Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSCKplus cultuur en kunstsite van Nederland voor onderwijs en de cultuurtoerist
Stadswandelingen, een ware ontdekkingstocht dicht bij huis langs interessante wetenswaardigheden en prachtige bezienswaardigheden.

Tijdens een Stadswandeling ontdek je via een beschreven, digitale of via audio of audiotour het onbekende van een stad, wetenswaardigheden als de geschiedenis, het heden en bezienswaardigheden als de cultuurhistorie, de monumenten en de kunst in de openbare ruimte. Dit in tegenstelling tot het door een stad wandelen.
Een stadswandeling kenmerkt zich hierin dat de bezienswaardigheden tijdens de wandeling goed gedocumenteerd is en dat de route is aangegeven, bewegwijzerd, beschreven, in een enkel geval te volgen via audio en/of gps of gegidst wordt. De bezienswaardigheden van een stad hebben betrekking op het verleden, de cultuurhistorie, de monumenten, de geschiedenis, maar ook op de cultuur en de kunst binnen een stad.

Stadswandelingen worden samengesteld in veel gevallen door inwoners van de stad die ieder hoekje en plekje kennen . Vaak voortkomend uit interesse en liefde voor de bezienswaardigheden die te bewonderen zijn. Graag willen ze dat met de stadswandelaar delen. De achtergrond van de samenstellers van een stadwandeling kan nogal verschillen.Vandaar dat in veel steden meerdere stadswandelingen verkrijgbaar zijn met een eigen thema of een algemene wandeling. Wel kennen de stadswandelingen een vaste route en zijn algemeen, cultuurhistorisch of thematisch.In veel steden zijn ook wandelingen / kunstroutes samengesteld met het thema kunst in de openbare ruimte: de beeldenroutes.

Een eigenschap is dat de route van de stadswandelingen permanent is. Daarom is de stadswandeling vaak verkrijgbaar in printvorm, via internet is te downloaden/uit te printen of dat de stadswandelingen via gps wordt begeleid. Juist omdat de stadswandelingen door ‘liefhebbers van de stad’ is samengesteld zijn de stadswandelingen meestal gratis of tegen onkostenvergoeding is te verkrijgen.

Een ietwat afwijkende vorm van een stadswandeling is de zogenaamde atelierroute of kunstroute . Jekunt dan op een vast moment per maand een (stads)wandeling maken langs de ateliers in de stad. Vermeldenswaard is dat in een groot aantal steden deze atelierroute/stadswandeling ieder jaar in een bepaald weekend wordt georganiseerd. Hier rekenen we gemakshalve ook bij de beeldenroutes met een tijdelijk karakter.

Een stadswandeling onder begeleiding van een stadsgids is weer een hele andere ervaring. De interactie tussen de gids en de wandelaars, de kennis van de gids en de flexibiliteit tijdens de wandeling laat vaak een onuitwisbare indruk achter en je kunt al het moois heerlijk over je heen laten komen.
CKplus cultuur en kunstsite van Nederland voor onderwijs en de cultuurtoerist


Home