Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSCKplus cultuur en kunstsite van Nederland voor onderwijs en de cultuurtoeristVol trots en met onverminderde energie gaan we de 25e jaargang van cultuur- en kunstsite CKplus.nl in.

Ruim 6 miljoen keer werd er een item geraadpleegd in de afgelopen jaren.

Lees ons verhaaltje hieronder.

met vriendelijke groeten,
Wil en Hans Weikamp,
Doetinchem 2023.


2023: CULTUUR EN KUNST SITE CKplus.nl
JAARGANG 25.

Eind vorige eeuw werd scholen de mogelijkheid geboden leerlingen directer kennis te laten maken met cultuur en kunst. Museum bezoek dat aansloot bij de belangstelling van de leerling werd daarbij enorm gestimuleerd. Het praktische probleem daarbij was hoe breng je de vraag van de leerling en het aanbod van musea/culturele instellingen bij elkaar.

Online was dat nog een groot probleem, lang niet alle musea waren online of boden te weinig informatie. Wij wisten het toen zeker, er moest een vraaggestuurde cultuur- en kunstzoeker komen. Hierin moesten ook worden opgenomen de musea en instellingen die nog geen eigen website hadden, en dat was eind vorige eeuw de grote meerderheid.

We maakten een opzet waarbij je met het invoeren van 1 trefwoord je kon selecteren op plaats, soort instelling, provincie, onderwerp, educatieve mogelijkheden en thema. Het bouwen van de zoeker (VangNet), het vullen van de database en het ontwerpen van een site (FemTastic!) heeft twee jaar geduurd en ging de zoeker medio 2000 van start. Daarna ging het snel: er kwam een overzicht van exposities, een opsomming van educatieve activiteiten voor zowel in school als op locatie en een docentenagenda.

Een voltreffer werden steeds meer de thematische sites ter gelegenheid van een bijzonder jubileum jaar en het overzicht met tijdlijnen. Ook de maandelijkse nieuwsbrief (oplage 9500+ mailadressen) werd trouw en veel bekeken.

BLIJVEND VERNIEUWEN.

Er kwamen verschillende verzoeken om informatie te geven over atelierroutes, beeldenroutes en kunstmarkten. Thans omvat deze rubriek zo’n 750 items. Dat er daarna ook een overzicht met (cultuur-historische) stadswandelingen werd opgenomen maakte CKplus compleet.
Dat de site in een behoefte voorziet moge blijken uit het feit dat op het hoogtepunt van CKplus er bijna 600.000 raadplegingen binnen een jaar plaatsvonden.
Ook zijn we redactieleden geweest van KunstZone en hebben we ruim 10 jaar de mooie rubriek Actief met CKV mogen vullen en waren we medewerkers van het cultuurhistorische erfgoed magazine OudNieuws.

Als particulier een site 25 jaar in de lucht houden komt niet zoveel voor. Het kost een paar cent maar we zijn er best wel een beetje trots op en hebben we gelukkig een paar sponsors weten te vinden.
Zo’n drie jaar geleden werden we getroffen door een enorme technische storing. Met veel zweet en tranen hebben we dit gelukkig weten te verhelpen en zijn we weer helemaal op de weg terug. Wel staan het bulletin en het educatieve gedeelte tegenwoordig op een laag pitje en zijn deze deels overgenomen door Kleinkunstig uit Zwolle.

We hopen nog vele jaren onze site in de lucht te kunnen houden en bij te kunnen dragen dat de cultuur-toerist de weg weet te vinden in het kunst- en cultuurlandschap van Nederland, net zo als de ruim 3.750.000 bezoekers die hen voor gingen. Het volledige menu van CKplus incl. haar startpaginasites staat op CKplus menu.

CKplus cultuur en kunstsite van Nederland voor onderwijs en de cultuurtoerist


Home