persoonlijke schilderingen van de in Rotterdam woonachtige Tymon de Laat. Vlak daarbij, in de sfeervolle Leuvehaven, vind je de boot die Antwerpenaar SMOK als canvas gebruikt heeft en in de schaduw van de Erasmusbrug de muur waar Lastplak & Friends de publieksprijs van de Dutch Street Art Awards mee wonnen. En dan hebben we de werken van Bier en Brood (NL), Ces53 (NL), Daan Botlek (NL), Jorge Kata Nunez (NL), Ramon Martins (BR), KBTR (NL), Robert Rost (NL), Mark Goss (NL), Ox-Alien (NL) en Telmo Miel (NL) nog niet eens genoemd.
  Crooswijk Aan de rivier de Rotte ligt Crooswijk, een deel van Rotterdam dat een rijke historie kent. Bokshistorie bijvoorbeeld, want dit is de wijk die de legendarische Bep van Klaveren ooit zijn thuis noemde. Sylvie Overheul beeldde hem af op de zijmuur van boksschool Herman van ’t Hof, samen met de naamgever ervan. Maar er is ook de geschiedenis van Crooswijk als de plek waar mariniers gestationeerd waren, wat nog in veel straatnamen terug te vinden is.
  Het Schuttersveld bijvoorbeeld, waar pal naast de sportvelden ook de ‘Hall Of Fame’, oftewel HOF, ligt. Het is de enige legale oefenplek voor kunstenaars die zich willen bekwamen in het verfraaien van muren met schilderingen in Rotterdam. De enorme snelheid waarmee schilderingen elkaar afwisselen op deze wand, geeft aan hoe groot de behoefte daaraan is bij zowel gevestigde artiesten als jong, opkomend talent. Naast het overzicht in vogelvlucht dat de immer dynamische HOF zo biedt, kent de wijk bovendien werken van Kamp Horst (NL), Mr. June (NL), Nina Valkhoff (NL), Lastplak (NL), Telmo Miel (NL), Arno Coenen (NL), Ox-Alien (NL), Willem van der Hofstede (NL) en Vesod (IT).
  M4H Gebied Het Merwe-Vierhavengebied (ook wel M4H genoemd) is een oude stadshaven met een rauwe, industriële look die inmiddels een bron innovatieve industrie geworden is. Onder meer initiatieven als The Talk of The Town, The Floating Farms, Atelier van Lieshout en Studio Roosegaarde zijn er te vinden, en hebben zowel duurzaamheid als creativiteit hoog in het vaandel staan. Bij zo’n wijk hoort een buitenkant die reflecteert wat er aan de binnenkant plaatsvindt; daarom koos de organisatie van POW! WOW! Rotterdam voor dit deel van de stad om met de eerste Europese editie van het internationale street art-festival neer te strijken.
  De lange, brede muren van de oude loodsen zorgen voor bijzondere canvassen waarop kunstenaars als Bier en Brood (NL), Tymon de Laat (NL), Nuno Viegas (PT), Karski & Beyond (NL), Fanakapan (UK), Danny Rumbl (NL), Super A (NL), Dzia (BE), Dopie (NL), Narda (NL), Levi Jacobs (NL), Enigma Gemotricks (NL), Dilk (UK), Zepha (FR), Dina Saadi (UAE), Telmo Miel (NL) en Ozon (NL) hun ideeën tentoon spreiden.
  Oude Westen Het Oude Westen is waar de Nieuwe Binnenweg als slagader dwars doorheen loopt. Vroeger klopte hier het hart van jazz-minnend Nederland en waren legendarische clubs als Mephisto te vinden, een geschiedenis die voortleeft in een reusachtig tweeluik van Joren Joshua en Ilse Weisfelt. Ook de portretten van Rotterdamse jazzlegendes in de straat geven blijk van die historie, terwijl de vermaarde kabouter buttplug als olijke poortwachter van het Eendrachtsplein dient. En de onder verzamelaars wereldwijd hoog aangeschreven platenzaak Demonfuzz bewijst bovendien dat er nog steeds muziek in het Oude Westen zit.
  Wie er naartoe wandelt komt waarschijnlijk langs de volledig volgeplakte stickerdeur, hét bewijs dat straatcultuur leeft in Rotterdam. En in de straten eromheen zijn bovendien populaire muurschilderingen te vinden van Bier en Brood (NL), Michiel Corver (NL), Sake (NL), Pinwin (NL), Onio (BR), WD (IDN), Peeta (IT), Danny Rumbl (NL), Insane51 (GR), Aniel (NL), Stephan Bontje (NL), I Am Eelco (NL) en André Smits (NL).
  Print een kaart De originele route door het centrum kan ook gelopen worden middels de kaart die je hier gratis kunt downloaden kan om zelf uit te printen. Street art is echter een bijzonder dynamische kunstvorm: kunstwerken verdwijnen net zo snel als er nieuwe bijkomen. Om de meest recente versie van de route te wandelen kan het beste van de app gebruik worden gemaakt.

  Rotterdam Wandelroute gratis te downloaden, lees meer en download de route
  Wandelen met drie thema’s in Rotterdam: architectuur, musea en shopping. Wie Rotterdam zegt denkt meteen aan de haven, de Erasmusbrug, de skyline, Euromast, de kubuswoningen. Inderdaad, stuk voor stuk troeven die menig bezoeker zal bekoren. Maar deze dynamische stad biedt zoveel méér. Deze wandelroute Rotterdam brengt je o.m. langs een indrukwekkende schat aan moderne gebouwen. Echte schoonheidspareltjes van architectuur waarvan je een groot deel kan bewonderen tijdens deze wandeling. Je kan binnen in talrijke musea die absoluut een bezoek waard zijn. En wie graag de shoppingtoer opgaat, komt zeker aan zijn trekken. Uitnodigende etalages, snuisteren in a-typische winkeltjes, boetiekjes, de overdekte marktplaatsen, wie past daar nu voor? En…je kan er 7 dagen op 7 schoppen

  Rotterdam Beeldenroute Westersingel Gratis te downloaden Gratis te downloaden lees meer
  Op de Westersingel, die China Town met het Museumkwartier verbindt, ligt de Beeldenroute Westersingel. Een wandeling over de statige singel voert je langs 17 kunstwerken van grote beeldhouwers zoals Rodin, Carel Visser, Joel Shapiro en Umberto Mastroianni.De beeldenroute maakt deel uit van de Culturele As in Rotterdam en de Internationale Beelden Collectie van Rotterdam.

  Sauwerd Sauwerder ommetje van 7,5 km met ook 5 kunstwerken Gratis te downloaden lees meer
  BEELDENROUTE Langs het Sauwerder ommetje vind je tijdens Kunstvloed vijf werken van verschillende beeldende kunstenaars. Kunstvloed laat na elke editie een kunstwerk achter en overspoeld zo Sauwerd en Wetsinge letterlijk met kunst. In 2020 heeft het eerste kunstwerk: Mij Dorst van Gert Sennema, een permanente plek in Groot Wetsinge gekregen. Het houten beeld is de eerste in een reeks beelden die samen een beeldenroute zullen vormen. In 2022 krijgt het kunstwerk: See nr 1 van Merijn Vrij, een permanente plek.
  HET SAUWERDER OMMETJE Het Sauwerder ommetje is zo’n 7,5 kilometer lang en voert door Sauwerd, Klein en Groot Wetsinge, De Raken en Hekkum. Onderweg kom je over het Oude Diepje, langs het Reitdiep en passeer je veel imposante boerderijen en bijzondere huizen. Ervaar ook waarom zoveel mensen dit ommetje zo graag lopen. Het ommetje start in het kerkje van Klein Wetsinge.

  Schagen Stadswandeling door Schagen print, 9,3 km (route.nl) lees meer
  Wandelen door Schagen
  Het gezellige Schagen leent zich uitstekend voor een wandeling. In het stadje kom je tal van historische gebouwen tegen, maar ook het herbouwde Slot Schagen. Het start- en eindpunt van deze route is Restaurant Stiel. Hier geniet je van een lunch op een bourgondische manier. Proef verschillende kleine gerechten om te delen, of bestel een lekkere kop koffie met huisgemaakte taartjes. Tijdens de route kom je onder meer langs Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg, hier krijg je een beeld van het leven in Schagen rond 1900. In het centrum van Schagen zijn enkele fraaie zeventiende-eeuwse panden te bewonderen, onder meer aan het Loet en op de Markt. Tijdens de route kom je ook nog langs Museum Slag van de Somme en Regionaal Museum.

  Schiedam stadswandeling, de InZicht Ser Louis stadswandeling, een historische stadswandeling door Schiedam,3,1 km Gratis te downloaden lees meer
  Schiedam is groot en beroemd geworden door de jenever industrie. Een erfenis daarvan zijn een aantal torenhoge molens die het stadsgezicht een verrassend aanzien geven. En een andere erfenis zijn de vele voormalige branderijen die er destijds voor zorgden dat de stad zwart zag van al het roet. De bijnaam van Schiedam was toen 'Zwart Nazareth'. Ser Louis is een oud voorzitter van de Historische Vereniging Schiedam die deze stadswandeling heeft samengesteld en bereid was met InZicht samen te werken zodat er nu ook een mp3 versie beschikbaar is.

  Schoonhoven Waterlinieommetje print (route.nl en Groene Hart) 4,17 km lees meer
  Waterlinieommetje Schoonhoven Schoonhoven staat bekend als Zilverstad. U vindt er onder andere het Nationaal Zilvermuseum. Dit ommetje voert u grotendeels via de oude stadswal langs verschillende historische hoogtepunten van de vestingstad

  Sloten de ideale stad Gratis is deze stadswandeling te downloaden lees meer
  De ideale stad’, zo profileert Sloten zich. Maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig. De kleinste stad is het pareltje in de kroon van de elf Friese steden. Pittoresk flankeren de huizen het water van het Diep. De was wappert er nog op de bleek. En de molen draait en maalt

  Sloten Stadswandeling en omgeving van 11 km downloaden en gps gratis lees meer
  Klein maar fijn. Dat is niet alleen deze wandelroute maar ook het schitterende, authentieke, kleinste Friese (Elfsteden)stadje Sloten, het heeft de oorspronkelijke structuur en omwalling bijna volledig behouden. Na de leuke rondwandeling door dit stadje gaat u volop genieten van het weidse, in het begin licht glooiende Friese landschap

  Sneek, Stadswandeling door Sneek print, 7 km (route.nl) lees meer
  Stadswandeling door Sneek Sneek is vooral bekend als een van de Friese stadjes op de route van de Elfstedentocht. Je kunt er echter ook heerlijk wandelen door het historische centrum en de groene buitenwijken. Oude herenhuizen Het oude centrum van Sneek geniet niet voor niets beschermd stadsgezicht. Aan het Kleinzand staan vele oude herenhuizen en winkelpanden, een aantal is rond 1790 gebouwd in de Lodewijk XVI-stijl.

  Sneek Stadswandeling Gratis te downloaden lees meer
  Sneek is vooral bekend als een van de Friese stadjes op de route van de Elfstedentocht. Je kunt er echter ook heerlijk wandelen door het historische centrum en de groene buitenwijken. Het oude centrum van Sneek geniet niet voor niets beschermd stadsgezicht. Aan het Kleinzand staan vele oude herenhuizen en winkelpanden, een aantal is rond 1790 gebouwd in de Lodewijk XVI-stijl. Een van de oudste bezienswaardigheden is de Martinikerk die oorspronkelijk uit de elfde eeuw dateert. In het eeuwenoude klokhuis naast de kerk hangen nog steeds twee eeuwenoude klokken uit 1466 en 1543.

  Steenwijk Vestingroute Steenwijk – 2 km Download PDF en GPS lees meer
  Vestingstad Steenwijk (de Olde Veste) kreeeg in de vijftiende eeuw haar huidige vorm met grachten en wallen. Rond 1600 was de vesting op haar hoogtepunt: acht bolwerken beschermden de stad tegen de Spanjaarden. Langs deze route vertellen informatiepanelen op de route u alles over deze geschiedenis.
  Startpunt
  De Vestingroute is een rondgaande route, u kunt dus op elk punt van de route beginnen te wandelen. Een startpunt kan zijn de Tourist Info bij het station: loop vanaf hier de J.H. Tromp Meestersstraat in. Bij de eerste straat rechts, komt u de eerste routepaal tegen, ga deze straat (Johannes Bogermanstraat) in en volg de markering verder. De route is gemarkeerd op

  Steenwijk Stadsroute over de vestingwallen, Gratis te downloaden lees meer
  Ga met de rug naar de loopbrug bij het station van Steenwijk rd de J.H. Tromp Meestersstraat in. Einde la, Burg. Goeman Borgesiusstraat. Na 75 m links voetpad langs de stadswal volgen. Na parkeerplein direct langs de gracht, Molenwal. Bij stadswal links trap op, volg de stadswal. Via brug over Onnastraat heen, dan verder over wal.
  Steenwijk is een stad met een woelige geschiedenis. Een wandeling over de vestingwallen vertelt het verhaal van belegeringen, ondermijning en bolwerken. Ondertussen is er een magnifiek uitzicht over het stadje dat er tegenwoordig rustiek bijligt. Het bruisende hart is de Markt, waar het goed toeven is.

  Stevensweert Stadswandeling door het vestingstadje lees meer
  In Stevensweert staan ook ANWB borden ‘Historische wandelroute’.. Hiernaar wordt af en toe verwezen in onderstaande routebeschrijving.
  Verlaat de Markt via het Jan van Steffenswertplein. Direct na nr. 13 ra de Mandenmakerstraat in. Einde door tunneltje naar ravelijn. Dan terug door tunneltje en op de hoek (huisnummer 17) ra. Volg de weg langs kerk en museum, dan rechts aanhouden via de Singelstraat West naar de Maas en de Maaspoort. Einde ra, Maasdijk. Volg het pad over de dijk langs de vestingwerken
  Het Limburgse dorp Stevensweert ligt als een eiland tussen twee rivierarmen. In het jaar 1633 onderkenden Spaanse troepen de strategische ligging en begonnen met de bouw van vestingwerken. Deze stadswallen zijn in de 19e eeuw gesloopt, maar inmiddels gedeeltelijk gereconstrueerd. Vanuit het centrale plein lopen de straten als de spaken van een wiel naar de wallen. Het resultaat: een prachtig historisch plaatje.

  Tiel gratsis te downloaden cultuur historische Stadswandeling lees meer
  Tiel is één van de oudste steden van Nederland met een rijk verleden. Tiel stamt uit de periode 850-1100. Aangenomen wordt dat Tiel al in het jaar 453 een haven bezat. Dankzij deze haven werd het al in de negende eeuw een florerende stad. Tiel kende al vroeg een koopmansgilde, had een eigen munt en maakte deel uit van het machtige Hanzeverbond. De nederzetting Tiel had zich gespecialiseerd in handel

  Tilburg, te downloaden stadwandeling lees meer
  Verlaat station Tilburg via de uitgang ‘Burgemeester Stekelenburgplein’. Steek het plein recht over en sla linksaf, Burgemeester Brokxlaan. Daarna op kruising rechtsaf, Gasthuisring. Vóór de voormalige winkel van De Gruyter linksaf, Gasthuisring. Rechtdoor, Dudokhof. Rechtsaf, Cornelis de Vriendstraat. Einde straat linksaf, Kuiperstraat. Ga vlak vóór einde straat door zwart hek, De Pontplein. Na museum De Pont rechtsaf, Wilhelminapark
  Al is de textielindustrie inmiddels geheel verdwenen, binnen de Ringbaan is Tilburg nog steeds een aaneenschakeling van (voormalige) fabriekscomplexen en arbeiderswijken. Deze architectuurwandeling toont een selectie van de vernieuwingen die sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zijn aangebracht. En Tilburg is nog steeds in beweging. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het project ‘Spoorzone’ waarbij een groot, voormalig NS-terrein een nieuwe bestemming krijgt. Die zone, waaraan volop wordt gewerkt, doorkruist u tijdens deze route tweemaal.

  Utrecht Stadswandeling Utrecht gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
  Ontdek Utrecht voor een leuke dag uit!
  Utrecht is een stad om verliefd op te worden. Als je van een drankje nipt op de levendige en eeuwenoude werven aan de grachten, als je na 465 treden het waanzinnige uitzicht vanaf de Domtoren bekijkt of als je met de wind door je haren langs de sfeervolle singels en parken fietst.
  Deze moderne studentenstad met een rijk middeleeuws verleden ligt in het hart van Nederland. Het is een stad die zowel gasten als inwoners blijft verrassen en veroveren. Ze voert je mee langs charmante pleinen en steegjes met authentieke Utrechtse cafés, bijzondere eenmanszaakjes, hippe koffietentjes en wijnbars en prachtige historische en moderne schatten, zoals de eeuwenoude werven en het Rietveld Schröderhuis.
  Utrecht is een verrassende mix van groots en intiem, en van historisch en modern. Zo vind je er exclusieve boetiekjes en grote winkelketens, schitterende monumenten en prijswinnende moderne architectuur, sfeervolle arthouses en spectaculaire megabioscopen, oude en moderne kunst, kleine muziekpodia en één van de grootste muziekpaleizen van Europa: TivoliVredenburg. Tijdens gezellige (streek)markten, Culturele Zondagen en feestelijke festivals is Utrecht op haar best.
  Download hier je gratis ANWB stadswandeling Utrecht die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

  Utrecht Beelden in het Maximapark voor jong en oud Gratis te downloaden lees meer
  Zeven bijzondere beelden sieren het Máximapark en je kunt er het hele jaar door van genieten. Er is een wandelroute langs de beelden, een voor volwassenen en een voor kinderen. Trek er op uit met deze routebeschrijvingen, op de fiets of te voet!Het beeldenpark is het laatste project van Beyond, het meerjarige kunstprogramma voor Leidsche Rijn. In 2009 plaatste Beyond bij wijze van afscheidscadeau zeven imposante kunstwerken in het Máximapark. De beelden zijn gemaakt door bekende nationale en internationale kunstenaars. Het Máximapark is het groene hart van het nieuwste stadsdeel van Utrecht. Het staat symbool voor de dromen en fantasieën, maar ook de (toekomstige) herinneringen van de bewoners. Het kunstprogramma Beyond heeft hieraan uiting willen geven

  Utrecht Beeldenroute Maliebaan Gratis te downloaden lees meer
  In 1979 kwam de Adviescommissie voor Beeldende Kunsten met het advies om een beeldenroute in de klassieke zin te verwezenlijken in Utrecht en wees daarvoor de Maliebaan aan. Waarschijnlijk in het licht van het feminisme werd besloten om alleen beelden van vrouwelijke kunstenaars te plaatsen. In 1983 werden de eerste vier beelden geplaatst. Inmiddels telt de beeldenroute zeventien beelden. Incl. afbeeldingen

  Utrecht Stadswandeling door het Maximapark print 7,9 km (route.nl) lees meer
  Wandelen door het Máximapark in Utrecht , Zin om de benen te strekken en een heerlijke wandeling maken in Utrecht? Dan is deze route iets voor jou. In welke periode van het jaar je deze wandeling gaat maken, het is altijd fijn om de buurt te verkennen. Je start bij Brazzerie Abrona in De Meern. De brasserie is gevestigd in een voormalige boerderij. Een prachtig monumentaal pand met eikenhouten steunbalken. Hier kun je terecht voor een lekker hapje en een drankje nadat je gewandeld hebt. Vanuit de brasserie wandel je richting het noorden naar het Máximapark. Het stadspark, dat genoemd is naar koningin Máxima, vormt het groene centrale hart van de grote stadsuitbreiding van Utrecht ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal. Nadat je door het park hebt gewandeld, loop je weer terug naar Brazzerie Abrona.

  Utrecht Wandelroute gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
  Met deze wandeling in Utrecht beleven we het oude stadscentrum in zijn grote diversiteit. Het hart van Utrecht is doorspekt van steegjes, binnenhofjes en grachten. Dit levert een zeer gevarieerde wandeling op van niet minder dan 9 kilometer. Ze is ook zeer divers in beleving. We komen langs heel wat musea, wandelen dwars door een shoppingcenter, langs rustige waterkanten, door groene zones en rusten even uit op een bankje in een binnenhof. Op het einde van deze wandeling vind je nog een fietsroute rond Utrecht langs de belangrijkste bezienswaardigheden

  Valkenswaard Stadswandeling Beleef het Gedicht 4,1 km, print lees meer
  De wandelroute 'Beleef het Gedicht' is onderdeel van een uniek project ter ere van de Valkenswaardse dichter Frans Hoppenbrouwers. In de acht jaar dat Frans Hoppenbrouwers gemeentedichter van Valkenswaard was, schreef hij ruim 90 gedichten over markante plekken in zijn geliefde dorp. Een selectie hiervan is vereeuwigd op 26 fraaie tafeltjes, op of vlakbij de plek waar ze over gaan. 7 Tafeltjes zijn onderdeel van de wandelroute en de overige 19 zijn opgenomen in een fietsroute.
  Wandelroute ‘Beleef het gedicht’De wandelroute ‘Beleef het Gedicht’ is beduidend korter dan de fietsroute, maar hoeft daarom nog beslist geen snelle hap te zijn. De route, die overigens ook met de fiets kan worden afgelegd, voert u niet alleen langs zeven gedichtentafeltjes, maar ook langs tal van interessante plekjes in ons prachtige dorp. U kunt de route vanuit elk punt starten. In deze beschrijving vertrekken we vanuit het hart van Valkenswaard: de Markt. Vergeet vooral niet om onderweg te genieten van de vele terrasjes en winkels. Veel plezier!

  Veenklooster, Adelijk rondje Fogelsanghstate print,7 km (route.nl) lees meer
  Adelijk rondje Fogelsanghstate Wandel ook vooral even naar de vijvers en ontdek het bijzondere van het bruggetje. Deze wandeling gaat over klinkerpaadjes en langs het mooie Fogelsanghstate. En wil je een korter rondje? Dwaal dan even rond de vijver.

  Veere, Parelroute De Parel van de Macht, 4 km Stadswandeling lees meer
  Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met de interactieve parelroutes ontdek je deze verborgen schatten. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken, te luisteren en te doen. Ook hier ligt een parel verstopt. Volg de route met aanwijzingen ga mee op zoek naar de parel van de macht.
  Startpunt: Kaai 2, 4351 AA Veere
  Lengte route: 4 kilometer

  Hoe werkt het? Haal jouw parelroute kaartje op bij één van de VVV-inspiratiepunten in de buurt (in Veere of Domburg ). Open jouw parelroute in de Zeeland App. Download de route door rechtsbovenin op het pijltje te klikken. Ga naar de startlocatie van de route (het rode bolletje). Volg de route en ontdek meer over de omgeving. Beantwoord de vragen en verzamel letters. Aan h et einde van de route kun je met deze letters een woord vormen. Heb je het woord goed? Ga met het laatste filmpje op je scherm naar de aangegeven locatie om jouw eigen parel van de macht op te halen. Verzamel ze allemaal!
  Let op! Honden zijn niet toegestaan op deze route.
  Parelroutes De parels van Zeeland ontdek je met de Parelroutes. Het zijn interactieve wandelingen die je met het hele gezin kunt doen. Via de Zeeland App download je de Parelroute en kun je onderweg beeld- en geluidsfragmenten afspelen via je smartphone. Onderweg ontdek je de elementen, maak je opdrachten of misschien wel een speurtocht. Er zijn verschillende Parelroutes in heel Zeeland te vinden.
  Parelroutes zijn wandelingen voor het hele gezin. De routes zijn maximaal vijf kilometer en zijn interactief. Routes kunnen opdrachten bevatten, speurtochten, geluids- en beeldfragmenten voor op de smartphone. De omgeving komt tot leven en wordt onderdeel van de wandeling.

  Veere Stadswandeling Veere en Veerse Kreek, print, 5,5 km (route.nl) lees meer
  Stadswandeling Veere en Veerse Kreek Er zijn maar weinig stadjes zo mooi als Veere. Ontdek de leukste plekjes met deze route door het hart van het stadje. Je komt ook door het heerlijk rustige groene buitengebied. Terugschakelen Veere is een van de meest pittoreske vestingstadjes die Nederland rijk is, maar ook de omgeving is zeer de moeite van waard. Je wandelt hier door de rustige polders van het Kanaal van Walcheren naar de Veerse Kreek en de Vest van Veere.

  Venlo Stadswandeling Venlo print, 9 km (route.nl) lees meer
  tadswandeling Venlo Wie een plaats voor een stadswandeling zoekt, denkt wellicht niet als eerste aan Venlo. Toch heeft deze stad juist een verrassende mix aan historie, modern design en stadsnatuur te bieden. Trek je wandelschoenen aan voor een mooie route!
  Julianapark Vanuit De Werf Lunch-Diner loop je een stukje langs de Havenkade. Bij Ijsco fantastico kun je terecht voor een verfrissing. Venlo is een Hanzestad aan de Maas die binnen de categorie Middelgrote Binnensteden werd verkozen tot de Beste Binnenstad 2013-2015. Je vindt hier o.a. het Limburgs Museum en Museum van Bommel van Dam. Het Julianapark was tot in de negentiende eeuw een buitengoed, daarna deed het tot de Tweede Wereldoorlog dienst als rangeerterrein voor de spoorverbinding naar Hamburg.
  Stadhuis Verderop wandel je langs het Wilhelminapark uit 1870, aan de rand zie je enkele fraaie villa’s. Door het Burgemeester Bergerpark stroomt een restant van de Fossa Eugeniana: een zeventiende-eeuws onvoltooid kanaal tussen Rijn en Maas.

  Vlaardingen Kunstroute Vlaardingen Holy-Zuid, mooi beschreven Gratis te downloaden lees meer
  Geïnspireerd door het boekje “buiten-gewoon-buiten, kunst in de openbare ruimte van vlaardingen” zijn we samen op pad gegaan in Holy-zuid. Gerrit voor de foto’s en de aanspraak, ik om een route uit te zetten en om kunstwerken te spotten. We kwamen kunst tegen op onverwachte plaatsen en we kwamen in straten waar we niet eerder waren geweest. En dat gewoon in de wijk waarin we wonen!

  Vollenhove stadswandeling van InZicht. 3km Gratis te downloaden lees meer
  Vollenhove is een voormalige vissersplaats aan de voormalige Zuiderzee. Inderdaad, twee keer 'voormalig'. Na de afsluiting werd de Zuiderzee het IJsselmeer en verdween de visserij uit Vollenhove. Nu is er een ruime jachthaven. Veel historische panden zijn in ere hersteld. Op uw wandeling door Vollenhove zult u er vele kunnen bewonderen.

  Voorburg Wandel de beeldenroute Voorburg langs 35 beelden Gratis te downloaden lees meer
  De Beeldenroute Voorburg is misschien wel het grootste museum van Nederland! In samenwerking met de musea Huygens’ Hofwijck en Swaensteyn en de gemeente heeft Mooi Voorburg een wandelroute langs 35 beelden samengesteld. Sinds 2018 kun je je hier vergapen aan prachtige kunstwerken en wandel je ook nog eens een bijzondere route door het idyllische Voorburg. De route begint op het Stationsplein/Huygenstraverse en loopt via de Herenstraat, Park Vreugd en Rust, het Boerenbos en het Burgemeester Noteboompark naar Park ’t Loo met de daarin gelegen Spinozahof. Kortom, meer dan genoeg te zien! En natuurlijk kun je ook even uitrusten op een van de terrassen langs de route. De route eindigt bij het Waterspoorpark bij de spoorlijn Den Haag-Leiden

  Wageningen Stadswandeling door Wageningen, print, 9,6 km (route.nl) lees meer
  Stadswandeling door Wageningen Je wandelroute gaat van start bij Doppio Espresso Wageningen, met een goede kop koffie. Hier proef je al meteen die typische studentensfeer die Wageningen zo gezellig maakt, want je gaat van start op de campus van Wageningen University. Midden in het centrum ontdek je de Grote Kerk, een laatgotische kerk midden tussen de terrassen op de markt. Loop even binnen voor het gebrandschilderd Herdenkingsraam 1940-1945. Bij luisterplek L51: Voedseltransporten hoor je dat er hier vlakbij in mei 1945 een reusachtige voedsel-opslagplaats was,

  Weesp Waterlinieommetje print 3,6 km (route.nl en Groene Hart) lees meer
  Waterlinieommetje Weesp Weesp ligt aan de rivier de vecht. De stad is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De wandeling voert onder andere langs het Fort van Weesp.

  Westkapelle Parelroute De Parel van de Verdediging, 5 km Start Zuidstraat 156 lees meer
  Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met de interactieve parelroutes ontdek je deze verborgen schatten. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken, te luisteren en te doen. Ook hier ligt een parel verstopt. Volg de route met aanwijzingen ga mee op zoek naar de parel van de verdediging.
  Startpunt: Zuidstraat 156, 4361 AK Westkapelle
  Lengte route: 5 kilometer

  Hoe werkt het? Haal jouw parelroute kaartje op bij één van de VVV-inspiratiepunten in de buurt (Domburg of Veere) of het Polderhuis Westkapelle. Open jouw parelroute in de Zeeland App. Download de route door rechtsbovenin op het pijltje te klikken. Ga naar de startlocatie van de route (het rode bolletje). Volg de route en ontdek meer over de omgeving. Beantwoord de vragen en verzamel letters. Aan het einde van de route kun je met deze letters een woord vormen. Heb je het woord goed? Ga met het laatste filmpje op je scherm naar de aangegeven locatie om jouw eigen parel van de verdediging op te halen. Verzamel ze allemaal!
  Honden zijn (aangelijnd) toegestaan op deze route.
  Parelroutes De parels van Zeeland ontdek je met de Parelroutes. Het zijn interactieve wandelingen die je met het hele gezin kunt doen. Via de Zeeland App download je de Parelroute en kun je onderweg beeld- en geluidsfragmenten afspelen via je smartphone. Onderweg ontdek je de elementen, maak je opdrachten of misschien wel een speurtocht. Er zijn verschillende Parelroutes in heel Zeeland te vinden.
  Parelroutes zijn wandelingen voor het hele gezin. De routes zijn maximaal vijf kilometer en zijn interactief. Routes kunnen opdrachten bevatten, speurtochten, geluids- en beeldfragmenten voor op de smartphone. De omgeving komt tot leven en wordt onderdeel van de wandeling.

  Wijk bij Duurstede 3 km lange historische stadswandeling, wereldstad in de middeleeuwen Gratis te downloaden lees meer
  Ontdek het historische centrum van Wijk bij Duurstede. Wijk bij Duurstede ontleent zijn naam aan Dorestad. Dorestad was rond de 8e eeuw de grootste stad van Nederland en één van de belangrijkste internationale handelsplaatsen van Noordwest Europa. Maar ook in de Romeinse tijd hebben de Romeinen hier gewoond. Er bevond zich hier aan de Rijn een Romeins fort oftewel castellum. Tijdens de stadswandeling maak je reis door de geschiedenis van deze middeleeuwse wereldstad!Start- en eindpunt is de Markt. De historische stadswandeling heeft een afstand van 3 km.

  Woerden beeldenroute cultuursnuiven in Woerden Gratis te downloaden lees meer
  Je vindt alle informatie over de beelden die je tijdens de beeldenroute passeerr. Beeldenroute is verkrijgbaar bij VVV Kaaspakhuis Woerden.

  Woerden stadswandelingen Oude Vestingstad in het Groene Hart 4 km Gratis Gratis te downloaden lees meer
  Ontdek de historische highlights in Woerden, een vestingstad met een rijke Romeinse historie. Woerden is van oorsprong een stad die langs de Romeinse Limes lag en is om die reden één van de zes Limes knooppunten. De Limes is een Romeinse grens die dwars door Nederland liep. Deze wandeling brengt je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en monumenten in de binnenstad van Woerden.
  Verken de rijke historie van Woerden met een Google Maps stadswandeling door deze historische stad. De stadswandeling heeft een afstand van 4 km.

  Woerden Waterlinieommetje (route.nl en Groene Hart) print, 4,13 km lees meer
  Waterlinieommetje Woerden Deze wandeling brengt u langs de hoogtepunten van Woerden. Deze oude vestingstad ligt in het Hart van het Groene Hart en er zijn talloze historische gebouwen die het rijke verleden van Woerden zichtbaar maken. Bent u uitgewandeld? Dan kunt u genieten van een hapje en een drankje in een van de vele horecagelegenheden in de stad.

  Zaltbommel Rondje wandelen door historisch Zaltbommel print 7,9 km ( route.nl) lees meer
  Rondje wandelen door historisch Zaltbommel, Verken de omgeving van Zaltbommel vanaf Van der Valk Hotel Zaltbommel A2. Geniet hier van een fijne hotelovernachtig na je wandeling, of gewoon van een lekkere lunch, borrel of diner. De perfecte plek om even bij te komen en na te praten over de wandeling! Tijdens deze route wandel je rondom Zaltbommel, een gezellig vestingstadje aan de Waal. Tijdens de wandeling zie je de stadswallen, daarachter ligt het oude en ommuurde deel van de stad. De geschiedenis is er overal voelbaar. De huidige stadswallen stammen uit de zeventiende eeuw. Vlak daarachter ligt het oude centrum met haar middeleeuwse stratenpatroon en huizen uit de zestiende en zeventiende eeuw. Wist je dat de stad oorspronkelijk ‘Bommel’ heette? Deze naam klinkt nu nog in de volksmond.

  Zandvoort Buitenbeeldenroute 32 beelden Gratis te downloaden lees meer
  Bezichtig alle 32 beelden in de Zandvoortse openbare ruimte gratis! Aan de hand van het beeldenrouteboekje, verkrijgbaar bij het Zandvoort Museum loop je eenvoudig de route. De audiotour geeft je meer informatie over de beelden en over de kunstenaars. Zandvoort beachforart. Kunst in Zandvoort, de gemeente staat er vol mee. Kunstwerken die voor iedereen zichtbaar zijn op straten, in parken en op pleinen. Al deze kunstwerken maken van Zandvoort één groot openluchtmuseum. Er zijn beelden van onder meer Kees Verkade, Nel Klaassen, maar ook van Marlène Sjerps en Kitty Warnawa.U kunt starten vanaf het Zandvoorts Museum en langs de boulevard, duingebied en woongebieden lopen. Zo ziet u Zandvoort op haar best! De gratis audiotour geeft achtergrondinformatie over de individuele beelden. In combinatie met het beeldenboekje een schitterend inzicht in de openbare kunst van Zandvoort.

  Zeist Beeldenroute Van Slot tot Centrum, iedere twee jaar vernieuwing Gratis te downloaden lees meer
  Niet alleen in het Slot, maar ook daaromheen valt veel te zien en te ontdekken. Sinds 2015 is er een verrassende beeldenroute die het Slot met het centrum van Zeist verbindt. Moderne en hedendaagse kunstwerken sieren de Slottuin, de oprijlaan van het Slot, het Broeder- en Zusterplein, de publiekshal van het gemeentehuis en het Walkartpark.Voor zowel jong als oud valt er veel te beleven. Van de gouden tand met kaplaarzen van Bas de Wit tot de ingetogen gestileerde zwaan van Gene Holt. En van de grote zilveren bollen van Ronald Westerhuis tot het spitse werk Mercurius van Pépé Gregoire. Die variëteit maakt slenteren langs de beelden leuk voor zowel kunstliefhebbers als toevallige voorbijgangers.Enkele kunstwerken behoren tot de vaste collectie van de gemeente Zeist. Het merendeel van de collectie is belangeloos door de kunstenaars beschikbaar gesteld. De beelden komen goed tot hun recht in de mooie, groene omgeving van het Slot. Om de twee jaar verandert de samenstelling van de beeldenroute. Zo blijft een wandeling langs de beelden elke keer weer verrassend.

  Zevenaar Stadswandeling in Zevenaar, 7 km ( route.nl) print lees meer
  Zevenaar ligt in het hart van de Liemers, de driehoek van de Rijn, de zuidelijke IJsseloever en de rijksgrens. De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog hard getroffen en dat is de reden dat de sfeer er jong aanvoelt. De wandelroute loopt door het centrum en zuidelijke buitengebied van Zevenaar. De wandeling leidt je langs de Buitenmolen. De geschiedenis van deze molen gaat terug tot 1408. Daarmee was de oorspronkelijke Buitenmolen één van de oudste molens in Nederland. Het molengebouw dat je nu ziet werd rond 1540 gebouwd.

  Zierikzee, Parelroute De Parel van de Rijkdom, stadswandeling 4 km, voor hele gezin lees meer
  Zeeland is als een grote oester met veel prachtige parels. Met de interactieve parelroutes ontdek je deze verborgen schatten. Soms zijn ze zo goed verborgen dat je ze alleen kunt vinden door goed te kijken, te luisteren en te doen. Ook hier ligt een parel verstopt. Volg de route met aanwijzingen ga mee op zoek naar de parel van de rijkdom.
  Startlocatie: Parkeerplaats Hoofdpoortstraat, 4301 AV Zierikzee
  Lengte route: 4 kilometer

  Hoe werkt het? Haal jouw parelroute kaartje op bij één van de VVV-inspiratiepunten in de buurt (Zierikzee, Renesse of Burgh-Haamstede) of bij het Stadhuismuseum in Zierikzee. Open jouw parelroute in de Zeeland App. Download de route door rechtsbovenin op het pijltje te klikken. Ga naar de startlocatie van de route (het rode bolletje). Volg de route en ontdek meer over de omgeving. Beantwoord de vragen en verzamel letters. Aan het einde van de route kun je met deze letters een woord vormen. Heb je het woord goed? Ga met het laatste filmpje op je scherm naar de aangegeven locatie om jouw eigen parel van de rijkdom op te halen. Verzamel ze allemaal!
  Honden zijn (aangelijnd) toegestaan op deze route.
  Parelroutes De parels van Zeeland ontdek je met de Parelroutes. Het zijn interactieve wandelingen die je met het hele gezin kunt doen. Via de Zeeland App download je de Parelroute en kun je onderweg beeld- en geluidsfragmenten afspelen via je smartphone. Onderweg ontdek je de elementen, maak je opdrachten of misschien wel een speurtocht. Er zijn verschillende Parelroutes in heel Zeeland te vinden.
  Parelroutes zijn wandelingen voor het hele gezin. De routes zijn maximaal vijf kilometer en zijn interactief. Routes kunnen opdrachten bevatten, speurtochten, geluids- en beeldfragmenten voor op de smartphone. De omgeving komt tot leven en wordt onderdeel van de wandeling.

  Zierkzee op Schouwen Duiveland Een stadswandeling in Zierkzee print 4,2 km (route.nl ) lees meer
  Een stadswandeling Zierikzee. Zierikzee laat zich het beste te voet verkennen. Trek je wandelschoenen aan en loop hier door prachtige oude straatjes en langs de Oude Haven.Monumentenstad Zierikzee geniet niet zonder reden beschermd stadsgezicht. Er staan maar liefst 568 monumenten, dus trek de tijd uit voor deze stadswandeling om hier de unieke historische sfeer te proeven. De stad verkreeg zijn rijkdom niet alleen door de visserij, maar ook door handel en nijverheid.

  Zutphen Van alle markten thuis, uit te printen en te downloaden lees meer
  Van alle markten thuis 3,61 km bewegwijzerd
  Aan het einde van de middeleeuwen was Zutphen een bruisende handelsstad. Handelslieden legden hun schepen aan bij de IJsselkade en namen hun goederen mee naar de markt. Daar probeerden ze met luid geroep hun spullen te slijten aan voorbijgangers. Deze wandeling neemt je mee door het centrum van Zutphen en langs de IJsselkade.
  De houtmarkt
  Het startpunt van de route ligt in het centrum van de stad bij VVV Zutphen. Vanuit hier wandel je langs de plek waar in de Hanzetijd de houtmarkt gehouden werd. Houtmarkten vormden een stedelijk verbond waarin handelaren uit verschillende steden samenwerkten met elkaar.

  Zweeloo en Aalden kunst en landschapswandeling van 6,3 km Gratis te downloaden Individuele wandeling. Smartphone met QR-codelezer aanbevolen. lees meer
  Kunst- en landschapswandeling in de omgeving van Zweeloo en Oud-Aalden.Wat bezielde Max Liebermann, een rijke schilder uit Berlijn, om in 1882 naar Zweeloo te komen en arme mensen te schilderen? Net als veel andere schilders was hij op zoek naar het ongerepte, de eenvoud van het leven, de natuur, het mooie landschap en de zo speciale lichtval. Hij vond dat in Zweeloo en omgeving.Treed in zijn voetsporen, en in die van Vincent van Gogh. Geniet hier van de vele historische en goed bewaarde boerderijen, bij het landschap passende nieuwe panden én van het landschap zelf. Ontdek dat veel van wat indertijd is vastgelegd – en als collectie te zien op onze website – nu nog goed herkenbaar aanwezig is. Scan de QR-code op de folder en download de pdf met een beschrijving van wat u ziet en diverse links naar afbeeldingen en achtergrondinformatie. Ideaal om deze vooraf, thuis, of na afloop nog eens uitgebreid op uw gemak te bekijken.Lengte ca. 6,3 km + extra lus van ca. 1 km.Download het pdf bestand en laat u verrassen!

  Zwolle gratis te downloaden, start station lees meer en download de route
  Ontdek Zwolle voor een leuke dag uit!
  Zwolle is een bruisende Hanzestad waar het leven gevierd wordt in de historische binnenstad. Binnen de oude stadsmuren ontdek je een veelheid aan cultureel en culinair aanbod.In Zwolle voel je je snel welkom! Talloze festivals, de culinaire top van Nederland, spraakmakende tentoonstellingen, de mooiste boekhandel van het land, allemaal te ontdekken met het middeleeuwse decor van de oude Hanzestad op de achtergrond. In het historische centrum met de oude grachten vind je nog veel plekken van grote betekenis. De Hanze pakhuizen en statige gevelpanden tonen de oorsprong van onze welvaart. Beleef hier de sfeer uit de tijd van Thorbecke en ontdek waarom Zwolle een inspiratiebron was, en is, voor grote denkers.
  Flanerend door hartje centrum kom je als vanzelf bij twee van de meest opvallende verschijningen van Zwolle. Zwolle is het trotse thuis van Museum de Fundatie en boekhandel Waanders in de Broeren. Dompel je onder in spraakmakende tentoonstellingen en in de wondere boekenwereld. Vanuit het opvallende raam in de Fundatie heb je aan één blik genoeg: de Zwolse binnenstad ligt aan je voeten.
  Download hier je gratis ANWB stadswandeling Zwolle die je langs vele hoogtepunten leidt en uitleg geeft over wat je onderweg tegen komt.

  Zwolle Beelden in Zwolle, wegwijzer langs beeldende kunst in Zwolle Gratis te downloaden lees meer
  Zwolle heeft veel beeldende kunst binnen haar gemeentegrenzen. Wie heeft het gemaakt en wat wil hij of zij er mee zeggen? U krijgt de achtergronden bij uw ontdekkingstocht langs de beelden in Zwolle.

  Zwolle, Stadswandeling in het centrum van Zwolle, print, 11 km lees meer
  van Zwolle mee naar het historische centrum van deze Hanzestad. Een heerlijke wandeling waarin je natuur en cultuur met elkaar combineert. Je begint en eindigt je wandeltocht in het Schellerpark. In dit park heb je mooie vergezichten, op mooie dagen kun je aan de overkant van de IJssel zelfs de Veluwe zien. In het stadscentrum van Zwolle kom je ogen tekort, zoveel monumenten staan er. Aan het Grote Kerkplein zie je bijvoorbeeld de in rococostijl gemaakte stadspomp uit 1755.


  Home