Maak ckplus uw homepage Mail de webmaster CKPLUSCKplus cultuur en kunstsite van Nederland voor onderwijs en de cultuurtoerist
NEDERLANDSE MUSEA VOOR MODERNE EN HEDENDAAGSE KUNST klik hier
Museum Belvedere
Oranjewoud-Heerenveen
 klik hier
Museum van Bommel van Dam - Venlo
 klik hier
MOA Museum Oud Amelisweerd -GESLOTEN
 klik hier
Stedelijk Museum
Schiedam
 klik hier
Beelden aan Zee
Scheveningen
 klik hier
Museum Henriette
Polak Zutphen
 klik hier
Museum De Pont
Tilburg
 klik hier
Museum de Buitenplaats
Eelde
 klik hier
Museum Singer
Laren NH
 klik hier
Museum Nijenhuis
Heino-Wijhe
 klik hier
Museum de Fundatie
Zwolle
 klik hier
Van Abbe Museum
Eindhoven
 klik hier
Museum Kröller Müller Otterlo
 klik hier
Bonnefantenmuseum Maastricht
 klik hier
Museum De Hallen
Haarlem
 klik hier
Museum Møhlmann
Appingedam
 klik hier
Villa Mondriaan
Winterswijk
 klik hier
Drents Museum
Assen
 klik hier
Museum voor Moderne Kunsten Arnhem
 klik hier
Rijks Museum Twenthe Enschede
 klik hier
Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch
 klik hier
GEM, Museum voor Actuele Beeldende Kunst Den Haag
 klik hier
Fotomuseum
Den Haag
 klik hier
Museum Kranenburgh Bergen-NH
 klik hier
CoBrA, museum voor Moderne Kunst Amstelveen
 klik hier
Groninger Museum
Groningen
 klik hier
Museum Het Valkhof Nijmegen
 klik hier
Museum Jan van der Togt Amstelveen
 klik hier
Van Gogh Museum
Amsterdam
 klik hier
Gemeentemuseum Den Haag
Den Haag
 klik hier
Boijmans Van Beuningen
Rotterdam
 klik hier
Noordbrabants Museum
’s-Hertogenbosch / Den Bosch
 klik hier
Centraal Museum Utrecht
Utrecht
 klik hier
De Kunsthal
Rotterdam
 klik hier
Museum MORE
Gorssel
 klik hier
Stedelijk Museum
Amsterdam
 klik hier
Museum Dr8888
Drachten
 klik hier
Chabot Museum
Rotterdam
 klik hier
CODA museum
Apeldoorn

Musea beschreven

op Rondom Musea
 klik hier
Museum Voorlinden
Wassenaar
 klik hier
Museum MORE-Ruurlo
Ruurlo-locatie Ruurlo
 klik hier
EYE filmmuseum Amsterdam
 klik hier
Princessehof Keramiek Museum Leeuwarden
 klik hier
Nationaal Glas Museum Leerdam
 klik hier
Museum No Hero
DeldenRondOm Museum Belvedere
Oranjewoud Heerenveen Friesland


Voor je in het museum bent, is er genoeg gelegenheid om al behoorlijk onder de indruk te raken van dit mooie, schijnbaar eenvoudige gebouw. Vanaf de parkeerplaats van Museum Belvedere moet je eerst een wandeling maken door een deel van het nieuw aangelegde Museumpark.

Achter-aanzicht museum Belvedere Het Museum Museum Belvedere is het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland. Het is ontworpen door architect Eerde Schippers en is de verwezenlijking van de droom van Thom Mercuur. Eerst verkocht hij als galerie houder Friese kunstenaars, nu bracht hij ze samen in zijn droom. Het Museum, vond hij, moest als een kijkdoos in het landschap liggen. Het gebouw is een vergrote, mysterieuze zwarte doos van Duits basalt. Deze basaltplaten zijn verschillend van dikte en verspringend aangebracht. Dit geeft het gebouw een raadselachtige uitstraling. Het middelste gedeelte ligt boven het Grand Canal en is het museumcafe.

Gerrit Brenner Tinus van Doorn Mankes Willem van Althuis Klaas Koopmans

De Expositieruimte
Deze is open en tegelijkertijd door scheidingswanden intiem. Opvallend is het niet aanwezig zijn van daglicht. Alleen de glazen plinten laten daglicht door. Het museum beschikt over een collectie kunstwerken van belangrijke Friese (landschaps)schilders als Jan Mankes, Tames Oud, Thijs Rinsema, Gerrit Benner, Boele Bregman, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries. Ook is er werk van stijlverwanten uit binnen- en buitenland als Kurt Schwitters, Theo van Doesburg, Constant Permeke en James Ensor. Daarnaast wordt er regelmatig aandacht besteed aan jonge kunstenaars die passen bij de idealen van het museum.
De Expositie ruimte

Het Museumpark
De ambitie was om natuur en cultuur samen te laten vloeien, maar ook het heden met het verleden. Het museum ligt als een eiland in het prachtige Oranjewoud, een eeuwenoud stadhouderlijk landgoed. Hierin heeft landschapsarchitect Michael van Gestel het museumpark gereconstrueerd in de oorspronkelijk barokke stijl. Iemand drukte het als volgt uit. De as van de natuur (het Grand Canal) en de as van de cultuur (museum) kruisen elkaar, daar waar je heerlijk koffie kunt drinken.

Het is mogelijk vanuit het museum een wandeling te maken door het Museumpark Landgoed Oranjewoud. Staatsbosbeheer heeft een groot aantal bewegwijzerde routes uitgezet van 3 tm 7 km . Start: P-plaats Hotel Tjaarda Oranjewoud.


Museum Belvedere https://www.museumbelvedere.nl
Oranje Nassaulaan 12 ,
8448 MT Heerenveen-OranjewoudRondOm Museum van Bommel van Dam
Venlo Limburg


Het museum is tijdelijk gesloten. Zodra de nieuwe locatie wordt geopend, zullen we deze site aanpassen
Op woensdag 25 oktober 2017 heeft de gemeenteraad van Venlo een besluit genomen over de toekomst van Museum van Bommel van Dam. Het museum, dat nu nog onderdeel is van de gemeentelijke organisatie, gaat verder als zelfstandige stichting en neemt eind 2019 zijn intrek in het voormalige postkantoor in het centrum van Venlo. Als gevolg van de besluitvorming zijn de deuren van de huidige locatie per 6 november 2017 gesloten. In de tussenliggende periode rolt het museum haar activiteiten uit op verschillende plekken in de stad. .
 Armando 

Korperlich Pieter 

Defesche Sierra Bermeja II Aad de Haas 
De geweldloze en de gewelddadige Rene 

Korten Hope Road 12 Theo 

Kuijpers Outback Museum van Bommel 
van Dam Het gebouw
In 1971 wordt het door de Venlose architecten Van Hest en Kimmel ontworpen oorspronkelijke gebouw geopend.: een bungalow voor het echtpaar Van Bommel-Van Dam, een grote kubusvormige tentoonstellingsruimte met omgang en aangrenzende kantoren. Het komt bovenop een oude bunker dat dienst gaat doen als opslagruimte voor de enorme collectie. Het museum wordt gebouwd omdat het echtpaar teveel kunst heeft om op te slaan in hun huis in Amsterdam. Ze schenken daarom hun hele collectie aan de gemeente Venlo, met als voorwaarde een gebouw zoals hier boven beschreven. Een verbinding tussen bungalow en museumzalen maakt het mogelijk dat het echtpaar na sluitingstijd altijd het museum kon bezoeken. Architect van Londen ontwerpt de nieuwe ontvangsthal en de tweede tentoonstellingsruimte (1985).

De Collectie
De oorspronkelijke collectie omvat zo’n 1200 schilderijen, tekeningen, prenten en beelden. Gecollectioneerd volgens een bepaalde systematiek heeft het echtpaar Van Bommel-Van Dam niet. De collectie is dan ook behoorlijk heterogeen, maar wel een weerspiegeling van de kunst uit de vijftiger en zestiger jaren van de twintigste eeuw. Hoofdzakelijk schilderkunst met veel abstract-expressionistisch werk. Daarnaast bezit het museum een uitgebreide verzameling etnografische kunst. De collectie wordt nog steeds aangevuld met (ook jonge) eigentijdse kunstenaars.

De exposities
De expositieruimtes worden naast de circa zes tentoonstellingen per jaar ook ruim gebruikt voor lezingen en muziekuitvoeringen. Veel werk wordt ook aangekocht uit de lopende tentoonstellingen. Naast tekeningen en schilderijen worden artistieke foto’s, videokunst en ruimtelijke installaties getoond. Uiteraard zijn er de presentaties op basis van de eigen collectie. Ook jonge en hedendaagse kunstenaars krijgen in Museum van Bommel van Dam een podium.

Drie mooie mogelijkheden geven we u om Venlo beter te leren kennen.
Historische stadswandelingen door Venlo lees meer voor groepen door Paul Haanen. Deze duurt zo’n 1,5 a 2 uur
Stadswandeling Venlo lees meer . Deze wandeling is uit te printen Start bij het postkantoor
Stadswandeling door Venlo van het VVV.lees meer Deze is te koop bij het VVV doch ook te downloaden. Tocht van 3 km met onderweg kunstwerken met een verhaal, gebouwen met een rijke historie en gezellige horecaplekken

Museum van Bommel van Dam Van Bommel van Dam Deken van Oppensingel 6
5911 AD VenloRondOm Stedelijk Museum Schiedam
Schiedam Zuid-Holland


Stedelijk Museum Schiedam Het gebouw
In 1767 ontwerpt architect Jan Giudici een gebouw in U-vorm in neoclassicistische stijl met twee vleugels die verbonden zijn door een kapel. Het gaat dienst doen als het onderkomen voor het uit de dertiende eeuw door gravin Aleida van Henegouwen gestichte Sint Jacobs Gasthuis. Het gasthuis ligt aan een van de oudste dijken, de Hoogstraat. In de rechtervleugel woonden de vrouwen en in de linkervleugel woonden de mannen. In 1940 trekt het museum in de rechtervleugel, in 1966 wordt ook de linkervleugel museum. Na de in 1966 afgeronde verbouwing krijgt het museum de huidige vorm: elf zalen, de museumwinkel, het restaurant en de Giudici Kapel.
Sinds 2013 komen bezoekers binnen via de voormalige kapel waar je ook het museumcafe en de museumwinkel vindt. Architectenbureau MVRDV voorzag het statige interieur van een grote, rode kastenwand.


 Charlotte Schleiffert, (1967), Red De Wereld, 2007, 387 x 309 cm, gemengde techniek op papier De Collectie
Het museum is een van de toonaangevendste verzamelaars van Nederlandse moderne en hedendaagse beeldende kunst na 1945. Vanaf het begin heeft het museum een beperkt aankoop budget gekend. Door het beperkte budget is het aankopen van eigentijdse kunst dan voor de hand liggend. CoBrA kunstenaars voldeden aan deze doelstelling en in 1952 wordt het eerste werk van CoBrA gekocht van Eugene Brandts. Vele werken uit de CoBrA periode volgen. Vanaf 1962 was het museum er al vroeg bij met het verzamelen van geometrisch-abstracte kunst (o.a. De Stijl) en heeft men aan collectievorming gedaan. Ook nu wordt de collectie steeds uitgebreid met aankopen van moderne en hedendaagse kunstenaars. De collectie is in omvang tevens enorm toegenomen door een aantal zeer omvangrijke schenkingen.


Stedelijk Museum Schiedam www.stedelijkmuseumschiedam.nl/
Hoogstraat 112 ~ 3111 HL Schiedam
 Karel Appel CoBrA
Een internationale beweging die slechts drie jaar bestond (1948 -1951). De naam is gevormd door de begin letters van de Co(openhagen) Br(ussel) A(msterdam). De aangesloten kunstenaars experimenteerden er lustig op los en veroorzaakten nogal wat schandalen. Werden het eerst nog kladderaars gevonden, in de loop der jaren zijn het bijzonder gewaarde kunstenaars geworden en werd deze periode als avant-gardistische belangrijke periode gezien. Kunst moest voor de Cobra universeel, populair, expressief en primitief zijn. Het centraal stellen van spontaniteit en directheid leidde gewoonlijk tot bonte schilderijen die zijn uitgevoerd met expressieve penseelstreken. Zij werkten zonder vooropgezet plan; de verbeelding werd geprikkeld tijdens het schilderen. Het onderbewuste werd aangeboord.

 Constant


RondOm Museum Beelden aan Zee
Den Haag-Scheveningen Zuid-Holland


Eerst maakten we een rondje om het museum. Dat was een goede ingeving. Zo zagen we de villa waar het museum omheen is gebouwd en aan de zeekant die 23 prachtige Sprookjes Beelden van Tom Otterness.


Het gebouw.
In het duin waar nu het museum staat, bouwde koning Willem I in 1826 een Paviljoen voor zijn vrouw. Hier wilde het echtpaar Scholten het museum bouwen. Restrictie: het gebouw mocht niet boven het duin zou uitkomen. Wim Quist heeft het museum ontworpen. Het museum draait als het ware met twee halve cirkels om het oorspronkelijke Paviljoen met zalen, patios en terrassen. Alles verwijst naar het duin rondom: de uitzichten naar boven en opzij, de lichtinval, de kleur van het beton en het graniet. Vanaf de zeekant is het museum zo goed als niet te zien.
Theo en Lida Scholten.
Het verzamelaarsechtpaar Theo en Lida Scholten kochten in 1966 hun eerste beeldje. Toch duurde het nog een paar jaar voor ze gegrepen werden door het verzamelvirus. Daarna ging het snel, in de jaren 80 van de vorige eeuw bezaten ze al ruim 600 beelden. Als leidraad hanteerden ze de menselijke figuur. In een museum zouden de beelden tot hun recht komen en stichtten ze met eigen middelen het museum. In 1994 kon het museum geopend worden en wordt nog steeds gedragen door vele vrijwilligers.De collectie.
Het museum is volledig gewijd aan de moderne en hedendaagse internationale beeldhouwkunst. Ze bouwt daarmee voort op de collectie van het echtpaar Scholten. Hun beelden vormen de basis voor de volledige collectie van grote, monumentale sculpturen, penningen, koppen, klei plastieken, schetsen in gips of in ceramiek en beelden in de meest uiteenlopende materialen.De verzameling portretten is uniek. Het klassieke thema van de menselijke figuur en de menselijke conditie is ook nu nog de algemene doelstelling bij het doen van een aankoop. Sinds 2007 is een speciale penning- en prentenkabinet geopend. Naast werk uit de eigen collectie van ruim 5000 stuks, worden er regelmatig in een deel van het museum exposities van kunstenaars ingericht.


Om Den Haag en Scheveningen beter te leren kennen: maak ook een stadswandeling www.ckplus.nl/denhaag.php

Museum Beelden aan Zee www.beeldenaanzee.nl
Harteveltstraat 1, 2586 EL Den Haag.


RondOm Museum Henriette Polak
Zutphen Gelderland


In het mooie Zutphen staat een bijzonder nieuw museum.

 Museum Henriette Polak Zutphen
Het Gebouw
Museum Henriette Polak (en het Stadsmuseum) is sinds 2017 gehuisvest in rijksmonument Hof van Heeckeren, een stadspaleis in het historische hart van Zutphen. Via de Schelpenkoepel kom je in de binnentuin met driehoek-motieven. De voormalige Orangerie is de entree. De bovenste verdiepingen zijn voor Museum Henriette Polak waar men de originele balkenplafonds heeft gerestaureerd.

Museum Henriette Polak
Het museum opende in 1975, een jaar na het overlijden van mevr. Henriette Polak, haar deuren in Herenhuis De Wildeman en het middeleeuwse pakhuis.
Naast oprichtster van Het Rosa Spier Huis voor kunstenaars en wetenschappers zette ze zich na de oorlog in voor het humanisme. Het bestuur van het humanistische A.H.Gerhardhuis wilde haar eren met een portret van kunstenaar Joop Sjollema. Met hem ontstond een gemeenschappelijk streven om het in de jaren zestig weggedrukte modern-klassieke beeldende kunst weer een eigen plek te geven.
 Henriette Polak door Joop Sjollema
Arie Schippers Jaap Kaal Kees Verwey Arie Kater

 Wim Oepts De collectie
Het museum bezit Nederlandse modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst: werk van kunstenaars die zich bewegen tussen traditie en vernieuwing, tussen figuratief en abstract werk. De vaste collectie van het museum omvat werk van Gerrit Benner, Herman Berserik, Kees Verwey, Herman Kruyder, Theo Kurpershoek Joop Sjollema, Mari Andriessen, Charlotte van Pallandt, Jan Wolkers, Wendelien Schonfeld en Arie Schippers.

Het duidelijkst komt de doelstelling tot uiting in het werk van Wim Oepts. De overgang tussen figuratief en abstract is hierin goed te zien.

Er zijn heel veel mooie stadswandelingen. Een aantal is te koop bij het VVV, anderen zijn gratis te downloaden, daarnaast kunt u ook met gids de stad verkennen. Zie https://www.ckplus.nl/stadswandelingen.php#55a

www.museazutphen.nl/museum-henriette-polak/
s Gravenhof 4, 7201 DN Zutphen


RondOm De Pont Museum voor hedendaagse kunst
Tilburg Noord Brabant


Een museum in een oude fabriek, meer wisten we niet. Eenmaal binnen waan je je inderdaad in een niet in bedrijf zijnde oude fabriek, maar dan wordt het steeds meer een kunstpaleis.


Het gebouw
Het gebouw waarin het museum is gehuisvest is de voormalige Wolspinnerij Thomas de Beer. Architectenbureau Benthem Crouwel heeft het fabrieksgebouw veranderd in prachtig tentoonstellingsgebouw. De driehoekig opstaande shed-daken van de centrale hal gaven een prachtig licht. Dit bleek door vervuiling te komen. Matglas zorgt nu voor hetzelfde effect. De buitenmuren en gangen bleven intact met de roodbruine bakstenen.. De kleine en wat grotere wolhokken vormen mooie expositieruimtes
J.H.de Pont
J.H. de Pont, advocaat, zakenman en auto importeur overleed in 1987 op 72 jarige leeftijd. Een flink gedeelte van zijn vermogen had hij bestemd voor de bevordering van de kunst. In 1992 opende het naar hem genoemde museum. De keus viel op Tilburg, de geboortestad van De Pont, maar ook omdat er al zoveel musea voor eigentijdse kunst waren in de Randstad. Ook speelde mee dat De Pont zich had ingespannen om Wolfabriek Thomas de Beer in Tilburg te redden.
Anish Kapoor Hodgkin Marc Mulders

De Collectie
Bijzonder was dat De Pont zo goed als geen collectie had opgebouwd. Het bestuur besloot het legaat te gebruiken voor de opbouw van een reeks werken op het gebied van hedendaagse beeldende kunst. De collectie wordt zoveel mogelijk blijvend getoond. De wisselexposities zijn meestal gewijd aan het werk van een kunstenaar. In de basiscollectie heeft men meestal al werk van de exposant.De Pont, museum voor hedendaagse kunst
https://depont.nl

Wilhelminapark 1, 5041 EA Tilburg
M.Dumas


RondOm De Buitenplaats, museum voor figuratieve kunst
Eelde Drente

In het centrum van Eelde sta je opeens voor het museum. Je bent nog niet eens binnen en je bent al onder de indruk van iets niet alledaags

Het begin.
Het is allemaal begonnen toen Jos (1934-2018) en Janneke (1943-2007) van Groeningen-Hazenberg in 1971 het vervallen Nijsinghhuis uit 1654 kochten. Ze maakten een plan om hier iets moois neer te zetten. Het plan bestond uit drie onderdelen:
 Het Nijsinghuis
 De Blauwe kamer in Het Nijsinghuis
 Het Nijsinghuis
Het Nijsingh-huis
Het huis diende te worden opgeknapt. Na de restauratie zijn een aantal vertrekken door de figuratief werkende kunstenaars Matthijs Roling (Blauwe zaal, bibliotheek en entreehal), Wout Muller (het achterhuis), Pieter Pander (achterwand van het Koetshuis), Clary Mastenbroek (een bovenhuis vertrek) en Olga Wiese (een bovenhuis vertrek) prachtig beschilderd. Omdat het huis ook bewoond wordt, is het Nijsinghhuis slechts beperkt voor het publiek opengesteld.

Museum De Buitenplaats
Het moest een kunstpaviljoen worden omdat er naast wisselexposities ook podiumevenementen zouden kunnen plaatsvinden. Architectenbureau Alberts en Van Huut uit Amsterdam ontwierpen het museumpaviljoen en het museum cafe. Hierbij gingen ze uit van organische architectuur: het werd bijzonder, uniek, en mooi.
Het museum toont en verzamelt figuratieve kunst van na 1945, van met name in Nederland woonachtige kunstenaars. Deze worden gepresenteerd in samenspraak met kunst uit andere stromingen, disciplines, landen en tijden. Een aantal keren per maand en in de zomer zelfs iedere zondagmiddag is er een concert. Bij mooi weer in het groene buitentheater

 Het museumMuseum Tuin
De Museum Tuin
Jorn Copijn en Janneke van Groeningen-Hazenberg maakten een ontwerp voor de ongeveer 1 ha grote tuin. Er is gezorgd voor een aansluiting bij het museum. De tuin is eveneens organisch ingericht en gaat over in het dak van het museumgebouw. Op het voorplein van het museum maakte beeldhouwer Pieter Jan Kuiken stapelingen van baksteen. In de dwaaltuin-museumtuin zijn wisselende beeldenexposities, is een platanenprieel en zijn er verschillende waterloopjes. Achter het Nijsinghhuis bevindt zich de geometrische tuin met spiegelvijver en appelhof, zoals die zich daar ook in vroege eeuwen bevond.

Museum de Buitenplaats
Hoofdweg 76 9761 EK Eelde
www.museumdebuitenplaats.nl


RondOm het Singer Museum
Laren Noord Holland

Het gebouw
Op de vernieuwde entree na ziet de buitenkant er wat gedateerd uit, maar eenmaal binnen! Een moderne uitstraling overvalt je bij binnenkomst. De nieuwe entreefoyer (2017) verbindt het theater, de gratis beeldentuin, ontworpen door Piet Oudolf, en het museum met elkaar. De oude huiskamer van de villa (1911) als onderdeel van het restaurant is bewaard gebleven.
In 1911 liet het echtpaar William en Anna Singer in Laren de villa De Wilde Zwanen bouwen. De villa werd door de Larense architect Wouter Hamdorff in 1953-1956 uitgebreid met een concertzaal en een museum. De villa werd een onderdeel van het huidige Singer Laren-complex.
Hiermee werd de kunst collectie van het echtpaar breed toegankelijk. In de concertzaal (thans theater en verbouwd in 2015-2017) kwam de muzikale interesse van Anna Singer (pianiste) tot haar recht. In Noorwegen liet het echtpaar eveneens een villa bouwen waar ze in de zomermaanden woonden. Vandaar de naam.

De Singers
William Singer (1868-1943) was de zoon van een steenrijke staalondernemer uit de Verenigde Staten. In 1901 ging hij zich vestigen in Laren samen met zijn vrouw Anna. De kunstenaarskolonie te Laren trok de kunstverzamelaars enorm. Na zijn overlijden heeft Anna de Singer Collectie een plaats gegeven in het museum. Het was een uitgebreide collectie want de Singers waren verwoede verzamelaars.

 Israels
 Anton Mauve
 Breitner
Dufy
 Rodin
 Kees van Dongen

De Collectie
De collectie van het museum omvat schilderijen, werken op papier, sculpturen en werken van toegepaste kunst. Uiteraard is de kern het verzamelde werk van het echtpaar: werk van Fransen, Amerikanen en de traditioneel, impressionistische Gooise kunstenaars. Het museum heeft veel werk van de Haagse School en Amsterdamse Impressionisten verworven. Grote schenkingen maken de collectie zeer omvangrijk. Zoals bijvoorbeeld de gehele privécollectie kunstwerken van Els en Jaap Blokker: de Collectie Nardinc.
Jan SluitersMuseum Singer Laren www.singerlaren.nl
Oude Drift 1,
1251 AL LarenRondOm Museum De Fundatie
Heino/Wijhe en Zwolle Overijssel

Kasteel Het Nijenhuis

Het lijkt wel of de bomen de loop bepaald hebben van de landelijke toegangsweg. Met een heel klein beetje fantasie zie je de karrensporen nog waarover de pachters hun goederen met paard en wagen brachten naar de havezate. De statige, kaarsrechte oprijlaan brengt je terug in de werkelijkheid en bij museum en beeldentuin Kasteel Nijenhuis van Museum De Fundatie.

Paleis a/d Blijmarkt

Achter het museum hebben we altijd een parkeerplaats kunnen vinden. Deze keer viel dat tegen. De heropening van het museum, de landelijke belangstelling voor de verbouwing en de aansprekende tentoonstellingen heeft velen naar het museum gebracht. Twijfel over van waar je moest zijn bestond niet: het enorme oog boven op het paleis moest je wel zien.


Het Kasteel

Het uit de middeleeuwen daterende Kasteel Het Nijenhuis (1382) tussen Wijhe en Heino ziet er na de laatste restauratie geweldig uit. Na een korte periode van verval besloot de provincie Overijssel na zeer dwingende adviezen van de heer Dirk Hannema over te gaan tot restaureren van kasteel en de bijbehorende gebouwen. Vanaf 1958 werd het kasteel door Hannema bewoond tot aan zijn dood in 1984. De collectie kunst van bewoner Hannema werd ook ondergebracht in het kasteel. Na een laatste renovatie in 2003/4 werd het kasteel door architect Gunnar Daan heringericht tot museum en toegankelijk voor het publiek. Beeldentuin. Eén van de grootste en mooiste beeldentuinen van Nederland is gesitueerd rondom het kasteel. In 2012 werd de 4,5 hectare grote siertuin incl. de grasvelden en bosgebied verfraaid en vernieuwd.

Het Paleis

Architect E.L. de Coninck bouwde tussen 1838 en 1841 in Zwolle een Paleis voor justitie in neoclassicistische stijl: Paleis aan de Blijmarkt. In 2005 werd het de Zwolse locatie van Museum De Fundatie onder leiding van architect Gunnar Daan verbouwd. Een statig gebouw met symmetrische rechthoekige zalen. In 2012/3 werd het de uitbreiding van Hubert Jan Henket gerealiseerd: een enorm ellipsvormige opbouw op het gebouw. Een enorm “OOG” biedt ruimte aan twee nieuwe expositiezalen. 55.000 Blauw witte tegeltjes vormen de bekleding aan de buitenkant . Het grote ovale raam biedt een prachtig uitzicht over de oude stadskern van Zwolle. Ovale ‘zalen’ vragen ook om een bijzondere opstelling van de voorwerpen, immers er zijn geen rechte muren. Een glazen lift brengt je naar en in “de Wolk” zoals de opbouw officieel heet.


Dirk Hannema
Dirk Hannema (1895-1984) was een kunstkenner, een kunstverzamelaar, museum directeur van Boijmans Van Beuningen te Rotterdam en oprichter van de Stichting Hannema-de Stuers Fundatie. Uit deze naar zijn vrouw genoemde Fundatie (= een stichting die gevestigd is op nagelaten fondsen) is Museum de Fundatie voortgekomen. Zijn eigen collectie werd hierin opgenomen evenals de privé verzamelingen van het echtpaar de Graaff-Bachiene, Paul Citroen, Henk van Ulsen en Willem Hogervorst omvat thans zo’n 7000 stukken. Sinds 1993 beheert de stichting ook de collectie moderne en hedendaagse kunst van de provincie Overijssel. Hij werd op 26 jarige leeftijd al directeur van Museum Boijmans te Rotterdam. Onder zijn leiding groeide het museum uit (na o.a. nieuwbouw in 1935) tot een museum van formaat en naam. Van 1958-1984 woonde hij op Kasteel Het Nijenhuis

De Collectie

Naast veel tentoonstellingen omvat de collectie uiteraard de verzameling van Dirk Hannema. Hij verzamelde werk vanuit de late middeleeuwen tot nu, schoonheid en persoonlijkheid wilde hij zien. De collectie Paul Citroen werd door de provincie aangekocht en omvat werk uit de periode 1900-1965 van Citroen en moderne Nederlandse beeldende kunstenaars. De provincie kocht veel werk van kunstenaars van na 1965.
De beeldentuin rond Kasteel Het Nijenhuis toont zo’n 80 werken van moderne beeldhouwers uit de twintigste en eenentwintigste eeuw en zijn samengesteld uit de collecties van De Fundatie, Beelden aan Zee en de Provincie.
In Het Nijenhuis is altijd een deel van de vaste collectie te zien, aangevuld door een werken uit een tijdelijke tentoonstelling. In Zwolle zijn nu vier verdiepingen met tentoonstellingsruimten.

Een stadswandeling kent het dorpje natuurlijk niet, maar waarom niet naar de Zwolse Fundatie gegaan?

Museum De Fundatie www.museumdefundatie.nl

Kasteel Nijenhuis, ‘t Nijenhuis 10,
8131 RD Heino/Wijhe
Zwolle kent hele mooie stadswandelingen lees meer , maar je kunt uiteraard ook naar Heino/Wijhe gaan.

Museum De Fundatie www.museumdefundatie.nl

Paleis a/d Blijmarkt, Blijmarkt 20,
8011 NE ZwolleRondOm Van Abbe Museum
Eindhoven Noord-Brabant


Nadat we de auto een plekje hadden kunnen geven, kwamen we via de achterkant bij het museum. Via een heus overdekt bruggetje over de Dommel, die ook het binnenmeertje van water voorziet, worden we ‘thuis’ geheten door het huisje van John Körmeling. Een ontdekkingstocht door de lichte en transparante ruimte in dit prachtig museum kan beginnen. .

Het gebouw
In 1936 werd het museum gebouwd door architect A.J.Kropholler die zich liet inspireren door de vormen van traditionele gebouwen en gebruikt typisch Nederlandse bouwmaterialen. Een grote renovatie en nieuwbouw volgt in 2003 door architect Abel Cahen. Een prachtige strakke nieuwe achterkant geeft het museum een moderne uitstraling. Er werd veel gebruik gemaakt van grijze leisteen die door zon en regen, licht en donker steeds een andere kleur aanneemt. Binnen het museum was de ontwerper de Belgische vormgever Maarten van Severen
Henri van Abbe
Van Abbe was een sigarenfabrikant met fabrieken in Eindhoven. Hij werd enorm gegerepen door de kunst. In 1909 begon hij zijn kunstverzameling op te bouwen. Ze waren bedoeld voor in zijn huis. Op tentoonstellingen . maakte hij kennis met het werk van schilders als Jan Sluyters, Lizzy Ansingh en Carel Willink, Isaac Israëls van wie hij ook schilderijen kocht. Om de bevolking kennis te kunnen laten maken met de moderne kunst liet hij het Van Abbe Museum bouwen. Een klassiek gebouw met licht van boven en afgesloten van de rumoerige buitenwereld. Het was een bijzonder man, gaf veel geld voor de bouw en stelde ook 35.000 gulden beschikbaar om nieuw werk te kopen. Hij bood 26 werken uit eigen collectie aan (!) Het was het begin van een steeds groeiende collectie. Het museum werd te klein. De nieuwbouw maakte de oppervlakte 5x zo groot

De Collectie
Het museum concentreert zich volledig op moderne en hedendaagse beeldende kunst. Er is een indrukwekkende collectie van zo’n 3000 werken opgebouwd. Zo beschikt het over de grootste El Lissitzky-verzameling buiten Rusland en meesterwerken van Picasso, Chagall, Kokoschka, Beuys, Gordon, Léger, Kadinsky, Doesburg en McCarthy. Van naoorlogse kunstenaars werk van Joseph Beuys, Marcel Broodthaers, Anselm Kiefer, Jannis Kounellis, Rebecca Horn, René Daniëls, Marijke van Warmerdam, Douglas Gordon, Aernout Mik, Danny Matthys en Sigmar Polke. Ook is er veel vrijheid voor kunstenaars om installaties, videokunst en multimediale creativiteit te ontplooien. Na 2004 is er meer focus op internationale ontwikkelingen. Kunstwerken van Dan Perjovschi, Wilhelm Sasnal, Nedko Solakov, Tintin Wulia, Akram Zaatari, Yael Bartana, Agung Kurniawan, Surasi Kusolwong en anderen zijn aangekocht voor de collectie.
De bibliotheek/kenniscentrum beschikt over meer dan 120.000 titels: tentoonstellings- en collectiecatalogi, boeken, tijdschriften, cd-roms, cd's, video's en dvd’s .
Door de VVV zijn er twee routes uitgezet in het centrum van Eindhoven. Deze stadswandelingen zijn samen voor € 1,50 te koop.lees meer

Van Abbe Museum www.vanabbemuseum.nl Bilderdijklaan 10 - 5611 NH Eindhoven
 Aad de Haas De geweldloze en de gewelddadige El Lissitzky


center>
RondOm Museum Kröller-Müller Museum
Otterlo Gelderland

Het bijzondere van het museum is dat je er niet ‘zomaar’ naar toe kunt. We kopen dus eerst een kaartje voor het park en gaan vervolgens met gratis fietsen naar het museum. Onze voorkeur gaat dan uit naar Schaarsbergen van waaruit een 10 km. lange tocht je voert door een van de mooiste stukjes natuur van Nederland. De fietsen opbergen en natuurlijk worden we dan welkom geheten door monsieur Jacques. Het museum en de beeldentuin liggen op ons te wachten.

Het gebouw
Het museum heeft de naam gekregen van Helene Kröller-Müller (1869-1939). Vanaf 1913 is zij bezig een museum in te richten om haar omvangrijke kunstverzameling een mooie plaats te geven. Het eerste museum is een etage in het hoofdkantoor van haar mans bedrijf aan de Lange Voorhout te Den Haag. Haar droom was echter een groot museum speciaal voor haar collectie ontworpen. Uiteindelijk valt haar keus op hun enorme landgoed op de Veluwe. Architect H.P.Berlage ontwerpt het jachthuis Sint Hubertus in 1920. Het in 1938 geopende “overgangs-”museum is in opdracht van de Kröllers ontworpen door de Belgische architect Henry van de Velde. De bouw van het Grote Museum moet gestaakt worden omdat de economische crisis ook de familie Kröller-Müller treft. In 1977 volgt een uitbreiding naar ontwerp van architect Wim Quist.
Helene Kröller-Müller 1869-1939 Als de vader van Helene Müller in 1878 een filiaal opent in Rotterdam wordt deze geleid door Willem Kröller. Zo leert Helene de broer van Willem kennen: Anton, met wie ze in 1888 trouwt. Vanaf 1898 komt Naton aan het hoofd van de firma in Rotterdam en bouwt een enorm kapitaal op. Als verwoed jager koopt hij ruim 6000 ha jachtgebied op de Veluwe. Helene volgt in 1905 een cursus kunstbeschouwing. Dan begint het verzamelen van kunst. Ze laat zich adviseren door haar leraar en kunstpedagoog H.P.Bremmer.
In 1907 koopt ze haar eerste werk van Paul Gabriël. Uiteindelijk zal ze 11.500 kunstobjecten verwerven. Adviseur: Bremmer; financier: haar echtgenoot Anton Kröller. Tijdens de crisis schenkt ze haar collectie aan de Nederlandse staat die dan tevens voor een museum zal moeten zorgen.

 De collectie en beeldentuin
Het collectiemuseum omvat de Helene Kröller-Müller verzameling van 19de en 20ste beeldende kunst waaronder Vincent van Gogh: 91 schilderijen en 185 werken op papier. Ook van de in die tijd moderne kunstenaars. Het werk van George Seurat, Pablo Picasso, Fernand Léger, Piet Mondriaan en veel andere kunstenaars zijn vertegenwoordigd. Vanaf 1961 heeft het museum op aandringen van directeur A.M.Hammacher een 25 ha. grote beeldentuin met werk van Auguste Rodin, Henry Moore, Jean DuBuffet etc. Na het overlijden van Helene Kröller-Müller is het museum haar collectie blijven aanvullen met moderne en hedendaagse kunst. Zo verwierf het museum 400 werken uit de collectie Visser met werk van de avant-garde vanaf 1960.

Kröller-Müller Museum http://www.kmm.nl
Houtkampweg 6, 6731 AW OtterloRondOm Bonnefantenmuseum
Maastricht - Limburg


Vanuit ons Zuidlimburgse hotel wilden we een dagje “stad” doen. Ons eerste reisdoel was het museum waar we om kwart over tien aankwamen: gesloten?!? Het museum ging pas om 11 uur open, gelukkig was het café al wel een half uur eerder open. Het wachten was echter wel de moeite waard: wat een prachtig museum!

 Aldo Rossi 1931-1997.
Bonnefantenmuseum 1995.


De in Milaan geboren architect wilde breken met de na Wereld Oorlog II gebruikelijke opvattingen over stedelijke architectuur. Functionalisme, maar ook de vorm waren belangrijk.
De universitair docent, kunstenaar, ontwerper (Alessi-potten) en architect werkte over de hele wereld en kreeg in 1990 de prestigieuze Pritzkerprijs.

Het gebouw.
Vanaf 1951 was het museum gevestigd in het voormalige Bonnefantenklooster. Vanaf 1995 zit het museum in het opvallende door architect Aldo Rossi ontworpen gebouw. Van verre zie je al de ‘zinken’ koepeltoren naast het vier bouwlagen hoge E-vormige gebouw. Het is gelegen in het voormalige industrie terrein Céramique. Een goed café, de entree, museumwinkel ed. bevindt zich op de begane grond, via de centraal gelegen Trapstraat kom je in de tentoonstellingsruimten. Deze vallen op door de zeer ruimtelijke indeling, mede veroorzaakt door het overal zeer aanwezige daglicht en de vele doorkijkjes. Ook het aantal werken dat het museum per wand tentoonstelt, is laag gehouden. Rossi wilde dan ook een kijkfabriek.
De Collectie
Vanaf eind vorige eeuw kent het museum pas een echt collectiebeleid. De basiscollectie moderne kunst wordt gedomineerd door hedendaagse kunst vanaf 1970 van zowel internationaal bekende kunstenaars als werk van kunstenaars uit de omgeving van Maastricht. (Semi-)permanent wordt werk getoond van kunstenaars die we rekenen bij bewegingen als Concept, Minimal Art en Art Povera zoals Sol LeWitt, Robert Ryman, Robert Mangold, Thomas Hirschhorn, Luc Tuymans, René Daniéls, Jan van Steffeswert, Ferdi Tajiri e.v.a. Daarnaast beschikt het museum over een aansprekende collectie oude kunst. Het museum spreekt dan graag over “de atelierpraktijk” waar een kijkje wordt gegund in onderzoek en restauratie werkzaamheden

R.MangoldP.DoigM.KillaarsM.Schouten

Over de gezelligge en mooie historische stad Maastricht zijn een groot aantal (ook gratis te downloaden) stadswandelingen kort beschreven op CKplus lees verder

Bonnefantenmuseum www.bonnefanten.nl
Avenue Ceramique 250, 6221 KX MaastrichtRondOm Museum De Hallen
Haarlem Noord Holland

De Grote Markt is het centrale plein van deze provinciehoofdstad. De prachtige en statige én goed bewaard gebleven gebouwen tonen de rijkdom uit het verleden: De Grote of Sint-Bavokerk, het Stadhuis , De Hoofdwacht, de Vishal, De Vleeshal en de Verweyhal. Deze laatste twee herbergen het museum. .
Collectie en Exposities
Het museum voor moderne en hedendaagse kunst De Hallen organiseert drie keer per jaar een tentoonstelling. Het accent ligt hierbij op fotografie en videokunst. De nadruk op hedendaagse beeldende kunst. De zomertentoonstelling put voor een groot deel uit de ruim 10.000 werken in de eigen collectie moderne kunst. Hierin zijn regionale schilders als Jocobus van Looy, Kees Verwey en Henri Boot goed vertegenwoordigd. Nederlandse Modernisten (P.Mondriaan bv.), de Bergense School (Leo Gestel bv.) CoBrA en de Nieuwe Figuratie, beeldhouw- en schilderkunst en hedendaagse keramiek en bewegend beeld zijn de speerpunten van het collectiebeleid. Met name de laatste jaren is de collectie veel internationaler samengesteld.
Het Gebouw
Museum De Hallen bestaat uit drie verschillende gebouwen.1) De Vleeshal uit 1605 is ontworpen door stadsarchitect Lieven de Key, doet vooral dienst als de tentoonstellingsruimte. 2) De Verweyhal uit 1880, gebouwd als sociëteit voor de rederijkerskamer. De eerste verdieping heeft de naam Verweyhal gekregen en is een wezenlijk onderdeel van het museum.3) Het er tussen gelegen Vishuisje waar een van de knechten van de vismarkt woonde. Dit huisje is thans als entree van het museum in gebruik.
 Ger Dekkers
Dufy
Kleine weetjes over De Hallen
1)De huisdichter. Als eerste museum in Nederland heeft museum De Hallen een huisdichter in dienst. Bij elke tentoonstelling maakt dichter Lucas Hirsch een gedicht
2)Organisatorisch valt het museum onder Het Frans hals Museum te Haarlem
3)In 2011 werd De hallen uitgeroepen tot het beste museum hedendaagse kunst

In Haarlem zijn een aantal zeer mooie wandelingen door stad en door hofjes. Ook om te downloaden. Ga naar klik hier

Museum De Hallen www.dehallenhaarlem.nl
Grote Markt 16, 2011 RD Haarlem


RondOm Museum Møhlmann
Appingedam Groningen

Museum + Galerie Møhlmann
Museum Møhlmann is een particulier initiatief van Rob Møhlmann (1956) en zijn vrouw Laura (1949-2010). De lijfspreuk van het museum is: kunst die wat voorstelt. Ze zijn in 1999 met het museum begonnen in Venhuizen en is sinds 2008 gevestigd in Tjamsweer nabij Appingedam in ‘De Museheerd’, een 47 meter lang omgrachte kop-hals-romp boerderij met geschakelde bijschuren uit omstreeks 1850. Geregeld worden er exposities verzorgd waar de tentoongestelde werken te koop zijn.
Het museum is geopend iedere vrijdag- , zaterdag- en zondagmiddag. Voor groepen vanaf 20 personen is het mogelijk een bezoek te reserveren. Vanaf 15 december tm de 1e zondag in april is het museum gesloten

 Ed UbelsPieter Pander Rob Mohlmann
Kunst die wat voorstelt

Het museum is een ontmoetingsplek voor hedendaagse realistische en figuratieve kunst(enaars ). Daarbij is de zichtbare werkelijkheid de leidraad, dus naast fijnschilders zijn er ook aanhangers van het werken met een lossere techniek. De collectie van het museum omvat het Cantonprject van Rob (1982-1993), De Møhlmann collectie van aangekocht werk en de Møhlmann Collectie II met werken van Rob.
Drie maal per jaar zijn er thema-wisseltentoonstellingen waarvan een aantal werken van de ongeveer 45 deelnemers te koop is. De jaarlijkse Onafhankelijke Realisten Tentoonstelling wordt verzorgd door bijna 100 deelnemers met zo’n 500 werken.

 Rob MohlmannRob Mohlmann
het VVV heeft een mooie wandeling uitgezet. lees meer

www.museummohlmann.nl
Westersingel 102-104,
9901 GK Appingedam


RondOm Drents Museum
Assen Drenthe


De ingang van het museum is in het oude Koetshuis. Het is bijna niet voor te stellen dat dit gebouw tijdelijk is weggerold. Dit om de ondergrondse uitbreiding ter grootte van een half voetbalveld mogelijk te maken. Het resultaat is prachtig. Oh ja… vergeet vooral niet het bijbehorende Jacob Cramer Park te bekijken.

Barend Ferwerda.Dick Pieters.Vincent van Gogh

Het gebouw.
Het huidige museum bestaat uit 5 gebouwen. Het oudste gedeelte is het oude gouvernements gebouw uit omstreeks 1885 aan de Brink. Het is sinds 1973 museum. De voormalige Abdijkerk, het Rijksarchief en het Drostenhuis zijn nu ook verbonden aan het museum. Vanaf 2011 is het museum vergroot. Architect Erick van Egeraat kreeg de opdracht het museum uit te breiden. Het oude Koetshuis werd de nieuwe ingang. Hieronder ontstond een nieuwe ondergrondse expositieruimte, entree en museum winkel. Het dak van deze ondergrondse uitbreiding werd opgenomen in de openbare tuin.
De Collectie
Een deel van de vaste collectie bestaat uit figuratieve kunst van met name de navolgers van ”De Groep”. Bekende namen als Sam Drukker, Henk Helmantel, Matthijs Röling, Douwe Elias e.v.a. zijn ruimschoots vertegenwoordigd. In mooie stijlkamers wordt de kunst en de kunstnijverheid van de eerste Moderne Kunstenaars getoond (1885-1935), Jan Sluijters, Jan Toorop en Vincent van Gogh zijn de prominentste vertegenwoordigers uit die tijd. Onlangs heeft het museum een zeer waardevolle en grote schenking mogen ontvangen uit de ING collectie.


In Assen zijn een aantal zeer mooie wandelingen te maken. Print uit en maak een stadswandeling lees verder

Drents Museum www.drentsmuseum.nl
Brink 1, 9401 HS Assen2586 EL Den HaagRondOm Museum voor Moderne Kunst Arnhem
Arnhem Gelderland


Heel lang geleden was dit het eerste museum dat we samen bezochten. Het voldeed aan alles wat in onze ogen hoorde bij een museum: een prachtig gebouw, statige zalen met parketvloeren, een bijzondere expositieruimte en veel, heel veel door ons gewaardeerde kunst. Nog steeds brengen we graag een bezoek aan het MMK, maar ondertussen weten we ook het verhaal van het gebouw.

MMKA achterkant Het Gebouw
In 1873 bouwde architect Outhoorn boven op de stuwwal een herensociëteit met theetuin voor de uit Indië gerepatrieerde suikerplanters. De prachtige ronde expositieruimte was de voormalige balzaal. In 1920 werd deze de locatie het Gemeentemuseum Arnhem en veranderde daarna veel aan het gebouw. De laatste verandering -na het museumcafé met prachtig uitzicht over de beeldentuin en de Rijn- is de entree. Ook kwam er een nieuwe westvleugel (architect Eschauzier) waar je eveneens een prachtig uitzicht hebt.

De collectie
Het museum heeft een bijzondere plaats binnen de Nederlandse musea. De brede collectie van het museum omvat zowel moderne als hedendaagse figuratieve kunst, toegepaste kunst en vormgeving vanaf circa 1900 tot nu. De brede collectie bestaat vooral uit de magisch realisten (Jan Mankes, Edgar Fernhout, Raoul Hynckes, Pyke Koch, Dick Ket, Wim Schuhmacher, Charley Toorop, Carel Willink ) en tijdgenoten, nieuwe figuratie, beeldende kunst (vanaf ongeveer 1980), kunstenaarsboeken, en toegepaste kunst en vormgeving (sieraden, glas en keramiek). Ook de surrealisten zijn goed vertegenwoordigd. ( Ferdinand Erfmann, Ger Gerrits, Johan van Hell, Chris Lebeau, Wim Oepts, Hendrik Valk en Joop Moesman). Een specifiek onderdeel van de collectie is het werk van de Arnhemse kunstenaars Klaas Gubbels, Ad Gerritsen, Albert van der Weide en Marten Hendriks.

Exposities
Zo’n 12 exposities die jaarlijks georganiseerd worden laten veel ruimte voor experiment en geven ‘Arnhemmers’ gelegenheid zich te presenteren. . Met regelmaat zijn in het museum ook objecten of tijdelijke tentoonstellingen, gericht op oude kunstnijverheid en beeldende kunst van voor 1900 te zien. In het MMKA is plaats voor zowel experiment als voor meer gevestigde vormen van beeldende kunst en vormgeving

Pyke Koch . Johan van Hell . Valk
Dik Ket

Willem Wilmink

Klaas Gubbels
Het Beeldenpark
Het beeldenpark ligt rondom het museum waar je een prachtig uitzicht hebt vanaf de stuwwal op de Rijn. De collectie beeldhouwwerken omvat werken van onder anderen: Leo Braat, Jenny Holzer, Fortuyn/O'Brien, Pearl Perlmuter, Thom Puckey en Henry Moore.


Een hele mooie GPS wandeling van 7 km is
hier te downloaden

Museum voor Moderne Kunst:www.mmkarnhem.nl
Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem
MMKA Gebouw straatkantRondOm Rijksmuseum Twenthe
Enschede Overijssel


In Enschede aangekomen is de route naar het museum snel gevonden dankzij de prima bewegwijzering door de gemeente. Pal tegen de herbouwde “vuurwerk-rampwijk” Roombeek ligt daar het museum: een verlaten klooster? een voormalig landhuis? In ieder geval erg aanwezig.

Gebouw Rijksmuseum Twenthe binnen tuin Rijksmuseum Twenthe Zalen Rijksmuseum Twenthe

Het Museum
Rijksmuseum Twenthe werd in opdracht van de familie Van Heek in 1929 ontworpen door Karel Muller en Anton Beudt. Karel Muller ontwierp veel fabrikantenvilla's in de regio, vandaar de ‘landhuizerige’ uitstraling van het gebouw. Het museum is later enkele malen uitgebreid in de stijl van de oorspronkelijke architectuur. In de jaren 1994-1996 onderging het museum een grondige verbouwing. Ben van Berkel ontwierp een nieuwe tentoonstellingszaal en een museumcafé naast de al bestaande zaaltjes. Hierdoor ontstond een achthoekig gesloten gebouw.De hierbinnen gelegen museumtuin werd opnieuw ingericht door Lodewijk Baljon.

De collectie
Er is een gevarieerde collectie beeldende kunst en kunstnijverheid vanaf de Middeleeuwen tot heden. Als je het gebouw binnenkomt wijst zich alles (alweer) prima: linksaf is de collectie Moderne Kunst, rechtsaf de collectie Oude Kunst. Deze vaste opstelling is chronologisch ingericht. Het museum wil dan ook een plaats zijn waar de bezoeker een beknopte en overzichtelijke wandeling kan maken door de kunstgeschiedenis en kan genieten van kunstwerken uit verschillende periodes. Duidelijke en korte informatie is hierbij een prettige hulp.
De collectie moderne kunst geeft een overzicht van met name Nederlandse kunst in de twintigste eeuw. Daarnaast beschikt het museum over een grote verzameling schilderijen, tekeningen en beelden van hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland.
Per jaar worden zo’n tien exposities georganiseerd. Hiervoor is een mooie, ruime expositieruimte gecreëerd. De eigen collectie vormt daarbij steeds het uitgangspunt
Monet Breitner Van de Leck
Ouborg Jan Sluijters Jan Brueghel
Per jaar worden zo’n tien exposities georganiseerd. Hiervoor is een mooie, ruime expositieruimte gecreëerd. De eigen collectie vormt daarbij steeds het uitgangspunt

Drie stadswandelingen zijn zeer de moeite waard: 1). Droombeek: op 13 mei 2000 werd de wijk Roombeek verwoest door de vuurwerkramp. Inmiddels is de opbouw van de wijk vrijwel voltooid. De GPS tour Droombeek brengt verleden en heden van Roombeek via een zakcomputer met GPS.Er zijn routes met thema’s architectuur, dagelijks leven, kunst en cultuur, textiel en industrie en de vuurwerkramp. De zakcomputers zijn tijdens openingsuren te huur bij de entreebalie van het museum.
2) De Klomp-Lipperkerkstraat: Deze route is hier te downloaden
3) De stadswandeling in en rond het centrum VVV 3,50 euro zie hier meer info

Rijksmuseum Twenthe: Rijksmuseum Twenthe www.rijksmuseumtwenthe.nl
Lasondersingel 129-131
7514 BP Enschede

RondOm Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch
Den Bosch Noord-Brabant


Het geheel nieuwe museum zou samen met het bestaande en uitgebreide provinciale museum het nieuwe Museumkwartier zijn. Waren we wel goed? Aangekomen bij het bestaande museum zien we geen nieuw museum en staat ook nergens aangegeven hoe je het nieuwe Stedelijk Museum kunt bereiken. Maar goede raad was in dit geval snelle raad, via de ingang van het Noordbrabants Museum kun je ook naar het nieuwe Stedelijk Museum, zodat je niet om hoeft te lopen naar de eigen prachtige entree.

 Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch
Het Gebouw
Het gebouw is door Bierman Henket Architecten ontworpen. Gerenommeerde designers als de broers Campana en lichtontwerper Ingo Maurer én vele anderen verzorgen de verdere inrichting van het drie lagen tellende gebouw. De inrichting, de indeling, de monumentale wenteltrap en het vooraanzicht van het museum: hier is iets prachtigs tot stand gekomen. Aan de centrale verbindingsgang met het Noordbrabants Museum liggen het vrij toegankelijke restaurant in de voormalige Griffie en de ruime paleistuin.

De Collectie
Keramiek en sieraden van kunstenaars en designers vanaf 1850 vormen de kern van de collectie. Een deel van deze collectie wordt in de wissel-presentaties getoond, zowel werk van gevestigde namen als Picasso en Gijs Bakker en als het werk van hedendaagse talenten. Daarnaast zijn er (tot nu toe zeer) spraakmakende tentoonstellingen van actuele beeldende kunst en design. Publieksvriendelijke activiteiten begeleiden deze presentaties. Ruim 4500 objecten zijn ook via internet te bewonderen.

Er zijn heel veel mooie stadswandelingen. Een aantal is te koop, anderen zijn gratis te downloaden,u kunt ook met gids de stad verkennen. De stadswandelingen zijn verzameld op CKplus overzicht Den Bosch

Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch www.sm-s.nl
De Mortel 4, 5211 HV Den Bosch
RondOm GEM en Fotomuseum Den Haag
Den Haag Zuid-Holland


Meestal komen we zo tegen twaalf uur aan bij het ‘hoofdgebouw’. We kunnen dan de auto bij wijze van spreken voor de deur kwijt. Het duurde dan ook even voor we door hadden dat naast het hoofdgebouw nog twee zelfstandige musea zijn gehuisvest. Tegenwoordig zijn deze musea het startpunt van ons bezoek aan het Gemeentemuseum en dat zeker niet alleen om het Gember restaurant met haar spraakmakende “Dutch Design” inrichtingGEM en Fotomuseum Den Haag
Het GEM en Fotomuseum Den Haag is een onderdeel van het Gemeentemuseum Den Haag en zijn sinds 2002 gehuisvest in een modern gebouw naast het Gemeentemuseum. Met 2000 m2 tentoonstellingsoppervlak is het GEM een van de grootste en belangrijkste musea voor actuele kunst in Nederland. Solotentoonstellingen worden afgewisseld met groepstentoonstellingen die nieuwe trends in de hedendaagse kunst belichten. Ook vinden er lezingen, discussies, optredens, filmvertoningen en boekpresentaties plaats in het GEM.

Het GEM
GEM, museum voor actuele beeldende kunst vertegenwoordigt de collectie hedendaagse beeldende kunst van het Gemeentmuseum. Gemiddeld zeven tentoonstellingen per jaar met nationale en internationale actuele kunst zijn te bewonderen. Alle disciplines komen daarbij aan bod zoals film, beeldhouwkunst, schilderkunst, design, installaties, videopresentaties, tekeningen maar ook fotografie.

Fotomuseum Den Haag
Fotomuseum Den Haag organiseert zes tentoonstellingen per jaar. Deze tentoonstellingen zijn niet aan een bepaalde periode gebonden. Alle perioden, disciplines en genres uit de fotogeschiedenis komen aan de orde: klassiek en hedendaags, nationaal en internationaal, zwart-wit en kleur maar ook toegepast en autonoom. Het mensbeeld staat wel vaak centraal zoals in het werk van Gerard Fieret, Willem van de Poll en Erwin Blumenfield. Aan het museum is een belangrijke jaarlijkse fotoprijs verbonden: de Zilveren Camera voor persfotografie in Nederland.

GEM www.gem-online.nl
Fotomuseum www.fotomuseumdenhaag.nl
Stadhouderslaan 43 - 2517 HV Den Haag

RondOm Museum Kraneburgh
Bergen Noord-Holland


Je komt langs De Ruinekerk, het Huis met de pilaren en de uit de 17e eeuw stammende voorgevel van het Sterkenhuis als je vanuit het centrum van het stadje naar het museum loopt. Aan de prachtige Hoflaan ligt de kapitale historische villa waarin het museum is gehuisvest. Dichterbij gekomen zie je de prachtige nieuwbouw, de reden van ons hernieuwde bezoek aan het museum.

 Museum Kranenburgh Bergen NH
Het Gebouw Het museum is gehuisvest in de historische villa van de familie Van Reene die stamt uit de negentiende eeuw (1851). In 1993 werd op initiatief van de Bergende kunstenaars Karel Colnot, David Kouwenaar en Kees den Tex Museum Kranenburgh geopend. De Nieuwbouw is in 2013 opgeleverd. Het is een ontwerp van Dirk Jan Postel en kent veel glaspartijen, 1 bouwlaag met ondergrondse tentoonstellingsruimten. Door de nieuwbouw is museum Kranenburgh de Culturele Buitenplaats van Bergen geworden. Naast beeldende kunst is er ook ruimte voor debat, muziek, poëzie en film.

De Bergense School en tijdgenoten, het Kunstenaarscentrum Bergen
Bergen is in de 19e en 20e eeuw een echte kunstenaarskolonie geworden. Deze kunstenaars worden tot de Bergense School gerekend zoals Edgar Fernhout, John Rädecker en Charley Toorop. De werken kenmerken zich door figuratieve en kubistische invloeden en een expressionistische wijze van werken met vooral donkere tinten. De vele kunstenaars in Bergen hebben meer dan 50 jaar geleden het Kunstenaarscentrum Bergen opgericht: schilders, componisten, schrijvers, muzikanten, theatermakers, tekenaars, fotografen, beeldhouwers en keramisten. Verschillende activiteiten werden georganiseerd waaronder tentoonstellingen. Uitgebracht werden literaire bundels en lp’s. De initiatief nemers waren Charley Toorop, Adriaan Roland Holst en Constant Nieuwenhuis.
Charley TooropLucebert

 Henri Le Fauconnier De collectie Het museum kent een boeiende collectie kunst en cultuurhistorische objecten. Hieronder bevindt zich veel werk van kunstenaars van De Bergense School, maar ook van hedendaagse schilders, beeldhouwers, fotografen, architecten, dichters en componisten. Deze collectie omvat veel werk van de schilders van de Bergense School zoals o.a. van Colnot, Gestel, Filarski, Lucebert, Le Fauconnier, Mommie Schwarz, Piet Wiegman, Jan Sluijters e.v.a. Grafiek is er van Bernard Essers en Lucebert, in de beeldentuin is werk van Jan Toorop en JW Rädecker.

Museum Kraneburgh www.kranenburgh.nl
Hoflaan 26, 1861 CR Bergen NHRondOm CoBrA Museum voor Moderne Kunst
Amstelveen Noord-Holland


We weten niet anders: hebben we de auto in de parkeergarage gezet en gaan we via het plein naar het museum: enorme tegenwind. Heeft dat iets met pleinarchitectuur te maken? Dus gaan we altijd maar door de eerste deur van het museum: het restaurant. Geen straf hoor.

CoBrA Museum
Het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen wil het gedachtegoed van de CoBrA beweging levend te houden. Het museum is dus ook hét expertisecentrum op dit gebied. Het museum bevat een vaste collectie van werken gemaakt door Nederlandse moderne kunstenaars vooral van de leden van de Cobra-beweging. Deze vaste collectie omvat werken van onder anderen Karel Appel, Constant, Corneille en Jan Sierhuis. Naast tentoonstellingen uit eigen collectie, worden aan Cobra gerelateerde exposities samengesteld, bijvoorbeeld van individuele Cobraleden, van tijdgenoten en van aanverwante stromingen. Het CoBrA museum ziet het als haar taak hedendaagse kunst te tonen waarin die kernwaarden en de geest van Cobra zijn te herkennen.
Het gebouw
Architect Wim Quist is de ontwerper van het gebouw. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst opende zijn deuren op 8 november 1995, als verwijzing naar de oprichtingsdatum van de CoBrA beweging op 8 november 1948. Het gebouw wordt gekenmerkt door een enorme hoeveelheid licht en ruimte (circa 2500 m2). Het licht komt van de grote ramen aan de voor- en de achterzijde, de dakkappen en de ronde patio in het midden van het gebouw. Hierin is door de Cobra kunstenaar Shinkichi Tajiri een binnentuin aangebracht: een 'Droge Zen tuin' van staal. Via de trap bij de patio komt men op de eerste verdieping, waar tentoonstellingen worden gehouden en het prentenkabinet zich bevindt. Op de begane grond vindt men de vaste collectie, de winkel en het café
Corneille.Constant.NieuwenhuisPedersen

CoBrA, de beweging
CoBrA kunstenaars wilden kunst maken die begrijpelijk zou zijn voor iedereen en die het individu direct zou aanspreken. Ze zochten naar ‘authenticiteit’, zoals zij die ook meenden te zien in uitingen van kinderen, in volkscultuur en in niet westerse culturen. In de praktijk kwam het erop neer dat de kunstenaars experimenteerden met “een nieuwe spontane schilderkunstige expressie”. Zo werd de relatie tussen tekenen, schrijven en schilderen onderzocht, en was het streven om kleur van vorm te bevrijden. Zij wilden zonder vooropgezet plan en met veel fantasie werken. Cobra staat ook voor de afkorting van de Franse namen van de steden: Copenhague, Bruxelles en Amsterdam. Uit deze drie steden kwamen de kunstenaars die op 8 november 1948, tijdens een groot internationaal kunstenaarscongres in Parijs, de Cobra groep oprichtten. Een opgerolde slang wordt het symbool van de beweging.. In september 1951 werd de Cobra beweging officieel weer opgeheven. In de korte tijd van haar bestaan bracht Cobra een vernieuwing in de moderne kunst in Nederland teweeg.

COBRA Museum voor Moderne Kunst - www.cobra-museum.nl
Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen.-RondOm Groninger Museum Groningen
Groningen


Of je nu komt per trein, met de auto of met de citybus, het museum kun je niet missen. Het prachtige gebouw ligt op een eiland en zeker als je met de trein komt, kun je er niet omheen. Wie het museum een keer gezien heeft, zal het altijd weer herkennen.Het Gebouw
Na een grote schenking kon het huidige Groninger Museum (sinds 1874) in 1994 gebouwd worden. Museumdirecteur Frans Haks koos Alessandro Mendini als architect voor dit nieuwe postmoderne gebouw. Bij hem komen alle kunsthistorische stijlen voor. Het ontwerp van het Groninger Museum ziet eruit als een langwerpig eiland. Het bestaat uit drie grote volumes in het water en wordt verbonden door gangetjes en pleintjes. Gastarchitecten waren Micele de Lucchi, Philippe Starck en Coop Himmelb(l)au . In 2010 werd het museum gerevitaliseerd. Tevens kwam er een nieuw restaurant dat is ingericht door Maarten Baas. Alle stukken zijn met de hand gemaakt in de studio van Maarten Baas en derhalve uniek. Tot op de dag van vandaag is het ontwerp aanleiding voor discussie over moderne museumarchitectuur.

De collecties
Er zijn vier uiteenlopende collecties - Archeologie en Geschiedenis van Groningen, Kunstnijverheid, Oude Beeldende Kunst en Hedendaagse Beeldende Kunst. Na een overstroming in 1998 ontwierp Lucchi het nieuwe Ploegpaviljoen. Centraal in het museum ziet iedere bezoeker de trap en een grote wereldbol, ontworpen door Starck.. Van de schildersfamilies Israëls en Mesdag bezit het Groninger Museum een gevarieerde keuze. Een ander zwaartepunt in de collectie vormt de neo-expressionistische schilderkunst uit de jaren tachtig en het ‘postmoderne’, voornamelijk Italiaanse design uit dezelfde periode. Wat betreft hedendaagse keuzes ligt er een accent op de overgangsgebieden tussen beeldende kunst, mode en design, hedendaagse kunst en fotografie. Het museum kent een spraakmakend expositiebeleid

De Ploeg Collectie
Kunstenaarsvereniging De Ploeg werd in 1918 opgericht als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen.. Zij hoopten door samenwerking tentoonstellingen te kunnen organiseren van de leden en daarnaast kunstenaars en publiek kennis te laten maken met nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldende kunst, architectuur, literatuur in de vorm van exposities en lezingen. Eerste leden waren : Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink. Het Groninger Museum heeft een zeer omvangrijke en gevarieerde collectie opgebouwd.


Groninger Museum www.groningermuseum.nl
Museumeiland 1, 9711 ME Groningen


RondOm Museum Het Valkhof
Nijmegen Gelderland

De naam van het museum roept onmiddellijk associaties op met een park, een burcht en heel veel archeologie. Maar naast de afdeling archeologie en oude kunst bezit het museum een prachtige collectie moderne kunst. En daar gaat het ons nu even om. De auto parkeer je in de ondergrondse garage en dan sta je oog in oog met het gebouw.
De Geschiedenis
De in 1999 geopende nieuwbouw was een direct gevolg van het samengaan van twee Nijmeegse musea: Museum ‘Commanderie van Sint-Jan’ ( oude en moderne kunst ) en Museum G.M. Kam (archeologie). Al in 1670 was er een galerij van oudheden in het Stadhuis met vooral Romeinse inscripties en beelden. Later kwam werd ook kunst en kunstnijverheid van Nijmegen en het Rijk van Nijmegen ingebracht. Particuliere verzamelaars lieten hun verzamelingen na aan de musea. Vanaf 1900 bracht Gerard Kam als particulier een enorme collectie bodemvondsten bijeen. Hij liet in 1903 het koetshuis bij zijn woning verbouwen tot ‘Museum Kam’. In 1922 werd het Rijksmuseum G.M.Kam geopend en groeide daarna uit tot een van de belangrijkste archeologische musea van Nederland. In 1990 werd besloten dat er één museum voor kunst en archeologie moest komen. Het Valkhof staat op een historische plek. Hier lag ooit een Romeins legerkamp en liet keizer Karel de Grote zijn burcht bouwen. Op het plein voor het museum zijn markeringen waar vroeger grachten liepen en staat een replica van de Romeinse Godenpijler van keizer Tiberius.
.
De Collecties
De drie vaste collecties Archeologie, Oude en Moderne Kunst hebben een eigen plaats in het museum. Vooral Nederlandse Pop Art en Hedendaags expressionisme, kunststromingen vanaf de jaren ’60 in de vorige eeuw tot heden, zijn vertegenwoordigd in de verzameling Moderne Kunst. Collages, schilderijen, beeldhouwwerken en schilderijen geven een representatief beeld over deze periode. Gevestigde namen als Carel Willink, Pyke Koch, Panamarenko, Tajiri, Armando, Willem den Ouden, Fred Sieger en Frank van Hemert zijn in de collectie opgenomen. De collectie Pop Art met werk van o.a. Woody van Amen, Gustave Asselbergs en Shinkichi Tajiri hebben een unieke waarde.
Het gebouw
UN Studio uit Amsterdam heeft museum Het Valkhof ontworpen.Als de zon schijnt ziet u in de turkoois gekleurde, glazen buitengevel een fascinerend lichtspel met de weerspiegeling van wisselende wolkenpartijen. Ook de kleur verandert steeds. Binnen leidt een imposant trappenhuis met berkenhouten zijkanten u naar de glazen museumgalerij. Hier heeft u een schitterend uitzicht op monumentale kastanjebomen, het rivierenlandschap en het Valkhofpark. Cultuur, architectuur en natuur vallen op deze plek samen.
Dufy

Museum Het Valkhof www.museumhetvalkhof.nl
Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen

RondOm Museum Jan van der Togt
Amstelveen, Noord-Holland


Bij mooi weer is het voor ons een vaste wandeling naar het Oude gedeelte van de stad. Vanaf de parkeergarage bij het grote CoBrA museum onder het viaduct door rechtsaf naar het veel kleinere en veel minder bekende museum / galerie Jan van der Togt. Een museum voor moderne kunst dat steeds weer verrast met prachtige exposities en vele handgemaakte glasobjecten.


Jan van der Togt (1905-1995).
De naamgever/eigenaar van het museum heeft zijn hele leven een warme belangstelling gehad voor kunst en vormgeving. Als industrieel liet hij architect Maaskant zijn bedrijfsgebouwen ontwerpen. Maar ook zijn producten, waaronder de Tomadorekjes, zijn een begrip. Nadat Jan van der Togt in 1971 de Tomado fabrieken heeft verkocht, ging hij moderne kunst verzamelen.
De Collectie
Deze bestaat uit sculpturen, schilderijen en hedendaagse glaskunst. De kunstverzameling werd groter en groter en besloot hij de collectie onder te brengen in een eigen museum. In 1990 werd een stichting opgericht. Samen met zijn vriend en kunstenaar Jan Verschoor opende in 1991 het Jan van der Togt museum. Jan Verschoor werd later directeur van het museum.


Over het museum
Het museum is ontworpen door architectenbureau Hoogeveen. Het is een mooi modern gebouw geworden. Met 1200 m2 is er een behoorlijke expositie oppervlakte. Naast het tentoonstellen van delen van de vaste collectie organiseert het museum meerdere eenmanstentoonstellingen per jaar. In de galerie en museumwinkel zijn prachtige glasobjecten en moderne schilderijen te koop

Museum Jan van der Togt www.jvdtogt.nl
Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen

RondOm Van Gogh Museum
Amsterdam Noord-Holland


Het is altijd een feest als je het museum nadert. Of je nu per auto,trein, boot, tram of lopend komt, het is en blijft altijd indrukwekkend: vier prachtige cultuurtempels rondom een indrukwekkend plein. Zodra bij het museum bent ervaar je de internationale betekenis van Van Gogh: het Nederlands is een minderheidstaal.

 Van Gogh Museum
Het Gebouw
Naast het hoofdgebouw (1973) dat door Gerrit Rietveld is ontworpen, bestaat het museum ook een tentoonstellingsgebouw (1999) van architect Kisho Kurokawa. Aan het museumplein komt medio 2015 een nieuwe open en transparante entree. Het eerste ontwerp is eveneens van Kisho Kurokawa. De laatste hand hiervan is van Hans van Heeswijk architecten.

De Collectie
De ruim 200 schilderijen van Vincent van Gogh zijn op datum gerangschikt tentoongesteld. De ontwikkeling van de schilder kun je zo op de voet volgen. Het leven en de werken heeft Van Gogh vastgelegd in 750 brieven en 500 tekeningen aan zijn broer Theo. Deze brieven en tekeningen zijn ook in het museum te bewonderen, alsmede zijn verzameling Japanse prenten.
. .

Vincent van Gogh (1853-1890)
Hij woonde en werkte achtereenvolgens in 1880 - 1885 in Nederland, 1886 - 1888 in Parijs, 1888 - 1889 in Arles, 1889 - 1890 in Saint-Rémy-de-Provence, 1890 in Auvers-sur-Oise. De bekendste werken van de impressionist/post-impressionist zijn De aardappeleters, Het gele huis, Zonnebloemen en Vincents slaapkamer.
Van Goghs invloed op tijdgenoten en stijlen was enorm.
Daarom heeft het museum naast werken van Van Gogh ook werk van andere kunstschilders die door hem zijn beïnvloed of met hem hebben samengewerkt verzameld: Paul Gauguin, Claude Monet, Pablo Picasso, Georges Seurat, Paul Signac, Henri de Toulouse-Lautrec en Jozef Israëls

www.vangoghmuseum.nl Van Gogh Museum
Stadhouderskade 55, 1072 AB Amsterdam


RondOm Gemeentemuseum
Den Haag Zuid-Holland


Het is een groot museum, het is een mooi museum, het is een museum met een hele brede collectie, een museum met mooie tentoonstellingen, een museum met prachtige buren, het museum is voor ons een dagje uit.

Het Gebouw
In 1935 werd het Haagse Gemeentemuseum geopend. Het laatste grote werk van de in 1934 overleden Berlage. Gebouwd in de Art Deco stijl waar het daglicht overal binnen kan komen, is het een waar dwaalparadijs. Bijzonder is de tot in het extreme toegepaste maateenheid 11 cm. De bakstenen werden zelfs speciaal geproduceerd. In 2002 werd het tentoonstellingsgebouw het GEM Museum. In 2014 werd de binnentuin volledig overdekt tot een multifunctionele ruimte.
. .

De Collectie
Het museum heeft een erg brede collectie moderne kunst en omvat 150.000 werken. Het biedt een overzicht van de Nederlandse kunst sinds het begin van de 19e eeuw, aangevuld met karakteristieke voorbeelden van kunst die in dezelfde periode in andere landen ontstond. Verzamelkernen zijn: de Haagse School, het Symbolisme rond 1900, de kunstenaars rond De Stijl en het Bauhaus en het Expressionisme. Tevens kocht het museum een groot deel van de New Babylon werken van Constant Nieuwenhuijs. Het museum bezit de grootste verzameling schilderijen en tekeningen van Mondriaan ter wereld. Verder prenten, de collectie kunstnijverheid bestaat uit objecten van keramiek, glas, zilver en meubels en zijn er stijlkamers. De kostuumcollectie biedt een overzicht van de geschiedenis van het Nederlandse modebeeld en omvat de collectie muziek de geschiedenis van de traditionele en hedendaagse Europese muziek instrumenten

www.gemeentemuseum.nl Gemeentemuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag


RondOm Museum Boijmans Van Beuningen
Rotterdam Zuid-Holland


Eén parkeergarage en een heel museumpark betekent dat we van tevoren onze keus maken welke musea we zullen gaan bezoeken. Meestal komen we ook bij dit museum uit, want er zijn veel en afwisselende tentoonstellingen die ons aanspreken.

.
Het gebouw
Naast de vele tentoonstellingszalen omvat het huidige museum ook een prentenkabinet. Het is een typisch jaren-dertig-architectuur gebouw. Stadsarchitect Ad van der Steur ontwierp het gebouw dat in 1935 in gebruik werd genomen. Samen met de toenmalige directeur Dirk Hannema werd besloten dat in het moderne gebouw voldoende licht moest zijn en dat er veel kleine intieme ruimtes moesten komen. De uitbreidingen in 1971 (Alexander Bodon), 1990 (Hubert-Jan Henket) en 2003 (Robbrecht & Daem) zorgen voor veel ruimte en mooie expositieruimtes.

De Collectie
Door een brede collectie beeldende kunst, toegepaste kunst en design vanaf de middeleeuwen tot heden en een enorme verzameling tekeningen behoort het museum bij de Nederlandse topmusea. Het museum ontstond door het legaat van kunstverzamelaar F.J.O.Boijmans aan de stad Rotterdam in 1841. Het legaat werd in 1849 ondergebracht in het historische Schielandshuis als Museum Boijmans. De collectie groeide gestaag door met name schenkingen van particulieren. In 1958 werd de collectie van D.G.van Beuningen toegevoegd en kreeg het museum de huidige naam. Thans is ook het H+F Mecenaat erg actief, doel hedendaagse kunst en kunstenaars onder de aandacht te brengen. Hans Sonnenberg schonk onlangs 15 kunstwerken van moderne en hedendaagse kunstenaars.

Boijmans TV
Digitaal is het museum vanaf 2009 erg actief. Met name door het online videokanaal ARTtube.nl is het mogelijk thuis al het een en ander over tentoonstellingen en collectiestukken te bekijken. Vanaf 2012 hebben ook andere musea zich aangesloten bij ARTtube en omvat de verzameling thans zo’n 150 video’s. Ook een groot deel van de collectie (9614 stuks) is online te raadplegen op Collectie Boijmans . Naast een foto is er informatie en wordt er verwezen naar relevante links.

www.boijmans.nl
Museum Boijmans Van Beuningen
Museumpark 18; 3015 CX RotterdamRondOm Het Noordbrabants Museum
’s-Hertogenbosch / Den Bosch Noord-Brabant


Omdat het Stedelijk Museum nieuw ‘aangebouwd’ is, zijn we al vroeg op weg. We willen beide musea gaan bezoeken. De musea vullen elkaar prima aan waardoor je je af kunt vragen waarom het gescheiden blijft. Je hebt zo natuurlijk wel twee keer entree ……..

Het gebouw.
Het museum is gehuisvest in het voormalige Militaire Gouvernement, dat later het Provinciehuis werd. In 2013 is het 18e eeuwse stadspaleis geheel gerenoveerde en uitgebreide museum (architect Wim Quist) weer geopend. Samen met het nieuw aangebouwde Stedelijk Museum en de binnentuin spreken ze nu liever van het Museumkwartier. Het museum omsluit de prachtige stadstuin met hedendaagse kunst.

De collectie:
De collectie loopt van de prehistorie tot heden. De omvangrijke collectie Brabantse kunst vanaf 1800 heeft een ruime plaats gekregen op de begane grond van het paleis en in de gerenoveerde Quistvleugel. Bekende namen die u hier aantreft zijn bijvoorbeeld Jan Sluijters, Piet Mondriaan, JCJ Vanderheyden, Leon Adriaans, Henk Visch en Marc Mulders. In de tuingalerij en de nieuwe vleugel kent veel exposities van o.a. jonge kunstenaars. In de tentoonstelling ‘Het verhaal van Brabant”is ruim aandacht voor de negen werken van Vincent van Gogh uit zijn Brbantse periode.

Het Noordbrabants Museum
www.hetnoordbrabantsmuseum.nl

Verwersstraat 41, 5211 HT ‘s-Hertogenbosch
RondOm Centraal Museum
Utrecht, prov. Utrecht


Een museum heerlijk dicht bij het centrum is voor een dagje uit extra aantrekkelijk. Wij vinden het een mooi, maar ook een beetje ‘warrig’ museum. Met de verbouwing in 2015 worden de looproutes aangepast.

Het Museum.
Het museum werd al in 1838 geopend. In 1921 gaat het museum naar de huidige locatie: het middeleeuwse Agnietenklooster. Verschillende collecties werd gecentraliseerd samengebracht vandaar: Centraal Museum Utrecht. Er volgden verschillende verbouwingen. In 1987 werd het oude stallencomplex toegevoegd en ondergronds verbonden met het museum, architect Mart van Schijndel. In 1999 volgde opnieuw een verbouwing met o.a. een nieuwe entree en in 2015 volgde de laatste verbouwing. De entree, de looproute en het café wordt onder handen genomen.
De Collectie.
De collectie is opgebouwd uit meerdere collecties. Een enorme variatie aan disciplines en periodes zijn samengebracht: van 10.000 Romeinse voorwerpen tot hedendaagse tekeningen, van historische kostuums tot werk van Dick Bruna. In totaal ruim 50.000 objecten. Met werk van Magisch realisten en Surrealisten, de ontwerpen van Rietveld, een mode collectie vanaf de 18e eeuw tot heden, het Dick Bruna huis , de Theo van Doesburg collectie en de geschonken collectie van de Utrechtse familie Van Baaren is de moderne kunst goed vertegenwoordigd.


Het Rietveld Schröderhuis.

Dit door Gerrit Rietveld in 1924 ontworpen woonhuis is geheel uitgevoerd volgens de ideeën van De Stijl. Truus Schröder heeft er gewoond tot 1985. Thans is het te bezichtigen via een rondleiding.


Centraal Museum Utrecht centraalmuseum.nl
Nicolaaskerkhof 10, 3512 XC Utrecht
RondOm De Kunsthal
Rotterdam Zuid-Holland


Eén van de succesvolste ‘bewoners’ van het museumplein is….geen museum. Het tentoonstellingsaanbod is vaak baanbrekend, spraakmakend en doet niet onder voor de exposities van de grote musea. Vandaar dat De Kunsthal een plaatsje krijgt in “Rondom Musea”.

Het gebouw.
Het gebouw uit 1992 ziet er uit als een platte, vierkante doos met een smalle hoge toren met 3.300 m2 tentoonstellingsruimte.. Kostbare, klassieke bouwmaterialen als marmer en parket zijn gecombineerd met goedkope materialen als golfplaat, kaal beton, stalen roosters en ruwe boomstammen. Een schuin oplopende hellingbaan loopt dwars door het gebouw heen en overbrugt het hoogteverschil van zes meter. Het gebouw is ontworpen door het Rotterdamse bureau OMA/Rem KoolhaasExposities
De Kunsthal heeft geen eigen collectie, maar weet toch zo’n 25 verschillende exposities per jaar te organiseren. Men streeft ernaar om een zo’n breed mogelijk scala aan onderwerpen tentoon te stellen waarvan minimaal één familietentoonstelling.Kunsthal Rotterdam www.kunsthal.nl
Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam
RondOm Museum MORE, Gorssel.
Museum voor Modern Realisme

Gorssel Gelderland


“Wat mag je van een nieuw museum verwachten? “. Als je het dorpje in komt rijden en het prachtige gebouw ziet liggen worden alle verwachtingen overtroffen . Het voormalige gemeentehuis is omgetoverd tot één van de mooiste musea van Nederland.

Het Museum.
Het grootste museum voor Modern Realisme is ontworpen door Hans van Heeswijk architecten. Zij renoveerden het voormalige gemeentehuis uit 1914 (A.J.Jansen). De latere uitbreidingen zijn gesloopt. Hiervoor in de plaats is een paviljoenachtig gebouw van twee verdiepingen met 7 mooie, ruime en lichte zalen gebouwd waar je steeds contact houdt met ‘buiten’. Samen met de natuurstenen gevel en de nieuw ingerichte parkachtige omgeving is Hans van Heeswijk architecten er in geslaagd een functioneel en prachtig museum te ontwerpen.
Hans Melchers.
Hans Melchers verwierf eind 2011 het Nederlandse deel van de DS Art collectie. Hierdoor werd voorkomen dat door het faillissement van Dirk Scheringa de prachtige collectie Nederlands Modern Realisme versnipperd zou raken. Melchers is een groot bewonderaar van Carel Willink en de Magisch Realisten. Samen met de werken die hij al bezat en de werken uit de DS Art collectie beschikt het museum met ruim 140 werken over de grootste Carel Willink collectie.


De Collectie.

Museum MORE heeft met ruim 1300 werken de grootste collectie Nederlands Modern Realisme Deze verzameling bevat werk van toonaangevende Nederlandse modern realistische kunstenaars van de afgelopen 100 jaar. Topwerken van Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch, Dick Ket, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Charley Toorop zijn ruim vertegenwoordigd. Naoorlogs realistische kunstenaars als Jan Beutener, Co Westerik en Barend Blankert en van gezichtsbepalers uit de hedendaagse figuratieve kunst onder wie Philip Akkerman, Erwin Olaf en Annemarie Busschers vormen een wezenlijk onderdeel van de collectie.Vanaf 2012 heeft MORE reeds veel nieuwe werken kunnen toevoegen van invloedrijke Nederlandse kunstenaars.


Museum MORE, Gorssel www.museummore.nl
Hoofdstraat 28, 7213 CW Gorssel

RondOm Villa Mondriaan
Winterswijk Gelderland.


Bij de Duitse grens groeide één van Nederlands grootste schilders op. Hier maakte hij zijn vroegere werk. In het huis waarin hij woonde en een aanpalend gebouw is thans een zeer aansprekend museum gehuisvest.

Het Museum.

Museum Villa Mondriaan gaat over de periode dat Piet Mondriaan (1872-1944) in Winterswijk woonde en wel van zijn achtste tot zijn twintigste jaar. Hier werd zijn kunstenaarschap ontwikkeld en gevormd.
Sinds 2013 is in de villa en het naastgelegen panden het museum gevestigd. In de villa wordt een indruk gegeven van het gezinsleven van de familie Mondriaan. In een buitengewoon goede audiotour wordt aan de hand van zijn vroege werken – die permanent worden tentoongesteld- zijn levensverhaal verteld.
Twee videopresentaties en een app geven een compleet interactief beeld van de kunstenaar Mondriaan.
Feitjes

 • Werk van de drie leermeesters van Piet Mondriaan in Winterswijk is tevens opgenomen: zijn vader Piet Cornelis Mondriaan sr., zijn oom Frits Mondriaan en de schilder Jan Braet von Überfelt.

 • Dankzij een langdurig samenwerkingsverband met het Gemeentemuseum Den Haag kan de Villa rekenen op een groot aantal bruiklenen uit de grootste Mondriaancollectie ter wereld.

 • Hedendaagse jonge kunstenaars worden uitgenodigd te exposeren in het museum.

 • Ieder halfjaar ondersteunen twee junior-museumdirecteuren de jongste directeur van Nederland en wonen deze studenten op de zolderverdieping van de Villa.


 • Villa Mondriaan Winterswijk www.villamondriaan.nl
  Zonnebrink 4, 7101 NC Winterwijk

  RondOm MOA, Museum oud Amelisweerd
  Oud Amelisweerd Utrecht

  Het museum is per 18/8 2018 gesloten
  Na de brand in een van de leukste musea van Nederland, De Elleboogkerk, was het maar de vraag of er een nieuwe onderkomen zou komen voor het werk van Armando. Dat is er gelukkig gekomen en op een verrassend mooie plek.

  MOA: Museum Oud Amelisweerd
  toont drie collecties:
  • A) De Historische Buitenplaats uit de 18e eeuw zijnde het museum en het naastgelegen Koetshuis dat dienst doet als restaurant, museumwinkel en als bezoekerscentrum voor het bijbehorende parklandschap.
  • B) Het aanwezige Chinese behang , uniek door hun omvang uit de periode 1750-1770.
  • C) De breedste collectie werken van Armando.
   Museum MOA Oud Amelisweerd

   Henri Le Fauconnier ARMANDO

  * Armando (Amsterdam 1929) beperkt zich niet tot één discipline. Hij is schilder, tekenaar, beeldhouwer, keramist, schrijver, filmer, theatermaker, journalist en violist.
  * In zijn oeuvre zijn een aantal sterke en consistente thema’s die met eenvoud en kracht worden verbeeld. Zijn ervaringen uit de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van Kamp Amersfoort vormen de basis.
  * Zijn pseudoniem Armando is zijn officiële naam geworden. Potsdam is het grootste deel van het jaar zijn woonplaats.

  MOA Museum Oud Amelisweerd www.moa.nl
  Koningslaan 9, 3981 HD Bunnik  RondOm Stedelijk Museum Amsterdam
  Noord-HollandAmsterdam


  Iedere keer is een bezoek aan dit museum een feest. Het is een mooi gebouw, de nieuwbouw is opvallend en ruim, er is een zeer gevarieerde vaste collectie en de tentoonstellingen spreken ons steeds erg aan.
  Het Gebouw
  Het Stedelijk Museum voor moderne en hedendaagse kunst is opgericht in 1874.Het huidige gebouw uit 1895 bij het Museumplein is ontworpen door A.W.Weissman. Vanaf 2004 tot 2012 tekende Architectenbureau Benthem Crouwel voor de renovatie en nieuwbouw van het museum, dat door zijn opvallende vorm al snel bekend werd als De Badkuip. De expositieruimte werd verdubbeld.

  De collecties
  De collectie van het Stedelijk staat internationaal hoog aangeschreven. Alle belangrijke stromingen vanaf 1874 zijn ruim vertegenwoordigd. Tot de hoogtepunten behoren kunstwerken uit het oeuvre van Vincent van Gogh, Wassily Kandinsky, Ernst Ludwig Kirchner, Franz Marc, Marc Chagall, Pablo Picasso, Piet Mondriaan, Kazimir Malevich, Charley Toorop, Max Beckmann, Jackson Pollock, Asger Jorn, Karel Appel en de kunstenaars die deel uitmaakten van de CoBrA groep - De monografische zalen zijn o.m. gewijd aan Willem de Kooning, Barnett Newman en Richard Serra. Verder heeft het museum werk van o.a. Lee Bontecou, Mark Rothko, Gilbert & George, Yves Klein, Joseph Kosuth, Piero Manzoni, Jan Schoonhoven, Bruce Nauman, Felix GonzalezTorres en Robert Rauschenberg. De indrukwekkend collectie vormgeving van 1900 tot nu met meubelen, glaswerk, keramiek, sieraden, affiches, drukwerk en textiel wordt thematisch gepresenteerd.  Stedelijk Museum Amsterdam www.stedelijk.nl
  Museumplein 10, 1071 DJ Amsterdam  RondOm Museum Dr8888
  Drachten, Friesland


   Museum Drachten
  Het Gebouw
  Het museum is gevestigd in een voormalig franciscaner klooster in het centrum van Drachten. In september 1920 maakt Van Doesburg kennis met de Drachtster architect C.R. de Boer die als gemeentearchitect werkt aan een complex middenstandswoningen. De Boer vraagt Van Doesburg om kleuradviezen voor interieur en exterieur van de woningen. De woning aan Torenstraat 3 wordt een museumwoning waarbij de oorspronkelijke kleuradviezen van Van Doesburg voor interieur en exterieur weer toegepast zullen worden.

  De Collectie
  In de jaren twintig van de 20e eeuw waren de broers Evert en Thijs Rinsema, Kurt Schwitters en Theo van Doesburg in Drachten actief. Theo van Doesburg was een van de oprichters van de avant-garde beweging “De Stijl” waarbij radicale nieuwe eisen werden gesteld aan alle vormen van kunst en in het bijzonder architectuur. Ze streefden naar een minimum aan kleuren en een zo eenvoudig mogelijke vormgeving.
  Kurt Schwitters was een Duitse dadaïst. Aan bestaande voorwerpen gaven zij net een andere betekenis. De kunstenaars van dada hielden zich bezig met mengvormen van beeldende kunst, poëzie, theater en grafisch ontwerp.
  Museum Dr8888 bezit een belangrijke verzameling werken van deze roemruchte en buitengewoon invloedrijke avant-gardestromingen van de 20ste eeuw.
  Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat het Fries expressionisme waarvan de groep Yn’e line een goed voorbeeld is met kunstenaars als Jan van der Bij en Klaas Koopmans.

   De Rinsemavleugel

  De Rinsemavleugel is vernoemd naar Thijs en Evert Rinsema. Hier is ook hun werk te zien evenals van tijdgenoten Kurt Schwitters en natuurlijk Theo van Doesburg.
  Thijs Rinsema was naast schilder ook meubelontwerper, Evert Rinsema was de schrijver.

  Museum Dr8888 www.museumdrachten.nl
  Museumplein2, 9203 Drachten  RondOm Chabot Museum
  Rotterdam, Zuid-Holland

  Nu moest het er maar eens van komen. We hadden de auto onder het Museumplein geparkeerd en besloten nu eerst maar eens naar dat kleine museum te gaan in de schaduw van de grote jongens. En daar hebben we geen spijt van gekregen.

  De Villa

  Het Chabot Museum is sinds 1993 gevestigd in een van de mooiste villa’s van Rotterdam. Dit monument van het Nieuwe Bouwen aan het Museumpark is een ontwerp uit 1938 van de architect G.W. Baas. Baas liet de uitvoering van de bouw over aan L. Stokla. De villa in modernistische stijl is oorspronkelijk gebouwd als woonhuis met lichte ruimten, de openheid naar de tuin en het unieke zicht op de omgeving van het Museumpark.


  Brand van Rotterdam 1940

  De Collectie

  Het Chabot Museum beheert de particuliere collectie werken van Chabot uit de oorlogsjaren. Daarnaast heeft het museum diverse schenkingen en legaten mogen ontvangen, waaronder de collectie Schortemeijer.
  Tezamen geeft de collectie een breed beeld van het Rotterdamse kunstklimaat in het interbellum .
   Inundatie


  Henk Chabot (1894-1949)
  Hij wordt gezien als de belangrijkste expressionistische schilder in de jaren 1930- ’50 in Rotterdam. Zijn geschilderde landschappen, woeste zeeën en staalharde koude winters en de krachten van de natuur waren zijn geliefde onderwerpen. Henk Chabot (ook beeldhouwer) was een bescheiden en medelevend man die leefde en werkte in een klein huisje buiten Rotterdam op de oevers van de 'Rotte' rivier. Hier schilderde hij zijn omgeving; de landbouwgrond, de dieren, de boeren. Tijdens de WOII schilderde hij de voorbijgangers - door, die de stad ontvlucht 'ontberingen, zo ook De brand van Rotterdam
   Zomer-vrede


  Chabot Museum www.chabotmuseum.nl
  Museumpark 11, Rotterdam  RondOm EYE Film Instituut
  Amsterdam, Noord-Holland


  Wat een veelzijdig museum: opvallend gebouw, barstensvol activiteiten, een enorme collectie, een geweldige ligging en een restaurant op top locatie.  De Collectie


  EYE heeft een enorme filmbibliotheek met tienduizenden films en affiches, een half miljoen foto’s, de archieven van filmmakers en allerhande objecten. De films omvat de gehele filmgeschiedenis vanaf de 19e eeuw. Uit deze bibliotheek put men voor vier tentoonstellingen per jaar en filmprogramma’s.
  Het gebouw

  In 2012 werd het nieuwe museum geopend. Het is ontworpen door Roman Delugan en Alke Delugan-Meissl uit Oostenrijk. Vier filmzalen, een tentoonstellingszaal, educatieve ruimtes een filmlab en een restaurant-cafe met terras. Het gebouw is elke dag geopend (tot 21.00 uur) en gratis toegankelijk. Dat geldt ook voor de permanente collectie presentatie in het Panorama.

   . Doen

  Je kunt zelf in een filmscene spelen,meedoen aan een filmquiz, raadpleeg de filmcollectie of laat de kinderen een speurtocht maken. Ook kun je terecht voor rondleiding door het gebouw of tentoonstelling.

  EYE Film Instituut www.eyefilm.nl
  IJpromenade 1; 1031 KT Amsterdam  RondOm CODA
  Apeldoorn, Gelderland

  Een beetje verscholen, wat ingeklemd ligt het museum in het centrum van de stad. Begrijpelijk nu we weten aan welke eisen de architect moet voldoen bij de bouw. Een mooi gebouw en een mooi museum.

  Hertzberger
  Hij is de architect van het CODA gebouw. Hertzberger heeft een U-vormig gebouw geplaatst om het Huis voor de Schoone Kunsten, waarin het cursuscentrum voor kunstzinnige vorming Markant en het podium en filmtheater Gigant zijn gehuisvest. De vrije stand van het Huis voor de Schoone Kunsten was een voorwaarde in de prijsvraag. Het gebouw heeft een speelse vorm met veel niveauverschillen. Een gebouw waar je dwars doorheen kijk.
  CODA museum
  Het museum is een onderdeel van het cultuurhuis CODA. Naast het museum is er ook een bibliotheek en het archief in ondergebracht. CODA is een acroniem dat is afgeleid van Cultuur Onder Dak Apeldoorn Sieraden en kunst op en van papier staat centraal in het expositiebeleid. De collectie van het voormalige Van Reekum Museum vormt de basis van de collectie moderne kunst van het CODA museum. De collectie hedendaagse en moderne kunst is erg breed. Schilderijen, sculpturen en grafiek, maar ook ex librissen, kunstenaarsboeken en sieraden. Met name de sieradencollectie geeft een goed overzicht van 1960 tot heden.

  CODA Museum www.coda-apeldoorn.nl
  Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn  RondOm Nationaal Glasmuseum
  Leerdam Gelderland

  Leerdam glas, dat kennen we allemaal. Maar dat er in Leerdam ook een prachtig glasmuseum is, is minder bekend.Tijd om eens kennis te maken met dit bijzondere museum.

  Het gebouw
  Naast de Leerdamse glasfabriek werd in 1953 het eerste glasmuseum geopend in het oude dijkhuis van de voormalige directeur Cochius (1874-1938). Vanaf 2001 is het museum zelfstandig verder gegaan. In 2007 werd er gefuseerd met Glasblazerij Leerdam, thans het glaslab, en verwierf men de naastgelegen villa. Architecten Peter van Assche en Mathijs Cremers verbond met 4 horizontale loopbruggen beide villa’s. In 2010 werd het nieuwe museum geopend.
  De Collectie


  P.M. Cochius was de bevlogen directeur van de Glasfabriek Leerdam van 1912 tot 1933. Hij trok bekende architecten en kunstenaars aan zoals K.P.C. de Bazel, H.P. Berlage en Ch. Lanooy om glas te ontwerpen.

  Ook was hij het die begonnen is met het verzamelen van glas. Later werd de collectie uitgebreid met deelcollecties waardoor een goed beeld is te geven van vormgeving in glas binnen de beeldende kunst vanaf 1880.

  Thans omvat de totale glas kunstnijverheidsprodukten van Glasfabriek Leerdam en Kristalunie Maastricht uit zo’n 7500 objecten  www.nationaalglasmuseum.nl NationaalGlasmuseum
  Lingedijk 28-30, 4142 LD Leerdam

  RondOm Keramiekmuseum Princessehof
  Leeuwarden Friesland

  Onder De Oldenhove,een enorme en scheve klomp baksteen uit 1529, parkeren we de auto. Dicht bij het leuke winkelstraatje De Kleine Kerkstraat, het centrum en het museum.


  Het Stadspaleis

  Het voormalige kleine stadspaleis kent een rijke geschiedenis. Het oudste gedeelte stamt uit 1622. Samen met de restanten van de uit 1400 stammende Paginastins kwam het in 1644 in bezit van het adelijke Friese geslacht Aylva.
  De naam Princessehof dank het gebouw aan Marie Louise van Hessen-Kassel, de weduwe van Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, stadhouder van Friesland die het gebouw als residentie aankocht in 1731. Zij begon met het verzamelen van keramiek, de basis voor de huidige collectie.
  Later werd het gebouw in drie woonhuizen opgesplitst. In het middelste daarvan is in 1898 de befaamde graficus M.C. Escher geboren.
  De Collectie

  Het museum omvat zo’n 35.000 objecten. Naast Aziatische en Europese keramiek uit de jaren 1400-1900 waaronder de meest gevarieerde verzameling Chinees porselein is er een veelzijdige collectie moderne en hedendaagse keramiek.
  Hieronder bevindt zich Nederlandse art nouveau en art deco keramiek uit de periode 1880-1930, werk van bekende kunstenaars als Lucebert, Karel Appel, Picasso, Armando maar ook van designers als Hella Jungerius, Marcel Wanders, Piet Hein Eek en Wieki Somers.

  Nanne Ottema (1874-1955) was een groot verzamelaar van porselein en aardewerk. In 1917 kreeg hij van de gemeente Leeuwarden de beschikking over het gebouw en richtte hij museum het Princessehof op waar zijn collectie de basis vormde. Zijn zeer uitvoerige bibliotheek die vooral betrekking heeft op ceramiek is overgedragen aan Tresoar, het Fries historisch en letterkundig centrum. Na het overlijden van de kinderloze Ottema kwam zijn verzamelingen en zijn vermogen in het bezit van de Ottema-Kingma Stichting teneinde zijn werk voort te zetten.


  Keramiek Museum Princessehof www.princessehof.nl
  Grote Kerkstraat 11, 8911 DZ Leeuwarden  RondOm Museum MORE locatie Ruurlo
  Ruurlo, Achterhoek Gelderland


  Rijd je naar het mooie dorpje Ruurlo dan kun je bijna niet om Het Kasteel heen. Na de renovatie van kasteel, tuin en oranjerie (weliswaar opnieuw opgetrokken) is hier één van Nederlands mooiste cultureel erfgoed monumenten tot stand gekomen: Museum MORE Ruurlo. De aankleding, de werken van Willink, de entree en de monumentale brug zorgen voor een onuitwisbare indruk.

  Familie Melchers.
  Hans en Monique Melchers zijn een groot bewonderaar en verzamelaar van het werk van Carel Willink. Toen zij eind 2011 het Nederlandse deel van de DS Art Collectie met daarin ook 140 werken van Willink konden verwerven, werd hun eigen verzameling Willinks steeds completer. Ook de vader van Hans Melchers werd door Willink geportretteerd, maar dit is helaas in de oorlog verloren gegaan. Melchers was van mening dat het werk van Willink een monumentaal huis verdiende en dit vonden ze in Kasteel Ruurlo . Hier brachten ze dit deel van hun verzameling onder.
  Het Museum.
  Het museum is gehuisvest in het prachtige gerenoveerde Kasteel Ruurlo. Binnen zijn de vloeren in de museumzalen met chique, gelaserd parket door Tomesen Parket en Design ingelegd. Zij spiegelen de patronen en motieven van de plafondversieringen. Architect Cor Bouwstra, couturier Ronald Kolk en architect Hans van Heeswijk wisten het verleden en het heden prachtig te combineren o.a.in de bekleding van de muren. In de 14e eeuw wordt het kasteel al genoemd als bezit van Reinhoud I van Gelre. Het huidige uiterlijk stamt uit de 16e eeuw.


  De Collectie.

  De collectie van Museum More-Ruurlo bestaat uit – steeds roulerend- 45 werken van Carel Willink (1900-1983) en 5 jurken van de Chinees-Nederlandse modeontwerpester Fong-Leng. Het werk van Carel Willink bestrijkt zijn hele werkzame leven vanaf zijn 18e tot het laatste niet voltooide werk. Monumentale en architectonische decors en onheilspellende luchtlandschappen kenmerken deze magisch-realistische schilder of neorealist. In opdracht portretteerde hij ook veel bekende Nederlanders.


  Museum MORE, Kasteel Ruurlo Kasteel Ruurlo
  Vordenseweg 2, 7261 LZ Ruurlo


  RondOm Museum No Hero
  Delden Twente-Overijssel


  Onder de rook van de grote Twentse steden ligt het mooie stadje Delden. Kasteel Twickel, het terras van De Zwaan, het gezellige centrum en het zoutmuseum zijn al een bezoekje waard. Sinds 2018 is er een attractie bij: Museum No Hero.

  Geert Steinmeijer.

  De collectie bestaat uit werken van verzamelaar Geert Steinmeijer. In 2007 heeft hij de No Hero Foundation opgericht omdat hij de collectie wilde delen met een ieder die wil genieten van kunst. De naam refereert eraan dat het niet om de verzamelaar gaat.
  Bij het opzetten van het museum heeft hij de hulp ingeroepen van de ervaren Gemma Boon en Jan de Bouvrie.
  Het Museum.

  Het museum is ondergebracht in het uit 1726 stammende ‘De Rentmeesterij’ van Kasteel Twickel. Hier kwamen de pachters van Twickel jaarlijks hun pacht betalen. Na een verbouwing van 2 jaar is er nu Museum No Hero ondergebracht. Jan de Bouvrie heeft het interieur ontworpen en heeft het restaurant ingericht. Het plafond in de gang is nog net zo oud als het huis zelf.


  De Collectie.


  Geert Steinmeijer verzamelde kunst uit vijf werelddelen en omvat een heel beknopt overzicht van vijf eeuwen kunstgeschiedenis , met de nadruk op de moderne kunst. In negen zalen – voormalige kamers – vind je een prachtige collectie schilderijen, sculpturen en meubels. Bijzonder is dat je kunt kiezen uit vier audiotours bezien vanuit het perspectief van: een kunsthistoricus, een verzamelaar, een filosoof of een kind.


  Museum No Hero Museum No Hero
  Hengelosestraat 2/4, 7491 BR Delden


  Home